chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:34/57)

Chleb na maślance 141

Pyszny mięciutki bez zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance. Z przepisu którego kiedyś znalazłam szukając to różnych pomysłów na chleb aby był on jak najbardziej podobny do tego ze sklepu. Ten jest super, oczywiście nie ustane w dalszych poszukiwaniach i testowaniach różnych receptur na domowy chlebek. Przepis oczywiście podaje z moimi zmianami, które okazały się być bardzo trafione(...)właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Konsystencja jest raczej luźna, ale nie należy się tym przejmować.. Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką i jeszcze chwilę wyrabiać

Gotowanie...to proste !
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 206

Z niedawno zakończonej podróży do Szkocji, pierwszej zresztą, przywiozłem wspomnienia, kilkaset zdjęć, szkocki beret Tam o'shanter (w kilcie nie odważyłbym się wyjść na ulicę, ale

Grahamka, weka i kajzerka
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA 7292

robimy kilka razy do roku. Zawsze przygotowujemy ją według sprawdzonego od lat przepisu. Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa część poszła(...)podgardle) oczkach maszynki do mielenia (użyłam 10 i 6). Do miski z mięsem wsypać roztarty w dłoniach majeranek, dodać sól, pieprz , zmiażdżone ząbki czosnku i stopniowo dolewając wodę wyrabiać (ok.15 minut). Więcej szczegółów odnośnie przygotowania znajdziecie tutaj  . Wody dolewamy min.3/4 szklanki, max.400ml. My dodaliśmy ok.350ml. Było idealnie. Długie wyrabianie gwarantuje dobre "związanie" wędliny. Wyrobione mięso pakujemy w jelita

Smaczne Zdrowe
Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie 239

słodkich ciast, a nie do chlebów - jednak moim zdaniem Struan to nadal chleb - można z niego robić wyśmienite kanapki nie tylko z miodem lub powidłami, ale również z serami żółtymi. A i z wędlinami też smakuje interesująco. Można również robić tosty. Reasumując - bardzo ciekawy i smaczny chleb. Dlatego namawiam do jego wypróbowania... P.S. Chleb upiekłem w dwóch foremkach(...)łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 minut. Dodaj rodzynki. Wmieszaj

Grahamka, weka i kajzerka
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 142

trochę daje. Myśmy to przeważnie jedli z ziemniakami. Do tego chleb. Na wsi to jedli z białym serem, bo jednak mleka było więcej. U nas mleko było na kartki, ale takiej jakości, że było koloru szarego. Czasami, żeby sobie urozmaicić trochę to jedzenie, to się kroiło skibkę suchego chleba, polewało się to wodą. Posypywało cukrem i tak się jadło. Cukier(...)jeść i chciało się trochę urozmaicić. U nas rodzina była dosyć liczna, bo było 3 chłopaków i rodzice. Chleba, którego dostawaliśmy to było bardzo mało, bo chleb był na kartki. No to co trzeba było robić? Trzeba było zrobić tego chleba więcej. Ojciec przywoził ukradkiem, za to też można było iść do więzienia, żyto. To żyto się moczyło w wodzie

Kryzysowa Książka Kucharska
Szynka z karkówki i boczku z szynkowara i Konkurs 216

            Kiedy dostałam propozycję przetestowania szynkowara, nie wahałam się ani  chwili. Tym bardziej, że mamy okres przedświąteczny i takie nowe

Proste Potrawy
Orzechowy chleb 133

Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów. Zawierają dużo witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są … niezbędne ;), niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu

Kucharzyca
Pierwszy chleb 215

wilgotny, a dziurki są niezwykle regularne. I chleb prezentował się następująco: Im więcej się go jadło, tym bardziej smakował. A najbardziej z samym masełkiem. Nie był oczywiście doskonały, bo moje osiągnięcie oceniam na połowę tej jakości, jaką bym chciała osiągnąć w chlebie. Dodam jeszcze, że miał dość silną konkurencją w postaci świeżego chleba na zakwasie z ekologicznej piekarni, w której(...)już pierwszego dnia do połowy skrojony. ;) Dziękuję Mojej Piekarni i Fabryce Przepisów - zachęciliście mnie do pieczenia, Dyrektor rzeczowością opisów i zawartą w  nich prawdziwą pasją domowego pieczenia chleba bez drożdży, Kasia wyczerpującą merytoryką opisów możliwych błędów, dzięki temu udało się ich praktycznie uniknąć, a temat przecież nie jak rzeka, ale jak ocean

Kuchnia Prezydentowej
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 167

najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego(...)mąkę dodajemy łyżeczkę soli (dobrze jest wcześniej rozpuścić ja w odrobinie wody, dzięki czemu dokładnie rozprowadzi się po całym cieście), dokładamy rozczyn, oliwę z oliwek i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożona papierem lub wysmarowana oliwą, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5- 2 godziny. Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą, posypujemy oliwkami

