chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:40/57)

Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 238

gdyż rodzaje ziemniaków są różne... -jajko, -olej rzepakowy 5 łyżek -sól -ser żółty do posypania To składniki na tradycyjne BAŁABUCHY, ale ja oczywiście musiałam sobie lekko zmodyfikować przepis, nie bez przyczyny. Dodałam do całości naprawdę sporą ilość siekanej rzeżuchy ogrodowej, nieco innej od tej, która rośnie na parapecie u niejednego z nas. Dlaczego rzeżuchy dodałam?  W połączeniu(...)brak fantazji.  Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto.  Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto

Z Kuchni Do Kuchni
DOMOWE MASEŁKO Z UKWASZONEJ ŚMIETANY 268

    Wyszło przypadkiem a zostało już na stałe. Polecam bardzo gorąco, smak domowgo masełka jest nieporównywalny z tym sklepowym. Mimo iż kupowałam zawsze masło z

Smaczne Zdrowe
Domowy Chleb Pszenny Razowy na Zaczynie Pate 218

wyrabiam na 2 prędkości robota aż się połączy zaczyn z ciastem i dodaję kolejną porcję zaczynu Całość wyrabiam około 5 minut Jeżeli wyrabiamy ręcznie to postępujemy tak samo i wyrabiamy w misce lub na blacie Teraz miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą lub woreczkiem i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 60 minut(...)chlebek był wyrośnięty już po 70 minutach Pieczenie chleba foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest

Uwaga Babcia Piecze Chleb
CHLEB PEŁNOZIARNISTY, OWSIANO-ORKISZOWY NA DWÓCH ZAKWASACH 285

   Kolejny z pysznych, zdrowych, pełnoziarnistych chlebów na zakwasie. Po chlebie ziarno przy ziarnie (od którego zaczynałam swą przygodę z pieczeniem chleba), gryczano-orkiszowym (moim

Smaczne Zdrowe
Bułeczki Króliczki – Idealne na Wielkanocne Śniadanie 203

Witam serdecznie Upiekłam zwykłe bułeczki drożdżowe i uformowałam je na kształt przypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste

Uwaga Babcia Piecze Chleb
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 232

ZACZYN: To mieszanina mąki, wody i odrobiny drożdży. Poddawany jest fermentacji, która trwa przewaznie kilkanaście godzin ( 8-16) i dodany do ciasta nadaje mu aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej(...)daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta z porzedniego pieczenia chleba i wykorzystaniu go do przygotowania ciasta chlebowego. Takie ciasto powinniśmy zużyć w ciągu 48 godzin, można je również zamrozić, ale maksymalnie na tydzień bo drożdże zaczną obumierać i zatracą swoje

Ostra na Słodko
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 188

jest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne(...)mąkę i ponownie wymieszaj, by nie było grudek (najłatwiej zrobić to trzepaczką). Rozczyn ma mieć konsystencję raczej gęstą, ale dalej leistą. Miseczkę przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 25 minut. Przygotowanie bułek: Do dużej miski wsyp obie mąki (pełnoziarnistą i pszenną), dodaj wyrośnięty rozczyn, mleko, jajko, oliwę, cukier i sól. Na początku wszystko

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Przepis na Chleb Orkiszowy na Drożdżach 291

się przepisem na pyszny domowy chleb orkiszowy, przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste ponieważ ciasta na chleb nie wyrabiam na blacie a jedynie w misce mieszając łyżką. Chleb orkiszowy jest bardzo smaczny więc polecam wypróbować przepis i spróbować upiec taki chlebek. Będziemy potrzebować: chleb upiekłam w foremce o wymiarach spodu foremki długość 22 cm x szerokość 9 cm x wysokość(...)około 40 minutach – pieczenie chleba orkiszowego: Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki, aby łatwiej mi było przełożyć ciasto do foremki dłoń nawilżam olejem. Górę chlebka w foremce wyrównuje dłonią nawilżoną olejem. Foremkę z chlebkiem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie chleba: Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb owsiany bezglutenowy 539

Od pewnego czasu bardzo mocno ograniczyłam gluten w swojej diecie. Niech sobie mówią, że to moda, czy jakaś inna choroba, ale biorąc pod uwagę moje ogólne

gutfut
Weekend z grillem #2 192

zamarynować i przygotować do grillowania. Tak to wyglądało w trakcie pracy. Ja z tyłu kręcę korbą, a Madzia z przodu odbiera towar. A w tle mój zakwas na chleb: A tak wyglądają już zrobione kiełbaski przed sparzeniem: I po sparzeniu: A tutaj Tosia sprawdza jakość kiełbasy. Testy wypadły pomyślnie, Tosia zadowolona: PIWNE KIEŁBASKI ZAWIJANE W BOCZEK 6 kiełbasek grillowych(...)zwykłe, bo takie właśnie najlepiej pasują do grillowanej kiełbasy. Nie będziemy się bawili we wstępne rozczynianie drożdży. Sprawdziłem - nie trzeba. Bułki i bez tego wychodzą doskonałe. Zatem wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle nie powinno przywierać do dłoni. Po wyrobieniu wkładamy je do miski i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Przepis na Domowe Cebularze 295

Witam serdecznie Pokażę jak w prosty sposób przygotować pyszne domowe cebularze . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 cebularzy na ciasto: 500 g mąki pszennej 300

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chaczapuri adżarskie 2516

Chaczapuri?? Wygląda na to, że mało światowa jestem, gdyż dopiero niedawno pierwszy raz spotkałam się z takim nazewnictwem. Dziś jednak jestem bogatsza… zwłaszcza jeśli chodzi

Smaki Na Talerzu
Dyniowe bułki na żytnim zakwasie 179

przepisu poniżej można upiec bułki lub dwa bochenki chleba. Lubię bułki mocno wypieczone z chrupiącą skórką, z dodatkiem nasion i pestek dyni lub słonecznika. Piekąc dyniowe bułki czy chleb z taką ilością żytniej mąki zawsze dodaję drożdże aby ciasto porządnie wyrosło. Zaoszczędzam również czas zwłaszcza gdy piekę w tygodniu. Ciasto chlebowe po prostu wyrasta szybciej. Dyniowe bułki na zakwasie Składniki(...)ciasto się nie rwie to znaczy, że jest dobrze wyrobione i zawiera wystarczającą ilość wody. Ilość wody zależy od rodzaju mąki. Zawsze podkreślam, że mąka mące nierówna. Dlatego, kiedy wyrabiam chlebowe ciasto zawsze dolewam wodę i testuję czy ciasto się nie rwie. Jest to oczywiście trudniejsze do osiągnięcia, kiedy się piecze z taką dużą ilością żytniej mąki ale możliwe. Wyrobione

codojedzenia
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 291

    Kolejny chlebek z piekarni "Nocny Orkisz". Uwielbiam tworzyć nowe receptury, i choć ten chlebek zupełnie nowy nie jest, to dostosowałam go do mniejszych form

Smaczne Zdrowe
Ciasto bezglutenowe na pizze 308

Witam serdecznie Propozycja na ciasto bezglutenowe do pizzy . Przepis dostałam od koleżanki która jest uczulona na gluten i bardzo sobie je chwali . Dla osób które są

Uwaga Babcia Piecze Chleb