zioła prowansalskie sól pieprz Wykonanie: 1. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 2. Marchewki, pietruszkę zalać bulionem drobiowym i mlekiem, gotować około 7 minut. Następnie dodać ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. 3. Do zupy dodać śmietanę i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. 4. Chleb tostowy pokroić w kostkę, oprószyć ziołami
Szalona Kuchnia EwelinyDziś zapraszam Was na pajdę chleba cebulowego z ziołami i żółtym serem. Jest to znakomity, puszysty, mięciutki pszenny chleb, pachnący prażoną cebulką i ulubionymi ziołami. Ja dodałam oregano, tymianek i szczypior, ale równie dobrze może to być rozmaryn, cząber, lubczyk lub każda inna dostępna, pachnąca zielenina :) Chleb stanowi idealny dodatek do mięs, również tych pieczonych(...)Mmmm...Palce lizać! Składniki na chleb cebulowy: na formę 24x28 cm lub tortownicę o śr. 28 cm 3 duże cebule 3-4 łyżki oliwy 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 250 ml maślanki (lekko podgrzanej) 1 szklanka tartego żółtego sera 3 łyżki siekanych, świeżych ziół 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki
Rozpustne gotowanieSkładniki: 500g brokułu 1 pęczek szczypiorku 1 szklanka zielonego groszku 1litr bulionu drobiowego 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz Grzanki: 3-4 kromki chleba tostowego zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: 1. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. 2. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubszym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić(...)zielony groszek i szczypiorek. Gotować około 4 minut. 3. Wszystko zmiksować blenderem do postaci kremu, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 4. Grzanki: Chleb tostowy pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi, i usmażyć na oliwie aż się zrumienią. 5. Krem podawać z przygotowanymi grzankami
Szalona Kuchnia Ewelinykalafiora 2 pietruszki 2 łyżeczki curry 1litr bulionu drobiowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 150g śmietany 18% sól morska świeżo zmielony pieprz oliwa Grzanki: 3-4 kromki chleba tostowego zioła prowansalskie oliwa Dodatkowo: 200g fileta z indyka sól pieprz curry oliwa Wykonanie: 1. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. 2. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać(...)kalafior będzie miękki. Następnie dodać curry i zmiksować blenderem do postaci kremu. 3. Krem zabielić śmietaną zahartowaną kremem, doprawić solą i pieprzem. 4. Grzanki: Chleb tostowy pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi, i usmażyć na oliwie aż się zrumienią. 5. Filet pociąć na paski, nabić na patyki do szaszłyków, posypać solą, pieprzem i curry. Usmażyć
Szalona Kuchnia Eweliny(u nas granulowany czosnek, zioła prowansalskie, szczypta soli, papryka ostra i słodka, kurkuma. Kurkumę dodajemy wszędzie. Zawsze. Noo, do kawy i herbaty nie dajemy) Chleb kroimy na kromki, odcinamy skórki i każdą kromkę kroimy w kostkę. Zostawiamy na kilka dni żeby chleb porządnie wysechł i stwardniał. W misce łączymy oliwę z ulubionymi ziołami i wrzucamy wyschnięte(...)kostki chleba. Dokładnie mieszamy żeby chleb w całości pokrył się oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy i mamy gotowe grzanki do zupy. Smacznego
Marder&Marder ManufactureCzas czytania: 2 min Puszysty, delikatny i bardzo smaczny chleb na drożdżach z dodatkiem ziół, które sprawiają, że pieczywo pięknie pachnie i wspaniale smakuje. Miąższ chleba jest bardzo puszysty, lekki i wilgotny, a to dzięki dodatkowi oleju. Zioła, które dodałam do chleba można, dowolnie dobierać i komponować, a ich ilość zwiększyć lub całkowicie pominąć. Choć namawiam, żebyście piekąc(...)zasługa wody z solą, którą smarujemy wierzch chleba, kiedy jest jeszcze w piekarniku. Przygotowanie chleba jest bardzo proste, bo sprowadza się do wymieszania wszystkich składników, wyrobienia ich i odstawienia do wyrośnięcia. Pozostaje już tylko upieczenie pysznego chleba, czy może być coś lepszego niż jeszcze ciepła kromka chleba z masłem. Smacznego! Print Chleb ziołowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full
