chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:35/57)

CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM 185

    Dla wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz

Smaczne Zdrowe
Bułki z rozmarynem 215

postanowiłam zrobić mojej rodzince świąteczne śniadanko.  Wiem, że niektórzy z Was próbowali już wypieku chleba z mojego przepisu, jestem bardzo szczęśliwa! Mam zatem nadzieję, że skoro próbowaliście już chleba, spróbujecie też upiec domowe bułki z  rozmarynem .  Składniki: 20 gramów świeżych drożdży lub 10 gramów suchych drożdży ½ łyżeczki cukru 2 łyżki mleka 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)końcu dodać letnie mleko. Zagnieść ciasto, około 7-8 minut. Na początku ciasto będzie kleić się do rąk, przy końcu wyrabiania ciasto będzie już elastyczne.  Proszę nie dodawajcie więcej mąki - można ewentualnie lekko wysypać mąką stolnicę przed wyrabianiem ciasta.  Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę

Garniec Magalie
Spozniona WP # 49 145

buleczek nie przebiegalo bez zaklocen, tego dnia wszystko sprzysieglo sie przeciwko mnie. Najpierw mialam problem z dynia, potem odnioslam rany, a na koncu zepsula mi sie waga. Cale szczescie buleczki sie udaly, a do tego ich smak wynagrodzil mi wszystkie wczesniejsze niepowodzenia.Zapraszam wiec wszystkich do wirtualnego probowania mojego dziela :) Smacznego! Pan de Calabaza czyli Sefardyjski chleb z dyniaw miom(...)Zostawiamy na 10-20 minut. W tym czasie powinny pojawic sie babelki.Do zaczynu dodajemy pure z dyni, jajko, sol, olej i cukier. Dobrze mieszamy po czym dodajemy pozostala make.Ciasto wyrabiamy na stolnicy oproszonej maka przez okolo 7 minut. Bedzie dosc twarde, ale latwo sie ugniata i nie lepi sie. Miske po ciescie myjemy, namaczamy w goracej wodzie by byla ciepla

Przysmaki Karolki
Focaccia - chlebek na grilla 141

Maj zaczynam wytrawnie, pytając czy znacie idealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków

Słodkie Przyjemności
Chleb z makiem 188

Pyszny i mięciutki chlebek z chrupiącą skórką pachnący delikatnie drożdżami i makiem. Najlepszy jak nieco przestygnie, ale trudno się powstrzymać wyjmując go z piekarnika, by

Zasmakuj Kuchni
Pasztet mięsny 293

chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet ma niepowtarzalny smak. Tym razem jednak będzie bez dziczyzny. Oczywiście rodzaje mięs można dobierać według gustu i na przykład łopatkę zastąpić karkówką, a piersi drobiowe udźcami. Do pasztetu dodaję warzywa, choć wiem, że szkoły są różne. Według(...)wywarze z gotowania. Następnie wszystko mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał od góry przykrywamy go folią aluminiową

Kulinarne przygody Gatity
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 202

marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie.Kiedyś sądziłam, że tażin należy podać z kaszą kuskus lub bulgurem i tak zalecałam Wam na blogu. Jednak okazuje się, że dla Marokańczyków kuskus stanowi zawsze odrębne danie, zaś tażin jedzą z chlebem, który zastępuje im sztućce, w równym stopniu widelec(...)łyżkę. Moja Siostra po powrocie z Maroka potwierdziła, że tak właśnie się tam jada  - należy oderwać kawałek chleba i nabrać przy jego pomocy składniki dania. Sztućce podaje się jedynie turystom.Gdy zagłębimy się w temat, to nic w tym zaskakującego. Tradycja przygotowywania i jedzenia tażin wywodzi się w końcu z kuchni berberyjskiej, czyli ludu prowadzącego wędrowny tryb życia. Sztućce

