chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:67/130)

Zapiekane avocado z jajkiem na śniadanie ! 129

Pyszne avocado, dodatek cebuli i ziół i pyszne żółtko. Tak nie jestem fanem jajek, jakiś kilkadziesiąt lat temu nagle odrzuciło mnie od jajek i tak zostało, ale ostatnio coś mi się zmienia i chodzą za mną żółtka takie pyszne płynące. Człowiek się zmienia tak jak i jego upodobania kulinarne. Do podania tego śniadania, zamiast chleba użyłam paluszki ze słomki ptysiowej

Kuchnia na wzgórzu
Sos jogurtowy z awokado 126

mięsa. Do pizzy. Do chleba. Do warzyw. No, do wszystkiego. Nawet do wyjadania łyżeczką. 1 dojrzałe awokado 1 mały kubeczek jogurtu, może być roślinny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki kurkumy Do tego, w zależności od potrzeby, chęci i tego, co pod ręką mamy można dodać, wedle uznania: czosnek, świeże zioła, koperek, natkę pietruszki, chilli, posiekane

Kucharzyca
Dyniowa na cydrze z maślanymi jabłkami 187

klimat! Ach, no i tymianek! Zioło, które jak żadne inne kocha jesienne potrawy...grzyby, jabłka, dynia, cebula i reszta jesiennych pyszności to jego działka. Jedna łyżka tej pysznej zupy, to cała symfonia smaków...od lekko słodkiej i kwaskowatej dyniowo-jabłkowej podstawy do wyrazistego i rozgrzewającego akcentu imbiru. Można też zagryźć kromką dobrego, razowego chleba. Spróbujcie, bo przecież w dyni

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 214

okazję spróbować coś z takich produktów decyduję się na te, które jeszcze nie są mi znane. Dajcie znać czy Wy znacie poniższe produkty i czy Wam smakowały :) Pasztet z ziołami woda, tłuszcz kokosowy*, tofu* (woda, soja*,substancja wiążąca: siarczan wapnia), skrobia ziemniaczana*, pietruszka*(6,9%), szczypiorek*(6,7%), por*(6%), drożdże suszone*, suszone białko roślinne ze słonecznika*, koncentrat(...)widać wyraźnie dużą ilość dodanych ziół. Zapach jest naturalny. Smak dobry. Nie przesolony, kremowy, ziołowy. Chętnie powróciłabym do niego ponownie. Pasztet pochodzi ze sklepu BIO-KRAINA , ale widzę, że na stronie sklepu występuje on teraz w innym opakowaniu i całkowicie innym składzie. Choć nazwa i firma zostały te same. Pasztet spożyłam m.in. z chlebem lnianym z cukinią . Kompletnie

Zdrowie na języku :P
Majówka – twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 189

Często jemy ją z chlebem jako lekka kolacja. Ja bardzo lubię zajadać ją z grzankami smażonymi na maśle. Jest to bardzo proste danie ale jak smaczne i uzależniające to już trzeba się samemu przekonać. Jest to też baza do innych wariacji - nic nie zaszkodzi poeksperymentować i dodać jeszcze ogórka i pomidora czy ulubione zioła? Sami zdecydujecie z jakimi dodatkami

sierotka maRysia w kuchni
Syryjskie chlebki cebulowe 143

się z drobno zmielonej mąki razowej podobnej do mąki chapti. Obecnie jednak coraz częściej używa się do ich wyrabiania białej mąki. Chlebki syryjskie posypane są pyszną, aromatyczną mieszanką cebuli, ziół i przypraw. Firma Guardini oferuje całą gamę wysokiej jakości foremek, dzięki którym pieczenie staje się prawdziwą przyjemnością, produkty dostępne na stronie homemart.pl Składniki na 6-8 chlebków: 45 dag mąki(...)równomiernie mieszanką ziołowo - cebulową, można posypać grubą solą, i piec 15-20 minut. Przyprawy można również rozgnieść w moździerzu, będą jeszcze bardziej aromatyczne. Podawać na ciepło.   źródło,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Pełnowartościowy, bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej - bez mąki, drożdży, zakwasu 150

Spotkałam się z wieloma sposobami na przygotowanie go. Jedni moczą kaszę 2 dni, inni parę godzin. Ja jako studentka dążę do przepisów zajmujących jak najmniej czasu. Oprócz czasu oczekiwania, chleb robi się dosłownie 10 minut! Spróbujcie koniecznie, przynajmniej z czystej ciekawości... Dlaczego warto? Kasza gryczana to źródło przede wszystkim białka i błonnika. Ma aminokwasy (lizynę i tryptofan), których nie wytwarza(...)wodą. Odstaw na 2-3h.  Kaszę porządnie odcedź i zblenduj ją na gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Mięso słoikowe z galaretką 138

