chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:31/57)

Kiełbasa wiejska z podlasia-podsuszana 271

SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Recenzja "Zieleniny bez glutenu" i chleb jaglany 210

Zielenina bez glutenu" to  moja pierwsza książka kucharska która traktuje o diecie bezglutenowej. Brakowało mi takiej, bo w mojej rodzinie pojawił się problem nietolerancji glutenu i zaczęłam poszukiwać prostych przepisów. Przepisy w książce podzielono wg pór roku. To duża wygoda, bo łatwo znaleźć przepisy które są aktualne, sezonowe. Mamy więc tu przepisy na wiosnę, lato, jesień i zimę(...)Dania oparte na kaszach, warzywach, owocach i świeżych ziołach. Dodatkowo każdy przepis ma ilustrację. Moje książki kucharskie zawierają przepisy tradycyjne, takiej mi brakowało. Będzie moim "rodzynkiem" :) Upiekłam chleb wg przepisu jaki znalazłam w książce: Składniki : 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżeczka świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki z amarantusa 200 g mąki gryczanej

Proste Potrawy
Kiełbasa Jackówka puszczańska podsuszana 242

Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójka: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-17-20 gram/kg pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Grahamki z masłem czosnkowo -pietruszkowym 179

ładnie wyrośnięte z lekko chrupiącą skórką, która fantastycznie pęka, kiedy ją się lekko naciska. Jeszcze kilka lat temu nie myślałam, że będę taka zadzierżała piekarka. Przepadłam na amen! Pieczenia chleba sprawia mi dużą satysfakcję. Przepis na grahamki Składniki: na 16 bułek 800 g pszennej mąki 200 g mąki grahamki 1 łyżka soli 800 – 850 ml zimnej wody 1 łyżka(...)misa od kitchenAid rozpuść drożdże i miód w 800 ml wody. Resztę wody zachowaj. Wsyp obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj więcej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut przy pomocy miksera, ręcznie nieco dłużej . Ciasto powinno być wilgotne ale sprężyste. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut

codojedzenia
Kiełbasa Jackówka puszczańska 226

Przepis Składniki: -mięso jedynka: -schab-1.250 kg -szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklosól-17-20 gram/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa krem pomidorowo - paprykowa z pulpetami 250

Gęsta zupa w wersji gładziutkiej, kremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują do tej zupy, są doskonałym dopełnieniem, nie ryż, nie makaron, do których tak przywykliśmy... Składniki: 3 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 papryki czerwone 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 serek(...)wszystkie przyprawy, oraz wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze krótką chwilkę Zupę podajemy z pulpecikami. Chleb moczymy w mleku, odkładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu, wrzucamy cebulkę podsmażamy. Do chleba wbijamy jajko, usmażoną cebulkę, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie masę. Robimy malutkie pulpeciki które obtaczamy w mące gotujemy w osolonej wodzie

kgwjanczewo
Orkiszowa chałka nadziewana dżemem 181

Wiem, że łatwiej byłoby upiec zwykłą chałkę i potem posmarować ją dżemem. Ale ja lubię pokombinować :) Orkiszowa chałka nadziana jest nie tylko rodzynkami, jak to bywa

Mienta blog
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. 196

Chleb do październikowej Piekarni Amber wybrała Małgosia z   A kacjowego bloga . Napisała, że uważa ten chleb za ... prosty i wdzięczny wypiek... W pełni się z

Codziennik Kuchenny
Pączki pieczone 373

łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Następnie dodawać po kawałeczki miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto(...)blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu

Moje domowe kucharzenie
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 237

Na znamy człowieka, któremu nie "leci ślinka" na myśl o idealnym cieście pokrytym ulubionymi dodatkami. Pizza robi furorę, ale nie oszukujmy się - w wielu restauracjach (że

Wypisz Wymaluj
PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 231

ginie śmiercią naturalną, więc nawet książkowe receptury kończą się fiaskiem. Bez powodzenia odbywane kolejne próby po prostu zniechęcają. Ale ochota na domowy chleb nadal zostaje, a w głowie myśl, jakby ją stłamsić.Popyt napędza podaż, a podaż popyt - chęć przyczynia się do wymyślania nowych receptur i próbowania innych chlebów. Postanowiłam zaprzyjaźnić się na stało z drożdżami. Aż do chwili(...)kiedy w końcu jakiś zakwas zechce przetrwać więcej niż to do tej pory się zdarzało.Chleb, który dziś proponuję jest niezwykle mięciutki, lekki i delikatny, zupełnie jakby jadło się, kroiło i cieszyło się zwykłą kawiorką.PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY/modyfikacja przepisu ze strony: Studio Kuchnia;/3 średnie ziemniaki500g mąki pszennejłyżeczka soliłyżeczka cukru200-250 ml wody (w zależności od rodzaju mąki)1 opakowanie

W kuchni Karmel-itki
Chleb na prawie-zakwasie. Oszukany zakwas z jogurtu 183

bakterie, a bakterie to fermentacja… A bakterie i mąka to już prawie jak zakwas, co nie? Do tego chleba będziemy potrzebowali naturalnego jogurtu. Kupcie dobry, naturalny jogurt, bez dodatku cukru, z aktywnymi kulturami bakterii. Rzadkie jogurty możecie zostawić na blacie w kuchni, zamknięte, żeby zgęstniały i skwaśniały – ciepło przyspieszy ich fermentację, bakterie probiotyczne będą się szybciej namnażać, wieczka(...)jogurcie bochenek zostawiamy do fermentacji/wyrastania tak jak każdy inny chleb. Działanie bakterii w jogurcie i to, ile kwasowości nadadzą gotowemu wypiekowi zależy tutaj w dużej mierze od czasu – bochenek zostawiony na 6 godzin będzie mniej kwaśny i charakterystyczny niż ten, któremu damy fermentować 15-18 godzin. Powyżej tego czasu chleb zacznie robić się gorzki – bakterie, które namnażają się w jogurcie

Karo in the Kitchen
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 166

Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej.Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).Każdy region Włoch może

Ostra na Słodko
Drożdżówki z agrestem 211

Agrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne. Składniki: drożdże świeże

Różowa kuchnia
Dietetyczna pizza na żytnim spodzie 134

jest bardziej elastyczne, zdecydowanie wygrywa z mąką żytnią (typ 2000) kupioną w TESCO, ciasto elegancko się rozwałkowało i wyszło bardzo chrupiące ;) Składniki: na ciasto: 400g mąki żytniej do wypieku chleba 1 szklanka mleka opakowanie suszonych drożdży (chyba 7-8g) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka fruktozy/cukru trzcinowego/zwykłego cukru dodatki (kto co lubi oczywiście w granicach rozsądku(...)mąki i wyrabiamy ciasto wyrobione ciasto posypujemy mąką i znów odkładamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie (ja wałkowałam do grubości 0,5 cm ;) ) rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia zaginamy lekko brzegi ciasta, żeby pizza miała ładny kształt rozsmarowujemy sos na cieście   9. wykładamy dodatki (bez sera), serdelki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość