chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:46/57)

Przepis na pasztet 286

Jeszcze jako dziecko uwielbiałam domowy pasztet. Niekoniecznie szynkę czy kiełbasę, ale pasztet i to z tak dobrze dopieczonymi brzeżkami… mniam. W sklepie nie kupi się

Mieszam w Garnku
Masło oliwkowe – domowy mix do smarowania pieczywa 202

oliwny mix do smarowania pieczywa . Zdrowszy i smaczniejszy niż to, co do kupienia na sklepowych półkach. Masło to skondensowany tłuszcz pochodzący ze śmietanki uzyskiwanej z krowiego mleka. Masło ekstra wyrabia się ze śmietany pasteryzowanej, ukwaszonej, natomiast masło śmietankowe – ze śmietanki nieukwaszonej. Z tego powodu masło ekstra ma góra 0,6% laktozy, a śmietankowe już 2-3,5%. Masło ekstra jest(...)wstecz, nasi dziadkowie i pradziadkowie nie mieli margaryny. Jedli masło i smalec – produkty może i nie najlżejsze, ale nie modyfikowane i nie wysoko przetworzone, nierafinowanie, przez co automatycznie zdrowsze – bez tzw. tłuszczów trans.   Tłuszcze trans to utwardzone oleje roślinne. O ile same oleje roślinne są zdrowe i mają wiele zbawiennych dla organizmu właściwości, o tyle uwodornienie ich zmienia

Karo in the Kitchen
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 379

pieprz Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Grillujemy na patelni bez użycia tłuszczu. Studzimy na kratce. Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do sałaty i mieszamy. Soczewicę odlewamy z zalewy. Na sałacie układamy(...)płaska łyżeczka ksylitolu 2 łyżeczki soli morskiej 10 – 12 listków świeżej bazylii Mąkę razową mieszamy z suchymi drożdżami, solą, ksylitolem i czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach

My Chcemy Jeść
Sery z francuskich Alp 239

serów regionalnych będzie bezcelowe. To zupełnie inne smaki, inny rodzaj produkcji.  Sery z pierwszej grupy są niedostępne poza Francją. Można je kupić w regionie, w którym są wyrabiane, na wiejskich bazarach, podczas regionalnych degustacji serów i w malutkich sklepikach na prowincji. Ogromna ilość serów lokalnych nie posiada swoich marek, lecz jedynie nazwy regionalne.  Sery francuskie zawdzięczają swą jakość(...)warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników.    Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów.   Proponowane wina W degustacji zaleca się wykorzystanie lokalnych białych, wytrawnych

gutfut
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 210

kobiet posyła tam niezbyt już młodą Francuzkę, by mogła znaleźć schronienie. Aby się odpłacić za dach nad głową, będzie usługiwać kobietom.       Codzienne gotowanie błotnistej mazi z chleba i suszonych ryb nie jest jej spełnieniem, ale czując swą wdzięczność, należycie wypełnia swoje obowiązki. Zjednuje sobie również mieszkańców wioski, obdarzają ich uśmiechem, radością i pogodą ducha. Już dawno osada(...)wysypisko lub do spalenia...        Obejrzyjcie. Daje wiele do myślenia i otwiera oczy. Może i Wy zastanowicie się dzięki niemu nad tym, ile jedzenia wyrzucacie bez powodu. Dzień 8. "JEDZ, MÓDL SIĘ, KOCHAJ" (2010)    Książka była bestsellerem przez długie tygodnie. Przeczytałam i byłam zachwycona, porządna, choć babska, proza. Najbardziej jednak (nie oszukujmy się

W kuchni Karmel-itki