naleśniki - 14236 przepisów (strona:29/950)

ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 133

dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy(...)równomiernie rozsmarowujemy wcześniej przygotowany farsz, warstwa powinna być na tyle gruba, żeby naelśnik nie prześwitywał. Wersja z łososiem – cienko posmaruj naleśnika serkiem naturalnym, ułóż na serku sałatę i wszystko przykryj płatami wędzonego łososia. Teraz delikatnie skręcamy naleśniki, łatwiej się rwą i są mniej plastyczne niż te pszenne. Gdy już mamy skręcone rulony kroimy je w mniej więcej dwucentymetrowe

Martyna Cooks
Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem 254

pomocy pędzelka; oleju powinno być jedynie kilka kropel, ale patelnia powinna być nim dokładnie pokryta). Na tak przygotowaną patelnię (patelnię należy smarować olejem przed smażeniem każdego naleśnika) wylewać porcjami ciasto i smażyć cienkie naleśniki, na średnim ogniu, z obu stron. Przygotować farsz. Cebulę podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor. Do miski wsypać wystudzoną(...)kaszę gryczaną, dodać zmielony twaróg, podsmażoną cebulę, jajo (surowe), śmietanę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem cayenne do smaku. Powierzchnię każdego naleśnika posmarować dokładnie farszem i zwinąć w rulon. Tak przygotowane naleśniki delikatnie podsmażyć, na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle (około 1 łyżka), z obu stron. Naleśniki podawać ciepłe, same lub polane (jak np. u mnie) sosem pieczarkowym. SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Naleśniki z lodami 180

Naleśniki z lodami to deser , który nigdy nie wychodzi z mody, możemy być pewni że będzie smakował dorosłym i oczywiście dzieciom. Wraz z lodami, naleśniki mogą być serwowane z bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami, możemy dodać posiekane orzechy i trochę czekolady. Chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne naleśniki z lodami. Ciasto na naleśniki(...)szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Dodatki ulubione lody bita śmietana czekolada Naleśniki z lodami Wykonanie Zaczynamy od przygotowania patelni, będzie nam potrzebna taka niezbyt duża. Roztapiamy na niej łyżkę masła, margaryny lub oliwy. Następnie zabieramy się za suche składniki, do miski trafia

Naleśniki
Naleśniki bezglutenowe 209

muszą wystrzegać się produktów opartych o mąkę pszenną. Wiem, że niektóre osoby które musza włączyć dietę bezglutenową i nie zawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników bez ukochanej mąki pszennej. Niestety tutaj są w błędzie, można przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Ciasto na naleśniki ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej(...)szklanka mleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Wykonanie Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy

Naleśniki
Naleśniki z serem i przecierem owocowym 168

odstawić na pół godziny. Nadzienie serowo - owocowe: żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać rozdrobniony ser i wanilię, utrzeć. Wymieszać z przecierem owocowym. Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać. Na naleśnikach układać porcję masy serowej, zwijać w rulon. Na wierzchu ułożyć trochę masy. Posypałam naleśniki

królestwo garów
Dietetyczne naleśniki z serem, wanilią i bananem 295

ogniu - mąka żytnia ma skłonność do lepienia się, naleśnik musi być solidnie podsmażony z pierwszej strony - ale nie przypalony! - aby go bezproblemowo przewrócić na drugą. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt oraz ewentualnie syrop z agawy i wymieszać.  Banana pokroić na cienkie plasterki - im cieniej, tym łatwiejsze będzie zwijanie naleśników(...)rulon .   Naleśniki smarować farszem twarogowym, układać na to plastry banana i zawijać w rulon. Zostawiać jeden koniec naleśnika nieposmarowany - tak ze 3 cm - i kończyć na tej części zwijanie, wtedy rulon będzie zgrabniejszy, Na koniec przed jedzeniem włożyć naleśniki na 1 min do mikrofali - wyłącznie dla uzyskania równomiernego podgrzania farszu i płatu naleśnika

Grunt to przepis!
Tort naleśnikowy 477

zeszłym tygodniu w mojej kuchni królowały naleśniki. Naszła mnie na nie wielka ochota bo dawno ich nie robiłam. Dlatego też teraz te wszystkie naleśnikowe posty: naleśniki razowe, serek do naleśników, krem paryski a zwieńczeniem będzie tort naleśnikowy :) Widziałam gdzieś kiedyś tort zrobiony z naleśników. Nie pamiętam jaką masą był przekładany. Ja wymyśliłam, że idealny będzie(...)tego krem paryski. Ta czekoladowa bita śmietanka, naleśniki, owoce i orzechy to wyśmienite połączenie smaków. Zapraszam :) Tort naleśnikowy Składniki: 8-10 naleśników np. razowych ( przepis tutaj ) krem paryski z podwójnej porcji ( przepis tutaj ) banan kiwi orzechy do dekoracji Tort naleśnikowy Wykonanie: Przygotowujemy naleśniki i odkładamy do ostygnięcia. Przygotowujemy krem paryski i też odkładamy do ostygnięcia. Banana

Pyza i Surówka
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 203

dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy(...)równomiernie rozsmarowujemy wcześniej przygotowany farsz, warstwa powinna być na tyle gruba, żeby naelśnik nie prześwitywał. Wersja z łososiem – cienko posmaruj naleśnika serkiem naturalnym, ułóż na serku sałatę i wszystko przykryj płatami wędzonego łososia. Teraz delikatnie skręcamy naleśniki, łatwiej się rwą i są mniej plastyczne niż te pszenne. Gdy już mamy skręcone rulony kroimy je w mniej więcej dwucentymetrowe

