chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:37/57)

Śląski chlebek pszenno – żytni 166

Domowy chlebek jest fajną alternatywą do tych kupowanych w sklepie. Mieszanka dwóch mąk powoduje, że jest on sycący i po prostu pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że w takim chlebie nie ma konserwantów, polepszaczy i nie przejechał przez specjalne maszyny do spulchniania pieczywa. Więc jeśli chcecie spróbować domowego pieczywa polecam. PS. Z tego przepisu wychodzą 2 dość spore chlebki, więc(...)dołek, do którego wlewamy drożdże i wodę. Całość dobrze wyrabiamy widelcem lub ręcznie i pozostawiamy do wyrośnięcia. Chlebek pszenno – żytni możecie upiec w foremkach na babkę (wtedy potrzebne są dwie duże foremki) lub w dwóch tortownicach, wówczas smarujecie foremki tłuszczem i do każdej dajecie połowę ciasta. Jeśli nie posiadacie foremek, wyrabiacie ciasto jeszcze raz ręcznie, dosypując do niego po trochu

Smakowy Raj
Pielmieni - rosyjskie pierogi 160

Chleb ponoć domowego wypieku, kawał łososia niemalże grubości dłoni. Doskonała kanapka. Madzia natomiast zamówiła pielmieni. Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem i aż mi kapcie spadły! Ciasto idealnie zrobione, mięso doprawione w punkt. Wow! A na koniec jeszcze deser. Ja zamówiłem ciasto z bezą, posypane granatem (była też wersja z kiwi). Bałem się. Beza(...)cebulę ścieramy na tarce do warzyw, a jeżeli mięso mielimy samodzielnie to cebulę przepuszczamy przez maszynkę razem z mięsem. Następnie dodajemy jajko, poprawiamy solą i pieprzem i porządnie wyrabiamy masę. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko i około 1/4 szklanki wody. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy małe krążki. Nakładamy małe kulki nadzienia i formujemy

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na zakwasie w sierpniowej piekarni 199

około 10-12 godzin) do lodówki.  Rano wyjąć chleb z lodówki. W przepisie zabrakło mi informacji, czy od razu z lodówki włożyć chleb do piekarnika. Zdałam się na intuicję i swoje doświadczenie w pieczeniu chleba i chleb wyjęłam z lodówki na dwie godziny przed wypiekaniem. Dzięki temu chleb ładnie wyrósł. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C ** .  Naciąć bochenki(...)minutach pieczenia skórka chleba mocno zbrązowiała, więc obniżyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam chleb 55 minut. W tym czasie wyparowała cała woda. Gdybym miała kolejny raz piec ten chleb, piekłabym go standardowo w temperaturze 190 stopni przez ok. 70 minut i zdecydowanie bez pary. Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na blogach: Akacjowy blog Kuchennymi drzwiami nie-ład mAlutki Ogrody

Weekendy w domu i ogrodzie
Szynka domowa z szynkowara 242

człowiek zacznie piec sam chleb albo robić domową wędlinę to potem żadna ze sklepu już nie smakuje…. Na blogu można już znaleźć kilka propozycji domowych wędlin: https://ugotujmyto.pl/domowe-wedliny/ Ale od dłuższego czasu zachwycałam się rówinież domowymi wędlinami przygotowanymi w szynkowarach. Wreszcie kiedy i ja zostałam szczęśliwą właścicielką szynkowara to z ogromną radością zabrałam się do wędlinarskich eksperymentów(...)początku skorzystałam z przepisu z bloga Bożenki. Zapomniałam tylko kupić soli peklowej…. więc zrobiłam bez jej dodatku i mięso pokroiłam w grubą kostkę, dlatego, że mój szynkowar jest mały i okrągły i chciałam, żeby mięso dobrze się ułożyło w pojemniku… Szyneczka wyszła wspaniała…. 100% szynki w szynce :)! Podobnie jak Bożenka zachęcam do kupna szynkowara, warto zwrócić

UgotujmyTo.pl
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 196

Wariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą

Grahamka, weka i kajzerka
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 194

początku. Wyszedł! Mnoży się! Ma piękne dzieci i wychodzą na nim świetne chleby. Ciężkie, miękkie i wilgotne w środku, z chrupiącą skórką, bez grama drożdży i cukru. Gotowi? Więc proszę bardzo! Jak upiec chleb na zakwasie żytnim. Potrzebujemy słoik, najlepiej taki z wieczkiem na zawiasie (typu weka, takie z Ikei wąskie i wysokie się świetnie sprawdzają), mąkę żytnią razową(...)piątym dniu pieczemy pierwszy podstawowy chleb. Przepis podaję na jedną keksówkę, standardowych rozmiarów. Jeśli macie większą rodzinę to pomnóżcie składniki razy dwa. Do chleba na zakwasie żytnim potrzebujemy: 150 g zakwasu 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 400 ml ciepłej wody łyżeczkę soli. Ja wszystko wkładam do robota planetarnego i hakiem wyrabiam. Jeśli nie macie, to pozostaje ręka. Ciasto

