SUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mąkę przesiać, żółtko utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do mąki, następnie wlać rozczyn, resztę mleka, dodać sól oraz purée z dyni, składniki wymieszać, wyrabiać około 10 minut, w trakcie wyrabiania dodając stopniowo masło - ciasto będzie elastyczne, lekko klejące, ale powinno odchodzić od miski - ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - przygotować nadzienie: orzechy(...)termometru cukierniczego (powinna wynosić około 170 stopni) lub wrzucając kawałek skórki chleba, jeśli od razu wypływa, a wokół pojawiają się bąbelki, można zacząć smażenie - wrzucać pączki w ilości, która umożliwi im swobodne pływanie, przykryć pokrywką, smażyć 1,5-3 minuty z jednej strony, po odwróceniu smażyć bez przykrycia do momentu, aż pączki uzyskają złoty lub jasnobrązowy kolor - usmażone pączki
Smakołyki BerenikiJedna z moich prób okiełznania mąk bezglutenowych. Na przepis trafiłam tutaj i po obejrzeniu filmiku postanowiłam także taki upiec. Jeden ze smaczniejszych bezglutenowych chlebów, jakie dotychczas
Kuchenne zapiski EdytyCzyli trochę miłości na śniadanie :) Dziś postanowiłam uraczyć się śniadaniem o wielce romantycznych kształtach, zaserwowanym samej sobie, bez Pana Męża udziału. Wczorajsze ćwiczenia relaksacyjne przy wyrabianiu Drożdżówki z dżemem truskawkowym i kruszonką , okazały się skuteczne tylko połowicznie i stan rozdrażnienia w stosunku do małżonka nadal trwa. Parówka-serce w towarzystwie jaja sadzonego - oto romantyczny związek doskonały! :) Składniki(...)preferencji, ja akurat lubię mocno ścięte, bez "farfocli" i "kataru" . Jeśli zrezygnuje się z pokrywki, proces smażenia będzie dłuższy, ale żółtko bardziej płynne i żółciutkie. Pod koniec smażenia całość opruszyć pieprzem i solą do smaku. Ostrożnie wyłożyć na talerz i wyjąć wykałaczkę. Podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie pomidor i domowy chleb zawijany - przepis wkrótce na blogu
Grunt to przepis!oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś pomiędzy cienkim chlebem, pizzą, tartą cebulową, focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach Wypiekania na śniadanie. Prosta rzecz, nie może(...)octu balsamicznego Zacznijmy od pokrojenia na piórka cebuli, bo z tym zejdzie nam się chyba najdłużej. To znaczy najpierw kroimy na pół, a potem na takie pół-plasterki. Ciasto wyrabiamy tak jak na pizzę: wlewamy wodę do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy olej, mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy intensywnie około 10 minut. Formujemy kulkę, natłuszczamy ją i wkładamy do miski. Przykrywamy
Marder&Marder Manufacturebułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie, że można ale chleb czy bułki(...)wody 1 łyżka soli 1 czubata łyżka melasy Rozpuść drożdże z melasą w letniej wodzie. Dodaj obie mąki i zakwas. Zarób lekko lepiące ciasto chlebowe. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Wyrabiam zawsze mechanicznie. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, nie zagniataj . Przełóż do miski przykryj folią
codojedzeniaDziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nie wyobrażam sobie tego dnia bez choć jednego kawałka tego pysznego specjału ! :) Trochę historii: Domniema się, że potrawę pokroju pizzy podawali już starożytni Grecy- były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto(...)sól, zioła. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do miseczki wsypujemy mąkę. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane rozpuszczone drożdże do pojemnika z mąką, dodajemy łyżkę oleju i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie na ok. godziny minut do wyrośnięcia. Blachę smarujemy olejem, wykładamy ciasto i smarujemy ketchupem (lub koncentratem). Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju z przyprawami. Następnie wykładamy
