chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:66/130)

Co nasze dzieci potrafią zrobić w kuchni – lista według wieku 148

rączkami warzywa i owoce no banana albo cebulę kroić noże m plastikowym lub stołowym miękkie produkty np banana dekorować dania wykrawać ciasteczka, dekorować ciasteczka przesiewać sitkiem mąkę kręcić sałaty, zioła w wirówce do sałaty wrzucać owoce, warzywa do sokowirówki 5-6 lat obierać owoce i warzywa obieraczką odmierzać produkty na szklanki, filiżanki wałkować ciasto rozpakowywać zmywarkę odkładać talerz, sztućce(...)szczypiorek myć sałaty, szpinak, zioła przeciskać przez praskę ziemniaki smarować, faszerować naleśniki przygotowywać z ciasta kopytka szypułkować truskawki nalewać wody, kompotu do szklanki 7-8 lat obierać owoce i warzywa obieraczką lub no ż ykiem samodzielnie nakrywać do stołu ścierać na tarce czytać ze zrozumieniem przepisy używać miksera kroić nożem warzywa, owoce kroić plastry chleba, ciasta, sera itd robić

Dorota Smakuje
Piersi z kurczaka w pomidorach ze świeżym rozmarynem, bazylią i szałwią. 189

przykryciem. Nie żałuj sobie ziół. Jeśli nie lubisz rozmarynu, dodaj całą gałązkę, a potem ją po prostu wyciągnij. Jeśli lubisz- dodaj igiełki , gałązkę wyrzuć. Zmiękną na tyle, że zjesz je ze smakiem. Na Sycylii używa się bardzo dużo szałwii, rozmarynu i bazylii. Mięso przełóż do rondla, serwuj np z dodatkami w postaci ziemniaka lub chleba. Sos pomidorowy wykorzystaj np.do makaronu

Z Kuchni Do Kuchni
Krótka wielkanocna przypominajka 194

Krótka wielkanocna przypominajka                                              

Kulinarne przygody Gatity
Żeberka pieczone na ostro 113

Co potrzeba: 2 kg żeberek z kostkami, Ostra papryka, Musztarda rosyjska, 10 gałązek tymianku, 8 gałązek oregano, 1 pełna łyżeczka płatków czosnku, Sól 12 szt. średniej

Bułka z Chlebem
Kulki serowe z ziołami 64

bardziej przystępnej wersji, czyli z naszymi podstawowymi ziołami. Do pasty serowej dodałam jedynie koperek i natkę pietruszki, a w jednej wersji wylądował dodatkowo gruby szczypiorek. I żeby wszystko ładnie się prezentowało postanowiłam przystawkę zrobić w trzech kolorach: zielonym, beżowym i czerwonym. Tak powstał pomysł stworzenia posypek z ziół, sezamu i czarnuszki, a także przyprawy w postaci suszonych pomidorów(...)której nie lubię. Bazylia jednak była słabo wyczuwalna. I całe szczęście. Te kulki możecie potraktować jako dodatek do świątecznej zimnej płyty. Możecie także wykorzystać je jako smarowidło do chleba. Ich konsystencja jest taka jak trzeba, a połączenie trzech rodzajów sera powoduje, że smakują naprawdę świetnie. Zwrócę Wam tylko uwagę na jedną rzecz, kulki jest najlepiej obtaczać przed samym podaniem. Przystawka

Kardamonovy
Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis 135

Chleb pszenny na suchych drożdżach jest nieskomplikowany i bardzo łatwy do zrobienia. Wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie. Niemniej warto poświęcić trochę czasu, gdyż zapach i smak świeżego domowego chleba jest niezastąpiony. Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie. Wystarczy posmarować go samym masłem i jest pysznie. Zawsze w domu(...)dałam typ 450) 8 g drożdży suchych dwie łyżeczki cukru dwie łyżeczki soli 400 ml ciepłej wody łyżka oleju opcjonalnie dodatki: ziarna słonecznika, sezamu, dyni, suszone śliwki, suszone pomidory, zioła Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i ewentualnie dodatki (dałam garść ziaren słonecznika). Całość mieszamy łyżką

e-PrzepisyKulinarne
Chlebek ziołowy rwany 152

Chlebek ziołowy rwany to nic innego jak puszysty chlebek pieczony z masłem ziołowym. Najlepiej smakuje na ciepło i stanowi super dodatek np. do dań z grilla

