naleśniki - 13377 przepisów (strona:26/892)

ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 64

dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy(...)równomiernie rozsmarowujemy wcześniej przygotowany farsz, warstwa powinna być na tyle gruba, żeby naelśnik nie prześwitywał. Wersja z łososiem – cienko posmaruj naleśnika serkiem naturalnym, ułóż na serku sałatę i wszystko przykryj płatami wędzonego łososia. Teraz delikatnie skręcamy naleśniki, łatwiej się rwą i są mniej plastyczne niż te pszenne. Gdy już mamy skręcone rulony kroimy je w mniej więcej dwucentymetrowe

Martyna Cooks
Naleśniki à la „Tacos” z kurczakiem 152

oregano - 1 łyżeczka chilli - szczypta imbir - szczypta cynamon - szczypta czosnek - 2-3 ząbki cukier - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżeczka passata pomidorowa - 4 łyżki oliwa - 2 łyżki Razowe naleśniki: mąka pszenna razowa - 3/4 szklanki mleko - 1/2 szklanki woda - 1/2 szklanki oliwa - 2 łyżki jajka - 1 sztuka sól Dodatkowo: papryka - 1 sztuka pomidory - 1 duży cebula - 1 sztuka kukurydza(...)imbirem i cynamonem. Przeciskamy przez praskę czosnek, solimy i polewamy oliwą. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. W tym czasie przygotowujemy naleśniki. Jajko rozbijamy do miski, dolewamy mleko, wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę, oliwę i sól. Całość dokładnie łączymy. Smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko naoliwionej patelni. Mięso przekładamy na rozgrzaną

COOKUJ
Pełnoziarniste naleśniki z rukolą, figami i szynką parmeńską 187

Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania : 10 minut Ilość porcji: 4 porcje Drukuj Pełnoziarniste naleśniki z rukolą, figami i szynką parmeńską By Piotr 26 września 2015 Pełnoziarniste naleśniki z rukolą, figami i szynką parmeńską to wykwintny i bardzo prosty w wykonaniu obiad idealny na każdą okazję. Składniki: Naleśniki pełnoziarniste: jajka - 1 mleko - 1/2 szklanki woda - 1/2 szklanki(...)żółte) ser feta - 80g Wykonanie: Jajko roztrzepujemy w misce. Dolewamy mleko i wodę. Dodajemy obie mąki i oliwę. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Doprawiamy szczyptą soli. Patelnie do naleśników delikatnie natłuszczamy pędzelkiem i bardzo mocno rozgrzewamy. Smażymy naleśniki o średnicy ok. 28 cm. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz. W mieszczce mieszamy jogurt naturalny, posiekany szczypiorek, przeciśnięty

COOKUJ
Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem 174

pomocy pędzelka; oleju powinno być jedynie kilka kropel, ale patelnia powinna być nim dokładnie pokryta). Na tak przygotowaną patelnię (patelnię należy smarować olejem przed smażeniem każdego naleśnika) wylewać porcjami ciasto i smażyć cienkie naleśniki, na średnim ogniu, z obu stron. Przygotować farsz. Cebulę podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor. Do miski wsypać wystudzoną(...)kaszę gryczaną, dodać zmielony twaróg, podsmażoną cebulę, jajo (surowe), śmietanę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem cayenne do smaku. Powierzchnię każdego naleśnika posmarować dokładnie farszem i zwinąć w rulon. Tak przygotowane naleśniki delikatnie podsmażyć, na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle (około 1 łyżka), z obu stron. Naleśniki podawać ciepłe, same lub polane (jak np. u mnie) sosem pieczarkowym. SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Naleśniki z lodami 96

Naleśniki z lodami to deser , który nigdy nie wychodzi z mody, możemy być pewni że będzie smakował dorosłym i oczywiście dzieciom. Wraz z lodami, naleśniki mogą być serwowane z bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami, możemy dodać posiekane orzechy i trochę czekolady. Chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne naleśniki z lodami. Ciasto na naleśniki(...)szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Dodatki ulubione lody bita śmietana czekolada Naleśniki z lodami Wykonanie Zaczynamy od przygotowania patelni, będzie nam potrzebna taka niezbyt duża. Roztapiamy na niej łyżkę masła, margaryny lub oliwy. Następnie zabieramy się za suche składniki, do miski trafia

Naleśniki
Naleśniki bezglutenowe 109

muszą wystrzegać się produktów opartych o mąkę pszenną. Wiem, że niektóre osoby które musza włączyć dietę bezglutenową i nie zawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników bez ukochanej mąki pszennej. Niestety tutaj są w błędzie, można przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Ciasto na naleśniki ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej(...)szklanka mleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Wykonanie Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy

Naleśniki
Naleśniki z serem i przecierem owocowym 94

odstawić na pół godziny. Nadzienie serowo - owocowe: żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać rozdrobniony ser i wanilię, utrzeć. Wymieszać z przecierem owocowym. Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać. Na naleśnikach układać porcję masy serowej, zwijać w rulon. Na wierzchu ułożyć trochę masy. Posypałam naleśniki

królestwo garów
Dietetyczne naleśniki z serem, wanilią i bananem 210

ogniu - mąka żytnia ma skłonność do lepienia się, naleśnik musi być solidnie podsmażony z pierwszej strony - ale nie przypalony! - aby go bezproblemowo przewrócić na drugą. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt oraz ewentualnie syrop z agawy i wymieszać.  Banana pokroić na cienkie plasterki - im cieniej, tym łatwiejsze będzie zwijanie naleśników(...)rulon .   Naleśniki smarować farszem twarogowym, układać na to plastry banana i zawijać w rulon. Zostawiać jeden koniec naleśnika nieposmarowany - tak ze 3 cm - i kończyć na tej części zwijanie, wtedy rulon będzie zgrabniejszy, Na koniec przed jedzeniem włożyć naleśniki na 1 min do mikrofali - wyłącznie dla uzyskania równomiernego podgrzania farszu i płatu naleśnika

