wyrabiamy chleby. Podana ilość wystarczy na zrobienie dwóch dużych chlebów w foremkach 30cm x 11cm Foremki z chlebami przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. lub jak nie mamy czasu, to wstawiamy na noc zafoliowane do lodówki. Po wyrośnięciu chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy lub nie makiem, czarnuszką... Po posypaniu lekko nacinamy, żeby chleb nie pękał gdzie(...)ÓŁ 50-60 minut *** ***zależy jaki macie piekarnik, mój jest stary elektryczny. -- Po wyjęciu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos tzn., że chleb jest gotowy, jeżeli się nie dopiekł, to wstawiamy jeszcze na 5 minut bez foremek na samą kratkę. Studzimy na kratce, w koszyku, na desce przykryte ściereczką minimum 60 minut. Potem serwujemy fantastyczny
chleba naszegoklasycznych potraw nowe smaki. Zapowiadany jest także wielki powrót do glutenu, który był ostatnio oskarżany o całe zło tego świata, a wykluczenie go z diety sugerowano również osobom bez oznak alergii. Jednak, jak się okazuje, nie taki gluten straszny jak go malują, ku radości wielbicieli chrupiącego pieczywa. Pojawi się też trend pieczenia domowego pieczenia (ku mojej uciesze:) oraz siania(...)przepisem na bardzo łatwy w przygotowaniu chleb. Tym razem na drożdżach, bo mój zakwas niestety nie przetrwał mojej długiej nieobecności w domu:( , ale nowy już się robi (przepis) i za kilka dni wracam do wypieku chleba na zakwasie, do czego i Was gorąco zachęcam. To naprawdę nic trudnego. Wyrabianie ciasta to doskonały sposób na pozbycie się stresu
Smakowity Blog Kulinarnyobiadów na słodko ;) Przepis wzięłam z książki kucharskiej z 1989 roku "Ślaska kucharka doskonała" ...od uczty szlacheckiej do siemieniotki śląskiej. W książce tej są potrawy staropolskie. Od zakwasu na chleb po gotowane raki :) Znacie jeszcze jakieś inne nazwy tych klusek?Składniki:50 dag Mąki pszennej1 szklanka mleka2 jaja3 łyżki roztopionego masła3 dag drożdży pół(...)ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie mąkę przesiać, dodać jaja oraz rozczyn z drożdży. Wymieszać. Potem dodać letnie roztopione masło, sól i wyrabiać drewnianą łyżką a potem rękoma. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, powierzchnię
Bon Appetit Małgorzatyjaja ). Ciasto wyrabiane w maszynie wymagało jednak niewielkiego dodatku wody. Ale było bardzo dobre, dało się cieniutko rozwałkować. Ciasto z jajkiem jest twardsze od takiego bez jajka, ale w przypadku uszek pływających w barszczu - to zaleta a nie wada. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitryskładnikiciasto na pierogi150(...)tartej bułki1 całe surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastomąkę zagnieść z całym jajkiem i szczyptą soli. O ile będzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej wody i łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i dodatek wody był niezbędny. Odstawić owinięte folią na 30 minut.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane
Stare GaryNie są ani bez mleczne, ani bez cukrowe ALE raz na jakiś czas pozwalamy sobie na szaleństwo. Tym razem miało ono na imię Ciasteczka
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrabiać kilka minut, na jednolitą masę. Posypać wierzch mąką, nakryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. W rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Wkładać po kilka pączusi na pomocą łyżki i smażyć na ładny, brązowawy kolor (z obu stron). Rada dla początkujących: Gotowość tłuszczu można sprawdzić następująco: wrzuć na tłuszcz mały kawałek chleba, powinien wypłynąć(...)się kiedy wrzucamy na niego świeżą partię tłuszczu, temperaturę trzeba kontrolować. Jeżeli posiadasz frytkownicę - rozgrzej tłuszcz do 170 stopni i w niej smaż, jest to bardzo wygodna forma. Smażyć bez przykrycia. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyrobić "na oko"i wyczucie, bo mąka mące nierówna, często różni się wilgotnością i trzeba tu po prostu samodzielnie eksperymentować w dążeniu do idealnej konsystencji ciasta. Miskę od wyrabiania lekko skropić olejem. Elastyczne i gładkie ciasto uformować w kulę, natrzeć olejem i przełożyć z powrotem do miski. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawiać na 2-3 godziny w ciepłe miejsce(...)ciepłym miejscu na 1 godzinę. Przygotować pomadę, mieszając wodę z mąką i solą. Posmarować nią wyrośnięty chleb. Ostrym nożem ponacinać od góry bochenek kilka razy wszerz. Wstawić do rozgrzanego do 190C piekarnika - grzałka góra-dół; w 1/3 wysokości piekarnika o dołu; bez termoobiegu - i piec około 1 godzinę - u mnie dokładnie 70 minut . Podczas pieczenia wstawić na dno piekarnika
Grunt to przepis!Pyszne i szybkie bułeczki w sam raz na śniadanie, doskonale smakują z dżemem. Bułki te są bez drożdży, bo tych akurat nie miałam, więc szukałam
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Pyszne i szybkie bułeczki w sam raz na śniadanie, doskonale smakują z dżemem. Bułki te są bez drożdży, bo tych akurat nie miałam, więc szukałam
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...smakuje tak dobrze jak kromka świeżego chleba z aromatycznym boczkiem i ketchupem/musztardą. A Wy, znacie taką pieczeń? Jeżeli nie, nie popełniajcie mojego błędu, tylko zróbcie ją sobie jak najszybciej:) Nawet pomimo tego, że moje zdjęcia nie są zbyt apetyczne;) Zapewniam, że pieczeń smakuje lepiej niż wygląda;) 800 g surowego boczku (waga bez skóry i kości) 2 ząbki czosnku(...)przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Posypujemy go wegetą i rozcieramy nożem. Całość przenosimy do zmielonego boczku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mleko oraz niewielką ilość soli i pieprz. Wyrabiamy dokładnie. Mięsną masę przekładamy do prostokątnej niedużej blaszki wyłożonej folią aluminiową. Wierzch również przykrywamy folią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1-1,5 godziny. Pod koniec
Smaki Na Talerzusmakuje tak dobrze jak kromka świeżego chleba z aromatycznym boczkiem i ketchupem/musztardą. A Wy, znacie taką pieczeń? Jeżeli nie, nie popełniajcie mojego błędu, tylko zróbcie ją sobie jak najszybciej:) Nawet pomimo tego, że moje zdjęcia nie są zbyt apetyczne;) Zapewniam, że pieczeń smakuje lepiej niż wygląda;) 800 g surowego boczku (waga bez skóry i kości) 2 ząbki czosnku(...)przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Posypujemy go wegetą i rozcieramy nożem. Całość przenosimy do zmielonego boczku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mleko oraz niewielką ilość soli i pieprz. Wyrabiamy dokładnie. Mięsną masę przekładamy do prostokątnej niedużej blaszki wyłożonej folią aluminiową. Wierzch również przykrywamy folią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1-1,5 godziny. Pod koniec
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI -2 kg szynki -1 boczku bez skóry -1 kg karkówki -2 kg podgardla PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebować Mięso bez kości -udziec indyka 800 g. -udko kurczaka 400 g. Przyprawy -peklo sól lub sól kamienną nie jodowaną 16 g/kg - pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,
chleba naszegoSUROWIEC I ROZDRABNIANIE BEZ KLASYFIKACJI -łopatka 7 kg 10 mm sitko -karkówka 3 kg szarpak sitko -szynka 3 kg krojona w kostkę 1 cm-2
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.