Kulinarne Przeboje
Dip jogurtowo – ogórkowy 105

Czas czytania: < 1 min Fantastyczny dodatek do pieczonych warzyw, mięs, placków i innych przysmaków. Do przygotowana dipu wykorzystałam gęsty grecki jogurt, mieszankę świeżych ziół i

SprawdzonaKuchnia.pl
Kiełbasa z łopatki 280

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE - łopatka 7 kg -podgardle 1 kg - 8 mm maszynka nr.8 Po klasyfikacji łopatki uzyskałem : 1 kl- 3,5 kg - krojona nożem na około

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Odrywany chlebek ziołowy 317

Ten fantastyczny chlebek musiał znaleźć się również u mnie. Ciasto drożdżowe jest stałym punktem programu tego wypieku, ale to, czym posmarujecie chlebek to tylko Wasz wybór

MamaOskarka
PRZEPIS NA GULASZ Z CIECIORKĄ 176

pomidorami - zioła takie jak: oregano, bazylia,  - biała kiełbasa - olej - sól i pieprz Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj paprykę i marchewkę pokrojone w grubą kostkę, cieciorkę i dodaj szklankę wody, duś pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj białą kiełbasę i pozostałe składniki i duś przez kolejne 20 minut.  Podawaj z chlebem i świeżymi listkami bazylii

SMYKWKUCHNI
Smażona cukinia 178

uwielbiam ją na chlebie z domowym keczupem . Można przygotować ją również bez panierki, smażąc na patelni grillowej . Cukinia do smażenia powinna być młoda, mieć miękką skórkę, która dodatkowo jeszcze zmięknie podczas przygotowywania. Dla mnie to najlepsze "letnie" kotlety jakie zawsze w wakacje przygotowuję. Spróbujcie! 1 młoda cukinia kilka jajek bułka tarta olej sól pieprz zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Cukinię pokroić w niezbyt grube plasterki. Każdy plasterek posolić, posypać pieprzem i ziołami z obu stron. Odłożyć na tacę na 15 minut, żeby cukinia zmiękła. Przygotować panierkę - na talerz wsypać bułkę tartą, na drugi wybić dwa jajka, rozbełtać je widelcem i dodać pieprz oraz sól. Na patelni rozgrzać olej. Plasterki cukinii obtaczać w bułce, następnie w rozkłóconym jajku

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tebirkes - duńskie bułeczki maślane 206

W ramach Wypiekania na śniadanie można było upiec także bułeczki duńskie. Bułeczki są przepyszne, mocno maślane i znikają szybciutko. Ja swoje posypałam serem żółtym ale można

Moje Małe Czarowanie
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 184

Witam serdecznie Tym razem pokażę jak upiec tradycyjną Focaccie w piekarniku, tak naprawdę Focaccia jest rodzajem zwykłego pieczywa wypiekanego we Włoszech z różnymi dodatkami takimi jak

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Kociołek sytości 180

Mamy bób świeży , mam też bób suszony. Z jego udziałem zrobiłam już pyszną pastę do chleba [ klik ] a dzisiaj proponuję dołożyć go do kociołka, będzie pysznie

Moje Małe Czarowanie
Polędwica dojrzewająca. 555

Przepis Składniki Przyprawy podane są na jedną sztukę Polędwiczki ,proponuje zrobić od razu 2-3 sztuki bo szybko znikają z talerza:) Cukier - jedna łyżka Sól kamienna/Morska

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 176

zagęszcza, ale nadaje jej również mniej apetycznego wyglądu. Wolałam więc zrobić z chleba chrupiące grzanki na wzór tych wykorzystywanych do bruschetty al pomodoro . Można do niech wykorzystać czerstwy chleb zarówno biały jak i ciemny - natarty czosnkiem i skropiony oliwą będzie przepyszny. Ribollita - toskańska zupa z kapustą i fasolą Składniki / na 4 porcje: 1 średnia cebula 2 marchewki 3 łodygi selera(...)naciowego usuń białe końcówki i pokrój na plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią warzywa. Dodaj posiekany czosnek oraz gałązki ziół (nie zdejmuj listków z łodyżek, bo potem zioła wyjmiemy z zupy). Smaż na średnim ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Fasolę z puszki odsącz z zalewy i wypłucz

Chilli Czosnek i Oliwa