2 kg wieprzowiny (łopatka) 30 g soli majeranek pieprz kolendra pieprz ziołowy 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka żelatyny Mięso myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Kroimy

Gotowanie jest łatwe
Ziolowy bulgur z bobem i pomidorami czyli Sloikowe sniadanie do pracy i nie tylko 162

Jak pewnie zauważyliście mam ostatnio sałatkowy czas i ogarnęła mnie miłość do bobu, normalnie bobowe love! Tak powstała ta nieskomplikowana sałatka, która przygotowałam sobie, któregoś dnia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z kalafiora i ziol, ze smietana i czarnuszka czyli Niedzielne Mielenie odc.36 147

Lubię mielić nie tylko mięsiwo. W ubiegły piątek mimo późnej pory powrotu postanowiłam ugotować pierwsza w tym roku fasolkę szparagową i usmażyć kotleciki z kalafiora. 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z oliwkami i hiszpańskim serem 124

Hiszpańskie oliwki, hiszpański ser niedojrzewajacy Fresch cheese - smakowo jak ricotta czyli połączenie idealne. Polecam wszystkim smakoszom jako pastę do chleba albo jako samodzielne danie śniadaniowe. Pasta

Moje Małe Czarowanie
Fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 24

Świeże zioła (kolendra lub pietruszka, ew. dymka) 2 puszki całych pomidorów Mała puszka czerwonej fasoli 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu (może być to co macie w lodówce Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camemberta Opakowanie tortilli pszennych (my robimy tortille domowe według tego przepisu) Makaron spaghetti 250 g makaronu chińskiego pszennego Ryż 2 kromki ciemnego chleba Jogurt naturalny(...)temu, że wpadł nam w ręce przepis z New York Timesa na ryż a la pilaf . Na jego przygotowanie potrzeba jedynie 17 minut – wychodzi sypki, jędrny i pachnący ziołami. Zjedliśmy go ze smakiem razem z filetem z kurczaka (który, zgodnie z założeniem, że ma być bez smażenia, upiekliśmy w niedzielę). Środa – Burrito Burrito to potrawa meksykańska

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 206

Świeże zioła (kolendra lub pietruszka, ew. dymka) 2 puszki całych pomidorów Mała puszka czerwonej fasoli 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu (może być to co macie w lodówce Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camemberta Opakowanie tortilli pszennych (my robimy tortille domowe według tego przepisu) Makaron spaghetti 250 g makaronu chińskiego pszennego Ryż 2 kromki ciemnego chleba Jogurt naturalny(...)temu, że wpadł nam w ręce przepis z New York Timesa na ryż a la pilaf . Na jego przygotowanie potrzeba jedynie 17 minut – wychodzi sypki, jędrny i pachnący ziołami. Zjedliśmy go ze smakiem razem z filetem z kurczaka (który, zgodnie z założeniem, że ma być bez smażenia, upiekliśmy w niedzielę). Środa – Burrito Burrito to potrawa meksykańska

Niedzielny kucharz
Co nasze dzieci potrafią zrobić w kuchni – lista według wieku 123

rączkami warzywa i owoce no banana albo cebulę kroić noże m plastikowym lub stołowym miękkie produkty np banana dekorować dania wykrawać ciasteczka, dekorować ciasteczka przesiewać sitkiem mąkę kręcić sałaty, zioła w wirówce do sałaty wrzucać owoce, warzywa do sokowirówki 5-6 lat obierać owoce i warzywa obieraczką odmierzać produkty na szklanki, filiżanki wałkować ciasto rozpakowywać zmywarkę odkładać talerz, sztućce(...)szczypiorek myć sałaty, szpinak, zioła przeciskać przez praskę ziemniaki smarować, faszerować naleśniki przygotowywać z ciasta kopytka szypułkować truskawki nalewać wody, kompotu do szklanki 7-8 lat obierać owoce i warzywa obieraczką lub no ż ykiem samodzielnie nakrywać do stołu ścierać na tarce czytać ze zrozumieniem przepisy używać miksera kroić nożem warzywa, owoce kroić plastry chleba, ciasta, sera itd robić

Dorota Smakuje
Piersi z kurczaka w pomidorach ze świeżym rozmarynem, bazylią i szałwią. 153

przykryciem. Nie żałuj sobie ziół. Jeśli nie lubisz rozmarynu, dodaj całą gałązkę, a potem ją po prostu wyciągnij. Jeśli lubisz- dodaj igiełki , gałązkę wyrzuć. Zmiękną na tyle, że zjesz je ze smakiem. Na Sycylii używa się bardzo dużo szałwii, rozmarynu i bazylii. Mięso przełóż do rondla, serwuj np z dodatkami w postaci ziemniaka lub chleba. Sos pomidorowy wykorzystaj np.do makaronu

Z Kuchni Do Kuchni
Krótka wielkanocna przypominajka 174

Krótka wielkanocna przypominajka                                              

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania