chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:47/57)

Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia 154

białko, które nasz organizm rozgłada na egzorfiny, które w badaniach wykazują budowę morfinopodobną i działają jak narkotyki. To dzięki nim mamy nasilony apetyt, napady głodu i uzależnienie od spożywania chleba i innych wypieków. Drugie białko, glutenina, to toksyczny pszenny gen, mający za zadanie chronić roślinę przed wszelkimi larwami, grzybami i drobnoustrojami.. Najwięcej gluteniny można znaleźć w kiełkach pszenicy. Udowodniono(...)odżywczych, jednak w przemyśle piekarniczym, bardzo ceni się kilka jego charakterystycznych właściwości jak sprężystość, elastyczność, lepkość i plastyczność. To dzięki niemu ciasto jest klejące i łatwe do formowania. Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję. Dwutlenek węgla zostaje wtedy uwięziony w strukturze ciasta, i uzyskujemy efekt

Moja Mama Gotuje
Słodki baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego 685

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować, przepis na słodkiego baranka z ciasta drożdżowego. Którego możemy przygotować na święta Wielkanocne i ozdobić nim stół. Baranek jest smaczny

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 161

Piekły Panie i Panowie, blogujący i nie, wytrawni piekarze i tacy, dla których ten chleb był PIERWSZYM WŁASNORĘCZNIE UPIECZONYM CHLEBEM W ŻYCIU!  Nadal niewiele rozumiejąc, jak to się stało, jednego jestem pewna - to jedna z najwspanialszych przygód, jakie przeżyłam. Tym piękniejsza, że związana z chlebem, symbolem domu i ciepła, czyli tym wszystkim, co w życiu cenię sobie najbardziej(...)kontakt. Starałam się bardzo nikogo nie pominąć, ale być może jednak mi się nie udało, za co z góry przepraszam! PAIN AL CIOCCOLATO /francuski chleb czekoladowy/  Jak smakuje? Wbrew pozorom to nie jest chleb słodki, głównie za sprawą sporej ilości kakao i dodatku gorzkiej czekolady. Pachnie przepięknie! I równie wspaniale smakuje. Zaliczam go bardziej do wytrawnych wypieków. Najbardziej smakował

KUCHARNIA
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 163

PORRIDGE (kasza na mleku) SOUP (zupa)  RICE (ryż) GRAIN (kasze) SAUCE (sos) Programy automatyczne: SELF-CLEAN (samoczyszczenie)  FRY (smażenie) SLOW COOK (duszenie na wolnym ogniu) BREAD (chleb)  DEEP FRY (smażenie na głębokim oleju) BAKE (wypieki) PILAF (pilaw)  YOGURT (jogurt)  CHILLI (chili) STEAM (para) - „MASTERCHIEF” -  funkcja ustawienia czasu i temperatury podczas przygotowania oraz zapisywanie(...)gdzie trzymać, a sami wiecie jak dużo gotuję i piekę. Multicooker jest bardzo poręczny i swobodnie zmieścił się w kącie stołu, gdzie czeka na swój moment użycia. Wtedy bez problemu przenoszę go w wygodniejsze miejsce. Takie urządzenie sprawdzi się w wielu przypadkach... Nie macie czasu, albo chęci na gotowanie? Wrzućcie wybrane produkty do misy multicookera, ustawcie odpowiedni program

Di gotuje
Magiczne smaki serów włoskich D.O.P. 187

najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio Emilia. Spróbujcie dodać startego Parmezanu do mielonego mięsa, a efekt będzie piorunujący. Ja go dodaję nawet do lodów i deserów! Parmezan wyrabia się tylko raz dziennie, łącząc pełne mleko z porannego udoju (zawierające 3% tłuszczu) z mlekiem z udoju z poprzedniego wieczoru (odtłuszczonym, zawierającym 1.5% tłuszczu). Do jego produkcji używa się tylko(...)karmione są krowy, na naturalnej podpuszczce cielęcej kończąc. Rygorystyczne zalecenia Konsorcjum Parmigiano-Reggiano zabraniają użycia jakiegokolwiek konserwantu. Ser musi być w 100% naturalny, wytworzony z mleka, podpuszczki i soli, bez przemysłowych dodatków. Stąd na kręgu Parmigiano Reggiano próżno szukać etykiety podającej skład produktu. Minimalny okres dojrzewania wymagany przez Konsorcjum Parmigiano Reggiano to 12 miesięcy. W sklepach można jednak znaleźć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 145