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierniki - smak świąt 131

wyobrażam sobie świąt bez pierników. A przede wszystkim ich niesamowitego korzennego zapachu. Poza tym, to niesamowita frajda zrobić samemu pierniczki, ozdobić je, udekorować świąteczny stół, zawiesić na choince, a nawet ofiarować w prezencie...   Dziś dwa przepisy na pierniczki. Jeden stary, który od lat mi służy, a drugi nowy, tegoroczny:) (Moje pierniki są z proszkiem do pieczenia, sody(...)rondelku margarynę, dodajemy cukier i miód. Cukier musi się rozpuścić w płynie. Studzimy masę i przelewamy do miski. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz jajko. Wyrabiamy, masa powinna być dość twarda i nie może się lepić do palców. Jeśli tak się dzieje, dodajemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy na 2 godziny, może być na blacie

dobra gospodyni dom wesołym czyni
CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY NA ZAKWASIE 186

    Chleb żytnio-orkiszowy, to kolejny z moich chlebów na zakwasie. Rzec mogę nawet iż to jeden z moich ulubionych chlebów, tuż zaraz za orkiszowo

Smaczne Zdrowe
Chleb żytni z tartym jabłkiem 177

Ten niecodziennie udekorowany chleb piekłam w doborowym towarzystwie blogerów we wrześniowej  Piekarni Amber .  Autorką przepisu jest Dana Budzyńska, autorka świetnego bloga Leśny Zakątek. Piekłam

Codziennik Kuchenny
Kiełbasa domowa podpiekana 203

Surowiec Kupujemy : -3,5 kg łopatki -3,5 kg karkówki -2 kg boczku (w miarę chudy) Przyprawy -peklosól 17 g/kg do łopatki i karkówki -sól 17

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowe Bułki Grahamki 236

moim drugim blogu :) Będę na nim zamieszczała moje domowe wypieki chleba i bułek oraz procesy przygotowania różnego rodzaju zakwasów . Moim pierwszym wpisem będą domowe bułki grahamki na drożdżach w przyszłości będą również bułki grahamki na zakwasie :) Zachęcam do domowego wypieku bułek ponieważ są o wiele lepsze , zdrowsze bo bez polepszaczy piekarskich . Są o wiele tańsze , większe bo około(...)upieczeniu niż ze sklepu bo na przykład koszt bułki grahamki to około 0,33 PLN bez wliczenia energii lub gazu zużytego podczas pieczenia . Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie 9 bułek około 100 g 300 g mąki pszennej razowej typ 1850 250 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 330 ml mleka ciepłego – możemy użyć wodę zamiast mleka 4 łyżki oleju

Uwaga Babcia Piecze Chleb
CHLEB ORKISZOWY NA ORKISZOWYM ZAKWASIE 268

    Dzisiaj jeden z moich ostatnich domowych chlebów na zakwasie (ostatni to razowiec żytni, będzie o nim w następnym poście). Chleb zdecydowanie inny od dotychczas

Smaczne Zdrowe
Bułki kukurydziane 112

zapomniałem). Zatem bułeczki kukurydziane. Znaczy się z dodatkiem mąki kukurydzianej. Sama mąka, bez dodatku np. pszennej nie bardzo się nadaje, bo nie zawiera glutenu. Zatem nie bardzo się nadaje, bo nie wyrośnie po prostu. Ale jeśli by ją spulchnić proszkiem do pieczenia to wtedy można robić chleby dla osób na diecie bezglutenowej. Ale ja nie zamierzam używać proszku, zostanę(...)świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki syropu klonowego 50 g masła Masło kroimy na małe kosteczki i razem ze wszystkimi innymi składnikami wrzucamy do miski. Albo możemy wyrabiać na kuchennym blacie, to już jak lubimy. No i właśnie wyrabiamy ciasto. Przez 15 minut. Ma być elastyczne i nie przywierać do dłoni. I zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę

Marder&Marder Manufacture
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 143

mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło mi do głowy, żeby dodać do niego orzechy i to na pewno był strzał(...)przygotowały, bo w naszym gronie jest zdecydowanie dużo talentów… i na pewno upieczone chlebki czekoladowe będą zachwycające. Zapraszam do odwiedzenia blogów Piekarek biorących udział we wspólnym pieczeniu…Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkamiSkładniki:170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu żytniego*250 g (1 szkl) ciepłej wody330 g (2 i 2/3 szkl) mąki chlebowej150 g rodzynek50 g suszonych śliwek80

UgotujmyTo.pl