chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:38/57)

Dyniowy chleb 161

Jeśli będzie się za bardzo kleić do rąk, podsypać mąką (ja wyrabiałam za pomocą haka w KA). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2h lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, odgazować, uderzając ręką w powierzchnię ciasta, uformować bochenek. Ułożyć w koszyku do wyrastania chleba* (wcześniej podsypanego mąką). Wierzch bochenka również posypać mąką, przykryć ściereczką(...)kostek lodu na sam dół piekarnika. Piec 25-30 min. do zbrązowienia skórki, na blasze odwróconej do góry dnem lub kamieniu. Studzić na kratce. Smacznego! * Do wyrastania chleba użyłam koszyka rozrostowego na chleb okrągły , który otrzymałam od sklepu E-maka.pl .  Wiklinowy koszyk rozrostowy , który otrzymałam od sklepu E-maka.pl , służy do wyrastania bochenków okrągłych o masie 700g - 1000g. Ważne jest żeby

CookYourself
Chleb paleo śródziemnomorski 316

być doskonałym śniadaniem paleo, można go też wziąć ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Jak więc zrobić taki pyszny chleb? Przepis na chleb paleo śródziemnomorski, niskowęglowodanowy, bez zbóż, nabiału i bezglutenowy: jajka – 7 większych albo 8 średnich starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka pesto z oliwek i suszonych pomidorów ( przepis(...)suszone pomidory, to może się okazać, że nie trzeba w ogóle chleba solić. W przeciwnym razie płaska łyżeczka powinna wystarczyć. Piecz w 180° w foremce 10×20 cm przez 50-60 minut aż test patyczkiem wskaże, że w środku nie ma surowego ciasta. Co do szczegółów dotyczących wyrabiania ciasta albo uzyskania mąki lnianej sprawdź przepis na chleb paleo

PaleoSMAK
Bułki z serem 218

Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności.Przepis znalazłam na Moich wypiekach; zaciekawił mnie water roux. Nigdy nie przygotowywałam bułek(...)serem. Piec w 190 st. C. przez 15 minut, aż ser się zrumieni.Ostudzić na kratce.Smacznego!W aktualne upały, muszę się przyznać, nie mam chęci na pieczenie chleba ani bułek. Wyrabianie ciasta, długie wyrastanie, a później pieczenie mnie przerasta... Chleb więc, o zgrozo, kupujemy. Muszę przyznać, że w piekarni po drugiej stronie ulicy jest całkiem niezły. Choć do domowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 284

żaroodpornego pieczenia: bez większego ryzyka i wysiłku włożonego w formowanie można upiec prawdziwy bochen chleba, a nie chlebowy placek; chleb trzeba piec odrobinę dłużej, niż podano w oryginalnym przepisie (ja dodałem w sumie 10 minut pieczenia, a można było jeszcze piec ciut dłużej); naczynie żaroodporne trzeba bardzo starannie natłuścić oliwą lub smalcem, aby po upieczeniu chleb można było łatwo(...)soli10 g słodu jęczmiennego Przygotowanie chleba: Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj zaczyn i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę i zmielony słód. Do miski z suchymi składnikami dodaj składniki mokre. Wymieszaj do połącznia się składników, i odstaw pod przykryciem na 20 - 40 minut.Po upływie tych 20 - 40 minut dodaj sól i wyrabiaj ciasto ręcznie, rozciągając je i składając

Grahamka, weka i kajzerka
Zwijane pszenne bułki domowe 286

jeden worek jaki zagościł na stałe w mojej kuchni. Lniany worek z naszytym sercem. To nie tylko wspaniała ozdoba. Worek ten jest idealny do przechowywania domowego pieczywa, w szczególności chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić i… tak jak my zabrać na wycieczkę (ilość z podwójnej porcji ). Składniki: (na 5 dużych bułek lub do 10 małych(...)jajko, dodajemy sól, cukier i roztopione masło (ciepłe, przestudzone). Całość wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania ,jeśli ciasto zbyt będzie się kleiło do ręki, można podsypywać dłoń delikatnie mąką. Uwaga! nie sypiemy mąki do ciasta, ale posypujemy mąką delikatnie dłoń podczas wyrabiania. Z ciasta formujemy a la kulę – jest miękkie, więc wyjdzie

Słodkie okruszki
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 234

    Kolejny chleb orkiszowy na zakwasie z naszego codziennego menu. Chleb, który pokochali moi domownicy już jakiś czas temu i tak bardzo zauroczył ich swym

Smaczne Zdrowe
Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie 204

zaczynu dodaję pozostałe składniki : wodę , mąkę pszenną , mąkę pszenną razową , mąkę żytnią , sól , drożdże i dokładnie mieszam aż się wszystko ładnie połączy około 3 minut ( jeżeli używamy robota to wyrabiamy ciasto na wolnych obrotach ) Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam na 50 minut w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni Po 50 minutach – Pierwsze składanie(...)mąką i formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 90 minut Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba Foremkę  wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 210

Jeśli w ogrodzie udało Wam się wyhodować czosnek niedźwiedzi to teraz jest idealna pora aby zrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać  i

