pewna, że wielu z Was, podobnie jak ja, bez wahania mając do wyboru domowy chleb i wykwintne danie, wybrałoby najstarszą potrawę świata. Czy wiecie, że wypiekany jest od ponad 12 tysięcy lat?! Najstarszy chleb, jaki udało się znaleźć archeologom pochodzi z Krety i liczy ponad 6100 lat. Prawdopodobnie pierwszy chleb miał postać pasty powstałej ze zmieszania zbóż(...)pasta została zrobiona celowo czy była dziełem przypadku. Wiemy za to, że pierwsze chleby były płaskie i twarde. Dopiero Egipcjanie jako pierwsi wpadli na pomysł spulchnienia chleba. To właśnie oni ponad 4000 lat temu upiekli pierwszy chleb na zakwasie. Wieść niesie, że pewna niewolnica miała upiec chleb dla swojego pana. Ale zapomniała o pozostawionej na słońcu papce, która zaczęła fermentować
KUCHARNIApowędrują z chłopcami do szkoły. Ten przepis opracowałam sobie po różnych próbach i lekturze wielu stron specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka(...)maki, 200 g ciepłej wody, taką samą niewielką ilość suchych drożdży co rano, łyżeczkę soli i wszystko łączymy, najpierw łyżką, a potem ręką wyrabiamy kilka minut aż powstanie elastyczne, miękkie ciasto, które pozwoli się uformować w kulę. Teraz lekko smarujemy dłoń oliwą lub olejem i gładzimy nasza kulę ciasta ze wszystkich stron, po czym pod przykryciem pozostawiamy
I tu będę miała takie teKawałek chleba w koszyczku wielkanocnym to obowiązkowa pozycja bez względu na region Polski. Bo do koszyczka wkładane są różne składniki, ale chleb jest jednym z podstawowych i nieodłącznych elementów święconki. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest upieczenie mini chlebka , który potem w łatwy sposób podzielimy pomiędzy domowników, a sam fakt, że jest to cały chlebek (miniaturka, ale nie rozkrojony), sprawi(...)dłużej będzie świeży, nie zeschnie się. Przygotowanie takie chlebka jest bardzo proste. Na zdjęciach poniżej zobaczysz uformowane mini bochenki chleba i nieco zabawne chlebki-zajączki ;) zrobiłam taką mini próbę z zajączkami i choć są urocze, to zdecydowanie muszę jeszcze poćwiczyć ich formowanie - głównie cięcie uszu powinnam wykonać pod innym, mniejszym kątem i zrobić dłuższe, bo dopiero po upieczeniu widzę
Kolorowy Przepisownikśniadanie Marzena - Zacisze kuchenne Monika - Moni w kuchni Mysia - Pieczarka mySia Olimpia - Pomysłowe pieczenie Paulina - W kuchni na Stalowej Wiewiórka - Dzieje kuchennej Wiewióry Wisła - Zapach chleba O samym chlebie można powiedzieć zaś same dobre rzeczy; jest delikatny, miękki, wilgotny, pozostaje długo świeży, a ziarenka ryżu podkreślają jego subtelny smak. I niech nie przeraża(...)wspólną zabawę i pewna sobotę, kiedy w naszych wszystkich domach, rozsianych po niemal całej Europie roznosił się zapach domowego, cudownego chleba. A chlebek robiłam już od tamtej pory trzy razy, ten trzeci stygnie właśnie stygnie w kuchni. :) Chleb z brązowym ryżem i tang zhong Składniki na 2 bochenki po ok. 560 g każdy lub 4 po ok. 280 g każdy
Kuchnia PrezydentowejWitam serdecznie Przepis na pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem , drożdżówki są bardzo puszyste a ciasto delikatne. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 10 drożdżówek na
Uwaga Babcia Piecze Chleb„ Coca ” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w
Grahamka, weka i kajzerkaWitam serdecznie Propozycja na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego. Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje włożony trud. Takim koszyczkiem możemy
