chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:46/57)

Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 180

Witam serdecznie Tym razem pokażę jak upiec tradycyjną Focaccie w piekarniku, tak naprawdę Focaccia jest rodzajem zwykłego pieczywa wypiekanego we Włoszech z różnymi dodatkami takimi jak

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 190

też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.  v  Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v  Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v  Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v  Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna(...)dużo tu i tam)) bazą kolacji są wszelakie sery (click): od mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia. (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis

Mia Cucina Sofieta
Dietetyczny pasztet z kurczaka 188

Lubicie jeść? Ja bardzo;) nie chodzi o obżarstwo, ale o przyjemność z pysznego jedzenia. Jeśli tylko się da zmniejszam kaloryczność potraw, aby nie mieć wyrzutów sumienia

Codziennik Kuchenny
Przepis na Drożdżówki z Serem i Jagodami 292

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki z serem i owocami leśnymi. Upieczenie domowych drożdżówek nie jest trudne a czasami warto się troszeczkę

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 245

ciasto zrobimy dokładnie tak samo – wszystkie suche i przesiane składniki umieszczamy w dużej misce, wlewamy w nie rozpuszczone masło z miodem i cukrem, wbijamy jajko. Następnie ciasto zagniatamy i wyrabiamy ręcznie około 6-7 minut , do dokładnego połączenia i wyrobienia silnych powiązań glutenowych, żeby ciasto było elastyczne.   Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy szczelnie folią spożywczą, wkładamy do lodówki(...)postawcie na lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze

Karo in the Kitchen
Gwiazda z Ciasta Drożdżowego 190

Witam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Sztuka wyrastania i chlebek z zieloną wkładką 190

Ostatnio nabrałam znów ochoty na pieczenie drożdżowych ciast. Może dlatego, że niby jest lato, ale jednak chłodno i drożdżowe wydaje się takie... Pocieszające . Kiedy zapach słodkich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 291

mniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym materiałem na burgery pod jednym warunkiem – korzystamy tylko i wyłącznie z jego ciemnego mięsa, nie z piersi. Bez jajek, bez panierki – po prostu pysznie przyprawione czyste mięso! Udziec z indyka to naprawdę świetne ciemne mięso z niewielką ilością tłuszczu i genialnie nadaje się na burgery. Możecie kupić u rzeźnika(...)sprawiłby że puszczą wodę a mięso zaczęłoby się przypalać – te burgery smaży się zdecydowanie dłużej niż wołowe. Na koniec wlewam olej i całość wyrabiam ręką – tak długo, aż mięso zacznie się kleić. Wyrabianie mięsa tak jak wyrabianie ciasta sprawia, że w mięsie uwalniają się połączenia włókien kolagenowych a masa zyskuje spoistość i kleistość – nie potrzeba tutaj jajka do zlepienia. Odważam

Karo in the Kitchen
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 199

Dzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane

Wyprawy kulinarne
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 311

Każda pizza zaczyna się od ciasta. Niektórzy lubią cienkie i bardzo chrupiące, inni puszyste i mocno przypieczone. Ja uwielbiam to ciasto chlebowe – zawsze z przypieczoną złocistą

Karo in the Kitchen
Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik 354

odgazować. W smaku zaczyna być dojrzałe, przyjemnie kwaskowato-ziemiste. Po 72 godzinach pieczenia już nie polecam – drożdże ledwo zipią, a w smaku ciasta dominuje kwasowość, podobna trochę do smaku chleba na dzikich drożdżach (zakwasie). Wiele przepisów na cienkie ciasto, z których próbowałam piec wcześniej, zawierało zbyt dużą i kompletnie niepotrzebną w tego typu wypiekach ilość drożdży. Chcemy cienkie ciasto, prawda(...)czasu, aż mąka wchłonie całą wodę. Dopiero w tym momencie wlewamy do misy miksera dodajemy sól i oliwę, ciasto wyrabiamy przez 7-8 minut na niskich obrotach Wyrabianie rozciąga pasma glutenu w nawodnionej mące i grzeje ciasto – gdy skończycie je wyrabiać, powinno mieć w środku temperaturę około 23-26⁰C (nie musicie sprawdzać, po 8 minutach na pewno będzie oscylować

Karo in the Kitchen
Przepyszny chleb bezglutenowy 168

Baba się uparła, że nie będzie kupować gotowych mieszanek do pieczenia chleba bezglutenowego. Baba dobre pięć razy poległa i wcinała twarde podeszwy. Za to bezglutenowe Baba

gutfut
Przepis na pasztet 266

Jeszcze jako dziecko uwielbiałam domowy pasztet. Niekoniecznie szynkę czy kiełbasę, ale pasztet i to z tak dobrze dopieczonymi brzeżkami… mniam. W sklepie nie kupi się

Mieszam w Garnku
Masło oliwkowe – domowy mix do smarowania pieczywa 182

oliwny mix do smarowania pieczywa . Zdrowszy i smaczniejszy niż to, co do kupienia na sklepowych półkach. Masło to skondensowany tłuszcz pochodzący ze śmietanki uzyskiwanej z krowiego mleka. Masło ekstra wyrabia się ze śmietany pasteryzowanej, ukwaszonej, natomiast masło śmietankowe – ze śmietanki nieukwaszonej. Z tego powodu masło ekstra ma góra 0,6% laktozy, a śmietankowe już 2-3,5%. Masło ekstra jest(...)wstecz, nasi dziadkowie i pradziadkowie nie mieli margaryny. Jedli masło i smalec – produkty może i nie najlżejsze, ale nie modyfikowane i nie wysoko przetworzone, nierafinowanie, przez co automatycznie zdrowsze – bez tzw. tłuszczów trans.   Tłuszcze trans to utwardzone oleje roślinne. O ile same oleje roślinne są zdrowe i mają wiele zbawiennych dla organizmu właściwości, o tyle uwodornienie ich zmienia

Karo in the Kitchen
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 365

pieprz Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Grillujemy na patelni bez użycia tłuszczu. Studzimy na kratce. Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do sałaty i mieszamy. Soczewicę odlewamy z zalewy. Na sałacie układamy(...)płaska łyżeczka ksylitolu 2 łyżeczki soli morskiej 10 – 12 listków świeżej bazylii Mąkę razową mieszamy z suchymi drożdżami, solą, ksylitolem i czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach

My Chcemy Jeść