Apetyczna babeczka
Odrywany chleb ziołowo-czosnkowy 226

daje się odłączyć od reszty. Potrzeba silnej woli, żeby nie zjeść go całego na ciepło zaraz po wyjęciu z pieca. Pamiętacie przepis na pizzę w godzinę? Do zrobienia tego chleba będziemy używali dokładnie tego samego ciasta, potraktujemy je tylko nieco inaczej. Ja wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale możecie ciasto zagnieść ręcznie, zajmie to tyle samo czasu. Zaczynamy(...)zabijecie drożdże, które jakby nie było, są żywymi organizmami. Po 5 minutach gdy drożdże zastartują i się lekko spienią, dosypujemy mąkę z solą i całość 8 minut zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej wody albo ciasto będzie za mokre– dolewajcie wtedy ciepłą wodę po 1 łyżce do ciasta

Karo in the Kitchen
Bagietki orkiszowe na zakwasie orkiszowym 202

ogół wypiekam chleb z kilograma mąki. Na bagietki przeznaczyłam 400 gramów zakwasu przez co skróciłam czas wyrastania do około 5 godzin. Mimo wszystko pieczenie bagietek jak i innego chleba na zakwasie zaczynam wcześnie rano aby zdążyć je upiec w ciągu dnia. Bagietki orkiszowe piekłam w formach do bagietek. Bagietki orkiszowe Składniki: na 6 długich bagietek 400 g zakwasu orkiszowego(...)misy robota. Dodaj obie mąki i zarób ciasto, dolewając resztę wody. Ilość wody zależy od rodzaju mąki i dlatego może się wahać. Dlatego resztę wody lepiej dolewać podczas wyrabiania aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Kiedy składniki już się połączą dodaj sól i zarabiaj ciasto to wytworzenia nitek glutenu czyli około 15 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy daje się rozciągnąć. Przykryj

codojedzenia
Chleb orkiszowy ze słodem jęczmiennym 195

stałe się na tę sól przerzucę. A te wszystkie smakołyki zawdzięczam firmie Bogutyn Młyn . Przysłali mi parę produktów (pewnie pomyśleli, że biedny chłopiec nie ma co jeść :)) żebym sobie chleby porobił. Wspomnę jeszcze o drożdżach. W sumie drożdże jak drożdże, ale wspomnę o nich z ekonomicznego punktu widzenia. Bo do tej pory przeważnie używałem świeżych drożdży. Tanie, dobre, tylko termin(...)himalajskiej to wystarczy 1 łyżeczka. Ta himalajska jest mniej słona) 1 łyżeczka cukru 4 g suszonych drożdży Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Znaczy się wyrabiamy ciasto. Tak przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przekładamy do foremki i znów zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno wystarczyć 45 minut żeby tak z górką

Marder&Marder Manufacture
Zapraszam na śniadanie: Chałka 170

Celebrujcie śniadania! Zwłaszcza te leniwe, spędzone przy rodzinnym stole z bliskimi. Ja uwielbiam te leniwe dni, kiedy nie spieszymy się do pracy i siedzimy rano przy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
ZUPA ZIEMNIACZANA Z ZACIERKAMI - poczciwa kartoflanka z sokiem z kiszonych ogórków 251

kluseczkami, kurczakiem, podsmażoną cebulką i boczkiem. Tak, to prawda, w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na poczciwą kartoflankę - Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, tradycyjną, z kiełbasą, z boczkiem, a nawet bez mięsa i wszystkie są cudowne! 😀👍👍 A oto moja wersja zupy ziemniaczanej, korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go 😊 Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : 3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego zacierki(...)smaku, maggi ok. 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków zacierki: 5 czubatych łyżek mąki pszennej+kilka łyżek do podsypywania 1 jajko 3 łyżki wody szczypta soli Z podanych składników wyrabiamy twarde ciasto, podsypując dodatkową ilością mąki około 3-4 łyżkami.  Może zajść potrzeba dosypania większej ilości mąki, w zależności od jej wilgotności.  Przygotowane ciasto drobniutko siekamy nożem

Moja Książka Kucharska
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 236

wskroś maślany.  Znalazłam wiele przepisów, w których masło zostało zastąpione przez awokado. Część z nich to ciekawie się zapowiadające ciasta czekoladowe (!), a także słodkie wypieki drożdżowe czy wytrawne chleby z orzechami. Na pewno wkrótce je wykorzystam. Wybrałam jednak przepis na Avocado Brioche ,  bo kusił dodatkowo wersją wegańską, a takiego rodzaju wypieku jeszcze u mnie na blogu nie było(...)bardzo jednolitą masę, bez grudek. Można delikatnie skropić cytryną, by miąższ nie ściemniał. Do zaczynu drożdżowego dodać 1 filiżankę mąki, pure z awokado, 2 łyżki mleka sojowego, cukier, sól i zmiksować na niskich obrotach (lub zagnieść ręcznie). Następnie dodać pozostałą mąkę (być może trzeba będzie dosypać więcej, zależy ile Wasza mąka "zabierze"). Wyrabiać do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta

KUCHARNIA