chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:14/57)

Chleb razowy + film 130

przygotowaniu chleb razowy to idealny przepis dla każdego laika kulinarnego, który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników smakuje wyśmienicie z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie.   składniki na 2 bochenki chleba 800 g mąki pszennej razowej 100 g mąki pszennej białej 1 łyżeczka cukru 600 ml ciepłej wody 50 g drożdży(...)łyżki oleju przepis Do dużej miski wsypujemy mąką pszenną razową, dodajemy cukier, pokruszone drożdże, wlewamy ciepłą wodą i wszystko dokładnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy mąkę pszenną białą, sól oraz olej i dłonią zagniatamy ciasto

Smakowite Dania
WŁOSKI CHLEB OLIWKOWY 170

delikatnym ale bogatym wnętrzem? Chleba do włoskich przystawek? Zapraszam na włoska ucztę z szynka parmeńską w tle, oliwkami...i kto wie, kto wie dobrym czerwonym winem? Składniki -500 g mąki chlebowej -2 łyżeczki miodu spadziowego  -1 łyżeczka soli -20 g drożdży -3 łyżki oliwy z oliwek -40 g suszonych pomidorów -130 g oliwek bez pestek -1 żółtko(...)dużej misce wymieszać mąkę, miód, sól oraz drożdże.Dodać kolejno ciepłą wodę i oliwę. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, na zwartą i lśniącą masę. Tak przygotowaną kulę włożyć do wysmarowanej oliwą miski i przykryć folią spożywczą.Odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę. Oliwki i pomidory pokroić drobno. Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić je po raz kolejny i wrzucić -tak oliwki

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb razowy na drożdżach 231

stanie się bardziej miękkie i elastyczne. Nie przejmujcie się jeżeli po 20 min wyrabiania ciasto nadal będzie się kleić, chleby z mąki żytniej troszkę inaczej się zachowują podczas wyrabiania niż chleby z samej mąki pszennej. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę(...)wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto chlebowe, przekroić wzdłuż, tak żeby nóż prawie dotykał dna formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 230 st. bez termoobiegu. Chleb położyć na kratce od piekarnika na najniższej półce. Piec około 30 min. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, owinąć w ręcznik lniany. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać

moj przepis na
Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym 162

całą pewnością będą zadowoleni. Do tego chleba, tak samo jak do jego pierwowzoru, potrzebny będzie garnek żeliwny, bez niego ani rusz. W środku takiego garnka wytwarza się bardzo wysoka temperatura i to ona właśnie buduje całą strukturę i smak tego chleba. Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody Ciasto właściwe: cały zaczyn(...)mąki pszennej typ 650 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Następnie wyrabiamy ciasto właściwe. Musimy dobrze wyrobić żeby ciasto możliwie jak najmniej kleiło się do dłoni. Potrwa to około 15 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 8-10 godzin

Marder&Marder Manufacture
Chleb owsiany, przypadkowy 226

tuż po upieczeniu, dopiero co ostygnięty, z masełkiem...dawno mi tak nie smakował mój własny wypiek.p.s.Piekarnik rozgrzałem do 250 °C. Dzięki temu po otwarciu piekarnika i włożeniu do niego chleba, temperatura pieczenia nie spadła za bardzo, i otrzymałem rewelacyjnie chrupiącą skórkę.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki (na 2 foremki(...)owsianą i rozmieszaj, aż do otrzymania masy o jednolitej konsystencji, całkowicie bez grudek. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 4 godziny. Dodaj 250 g przesianej mąki pszenną, słód i sól. Wymieszaj dokładnie, aż do połączenia się składników. Zaprzęgnij do roboty mikser, ciato będzie zbyt lepkie, aby je wyrabiać ręcznie. Miksuj na wolnych obrotach około 10 minut dodając stopniowo pozostałą

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 228

filtrowanej Wszystkie składniki (mąki, sól, zakwasy oraz wodę) umieszczam w misie miksera i mieszam, tylko do połączenia składników. Mąka orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania (w celu uwolnienia glutenu) jak pszenna, dlatego moich chlebów nigdy długo nie wyrabiam, tylko mieszam do połączenia składników. Gotową masę wykładam do przesmarowanej delikatnie olejem formy (formy metalowe musimy dokładnie wysmarować i wysypać np. mąką, otrębami(...)starszym, orkiszowym... Wyrośnięty chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę 30 minut w tej temperaturze, na termoobiegu, następnie temperaturę zmniejszam do 200*C i dopiekam kolejne 30 minut. Ja piekę od razu 2 chleby (jeden zostaje w domu, drugi wędruje w świat). Przy jednym chlebie, wystarczy piec go na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z silikonowych

Smaczne Zdrowe
Książka "Wypiekanie chleba krok po kroku" 137

wyrabiać ciasto, jak formować bochenki, czy bułki - same pożyteczne wskazówki i rady. I w końcu, gdzieś w 1/3 grubości książki dochodzimy do przepisów. I tutaj moje uwagi: przepisy są naprawdę fajne, ale mam wrażenie, że raczej przeznaczone dla nieco bardziej doświadczonych "piekarzy". Z autopsji wiem, jak również z miliarda blogów, które czytam, że ludzie, którzy zaczynają przygodę z chlebem wolą(...)proste przepisy, tak żeby się sprawdzić. Żeby zobaczyć co to w ogóle jest. Bez udziwnień, łatwo i szybko. Tak na początek. Też przecież tak miałem. Unikałem przepisów, których nie rozumiałem lub, które wymagały zbyt dużo pracy. Przepisy są naprawdę "egzotyczne", często wymagające różnych zakwasów (sposób zrobienia każdego z tych zakwasów jest oczywiście szczegółowo opisany), sam proces "produkcji" chleba często

