chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:39/57)

Kiełbasa domowa parzona 289

Kiełbasa domowa parzona  Zrobiona w jelicie grubym 32 Surowiec Kupujemy : -3,5 kg łopatki -3,5 kg karkówki -2 kg boczku (w miarę chudy) Przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY LUB ŻYTNI Z DYNIĄ, NA ZAKWASIE 204

   Chleb pełnoziarnisty orkiszowy lub żytni, lub orkiszowo-żytni (taki bywa najczęściej) na zakwasie, z mnóstwem ziaren dyni. Tak naprawdę to dynia zanurzona w cieście

Smaczne Zdrowe
CHLEB ZIARNO PRZY ZIARNIE, ORKISZOWO-ŻYTNI, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 340

   Chleb pełen ziaren, to jeden z pierwszych chlebów, od których zaczynałam swoją przygodę z wypiekaniem chlebów na zakwasie. Jest on z olbrzymią ilością ziaren

Smaczne Zdrowe
Chleb Wiejski na zaczynie Poolish 203

mąkę i dokładnie mieszam aż się ładnie połączą Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut po 30 minutach Do ciasta dodaję drożdże i sól i wyrabiam ciasto w misce około 3 minut do połączenia się składników wyrobione ciasto powinno być dość gęste i klejące się Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze(...)formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę , nacinamy i pieczemy Pieczenie chleba ciasto w foremce nacinam w kilku miejscach dość głęboko

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 228

bardziej chrupiąca, a miękisz delikatniejszy niż w chlebach bez dodatku soli. Sól wpływa na wiązanie wody, strukturę glutenową, aktywność enzymów w cieście, no i oczywiście na rozwój mikroorganizmów. Wpływa też na trwałość pieczywa. Gdy przechowujemy chleb w otoczeniu o małej wilgotności powietrza, sól opóźnia procesy czerstwienia pieczywa, zaś gdy przechowujemy chleb w wilgotnym otoczeniu, skórka nam szybko mięknie(...)Otóż ciasto powinno przefermentować, aby było po prostu dobre. W piekarnictwie przemysłowym stosuje się jednak skrócone metody prowadzenia ciasta, gdzie podczas fermentacji wydziela się kwas izomasłowy, wyczuwalny potem w chlebie jeśli się nie dobrze nie przysoli...ale nam, w piekarni Amber, raczej to nie grozi :) Co do naszych bułek - bardzo proste w wykonaniu, bardzo ładnie wyrastają w piekarniku, bardzo fajny

Grahamka, weka i kajzerka
Zakręcony chlebek z pastą szpinakową i rodzynkami 142

  Przekąska na Sylwestra?? Proszę bardzo! Taki zakręcony chlebek zaskoczy każdego imprezowicza. Lekki i puszysty nadziany pastą szpinakową ze słodkim akcentem w postaci posiekanych rodzynek. Powiesz

Nastoletnie Wypiekanie
Śląski chlebek pszenno – żytni 124

Domowy chlebek jest fajną alternatywą do tych kupowanych w sklepie. Mieszanka dwóch mąk powoduje, że jest on sycący i po prostu pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że w takim chlebie nie ma konserwantów, polepszaczy i nie przejechał przez specjalne maszyny do spulchniania pieczywa. Więc jeśli chcecie spróbować domowego pieczywa polecam. PS. Z tego przepisu wychodzą 2 dość spore chlebki, więc(...)dołek, do którego wlewamy drożdże i wodę. Całość dobrze wyrabiamy widelcem lub ręcznie i pozostawiamy do wyrośnięcia. Chlebek pszenno – żytni możecie upiec w foremkach na babkę (wtedy potrzebne są dwie duże foremki) lub w dwóch tortownicach, wówczas smarujecie foremki tłuszczem i do każdej dajecie połowę ciasta. Jeśli nie posiadacie foremek, wyrabiacie ciasto jeszcze raz ręcznie, dosypując do niego po trochu

Smakowy Raj
Pielmieni - rosyjskie pierogi 125

Chleb ponoć domowego wypieku, kawał łososia niemalże grubości dłoni. Doskonała kanapka. Madzia natomiast zamówiła pielmieni. Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem i aż mi kapcie spadły! Ciasto idealnie zrobione, mięso doprawione w punkt. Wow! A na koniec jeszcze deser. Ja zamówiłem ciasto z bezą, posypane granatem (była też wersja z kiwi). Bałem się. Beza(...)cebulę ścieramy na tarce do warzyw, a jeżeli mięso mielimy samodzielnie to cebulę przepuszczamy przez maszynkę razem z mięsem. Następnie dodajemy jajko, poprawiamy solą i pieprzem i porządnie wyrabiamy masę. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko i około 1/4 szklanki wody. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy małe krążki. Nakładamy małe kulki nadzienia i formujemy