Grunt to przepis!
Tort naleśnikowy 397

zeszłym tygodniu w mojej kuchni królowały naleśniki. Naszła mnie na nie wielka ochota bo dawno ich nie robiłam. Dlatego też teraz te wszystkie naleśnikowe posty: naleśniki razowe, serek do naleśników, krem paryski a zwieńczeniem będzie tort naleśnikowy :) Widziałam gdzieś kiedyś tort zrobiony z naleśników. Nie pamiętam jaką masą był przekładany. Ja wymyśliłam, że idealny będzie(...)tego krem paryski. Ta czekoladowa bita śmietanka, naleśniki, owoce i orzechy to wyśmienite połączenie smaków. Zapraszam :) Tort naleśnikowy Składniki: 8-10 naleśników np. razowych ( przepis tutaj ) krem paryski z podwójnej porcji ( przepis tutaj ) banan kiwi orzechy do dekoracji Tort naleśnikowy Wykonanie: Przygotowujemy naleśniki i odkładamy do ostygnięcia. Przygotowujemy krem paryski i też odkładamy do ostygnięcia. Banana

Pyza i Surówka
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 140

dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy(...)równomiernie rozsmarowujemy wcześniej przygotowany farsz, warstwa powinna być na tyle gruba, żeby naelśnik nie prześwitywał. Wersja z łososiem – cienko posmaruj naleśnika serkiem naturalnym, ułóż na serku sałatę i wszystko przykryj płatami wędzonego łososia. Teraz delikatnie skręcamy naleśniki, łatwiej się rwą i są mniej plastyczne niż te pszenne. Gdy już mamy skręcone rulony kroimy je w mniej więcej dwucentymetrowe

Martyna Cooks
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 152

dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy(...)równomiernie rozsmarowujemy wcześniej przygotowany farsz, warstwa powinna być na tyle gruba, żeby naelśnik nie prześwitywał. Wersja z łososiem – cienko posmaruj naleśnika serkiem naturalnym, ułóż na serku sałatę i wszystko przykryj płatami wędzonego łososia. Teraz delikatnie skręcamy naleśniki, łatwiej się rwą i są mniej plastyczne niż te pszenne. Gdy już mamy skręcone rulony kroimy je w mniej więcej dwucentymetrowe

Martyna Cooks
Szybki Obiad: wegańskie naleśniki z konfiturą z wiśni 134

żeby podać je z naleśnikami kilka dni później. Pozostałe słoiki zapasteryzowałam i są gotowe na zimniejsze dni takie jak teraz. Gdy miałam już wiśnie, przyszedł czas na same naleśniki. Ale tym razem wybrałam wersję wegańską. Postawiłam trochę poeksperymentować. Jeśli myślicie, że wegańskie naleśniki są w czymkolwiek gorsze od klasycznych, to jesteście w błędzie! Są tak samo pyszne(...)proste w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia nie potrzeba jaj, a krowie mleko zastępuje jego roślinny odpowiednik - mleko owsiane (sojowe, migdałowe i ryżowe też się nadadzą). Lubię eksperymentować z naleśnikami i lubię je w wersji wytrawnej (np. ze szpinakiem lub z brokułami) lub na słodko jak te z dzisiejszego przepisu. Owoce i konfitury to podstawowe składniki moich słodkich naleśników

Pełna Lodówka
Naleśniki z malinami 124

Naleśniki z malinami są pyszne a dzieci szczególnie się nimi zajadają. Zachęcam do przygotowania sobie tych wspaniałych naleśników szczególnie w czasie gdy w warzywniakach dostępne są świeże maliny, oczywiście najlepsze są te z własnego ogródka :). Po sezonie dobrze sprawdzają się naleśniki z malinami mrożonymi. Ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1szczypta(...)puder Przygotowanie Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i wyrabiany do uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto powinno dać się łatwo wylewać na patelnie. Najlepiej smażyć na specialnej patelni do naleśników, jeżeli takiej nie mamy może być zwykła teflonowa lub ceramiczna. Pamiętajmy aby dodać odrobinę masła, nasze naleśniki nie będą przywierały podczas smażenia. Farsz z malinami przygotowujemy łącząc

Naleśniki
Naleśniki z lodami 150

Naleśniki z lodami to deser , który nigdy nie wychodzi z mody, możemy być pewni że będzie smakował dorosłym i oczywiście dzieciom. Wraz z lodami, naleśniki mogą być serwowane z bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami, możemy dodać posiekane orzechy i trochę czekolady. Chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne naleśniki z lodami. Ciasto na naleśniki 1,5 szklankimąki 1 szklankamleka 1 szklankawody 2 jaja 1 szczyptasoli 1 łyżeczkacukru waniliowego 1 łyżeczkaoliwy ewentualnie oleju Dodatki ulubione lody bita śmietana czekolada Naleśniki z lodami   Wykonanie Zaczynamy od przygotowania patelni, będzie nam potrzebna taka niezbyt duża. Roztapiamy na niej łyżkę masła, margaryny lub oliwy. Następnie zabieramy się za suche składniki, do miski trafia kolejno mąka

Naleśniki

Proponowane wyszukiwania