Anioły w kuchni
Pumpernikiel - styczniowa piekarnia 166

Ciasto zagniatałam w robocie, utworzyło zgrabną kulę. Ale po trzech godzinach, kiedy nie urosło nawet o centymetr, zorientowałam się że zaczyn nadal czeka w misce! Chcąc nie chcąc, nie bez problemów, wymieszałam ciasto ponownie.  Tym razem, wyrosło błyskawicznie, a po przełożeniu do foremki wręcz z niej wypłynęło - moje ciasto było dosyć rzadkie. Upiekło się ładnie i równo. Jednak(...)znam. Był zbyt puszysty a i smak za mało przypominał oryginał. Był też jak dla mnie zbyt słodki, mimo iż dałam znacznie mniej miodu. Bardzo dobrze sprawdził się jako chleb tostowy Może jeszcze kiedyś do tego przepisu wrócę.  cytuję za Amber: Pumpernikiel na zaczynie oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki

Stare Gary
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ŻYTNIO-GRYCZANY Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE 176

   Kolejny z kolekcji pysznych chlebków na zakwasie, które nigdy się nie starzeją, one tylko każdego dnia inaczej smakują... Dzisiaj z okazji Światowego Dnia chleba

Smaczne Zdrowe
Ladenia, czyli pizza z Grecji 241

pobliżu Milos (archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza "chleb oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa).Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora na przygotowanie ladenii, gdyż nie obejdzie się ona bez dojrzałych, słodkich pomidorów. Jeżeli chcecie przypomnieć sobie Wasze wakacje(...)stopniowo zacznij dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Ja najpierw mieszam je łyżką, a gdy zrobi się bardziej zwarte, zaczynam zagniatać dłońmi. Wodę dodawaj stopniowo, aby nie przesadzić.  Wyrabiaj ciasto na blacie obsypanym mąką przez ok. 5-7 min, aż uzyskać gładkie i elastyczne ciasto. Blachę wysmaruj obficie oliwą, ciasto rozwałkuj na wielkość blachy i przełóż do niej ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores 196

się boją, marzą o chlebie własnego wypieku, ale nie mają sił, czy determinacji, żeby się za to zabrać. Ciasto na pittę przygotowuje się w podobny sposób jak ciasto na pizzę, ale ma bardziej chlebowy smak i chlebowy aromat, który jeszcze dość długo utrzymuje się w domu po upieczeniu tych placków. Pysznie smakują same, nawet bez nadzienia. Nadziane biją(...)misy mąkę uniwersalną i przelejcie do niej zaczyn z mąki pełnoziarnistej. Zamieszajcie łyżką, aż mąka wchłonie płyn, przełóżcie na stolnicę i wyrabiajcie ręcznie 10 minut. Może Wam się wydać, że to długo, ale ciasto jest bardzo przyjmne do wyrabiania, wilgotne, ale nie klei się do rąk, miękkie. Nawet nie zauważycie, że minęło 10 minut. Możecie też użyć robota kuchennego

Niedzielny kucharz
DOSKONAŁE PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 414

mają obręcz, wreszcie po tylu latach doszłam do tego jak upiec pączki z pożądaną obręczą. Dzisiejsze pączki przygotowałam bez grama cukru, z samym ksylitolem, skoro chleby i bułki na drożdżach wyrastają bez jego dodatku, to pączki też muszą i wyrosły. Dzięki temu, że nadziewane są po usmażeniu, przygotowuje się je błyskawicznie. Przepis na pączki od Margarytki już jest(...)puszystą masę. Masło roztopić w rondelku, dodać mleko oraz jogurt (całość powinna być letnia). Wlać do misy, dodać wyrośnięty zaczyn, mąkę i alkohol. wszystko razem dokładnie wymieszać. Chwilę wyrabiać. Ja osobiście nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego (zaobserwowałam iż mąka orkiszowa długiego wyrabiania wręcz nie lubi, gluten orkiszowy jest bardzo specyficzny i przy długim wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma

Smaczne Zdrowe
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 267

się za długie. A więc jeden chleb upiekłem w krótszej, zaś drugi w dłuższej foremce. Obawy były jednak przedwczesne. Chleb bardzo ładnie wyrósł, miał ochotę rosnąć dalej, wręcz uciec z foremek. Spokojnie mogłem upiec go w dwóch dłuższych foremkach - chleb miałby większe dziury i byłby bardziej puszysty. Ostatnia sprawa, to zapomniałem posmarować chleb roztopionym masłem przed włożeniem go do foremek(...)piekarniaka. Dlatego chleb miał dosyć jasną skórką. Jednak mimo tych wszystkich przygód...chleb wyszedł rewelacyjnie.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#24). Pâte fermentée:100 g mąki pszennej chlebowej50 g letniej wody2 g świeżych drożdży¼ łyżeczki soliRozpuść w wodzie drożdże i sól. Dodaj do przesianej mąki, wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Wyrabiaj około

Grahamka, weka i kajzerka