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na zakwasie w sierpniowej piekarni 150

około 10-12 godzin) do lodówki.  Rano wyjąć chleb z lodówki. W przepisie zabrakło mi informacji, czy od razu z lodówki włożyć chleb do piekarnika. Zdałam się na intuicję i swoje doświadczenie w pieczeniu chleba i chleb wyjęłam z lodówki na dwie godziny przed wypiekaniem. Dzięki temu chleb ładnie wyrósł. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C ** .  Naciąć bochenki(...)minutach pieczenia skórka chleba mocno zbrązowiała, więc obniżyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam chleb 55 minut. W tym czasie wyparowała cała woda. Gdybym miała kolejny raz piec ten chleb, piekłabym go standardowo w temperaturze 190 stopni przez ok. 70 minut i zdecydowanie bez pary. Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na blogach: Akacjowy blog Kuchennymi drzwiami nie-ład mAlutki Ogrody

Weekendy w domu i ogrodzie
Szynka domowa z szynkowara 188

człowiek zacznie piec sam chleb albo robić domową wędlinę to potem żadna ze sklepu już nie smakuje…. Na blogu można już znaleźć kilka propozycji domowych wędlin: https://ugotujmyto.pl/domowe-wedliny/ Ale od dłuższego czasu zachwycałam się rówinież domowymi wędlinami przygotowanymi w szynkowarach. Wreszcie kiedy i ja zostałam szczęśliwą właścicielką szynkowara to z ogromną radością zabrałam się do wędlinarskich eksperymentów(...)początku skorzystałam z przepisu z bloga Bożenki. Zapomniałam tylko kupić soli peklowej…. więc zrobiłam bez jej dodatku i mięso pokroiłam w grubą kostkę, dlatego, że mój szynkowar jest mały i okrągły i chciałam, żeby mięso dobrze się ułożyło w pojemniku… Szyneczka wyszła wspaniała…. 100% szynki w szynce :)! Podobnie jak Bożenka zachęcam do kupna szynkowara, warto zwrócić

UgotujmyTo.pl
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 148

Wariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą

Grahamka, weka i kajzerka
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 147

początku. Wyszedł! Mnoży się! Ma piękne dzieci i wychodzą na nim świetne chleby. Ciężkie, miękkie i wilgotne w środku, z chrupiącą skórką, bez grama drożdży i cukru. Gotowi? Więc proszę bardzo! Jak upiec chleb na zakwasie żytnim. Potrzebujemy słoik, najlepiej taki z wieczkiem na zawiasie (typu weka, takie z Ikei wąskie i wysokie się świetnie sprawdzają), mąkę żytnią razową(...)piątym dniu pieczemy pierwszy podstawowy chleb. Przepis podaję na jedną keksówkę, standardowych rozmiarów. Jeśli macie większą rodzinę to pomnóżcie składniki razy dwa. Do chleba na zakwasie żytnim potrzebujemy: 150 g zakwasu 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 400 ml ciepłej wody łyżeczkę soli. Ja wszystko wkładam do robota planetarnego i hakiem wyrabiam. Jeśli nie macie, to pozostaje ręka. Ciasto

ladykitchen
Kiełbaska BIAŁOWIESKA podsuszana 178

PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 214

Wikipedia podaje,że tradycyjna sycylijska pizza to często grube i prostokątne ciasto. Na wierzchu często znajduje się  cebula , anchois, pomidory , zioła i ser np Caciocavallo. Są też wersje bez sera. Ten rodzaj pizzy jest podobno najbardziej charakterystyczny dla okolic Palermo.Przepis znalazłam na blogu  White Plateskładnikiciasto500 g mąki pszennej15 g świeżych drożdży (lub 7g instant(...)minut.Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!Uwagi: Ciasto na pizzę wyrabiałam w maszynie do chleba, dlatego zamieniłam drożdże świeże na instant. Ciasto wyszło dosyć zwarte i mało pulchne. Piekłam na mniejszej blaszce, tak dużej jak w przepisie nie byłabym w stanie

Stare Gary
Zawijane bułeczki ze szpinakiem - kwietniowa piekarnia 181

nami kolejna, organizowana przez Amber , piekarnia  tegoroczna - już kwietniowa.  W tym miesiącu pieczemy piękne zielone bułki z dodatkiem szpinaku -   propozycja Tosi z bloga  Smakowity chleb . To jej autorski przepis na bułeczki. Można je upiec albo  na zakwasie albo na drożdżach.  Tym razem, trochę z braku czasu, piekłam na drożdżach, wersję zakwasową z pewnością(...)Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 3-4 minuty. Ciasto powinno być elastyczne i lepiące, ale nie lejące. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną z nich przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu. Do drugiej części dodajemy szpinak i 100 g mąki. Wyrabiamy przez kolejne 2-3 minuty

Stare Gary