chleb z trzech różnych mąk orkiszowych? Czyli potrójnie zdrowy! Do tego jeszcze maślanka (zamiast wody) i cały pęczek szczypiorku do środka. Taki naprawdę wiosenny chleb. Parę dni temu ten chleb robiłem i wyszedł naprawdę niezły. Dwa bochenki właściwie wyszły. Jeden już dzisiaj właśnie skończyłem (jadłem go 3 dni i cały czas był świeżutki) i przed chwilą wyjąłem drugi z zamrażalnika(...)suszonych drożdży pęczek szczypiorku Bez jakiś tam zbędnych ceregieli drobno siekamy szczypiorek i wszystkie składniki łączymy ze sobą. W misce, na stolnicy, na blacie, co tam lubimy. Technika dowolna. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilkanaście sekund znów wyrabiamy i przekładamy do foremki (właściwie to nawet
Marder&Marder Manufacturetakim chlebem zyskują dodatkową nutę smaku. Jest tylko jeden haczyk: do upieczenia go potrzebny będzie garnek żeliwny. Bez niego ani rusz. To znaczy oczywiście możecie ten chleb upiec bez garnka żeliwnego, ale nie będzie on taki sam jak ten. Przede wszystkim struktura skórki będzie zupełnie inna, to właśnie pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (która jest wewnątrz takiego garnka(...)bochenek. Dopasowany do naszego dużego naczynia żeliwnego (zdaje się, że 6,5 litra). Jeżeli macie małe naczynie to stosownie proporcjonalnie zmniejszcie ilość składników. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut ręcznie lub 10 minut robotem). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby
Marder&Marder Manufacturełyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch(...)przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty chleb i na dół piekarnika wyłożyć kilka kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut, do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć
CookYourselfwyrabiamy ok. 5 minut – najlepiej łyżką. Masa powinna być kleista. Przekładamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 190-200 °C . Przydatne: Czas przygotowania: ok. 5 minut +20 minut na wyrośniecie chleba Czas pieczenia ok. 60 minut. Chleb(...)należy pozostawić do wystygnięcia bez foremki. Smacznego
rozgotowanałyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch(...)przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty chleb i na dół piekarnika wyłożyć kilka kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut, do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć
CookYourselfwlać do silikonowej tortownicy i piec 50 min w temp. 180 stopni. Formy silikonowej niczym nie smaruję, ale jeśli biorę normalną foremkę metalową to smaruję margaryną i obsypuję mąką. Chleb gryczany na zakwasie (wersja Gucia) Zakwas 1 łyżka zakwasu żytniego 60 g mąki gryczanej (miałem taką bardziej białą) 60 g wody Wymieszałem i zostawiłem na noc. Zaparka 240 g mąki(...)się stanie to można podratować sytuację parą w piekarniku. Piekłem 50 min. w temp. 180 st. i bez foremki (uwaga bo konsystencja bardzo niestabilna) jeszcze ok. 5 min. Chlebek po upieczeniu nie nadaje się do krojenia !!! trzeba odczekać aż ostygnie." Smacznego! Chleb gryczany na blogach: Dom z mozaikami Fabryka kulinarnych inspiracji Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie
Stare Garywlać do silikonowej tortownicy i piec 50 min w temp. 180 stopni. Formy silikonowej niczym nie smaruję, ale jeśli biorę normalną foremkę metalową to smaruję margaryną i obsypuję mąką. Chleb gryczany na zakwasie (wersja Gucia) Zakwas 1 łyżka zakwasu żytniego 60 g mąki gryczanej (miałem taką bardziej białą) 60 g wody Wymieszałem i zostawiłem na noc. Zaparka(...)się stanie to można podratować sytuację parą w piekarniku. Piekłem 50 min. w temp. 180 st. i bez foremki (uwaga bo konsystencja bardzo niestabilna) jeszcze ok. 5 min. Chlebek po upieczeniu nie nadaje się do krojenia !!! trzeba odczekać aż ostygnie. Smacznego :) Chleb gryczany na blogach: Dom z mozaikami Fabryka kulinarnych inspiracji Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Nie tylko
Przepisy na domowy ser i chlebPrzepis Składniki: szynka i łopatka najładniejsze kawałki mięsa mniej więcej po równo ,peklosól 20g/kg mięsa,pieprz czarny 3g/kg mięsa,oregano 1,5g/kg,majeranek 0,5g/kg,mała