Martyna Cooks
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 223

dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy(...)równomiernie rozsmarowujemy wcześniej przygotowany farsz, warstwa powinna być na tyle gruba, żeby naelśnik nie prześwitywał. Wersja z łososiem – cienko posmaruj naleśnika serkiem naturalnym, ułóż na serku sałatę i wszystko przykryj płatami wędzonego łososia. Teraz delikatnie skręcamy naleśniki, łatwiej się rwą i są mniej plastyczne niż te pszenne. Gdy już mamy skręcone rulony kroimy je w mniej więcej dwucentymetrowe

Martyna Cooks
Naleśniki z malinami 214

Naleśniki z malinami są pyszne a dzieci szczególnie się nimi zajadają. Zachęcam do przygotowania sobie tych wspaniałych naleśników szczególnie w czasie gdy w warzywniakach dostępne są świeże maliny, oczywiście najlepsze są te z własnego ogródka :). Po sezonie dobrze sprawdzają się naleśniki z malinami mrożonymi. Ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1szczypta(...)puder Przygotowanie Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i wyrabiany do uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto powinno dać się łatwo wylewać na patelnie. Najlepiej smażyć na specialnej patelni do naleśników, jeżeli takiej nie mamy może być zwykła teflonowa lub ceramiczna. Pamiętajmy aby dodać odrobinę masła, nasze naleśniki nie będą przywierały podczas smażenia. Farsz z malinami przygotowujemy łącząc

Naleśniki
Naleśniki z lodami 247

Naleśniki z lodami to deser , który nigdy nie wychodzi z mody, możemy być pewni że będzie smakował dorosłym i oczywiście dzieciom. Wraz z lodami, naleśniki mogą być serwowane z bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami, możemy dodać posiekane orzechy i trochę czekolady. Chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne naleśniki z lodami. Ciasto na naleśniki 1,5 szklankimąki 1 szklankamleka 1 szklankawody 2 jaja 1 szczyptasoli 1 łyżeczkacukru waniliowego 1 łyżeczkaoliwy ewentualnie oleju Dodatki ulubione lody bita śmietana czekolada Naleśniki z lodami   Wykonanie Zaczynamy od przygotowania patelni, będzie nam potrzebna taka niezbyt duża. Roztapiamy na niej łyżkę masła, margaryny lub oliwy. Następnie zabieramy się za suche składniki, do miski trafia kolejno mąka

Naleśniki
naleśniki z serem 420

cukru  1 żółtko śmietana (opcjonalnie, w przypadku gdy ser biały jest za sypki) 1-2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) rodzynki (opcjonalnie) 1. Z podanych składników na ciasto naleśnikowe smażymy naleśniki. Jak to, krok po kroku, zrobić, objaśniałam, we wcześniejszym poście. PATRZ TUTAJ >> ciasto na naleśniki 2. Gdy już usmażymy naleśniki, zaczynamy przygotowywać nasz(...)deseczce). Na polowe naszego kółeczka nakładamy masę serow ą , nakrywamy ja częścią bez masy, po czym całość jeszcze raz składamy. 10. Taki naleśnik już nadaje się do jedzenia :) U mnie jednak preferowane są podsmażone naleśniki.  Kładziemy, nasze naleśniki z serem, na wcześniej nagrzaną patelnie, z olejem i je podsmażamy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette 359

Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette Składniki na naleśniki na 4 osoby (po 2 naleśniki na os): 1,5 szkl mąki przennej 1 jajko szczypta soli ok. 3/4 szkl mleka Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Ciasto musi być delikatnie lejące (ewentualnie można dolać mleka). Pieczenie: Naleśniki pieczemy(...)patelni do naleśników wylewając na rozgrzaną patelnię ciasto na grubość ok 2 mm. Pieczemy tyle naleśników ile wyjdzie z ciasta. Upieczone naleśniki odkładamy na bok i robimy sos. Składniki na sos: 2 pomarańcze obrane i pokrojone na 8 części 150 ml likieru pomarańczowego 100 ml soku pomarańczowego 3 łyżki cukru 1 opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie sosu

Anielskie Smaki
Moo Shu Pork – chińska klasyka z naleśnikami Mandarin 29

Kulinarny Atlas Świata będzie się rozwijał. ➡ Kup mi kawę !☕ Klasyczna wersja łączy cienko krojoną wieprzowinę, jajka, grzyby mung i warzywa, smażone razem w woku i zawijane w delikatne pszenne naleśniki Mandarin. Nazwa nawiązuje do kwiatów osmantusa (mùxī), których jasnożółty kolor przypomina smażone jajko – nieodłączny element potrawy. Moo Shu Pork Choć dziś często spotyka się je w formie zbliżonej(...)tacos, oryginalnie było to danie podawane bez placków. Z czasem naleśniki Mandarin stały się jego nieodłącznym elementem, szczególnie poza Chinami – jako wygodna forma do zawijania stir-fry. Składniki i ich pochodzenie Wieprzowina – W Moo Shu Pork najczęściej używa się polędwiczki lub schabu – mięsa chudego, łatwego do cienkiego krojenia. Dzięki technice marynowania ze skrobią, mięso zyskuje charakterystyczną miękkość

RafalCook