Tradycyjna Kuchniaktoś rzucił na ciebie urok, remedium znajdziesz w najbliższej boulangerie . Owiń kawałek chleba w czystą białą serwetkę i daj go pierwszej napotkanej rankiem osobie. Urok zostanie zdjęty." * W styczniu nasze kuchnie, Amber i moją, zamieniamy w domowe boulangerie i oddajemy się kuchennej magii. Zagniatamy, wyrabiamy i czekamy na naszą un peu de bonheur , odrobinę szczęścia. Rozpieszczamy podniebienia. Pieczemy na słodko(...)uleci w niepamięć. Przyglądam się światu przez zaspane powieki okien. Podglądam poranną gimnastykę wiewiórki. Sypię śniadanie ptakom. Dryfuję w tej ciszy, jak w bańce mydlanej. Pozornie bez celu, choć zawsze w tym samym kierunku - w stronę czerwonego światełka mojej latarni - ekspresu do kawy. Pierwsze dwa, trzy łyki i przybijam do brzegu dnia. Jestem gotowa
KUCHARNIAPyszny mięciutki bez zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance. Z przepisu którego kiedyś znalazłam szukając to różnych pomysłów na chleb aby był on jak najbardziej podobny do tego ze sklepu. Ten jest super, oczywiście nie ustane w dalszych poszukiwaniach i testowaniach różnych receptur na domowy chlebek. Przepis oczywiście podaje z moimi zmianami, które okazały się być bardzo trafione(...)właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Konsystencja jest raczej luźna, ale nie należy się tym przejmować.. Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką i jeszcze chwilę wyrabiać
Gotowanie...to proste !Z niedawno zakończonej podróży do Szkocji, pierwszej zresztą, przywiozłem wspomnienia, kilkaset zdjęć, szkocki beret Tam o'shanter (w kilcie nie odważyłbym się wyjść na ulicę, ale
Grahamka, weka i kajzerkarobimy kilka razy do roku. Zawsze przygotowujemy ją według sprawdzonego od lat przepisu. Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa część poszła(...)podgardle) oczkach maszynki do mielenia (użyłam 10 i 6). Do miski z mięsem wsypać roztarty w dłoniach majeranek, dodać sól, pieprz , zmiażdżone ząbki czosnku i stopniowo dolewając wodę wyrabiać (ok.15 minut). Więcej szczegółów odnośnie przygotowania znajdziecie tutaj . Wody dolewamy min.3/4 szklanki, max.400ml. My dodaliśmy ok.350ml. Było idealnie. Długie wyrabianie gwarantuje dobre "związanie" wędliny. Wyrobione mięso pakujemy w jelita
Smaczne Zdrowesłodkich ciast, a nie do chlebów - jednak moim zdaniem Struan to nadal chleb - można z niego robić wyśmienite kanapki nie tylko z miodem lub powidłami, ale również z serami żółtymi. A i z wędlinami też smakuje interesująco. Można również robić tosty. Reasumując - bardzo ciekawy i smaczny chleb. Dlatego namawiam do jego wypróbowania... P.S. Chleb upiekłem w dwóch foremkach(...)łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 minut. Dodaj rodzynki. Wmieszaj
Grahamka, weka i kajzerkatrochę daje. Myśmy to przeważnie jedli z ziemniakami. Do tego chleb. Na wsi to jedli z białym serem, bo jednak mleka było więcej. U nas mleko było na kartki, ale takiej jakości, że było koloru szarego. Czasami, żeby sobie urozmaicić trochę to jedzenie, to się kroiło skibkę suchego chleba, polewało się to wodą. Posypywało cukrem i tak się jadło. Cukier(...)jeść i chciało się trochę urozmaicić. U nas rodzina była dosyć liczna, bo było 3 chłopaków i rodzice. Chleba, którego dostawaliśmy to było bardzo mało, bo chleb był na kartki. No to co trzeba było robić? Trzeba było zrobić tego chleba więcej. Ojciec przywoził ukradkiem, za to też można było iść do więzienia, żyto. To żyto się moczyło w wodzie
Kryzysowa Książka KucharskaKiedy dostałam propozycję przetestowania szynkowara, nie wahałam się ani chwili. Tym bardziej, że mamy okres przedświąteczny i takie nowe
Proste PotrawyOrzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów. Zawierają dużo witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są … niezbędne ;), niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu
Kucharzyca