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wspaniały! Przypomina mi chleb z pobliskiej piekarni mojego domu rodzinnego... Choć tamten był bez dodatków, miał taką samą chrupiącą skórkę i nieco cięższy, sycący miąższ... Koniecznie musicie spróbować!Pszenny chleb z chorizo i pieczonym czosnkiem na poolishSkładniki:(na 1 bochenek)poolish:150 ml zimnej wody150 g mąki pszennej3 g świeżych drożdżydodatkowo:350 g mąki pszennej3 g świeżych drożdży1,5 łyżeczki(...)lodówki.Chorizo pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.Główkę czosnku owinąć folią aluminiową.Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie.Wystudzić.Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól i cały poolish. Wyrabiać przez 10 minut, dodać chorizo, cztery wyciśnięte ząbki czosnku i posiekaną natkę. Zagniatać jeszcze 5 minut.Prze
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięcej czasu aż podwoi swoją objętość. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Optymalną temperaturą dla chleba jest zakres 220-250 stopni Celsjusza. Bułkom i ciastom wystarczy 170-180 stopni. Wyrabianie ciasta Ciasto drożdżowe lubi nasze dłonie. Lubi też hak z miksera, jeśli ktoś do wyrabiania cist używa takowego. Ja wolę robić to dłońmi. Ciasto należy zagniatać, rozciągać, składać i ponownie zagniatać(...)który sprawia, że po upieczeniu ciasto jest miękkie, delikatne i nie kruszy się. Jajka Jedni mówią, że dodatek jajek jest tylko "kosmetyczny", gdyż zapewnia ciastu ładny kolor. Inni, że bez jajek ciasto drożdżowe nie istnieje. Na pewno dodatek jajek podniesie wartość odżywczą ciasta. Z moich własnych obserwacji wynika, że są ciasta drożdżowe, które ich nie potrzebują. Są też jednak
Codzienna kuchnia niecodziennaViolaPassion Chlebek Naan Widziałam wiele receptur na dany chleb i nie wychodziło A znam świetnie ten smak, tylko nie szlo go otworzyć I przedstawiam wam sprawdzony sposób bez użycia specjalnych pieców czy kamieni pierwszym razem robiłam na zwykłej blaszce dziś już mam specjalną patelnię Sposób: Na ta porcje : 1 szklanka mąki pszennej plus trochę do podsypywania(...)szklaki oleju 1/4 szklanki cieplej wody Mąkę ,sodę cukier i sol mieszamy na sucho *dodajemy jogurt mieszamy łyżka przez chwile * dodajemy trochę oleju *wody nie wszystko Wyrabiamy ciasto w misce pózniej na blacie podsypując troszkę mąka Smarujemy odrobina oleju ręce pod koniec ugniatania Ciasto musi być miękkie i nie klejące się *na końcu tyci oleju rozprowadzamy po wierzchu *pozostawiamy
Viola cooks with passionJako , że nigdy chleba nie piekłam,postanowiłam to zrobić. A żeby było wszystko krok po kroku, dokładnie i bez wysiłku...to zagoniłam CC Major do współpracy. Chlebuś wyszedł wspaniale i powiem szczerze, że każdy go może zrobić sam w domu. To jest mój pierwszy ale nie ostatni chlebuś! Składniki na 1 bochenek -375 g razowej mąki chlebowej lub mąki(...)solą i drożdżami wymieszaj i stopniowo dodawaj wodę. Jeśli masz CC Major to wysarczy włożyć składniki do misy ,zamocować hak do ciasta,nastwaić prędkość mieszania na I i wyrabiać 4 minuty. Jeśli nie to w misie ugniataj ciasto rękoma tradycyjnie. Następnie odstaw w misie na półtorej godziny w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto należy ponownie
Z Kuchni Do Kuchniodrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży, bez ulepszaczy i zbędnych dodatków. Najprostszy razowiec, być może wrócą wspomnienia z dzieciństwa, jak go spróbujecie. Chlebek robiłam wieczorem, w nocy wyrastał w zimnym piekarniku(...)wody przegotowanej w temperaturze pokojowej 1 łyżka miodu 1 łyżka soli Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wodę, zakwas, miód i sól. Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być lekko lejące, ale dość gęste, tak że włożona łyżka bardzo powoli będzie się przewracać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, oprószyć mąką razową
moj przepis naPierogi :) znany temat, który można powtarzać bez końca, bo wszyscy lubią :) Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :) Mąkę 1
chleba naszegohokkaido , czyścimy z nasion , zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ( 160 C ) do momentu aż będzie się rozpadać pod nakłuciem widelca . Studzimy , wyjmujemy łyżką miąższ , zostawiając skórkę ( bez niej farsz będzie gładszy ) , przekładamy do miski . Cebulkę siekamy naprawdę drobniutko i szklimy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor . Po przestudzeniu dodajemy do dyni , razem ze startym na drobniutkiej(...)dodając nieco pieprzu cayenne , gałkę i czosnek . Wstawiamy do lodówki na godzinę ,żeby farsz troszkę stężał – łatwiej będzie się nakładał . Składniki na pierogi wrzucamy do maszyny do wyrabiania chleba -mój patent leniucha lub mozolnie zagniatamy na stolnicy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jeśli wybierzecie metodę tradycyjną -uwaga na dłonie , można się poparzyć przy dodawaniu wrzątku
Ogrodnik w podróży