ladykitchen
Kiełbaska BIAŁOWIESKA podsuszana 238

PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 262

Wikipedia podaje,że tradycyjna sycylijska pizza to często grube i prostokątne ciasto. Na wierzchu często znajduje się  cebula , anchois, pomidory , zioła i ser np Caciocavallo. Są też wersje bez sera. Ten rodzaj pizzy jest podobno najbardziej charakterystyczny dla okolic Palermo.Przepis znalazłam na blogu  White Plateskładnikiciasto500 g mąki pszennej15 g świeżych drożdży (lub 7g instant(...)minut.Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!Uwagi: Ciasto na pizzę wyrabiałam w maszynie do chleba, dlatego zamieniłam drożdże świeże na instant. Ciasto wyszło dosyć zwarte i mało pulchne. Piekłam na mniejszej blaszce, tak dużej jak w przepisie nie byłabym w stanie

Stare Gary
Zawijane bułeczki ze szpinakiem - kwietniowa piekarnia 225

nami kolejna, organizowana przez Amber , piekarnia  tegoroczna - już kwietniowa.  W tym miesiącu pieczemy piękne zielone bułki z dodatkiem szpinaku -   propozycja Tosi z bloga  Smakowity chleb . To jej autorski przepis na bułeczki. Można je upiec albo  na zakwasie albo na drożdżach.  Tym razem, trochę z braku czasu, piekłam na drożdżach, wersję zakwasową z pewnością(...)Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 3-4 minuty. Ciasto powinno być elastyczne i lepiące, ale nie lejące. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną z nich przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu. Do drugiej części dodajemy szpinak i 100 g mąki. Wyrabiamy przez kolejne 2-3 minuty

Stare Gary
Slimaki lubia deszcz 201

poludniu.Ciesze sie bardzo z tych buleczek, bo upieklam je w ramach Weekendowej piekarni :) To juz 41 edycja, a ja wzielam w niej udzial zaledwie drugi raz. Marzyl mi sie chleb, ale ja chyba jeszcze nie dojrzalam do tego by zmierzyc sie z zakwasem. Wszystko jeszcze przede mna.Po buleczkach dzis juz sladu nie ma. Nie dziwi mnie to wcale, bo byly(...)oraz drobny cukier do posypaniasyrop:150 gr cukru100 gr wodySyrop zagotować, gotować 2 minuty i zostawić do wystygnięcia.wykonanie:Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta.W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn

Przysmaki Karolki
Kiełbasa białowieska 278

W trzech różnych grubościach osłonek wędzona i parzona PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia. 171

Jakiś czas temu wypatrzyłam chleb tostowy na blogu  Leśny Zakątek  i zamierzałam go upiec. Szukałam przepisu na zdrowy chleb, z którego będzie można zrobić

Codziennik Kuchenny
Chleb orkiszowy z papryką 148

drugą do zwykłej silikonowej foremki. UWAGA: garnek rzymski przed użyciem (włożeniem do niego ciasta chlebowego) musimy moczyć razem z przykrywką przez około 20 minut . Chleb zwilżamy nieco z wierzchu wodą i posypujemy sezamem. Chleb robiony w garnku rzymskim ma tę właściwość, że nie potrzebuje drugiego wyrastania. Wkładamy więc go od razu do zimnego piekarnika i nastawiamy pieczenie na 200 stopni(...)godzinie chleb w garnku rzymskim był gotowy i pachniał niesamowicie! Wyjmujemy garnek z piekarnika i stawiamy go na drewnianej desce (ewentualnie na ściereczce). Staramy się unikać kontaktu z zimnym podłożem. Znaczy się jak już wyjąłem chleb i zdjąłem przykrywkę to okazało się, że jest nieco blady więc włożyłem go jeszcze do piekarnika na kolejne 10 minut - już bez przykrywki

Marder&Marder Manufacture
Przepis na Domowe Solanki 191

Witam serdecznie Przepis na pyszne domowe solanki , są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 8 solanek 500 g mąki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Warkocz drożdżowy na słono 211

mojprzepisna.pl | Warkocz drożdżowy na słono Jest to jeden z chlebków, jaki nauczyłam się piec podczas uczestnictwa w warsztatach dotyczących wypiekania chleba zorganizowanych przez firmę Little Chef gdzie uczyliśmy się piec pyszne bułeczki i chlebki pod okiem Elizy Mórawskiej – autorki wielu książek oraz autorki blogu White Plate. Link do fotorelacji tu . Chlebek ten cieszył się ogromnym powodzeniem na warsztatach mimo(...)mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek, ciasto będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić coraz mniej, nie podsypywać mąką. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć

moj przepis na