chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:8/57)

Domowa mielonka prasowana z galaretką 296

mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej wody do wyrabiania mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych

OstryKęs
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 261

miski i wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach przez 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Na koniec dodajemy siemię i mieszamy. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę

Kulinarne przygody Gatity
Domowa mielonka prasowana z galaretką 445

mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej wody do wyrabiania mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych

OstryKęs
Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką 224

Pyszny chleb z chrupiącą skórką i dziurami. Jest prosty w wykonaniu i zawiera niewiele składników. Idealny na poranne śniadanie. Chleb wychodzi miękki i nie kruszy się podczas krojenia, nawet drugiego dnia. Poniżej przedstawiam dwa warianty przygotowania. Tradycyjny i dla posiadaczy Tefala Companion. Składniki (na 1 bochenek): - 750 g mąki pszennej (użyłam typ 450) - 500 ml ciepłej wody - 1 opakowanie suchych(...)chwilę. W misie miksera załóż nóż do wyrabiania.  Wsyp mąkę, sól, dodaj olej i rozpuszczone drożdże. Ustaw program Pastry P1. Po wyrobieniu ciasta ustaw: temperatura 30C czas 120 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowanie tradycyjne: Drożdże wymieszaj w ciepłej wodzie. Odstawić na chwilę. Do misy miksera zamontować hak do wyrabiania ciasta. Wsyp mąkę, sól, dodaj olej i rozpuszczone

CookYourself
Chleb z twarogiem i jogurtem 162

wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci rozczynu. Przepis w dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych.   W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże, sól, cukier. Dodać składniki płynne: mleko, masło, jogurt naturalny. Na końcu wkruszyć twaróg.  Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania(...)wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb przy pieczeniu. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 35-40 minut (w połowie wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy

Grunt to przepis!
Bułka mleczna bez jajek 181

kratce. * Dla posiadaczy maszyny do chleba - włożyć do pojemnika drożdże rozrobione w cukrze i rozpuszczone w mleku (nie muszą rosnąć), dodać resztę składników i nastawić maszynę na program dough (program do wyrastania bez pieczenia - u mnie trwa 1,5 godziny). Po wyrośnięciu uformować dwa bochenki i dalej postępować jak w przypadku ręcznego wyrabiania

Posadzone i zjedzone
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 209

poświęcić” i zrobić bez zaczynu, chyba że ktoś nam da. Zaczyn można przechowywać w lodówce w szczelnym słoiku max 10 dni. Chleb przechowywać zawinięty w ściereczkę. Jest świeży nawet 5 dnia. Nie wyobrażam sobie robienia tego chleba ręcznie. Jeżeli robimy mikserem ręcznym to trzeba włożyć podzielić składniki na pół, i wyrabiać najpierw jedną część a później drugą

moj przepis na
Chleb pszenno-żytni z maślanką 233

wodzie. Prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci rozczynu. Przepis w dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania(...)miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować maślanką .  Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy

Grunt to przepis!
Pane Bianco - Włoski Biały Chleb. / Pane Bianco - Italian White Bread. 229

łyżki oliwy / 2 tbsp olive oil PL W misie miksera umieszczamy wodę, zaczyn drożdżowy, oliwę z oliwek oraz mąkę zmieszaną z solą. Wyrabiamy ok. 10 minut.  Ciasto powinno być trochę lepkie, ale bez problemu odchodzić od ścianek misy Przekładamy je do pojemnika, zamykamy i umieszczamy w ciepłym miejscu na ok. godzinę czasu. Następnie "przewracamy" ciasto ("do góry nogami(...)uformowałam bagietkę. Pamiętajmy aby dobrze uciskać i zakładać ciasto (jak serwetkę), aby je ujędrnić. W tym momencie formujemy ciasto, nie wyrabiamy. Unikajmy mąki, gdyż ona uniemożliwi nam ładne uformowanie chlebka i z pewnością w pieczeniu nam popęka. Umieszczamy chleb na silikonowej macie lub blaszce do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Pieczemy w temp

DominikaDolci
CHLEB PELNOZIARNISTY ZE SLONECZNIKIEM 203

wystudzone ziarna słonecznika - chwilę wyrabiamy, aż słonecznik równomiernie rozłoży się w cieście. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Krok 3. Formę do wypieku chleba smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości naszej formy), wierzch smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika oraz maku, odstawiamy w miejsce bez przeciągów na około 60 minut - aż urośnie

Moja Książka Kucharska
Bardzo pomarańczowe pączki z serowym nadzieniem 202

pół szklanki i wyrabiać na gładką, jednolitą masę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję (jak ciasto na chleb), ale będzie się trochę kleić do rąk. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. MASA SEROWA: 600 g twarogu kanapkowego (u mnie serek „Mój ulubiony” z cudownym składem, bez dodatków zupełnie zbędnych konserwantów

gutfut
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 212

pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wyrabiamy kruszonkę. Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp 160 ̊ C 17 minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy

karmelowy
Chleb pomidorowy z oliwkami 166

nacinania…. dlatego chleb wygląda na lekko poszarpany Oj dużo się jeszcze muszę nauczyć…. Nie udało mi się również kupić czarnego sezamu na czas i postanowiłam zrobić chleb bez dodatków…. ale, jak to u mnie, w ostatniej chwili dorzuciłam resztkę oliwek i trochę suszonych pomidorów. Powinnam dodać ich zdecydowanie więcej, bo dobrze smakowały w takim połączeniu(...)formowania ciasta.1. Mieszamy zaczyn ze zmiksowanymi pomidorami, miodem i solą. Jeśli używamy sezamu to dodajemy go również. 2. Przesiewamy obie mąki i stopniowo dodajemy je mieszając do zaczynu.3. Wyrabiamy ciasto ręcznie około 10-15 minut. Jeśli dodajemy oliwki i suszone pomidory to na tym etapie łączymy je z ciastem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny. 4. W czasie tych

UgotujmyTo.pl
Przepis na chleb z formy 226

powiem bardzo często. Jest to mój ulubiony przepis na chleb z formy z nasionami. Puszyste bochenki z chrupiącą skórką. Chleb na drożdżach , pszenno żytni, posypany obficie nasionami. Przepis na chleb Składniki: 2 bochenki 50 g świeżych drożdży ½ l wody 600 g pszennej mąki chlebowej 400 g mąki razowej 50 maku 4 łyżki słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki drobnych(...)zimnej wodzie z dodatkiem 1 szklanki mąki. Odstaw rozczyn na 15 minut. Dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Wyrabiam ciasto przy pomocy robota z hakiem. Ciasto będzie dosyć luźne i kleiste, ale takie ma być. Dodaj mak i wyrabiaj jeszcze przez 5 minut (razem 15 minut). przykryj misę folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Dwie formy keksówki

codojedzenia
Naan 218

sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku

Smakowity Blog Kulinarny