Uwaga Babcia Piecze ChlebBoże Narodzenie powstał domek z piernika to i na Wielkanoc powstał koszyk drożdżowy. Długi czas przymierzałam się do ozdób na chleb z "martwego ciasta " wykorzystuję się je do ozdabiania chleba, oraz tworzenie wszelkich inspiracji. Ciasto to nie rośnie podczas pieczenia przez co daje nam wiele możliwości twórczych. Dziś nastąpiła jego premiera:)) Do świąt już kilka dni, więc dziś postanowiłam zrobić(...)garnuszka wlewamy ciepłe mleko rozkruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Resztę składników dodajemy do miski, po czym dodajemy nasz rozczyn drożdżowy, wyrabiamy jednolite sprężyste ciasto. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do podwojenia swojej objętości. W tym czasie przygotujemy naczynie, na którym będziemy piec poszczególne elementy. Ja do tego wykorzystałam szklaną miskę owiniętą
Basia w kuchniWitam serdecznie Robiłam już bagietki na zakwasie pszennym to tym razem upiekłam bagietki na drożdżach . Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają tak naprawdę dużo
Uwaga Babcia Piecze Chlebśniadanie , są delikatnie słodkie więc do mleka lub kakao są w sam raz . Są proste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około 120 g 300 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 35 g cukru 2 żółtka 1 całe jajko(...)włączam robota ( mam założony hak do mieszania ciasta ) najpierw przez 3 minuty na najwolniejszych obrotach a następnie przez około 5 minut na szybszych obrotach ( na 2 ) Jeżeli wyrabiamy ręcznie to też należy wyrabiać ciasto też około 9 minut Ciasto po wyrobieniu powinno być gęste ale nie klejące się Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą ( można woreczkiem ) i ściereczką i odstawiam
Uwaga Babcia Piecze ChlebCześć, jestem Karo i jestem carboholikiem. Nie dla mnie diety bez pieczywa. W chlebaku bułka być musi. Wprawdzie tym szybkim bagietkom jeszcze się nie udało tam dotrzeć, bo zjadamy je na jedno, góra dwa posiedzenia przy stole, ale wiecie o co mi chodzi. Pieczywo to przyjemność. A zrobione tak szybko jak to? Ok, kto poda masło? Ciepłą(...)łyżką, wlewamy do mąki wodę z rozruszanymi drożdżami. Mieszamy/ugniatamy ciasto tak długo, aż uformuje się z niego elegancka, gładka i elastyczna kula. Ciasto musi wytworzyć dużo powiązań glutenowych, najlepiej wyrabiać je przez około 8 minut. To ciasto będzie bardzo miękkie i dość rzadkie. Musi być dobrze wyrobione, a przy formowaniu — lekko podsypywane mąką. Niech Was nie kusi w żadnym wypadku
Karo in the Kitchenkrem. Następnie dodać 2 żółtka. Dodać przesianą mąkę i ucierać opuszkami palców, aż całość będzie przypominać okruchy chleba. Dodać wodę i uformować z ciasta kulę. Zagniatać na oprószonej mąką powierzchni, aż składniki dobrze się połączą (nie dłużej niż 30 sekund – jeśli będziemy wyrabiać zbyt długo,, ciasto będzie twarde i straci swoją kruchość). Lekko spłaszczyć ręką, zawinąć w folię i wstawić(...)minutach jest jeszcze zbyt ciepłe i podczas wałkowania rozpada się dlatego zalecam trzymać ciasto przynajmniej godzinę w lodówce po uformowaniu go w kulę i rozpłaszczeniu. Przygotowanie kremu cytrynowego – totalnie bez sensu jest przygotowanie go w dwóch różnych naczyniach – najpierw w misce, potem w rondlu/garnku podczas podgrzewania. Lepiej od razu robić to w większym rondlu, w którym później całość podgrzejemy
Right Behind The KitchenDomowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK , ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny
Kolorowy PrzepisownikWitam serdecznie Sezon jagodowy w pełni więc zaproponuję domowe jagodzianki są przepyszne i idealnie pasują na przykład do zimnego mleczka :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Przepis jak upiec domowe rogaliki drożdżowe z nadzieniem . Są bardzo dobre , puszyste i delikatne ( się nachwaliłam :) ale naprawdę są pyszne . Także polecam wypróbowanie tego
Uwaga Babcia Piecze Chleb