Marder&Marder Manufacture
Litewski chlebek z farszem z serka i suszonych pomidorów 172

domowego chleba z farszem  z serka śmietankowego i suszonych pomidorów sprawi, że nie będziecie już mieć podobnych dylematów, gdyż chlebek ten smakuje wyśmienicie bez żadnej, zbędnej oprawy. Mówię Wam pycha. Chleb: 3 szklanki mąki żytniej 1 łyżka cukru 30 g świeżych  drożdży 2 szklanki maślanki 1 łyżeczka kminku 50 ml piwa sól Farsz: 1 opakowanie serka(...)jajka żółty ser Podgrzewamy maślankę do temperatury ok. 30 C', dodajemy drożdże, cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Do zaczynu dodajemy mąkę, kminek, sól, dokładnie i długo wyrabiamy ręka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę, dodajemy do serka wraz z pokrojoną natką pietruszki, jajkiem i serem startym na dużych

Jadło i czytadło
bułki z mięsem 172

postanowiłem, że będą bułki z mięsem :) Jak widać potrzebujemy ciasto na chleb, mięso mielone i jakieś dodatki, które lubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę, czosnek... Po przesmażeniu farsz  musimy ostudzić :)  No i już zabieramy się do naszych bułek. Dzielimy ciasto na kulki, trochę wyrabiamy i wałkujemy Nakładamy farsz, zlepiamy dokładnie i układamy sklejeniem do dołu(...)blaszkę z papierem. Smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie jakimś ziarnem i nacinamy. Tak przygotowane bułki pieczemy 30 min w 200 st. C Po upieczeniu można zjeść bez niczego, zabrać na piknik, do pracy, w podróż....dwa dni nic im sie nie stanie :) Gdy czekałem na wypiek zrobiłem sałatkę, która  z bułkami była przekąską przed obiadem

chleba naszego
Fougasse 189

dodatki oliwek, anchois czy sera fougasse była uważana za prymitywną wersję pizzy bez pomidorów, a w rzeczywistości, fougasse służyła do sprawdzenie temepratury pieca opalanego drewnem, czas w jakim płaski bochenek sie upiekł dostarczał informacji czy piec jest odpowiednio nagrzany żeby załodować go właściwymi bochenkami chleba.  Składniki: 2 szt Czas przygotowania: ok 3 godzin 150 ml wody(...)mąki pszennej 3 łyżki mąki razowej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 4 g suszonych drożdży Przygotowanie: 1.  Wszystkie skłądniki umieszczamy w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk 2. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce

Słodki Kompromis
Rolady mięsne z mielonego 175

Polecam łatwy sposób na upieczenie mięsa na obiad lub do kolacji. Potrzebujemy: mięso mielone, sól, pieprz, majeranek, paprykę, czosnek i pietruszkę. Zestaw dodatków do mięsa można

chleba naszego
Chleb razowy 141

Prosty w przygotowaniu chleb z mąki razowej, przepis idealny  dla laika który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie. składniki na bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju(...)razową i ciepłą wodą , dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę pszenną białą, olej, sól. Zagniatamy luźne ciasto i wyrabiamy do czasu, aż będzie jednolite i miękkie. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, po czym wkładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Nagrzewamy piekarnik do temp

Smakowite Dania
Chleb orkiszowy z kawą na ziemniakach 108

wystygną. A jak wystygną do wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Korzystając z energii kinetycznej przy pomocy rąk własnych (lub cudzych) wyrabiamy ciasto około 15 minut. Jednak zważywszy na niezbyt przychylną konsystencję ciasta (trochę się klei) warto skorzystać z energii elektrycznej i przez jakieś 8 minut wyrabiać mikserem z odpowiednimi końcówkami. A jak już w dowolny sposób ciasto(...)przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia. W ciepłe miejsce. Potem znów przez kilka sekund wyrabiamy i przekładamy do foremki. Jeśli mamy taką, w której ciasto przywiera to wykładamy ją papierem do pieczenia. I znów odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, tym razem na 45 minut. Chleb ładnie wyrośnie. Tuż przed wsadzeniem chleba do piekarnika spryskujemy go oliwą. Nagrzewamy piekarnik

Marder&Marder Manufacture
Grahamki wytrawne 238

Szewc szyje, a bez butów chodzi! Tak mi powiedziano wytykając paluchem to, że Grahamka, weka i kajzerka nie ma przepisu ani na grahamkę, ani na

Grahamka, weka i kajzerka
Mielone z piekarnika 1013

Propozycja  przygotowania kotletów z mięsa mielonego, bez patelni na obiad lub do kolacji. Skład: 1 kg mięsa... ja dałem 0,5 kg drobiowego i

chleba naszego