SprawdzonaKuchnia.plDziś przedstawiam przepis na pyszny chleb z ziołami. Lubicie taki posmak ziołowy w chlebie? ja tak i stąd pomysł dodania ich do chleba. Uwielbiam focaccię a ten chleb pachnie latem i Włochami. Zachęcam do pieczenia. Chleb ziołowy na zakwasie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieŚwieże pomidory i zioła w pysznym, aromatycznym chlebie! Tym razem propozycja pieczywa drożdżowego o mocno śródziemnomorskim charakterze. Chlebek z dodatkiem świeżych pomidorów, aromatyczny oliwkami i intensywnie pachnący ziołami. Podobną wariację na temat chleba pomidorowego już kiedyś piekłam, ale z zastosowaniem pomidorów z puszki [do znalezienia TU ]. Składniki na 1 płaski bochenek: 2 świeże pomidory (ok.250g po obraniu
Grunt to przepis!lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany 12% + 2 łyżki mąki pszennej+ 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników ugotować rosół ( Należy gotować na jak najmniejszym ogniu !!!) 2. Cebulę obrać(...)warzyw. Całość zmiksować. 6. W misce rozrobić śmietanę i mąkę z wodą. Dodać do zmiksowanej zupy dokładnie i energicznie mieszając aż do ponownego zagotowania. 7. Chleb pokroić w kostkę. Polać olejem i posypać ziołami. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st. C do zrumienienia
A Ty Smakuj Mniekupować chleb. Zazwyczaj dodaję do tego chleba nasiona słonecznika lub dyni, albo tylko posypuję makiem i w każdej opcji jest bardzo smaczny. Jeśli ktoś lubi, może dodać do chleba ulubione zioła i będzie nowy ciekawy chlebek. Do wypieku chleba, najczęściej używam mąki pszennej, pszennej pełnoziarnistej albo żytniej pełnoziarnistej i z każdej mąki wychodzi super. A zapach rozchodzący się
kuchnia doskiangielskiego, 2 szt. liścia laurowego, łyżeczka majeranku, 2 ząbki czosnku, łyżeczka, sól, pieprz szklanka kwasu z ogórków świeży koperek 2 łyżki gęstej śmietany Dodatki : śmietana, 2 kromki chleba, łyżeczka ziół prowansalskich, ząbek czosnku, łyżka oleju. Sposób przyrządzenia: Ogórki zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle; Warzywa oczyścić, podzielić na małe części, dodać przyprawy, zalać wodą(...)przecier ogórkowy oraz kwas; Gotową zupę zblendować, dodać śmietanę, w razie bardzo gęstego kremu dodać trochę wody; Pestki słonecznika przyprażyć na suchej patelni, chleb pokroć w małą kosteczkę, przełożyć do pisczki, dodać czosnek przeciśnięty, zioła, odrobinę oleju i smazyć na rumiano. Krem podawać na gorąco grzankami, pestkami słonecznika oraz kleksem śmietany
pieprzny smaczekmakaronem (4 porcje) Składniki na klopsiki: 500 g drobiowego mięsa mielonego 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 kromka chleba, zmiksowana w blenderze do uzyskania drobnych okruchów 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz do smaku Składniki na sos: 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku(...)tagliatelle pełnoziarnistego Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W średniej misce wymieszaj mięso, czosnek, cebulę, zioła i zmiksowany chleb. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym uformuj zgrabne klopsiki o średnicy ok. 2 cm. Umieść je na talerzu i przełóż do lodówki na 10 minut. W większej patelni
karmelowyCzas grillowania rozpoczęty, więc testujemy nowe smaki - wczoraj sprawdziłam jak smakuje chleb grillowany z ziołami. Składniki: 1 okrągły chleb 2 główki czosnku 1 łyżka posikanej świeżej bazylii 1 łyżka posikanego świeżego tymianku 1 łyżka posikanego świeżego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 20 dag masła lub domowego smalcu Sposób przygotowania: Chleb należy pokroić w kromki
Z notatnikachleb z ziołami i kefirem Delikatny łagodny smak i aromat ziół a wszystko to otulone chrupiącą skórką. Czy można oczekiwać czegoś więcej, od bochenka chleba. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka kefiru
Miód i pieprzświeże zioła np. rzeżucha. Składniki na 3 porcje: 500g brokułów 50g jogurtu naturalnego 10g otrąb Sól morska Pieprz czarny Spirulina (opcjonalnie) + Grzanki z pełnoziarnistego/bezglutenowego chleba Świeże zioła, rzeżucha Przygotowanie: Brokuł dzielimy na różyczki. G otujemy na parze/w worku do mikrofali/w wodzie do momentu aż będzie miękki. O dstawiamy na chwilę aby wystygnął i blenderujemy. Przekładamy(...)naturalnego. Stawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy sól, pieprz i łyżkę otrąb oraz opcjonalnie odrobinę spiruliny. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 7 minut. Podajemy z pełnoziarnistymi grzankami, chlebem razowym, ugotowanym jajkiem lub rzeżuchą
Czarnawisienka