chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:61/130)

Ziemniaki faszerowane mięsem 191

Dobre, smaczne i proste danie, które serwujemy na obiad i nie tylko. Gotujemy ziemniaki w łupinach, potem odcedzamy i studzimy. Wystudzone ziemniaki kroimy na dwie części

chleba naszego
Placki podwójnie ziemniaczane z wędzonym łososiem czyli Środowe Rybki odc.39 206

W oczekiwaniu na Top Chefa, umordowana po bardzo udanych zakupach z dwójką Gnomów, zapraszam na niezwykle pyszne placki. Połączenie ziemniaków gotowanych i surowych sprawia, że są

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lawendowy orkisz z daktylami, gruszką i jabłkiem 198

Orkisz podobno najzdrowsze ziarno świata, w Polsce znane szerszej publice bardziej z orkiszowych chlebów czy ciasteczek. Przed nami zaś ziarno pełne błonnika, zestawu witamin i minerałów

Kuchnia PROzdrowotna
Włoskie bułeczki ziołowe 145

Dzień dobry, Dziś chciałam namówić Was do upieczenia własnych bułeczek. To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących ziół - bazylii, oregano oraz nasion kopru włoskiego. Doskonale smakują zaraz po upieczeniu polane oliwą czy też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek(...)Włochami.  Kiedy zabrałam się do pieczenia, zorientowałam się, że nie mam w domu mąki typu 650, podanej w oryginalnym przepisie, a która rzeczywiście dobrze sprawdza się przy pieczeniu chleba. Ponieważ obawiałam się, że bułeczki na zwykłej mące (typ 480) nie udadzą się, postanowiłam wymieszać ją z mąką z grubego przemiału typ 2000 - i tak powstały moje bułeczki w wersji

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim 238

zanieczyszczenia w sklepie, są szczelnie zapakowane.  W ofercie znajdują się m.in. miękkie i puszyste bezglutenowe bułki czy chleb z prosem, jak również chleby pełnoziarniste ( Bezglutenowy Chleb Witalny ) czy na zakwasie ryżowym ( Bezglutenowy Chleb Rustykalny ). Mi najbardziej do gustu przypadł Bezglutenowy Chleb Owsiany z dużą ilością ziaren, który zdobył pierwsze miejsce w konkursie Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe 2018. Bezglutenowe dzieci szczególnie(...)śródziemnomorskim  Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Poniedziałek Śniadanie bezglutenowe: Pasta jajeczna z wędzonym łososiem, Bezglutenowy Chleb Owsiany Składniki / na 2 porcje: jajka - 2 sztuki  wędzony łosoś - 100 g koperek - 2 łyżki posiekanego jogurt naturalny - 2 łyżki  sól, pieprz Bezglutenowy Chleb Owsiany Putka - 4 kromki kiełki - garść rzodkiewka - 4 sztuki  Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Obierz

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb 244

Dzieciaki go wsunęły z masłem, ledwo udało mi się go...wychłodzić. Składniki 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki. Użyłam do chleba mąki ECO pszennej graham 1850, mąki orkiszowej 650 oraz mąki razowej 2000 wszystkie z  Młyn Kopytowa 150 g ziaren Słoneczne Pola od  Ziarenkowo 500 ml wody(...)świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 25 g białek- to jest zazwyczaj 1 białko łyżka miodu 3 łyżeczki mieszanki włoskiej – opcjonalnie. Są to zioła typu rozmaryn, szałwia itd Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy wsyp mąkę, sól, cukier, miekkie masło , białka, dodaj mąkę

Z Kuchni Do Kuchni
Kapuśniak 227

samej Pyzoldy, królowej Grzyblandii! :)  I zrobiłam dość tradycyjny kapuśniak, tyle że z grzybkami. Jest smaczny, pożywny i bardzo treściwy, bo w zasadzie z spora miska z grubą pajdą chleba posmarowanego masłem wystarczy za cały obiad. I taki polski... :) Składniki: 300-400 g kości wieprzowych np.żeberek (ja miałam ze schabu) 1,5 l wody 5 ziaren ziela angielskiego(...)pieprzem i ziołami. 4. Na suchej patelni uprażyć mąkę na złoto, przesypać do szklanki, odstawić na 5 minut, żeby przestygła i  zalać do połowy wodą, wsypać szczyptę soli, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do gotującego się kapuśniaku, dobrze wymieszać, gotować dalsze 5 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.  Podawać z chlebem.   Kapuśniak

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowa sałatka z fetą i czosnkowym sosem 129

kolację. Ja podałam ją w towarzystwie odrywanego chleba czosnkowo-pietruszkowego. To było rewelacyjne połączenie. 1/2 główki sałaty strzępiastej 4-5 dojrzałych pomidorów 1/2 op. sera favita zielona cebulka/szczypiorek Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu kieleckiego 2 łyżki majonezu Hellmans babuni 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz Ser favita wkładamy do zamrażarki na około

Smaki Na Talerzu
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 133

wcinać, maczając w niej chleb pszenny lub jakąś bułę. Dobrze doprawiona, nie musi odrzucać od siebie nawet tych, którzy alergicznie reagują na słowa „warzywna”, „jarzynowa”, „wegetariańska” Jej smak w dużej mierze zależy od dodatków, z którymi warto eksperymentować. Jako dodatek posłużyć mogą suszone pomidory, czosnek, świeże zioła a nawet pieczony burak. Ja przyzwyczaiłam

Mieszam w Garnku
Chleb żytni na dzikich drożdżach z wody zakwasowej marchew, estragon, ziele angielskie 141

Kolejny, pyszny i zdrowy bochen na mym stole i eksperymentów ciąg dalszy. Tym razem chleb pieczony w foremce a dojrzewany czytaj garowany na blacie w temperaturze

Moje Małe Czarowanie
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 165

cukinii Składniki: - 1 cukinia - sól, pieprz, zioła prowansalskie - ewentualnie łyżka oliwy Cukinię umyć, pokroić w plastry (razem z łupką). Dodać przyprawy (opcjonalnie oliwę) i wymieszać.  Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20-30 minut w temp. 180-200 stC . Mini kanapeczki z łososiem - chleb żytni - łosoś wędzony - serek puszysty -koper Chleb pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka Cezar na szpinaku 372

Klasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy

Kuchnia PROzdrowotna
Buraczane Muffinki Czekoladowe czyli Słodki Czwartek odc.38 202

Oto kolejna propozycja rodem z KUKUBUKa styczniowego. Smak mnie powalił swoja intensywnością. Ciasto okazało się bardzo wilgotne i ciemne. Jeśli ktoś nie lubi buraków pewnie wyczuje

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb fasolowy (bez mąki, z mlekiem w proszku) - 200 kcal/100 g 194

Składniki: 1 puszka (240 g) białej fasoli (może być też czerwona) 3 jajka 10 g (1 płaska łyżka) masła0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka w

Malowane smakiem

Proponowane wyszukiwania