wewnętrzne strony naczyń. Są tak trwałe, że wytrzymują lata użytkowania zachowując doskonałe właściwości nieprzywierające. * Żeliwo La Cuisine niezwykle długo magazynuje ciepło. Można w nim serwować potrawy bezpośrednio na stół bez podgrzewaczy, jednocześnie zachwycając naszych gości kolorytem i aromatem i sposobem podania potrawy. * Garnki, brytfanny i patelnie La Cuisine doskonale sprawdzą się  zarówno do duszenia, pieczenia, podpiekania, smażenia, gotowania(...)pieprzymy do smaku. Gulasz będzie gotowy po około 15 minutach, jak zacierki będą miękkie. A co najlepiej pasuje do takiego gulaszu? Chleb oczywiście. Zatem mamy dla Was przepis na chleb z wykorzystaniem naszego nowego naczynia żeliwnego La Cuisine. CHLEB PSZENNY Z NACZYNIA ŻELIWNEGO 320 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 80 g mąki graham (typ 1850) ok. 240 ml wody

Marder&Marder Manufacture
Chleb na liściu chrzanu i "Zabić drozda" 154

jasną mąkę orkiszową. Wyrabiać do połączenia składników. Ciasto uformować w wałek, który zmieści się na liściu. Uwaga - ciasto wyrastając, lekko rozpłynie się na boki. Powierzchnię chleba naciąć według uznania. Bochenek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Blachę z chlebem wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni C i piec ok. 40 minut. Chleb wyjąć na kratkę(...)jest człowiek z pistoletem w ręku. Odważny jest ten, kto wie, że przegra, zanim jeszcze rozpocznie walkę, lecz mimo to zaczyna i prowadzi ją do końca bez względu na wszystko . I oczywiście rozmowa Atticusa z dziećmi po ogłoszeniu werdyktu ławy przysięgłych w rozmowie na temat amerykańskiego wymiaru sprawiedliwości: Im będziesz starszy, tym częściej będziesz się

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 248

Witam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chlebki Prowansalskie 201

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny chlebek prowansalski, chlebek jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny a dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na stole. Tak upieczony

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Jak zrobić idealne pączki? 3746

staranniej wyrobimy ciasto, tym bardziej puszyste i wyrośnięte pączki otrzymamy. Optymalny czas wyrabiania ciasta drożdżowego na pączki to 20-25 minut przy ręcznym wyrabianiu lub 10-15 minut przy wyrabianiu za pomocą miksera. Wyrobione ciasto powinno być dość luźne, gładkie, elastyczne, może lekko się kleić, ale powinno odstawać od miski. WYRASTANIE CIASTA Ciasto na pączki, jak większość ciast drożdżowych, powinno(...)wyrastać. Ciasto po wyrobieniu należy pozostawić w misce i przykryć, najlepiej czystą ściereczką i folią spożywczą, zapobiegnie to wysychaniu ciasta podczas rośnięcia. Wyrastanie powinno odbywać się w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Istotny jest nie czas wyrastania, a podwojenie przez ciasto objętości. Zazwyczaj trwa to 1-1,5 godz., wystarczy jednak, że miejsce, w którym wyrasta ciasto, jest bardziej

Smakołyki Bereniki
Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi 184

Tak jak Wam ostatnio pisałam, na egzamin musiałam przygotować dwa rodzaje pieczywa: jasne i ciemne. Oba na zakwasie, albo przynajmniej na jakimś starterze. I muszę przyznać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 160

Witam serdecznie Tym razem pokażę jak upiec tradycyjną Focaccie w piekarniku, tak naprawdę Focaccia jest rodzajem zwykłego pieczywa wypiekanego we Włoszech z różnymi dodatkami takimi jak

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 182

też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.  v  Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v  Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v  Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v  Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna(...)dużo tu i tam)) bazą kolacji są wszelakie sery (click): od mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia. (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis

Mia Cucina Sofieta
Dietetyczny pasztet z kurczaka 170

Lubicie jeść? Ja bardzo;) nie chodzi o obżarstwo, ale o przyjemność z pysznego jedzenia. Jeśli tylko się da zmniejszam kaloryczność potraw, aby nie mieć wyrzutów sumienia

Codziennik Kuchenny
Przepis na Drożdżówki z Serem i Jagodami 263

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki z serem i owocami leśnymi. Upieczenie domowych drożdżówek nie jest trudne a czasami warto się troszeczkę

Uwaga Babcia Piecze Chleb