chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:26/57)

Chleb z kaszą jęczmienną 169

dość luźne i niestety trochę lepiące - m ożna ewetualnie dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody, dla uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli mikser nie będzie dawał rady, sugeruję dokończyć wyrabianie rękoma. Wyrobione ciasto zostawić w obsypanej lekko mąką misce, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie powinno 2-3 razy zwiększyć swoją(...)miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarować letnią wodą i posypać sezamem. Chleb piec ok. 45 minut w nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować stopień zarumienienia chleba . Chleb studzić wyjęty z blaszki

Grunt to przepis!
Pasta pomidorowo - paprykowa 224

leciutki smak masła i pomidorów. Bardzo lubiłam takie śniadania. Uwielbienie do past kanapkowych zawdzięczam bez wątpienia tej paście. Pasuje doskonale do każdego pieczywa, także z chrupiącymi, ciepłymi tostami. I można ją przygotować dosłownie w 5 minut, choć oczywiście jak wszystkie pasty do chleba i ta najlepiej smakuje po kilkugodzinnym "leżakowaniu" w lodówce.  Składniki: 150 g twarogu półtłustego(...)pietruszki sól, pieprz, ostra papryka do smaku i wg uznania W misce połączyć za pomocą widelca lub robota (na niskich obrotach!) sery, cebulę, śmietanę, przecier pomidorowy i pastę, krótko wyrabiać - powinny zostać wyraźne grudki sera! Dodać przyprawy i natkę, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Można jeść od razu, ale lepiej zrobić pastę kilka godzin wcześniej, np. wieczorem i wstawić do lodówki

Kuchnia Prezydentowej
Pane Ibleo – Chleb z pszenicy durum 168

mnie zachwyciły i zabrałam się do pracy… Niestety coś po drodze poszło nie tak… Za pierwszym razem zrobiłam chleb tylko z samej semoliny bez żadnych dodatków… praktycznie w podanym czasie chleb nic nie urósł… ponieważ było już bardzo późno, to go zostawiłam na noc, ale rano już do niczego się nie nadawał Podeszłam do sprawy(...)dziękuję za wspólny czas!Pane Ibleo – Chleb z pszenicy durumSkładniki:200 g (100% hydracji) zakwasu pszennego, dokarmionego i bardzo aktywnego1 kg mąki z pszenicy durum (u mnie 50% pszenicy durum, 30% bardzo drobnej bialej kaszy manny, 20% mąki chlebowej)500-550 g wody3 łyżeczki soli morskiejTen przepis nie nadaje się do wyrabiania w mikserze – trzeba będzie wyrabiać ręcznie

UgotujmyTo.pl
Mleczne bułki śniadaniowe z mąką pełnoziarnistą 221

Akcja 'produkcja domowego pieczywa' ruszyła :) Spodziewajcie się więc w tym tygodniu wpisów poświęconych właśnie tej przygodzie. Od dawna zabierałam się za upieczenie chleba czy bułek jednak po mojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne(...)masłem, solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym dodajemy do mąki.  Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok 5 minut. Nie powinno ono sprawiać problemów i po chwili powinno być elastyczne bez dosypywania mąki. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę aż wyrośnie. Po tym czasie

Ze smakiem i z pasją
nietłuste pączki z piekarnika 144

Wczoraj zobaczyłem wpis na blogu Kolorowa kuchnia Elki  i się zdziwiłem :) Pączki ! ... nie klasyczne smażone, a upieczone w piekarniku. Musiałem spróbować. Moje wyglądają inaczej

chleba naszego
Chleb na drożdżach z oliwkami 147

zagarnąć mąki z brzegów. Całość odstawić, aż zaczyn zacznie rosnąć na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać sól, estragon, oliwę oraz stopniowo wodę i wyrobić - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi . Ciasto powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest - jest za suche lub za luźne - można w razie potrzeby dosypać(...)niej ciasto, opruszyć lekko mąką i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Chleb piec ok. 35-40 minut w nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować stopień zarumienienia chleba . Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce

Grunt to przepis!
Chleb mieszany z miodem na maślance 208

drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w wodzie. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta – ja używam miksera z hakami . Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte i mocno klejące. Odstawić(...)godzinę do wyrośnięcia – pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Gotowość chleba sprawdzać testem „suchego patyczka”. Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce

Kocham Czekoladę
Bezglutenowy chlebek jaglany 136

Dość długo przymierzałam się do upieczenia bezglutenowego pieczywa, zupełnie bezzasadnie. Być może moje obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu są niesmaczne, twarde i łatwą się kruszą. Nic podobnego, takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.  Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: sól, resztę cukru oraz mleka, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.  Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż

Roślinna - blog wegański
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 154

grupy B i inne cenne minerały. Pomaga utrzymać zdrowie i wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ziarno owsa nie zawiera glutenu, dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko(...)rodzynek250 ml mleka1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru1 łyżka cukru1 łyżka masłaLukier:3 łyżki cukru pudru1 łyżka gorącej wodyPrzygotowanie:W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szklankę mąki pszennej, łyżkę cukru, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Masło roztapiamy i studzimy.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, masło, resztę cukru, sól i  mąkę owsianą. Wyrabiamy ciasto mikserem. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi

Smakowity Blog Kulinarny
CHLEB NOCNY 191

Jego przygotowanie nie wymaga użycia miksera, ani też wyrabiania ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zgrubnie mieszamy łyżką lub szpatułką, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na około 12 godzin na blacie kuchennym. Chleb pieczemy w żeliwnym garnku lub żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Dzięki długiej fermentacji i sposobowi pieczenia, chleb ma duże pory w środku, a skórka przyjemnie trzeszczy przy(...)łyżką cukru (suszone drożdże razem z cukrem dodajemy od razu do miski z mąką). Stopniowo dolewamy wodę i przelewamy do miski z mąką. Mieszamy łyżką do połączenia składników (bez widocznych grudek mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 12-15 godzin do wyrośnięcia, na blacie kuchennym. Oprószonymi mąką dłońmi zgarniamy wyrośnięte ciasto pod spód i wykładamy na wysypany mąką

cool and minty
Dietetyczne kotlety rybne 215

liściu sałaty, mini kromeczkę chleba dukana i odrobinę pasty z soczewicy. Na drogę dostałam butelkę 330 ml soku wielowarzywnego. Po drodze wpadliśmy do sklepu i kupiliśmy mrożone filety z morszczuka, które miały czas aby odtajać. Morszczuka kupiłam z myślą, że przygotuję z niego Dietetyczne kotlety rybne bez mąki, bułki tartej i bez tłuszczu. Ostatnio podawałam Wam już rybny(...)siekanej natki pietruszki, sól i czarny pieprz mielony, Przygotowanie: Filet z morszczuka wraz z cebulką rozdrabniamy w szatkownicy lub mielimy. Wszystkie składniki na kotlety przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy, aż masa będzie zwarta i jednolita. Formujemy owalne kotleciki, które delikatnie spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z kotletami wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 132

Jest to przepis na 8 bułeczek pełnoziarnistych ze słonecznikiem. Jeżeli nie mamy maki pełnoziarnistej, śmiało możemy wybrać zwykłą białą mąkę, a jeśli nie mamy słonecznika, to

Pasje Jolki
Kiełbasa krucha z galaretką 727

SUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schiacciata, czyli płaski chleb toskański 161

rozmaryn. To pieczywo na świeżo jest obłędne! Zresztą później też, nawet na drugi dzień, trzeba tylko w piekarniku podgrzać żeby w miarę ciepłe było. Albo nawet i bez podgrzania, na zimno. Ale żeby nie gadać ze wiele daję przepis: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 125 ml letniej wody (zalecana temperatura 43 stopnie) 125 ml zimnej wody(...)przelewamy tam wyrośnięte drożdże. Dodajemy sól i 2 łyżki oliwy. Kolistym ruchem mieszamy składniki w zagłębieniu, a następnie stopniowo zaczynamy łączyć z mąką. W połowie pracy dolewamy zimną wodę. Wyrabiamy aż utworzy nam się zwarta kulka. Przenosimy ciasto na oprószony mąką blat i ugniatamy 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie formujemy w kulę i przekładamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z kozim serem i kminkiem 222

smaku i aromatu tego chleba. Chleb jest po prostu mniam! Acha, muszę dodać, że zamiast mąki jęczmiennej użyłem owsianej, zamiast owczego sera pleśniowego użyłem koziego, zamiast..., a reszta jest bez zmian. Zaczyn: 50 g zakwasu żytniego razowego 100 g mąki pszennej chlebowej 120 g o temp. pokojowej Rozpuść zakwas w wodzie. Dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw(...)soli 5 g nasion kminku 12 g świeżych drożdży Przygotowanie chleba: Rozpuść w wodzie drożdże, następnie zalej tą wodą zaczyn i namoczoną mąkę owsianą, całość wymieszaj. Dosyp przesianą mąkę pszenną, zmielony słód, kminek i sól. Wymieszaj składniki do ich całkowitego połączenia się, a następnie wyrabiaj 5 - 7 minut, na blacie roboczym lub robotem z hakiem. Po wyrobieniu pozostaw ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno-żytni z orkiszem 126

podkładkę (żeby nie tak bezpośrednio na zimny blat) i wyjmujemy z niego chleb. Chleb spryskujemy wodą, możemy użyć do tego takiej spryskiwaczki do kwiatów. I odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. A jak nie mamy garnka rzymskiego to możemy użyć zwykłej formy. Wtedy po pierwszym wyrastaniu przekładamy chleb do formy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na drugie wyrastanie na 1 godzinę. Wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut. A potem jak wyżej. Ten chleb możemy również zrobić w automacie chlebowym - jeśli tylko chcemy i takowy posiadamy. Po prostu bez zbędnych ceregieli wsypujemy wszystko co mamy do pojemnika, ustawiamy wagę na ok. 1 kg, ustawiamy stopień przyrumienienia skórki i włączamy jakiś podstawowy program trwający około 3,5 godziny

Marder&Marder Manufacture