chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:42/57)

Chleb żytni na żurku 167

chemiczna... Oprócz tego to wszystko wygląda mocno nieapetycznie: jak błoto. Serio. Aż dziw bierze, że efekt końcowy był tak niesamowity! :) Problemem jest też to, że koszmarnie długo się ten chleb robi, tak naprawdę ponad dobę. A co, taki sobie przepis wymyśliłem :) Bo jak odstawiłem do pierwszego rośnięcia to zupełnie nie wyrastał i dopiero po 12 godzinach nieco się podniósł. Więc(...)użyciem. Żurek taki zwykły w butelce, ze sklepu. To chyba wszystkie wskazówki. Więc teraz po prostu wszystko tak jak mamy wrzucamy do dużej misy (czosnek przeciskamy przez zgniatarkę) i wyrabiamy. Na szczęście mąka żytnia nie potrzebuje tyle gniecenia co pszenna więc wystarczy 10 minut. Ale to będzie koszmar. Wspominałem już, że ciasto będzie się lepiło do dłoni i w żaden

Marder&Marder Manufacture
Pizzerki ze szpinakiem, gorgonzolą i czosnkiem niedźwiedzim 195

                    Najprostszy sposób na wykorzystanie zalegających lodówkę artykułów spożywczych, na które jakoś nie ma się ani ochoty

Kuchnia Prezydentowej
Chleb 100% żytni na zakwasie 204

sobie nie wyobrażam mojego codziennego śniadanka o 5.30 rano, bez przyzwoitej kanapki. Zakasałam więc rękawy, nastawiłam zakwas, bo mój poprzedni, zaniedbany biedulek, dawno już umarł, i zaczęłam wypiekać swój własny 100% żytni chleb na zakwasie. Zakwas przygotowałam według tego przepisu , użyłam jednak do niego mąki pełnoziarnistej. I niespodzianka! Chleb posmakował zarówno koleżankom z pracy (rozmnożony zakwas i przepis trafił(...)dość, że upiekły swój pierwszy w życiu chleb, to jeszcze wciągnęło je to zajęcie i zaczęły eksperymentować z recepturą), jak i córce i mężowi. Mój połówek wprawdzie lubi mnie chwalić i często mówi miłe rzeczy, ale nic do tej pory nie ucieszyło mnie tak jak jego słowa, że to najlepszy chleb jaki jadł w życiu! J Tak więc już

Kuchenne zapiski Edyty
Szynka cielęca pieczona w rękawie 266

przygotowana tradycyjnym sposobem. Wędlina mieniąca się kolorami tęczy, mimo że ładnie wygląda, ma przeważnie mało wspólnego z produktem dobrej jakości. Ratunkiem dla dbającego o żołądek konsumenta są więc własnoręcznie wyrabiane wędliny domowe . Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Oczywiście wymagana jest pewna wiedza tajemna w postaci przepisu po babci czy receptury przekazywanej ustnie z pokolenia na pokolenie. Ale reszta(...)szynkę - wraz z pozostałościami marynaty - przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia - u mnie marki GOSIA - i ułożyć w naczyniu kamionkowym bez pokrywki.  Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika. Piec 15 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . P o tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160C , a szynkę wraz z rękawem odwrócić na drugą stronę. Zrobić widelcem

Grunt to przepis!
Monsieur Cuisine Plus - test lidlowego robota 265

delikatnie ją miesza. Wyrabianie ciasta drożdżowego. Nie doczytałam w przepisie, że rodzynkami i skórką pomarańczową posypuje się ciasto, a nie zagniata z ciastem. Ale dzięki temu widać, że siła wyrabiania ciasta drożdżowego jest duża, bo rodzynki i skórkę rozmiotło w miazgę, co muszę przyznać - wyszło w efekcie końcowym na korzyść. A ciasto drożdżowe było na struclę niemiecką z marcepanem, czyli(...)filmiku. Zaczep jest dłuższy niż w TM, ale to kwestia wprawy i przyzwyczajenia. Smoothie z zamrożonego jarmużu, soku z pomarańczy i z banana. Trochę wody i łyżka miodu. Bez zarzutu. Smoothie wyszło idealne.   Jedyne, czego nie potrafię ocenić po kilku dniach użytkowania to awaryjności tego sprzętu. Do tego potrzeba przynajmniej kilku miesięcy intensywnego użytkowania, żeby nie napisać

bistro mama
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 234

   Kolejne pyszne bułeczki, tym razem razowe, jak dla mnie bomba. Uwielbiam pieczywo pełnoziarniste. Dla urozmaicenia menu chlebowego - mała odmiana w postaci pełnoziarnistych bułeczek. Na

Smaczne Zdrowe
Ślimaczki drożdżowe z pistacjami i masłem orzechowym 234

Masło orzechowe w słodkim wypieku. Pasuje? No pewnie, że tak! :) Masło orzechowe użytkuję w mojej kuchni często. Głównie w postaci posmarowanych nim szczodrze kanapek . Uwielbiam pajdę świeżego chleba z solidną dawką tej orzechowej przyjemności :) Zdarza się również, że smarowidło to dodaję do ciast i ciasteczek jako nadzienie , składnik masy głównej , czy krem smakowy . Rzadsze jest(...)której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób się je odgazowuje. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować masłem orzechowym, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym

Grunt to przepis!
Bułeczki z Suszonymi Pomidorami 184

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i pięknie pachnące bułeczki z suszonymi pomidorami . Idealnie pasują do dań do których podaje się pieczywo i dodatkowo że są bardzo

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe 325

Witam serdecznie Propozycja na puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki są smaczne a dodatkowo są bardzo ładne. Polecam wypróbować przepis i upiec takie bułeczki. Do

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb pszenny z semoliną i sezamem 173

Bardzo smaczny chleb pszenny na zakwasie z super chrupiącą skórką (dzięki dodatkowi semoliny). Zaczyn  10 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 (razowej) 100 g wody (o temp. pokojowej) Najlepiej wykonać go metoda III-fazową: W słoiku/naczyniu plastikowym (czystym i wyparzonym)  rozpuszczamy 10 g zakwasu żytniego w 20 g wody, dodajemy(...)minut. 12 g soli rozpuszczamy w 30 g wody, dodajemy i wrabiamy krótko w ciasto. Zostawiamy przykryte na 15-20 minut. Dodajemy do ciasta sezam i wyrabiamy w misce metodą rozciągania i składania: 2x co 15 minut, 2x co 30 minut, 2x co 1 godzinę. Pierwsze dwa rozciągania i składania ciasta robimy co 15 minut, mocząc dłoń w ciepłej wodzie

Przepisy na domowy ser i chleb
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 211

pachniała  co najmniej dziwnie , jak  .... (nie powiem jak). Nawet nie wiem jak smakowała,  razem z młodszą kuzynką głodne i zawiedzione wyszłyśmy z kuchni z kromkami domowego chleba z masłem - były najpyszniejsze na świecie.  Okrągły placek powrócił po kilku latach podczas nadmorskich wakacji z Rodzicami. Mała pizzeria kusiła nie tylko rzadko spotykaną jeszcze wówczas nazwą, ale przede(...)Jakież było nasze zdziwienie, gdy dotarło do nas, że tradycyjna pizza to jednak nie gruby mały placek z keczupem, a pyszne chrupiące ciasto z aromatycznym sosem i dodatkami, i bez keczupu!  Dla mnie jednak od planowanych lub spontanicznych wypadów do pizzerii, najmilsze były chwile, gdy domową pizzę piekła dla mnie Mama.  Kwadratową, na blasze. Na weekendowy powrót

KUCHARNIA
Mini Pizza – Pizzerinki 195

Witam serdecznie Propozycja na smaczne i ładnie wyglądające pizzerinki , są proste do zrobienia i na pewno najmłodszym przypadną do gustu :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem, czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 250

Znalazłam je niedawno na stronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Duńskie Bułeczki 167

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i delikatne w smaku duńskie bułeczki . Są proste w przygotowaniu i idealnie nadają się na śniadanie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Greckie chlebki pita – miękkie i elastyczne, bez kieszonek 393

Pita to nie tylko charakterystyczne puchate placki z dużą kieszonką do napełniania, ale i miękkie płaskie chlebki. Te są w typie greckim – zostają elastyczne, świetnie nadają

Karo in the Kitchen