chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:16/57)

chleb z serwatką na pokrzywie 123

minut do wyrośnięcia. Następnie ponownie dłońmi wyrabiamy ciasto, formujemy je w kształt bochenka i znów zostawiamy na 30 minut aby urosło,  w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na stolnicy rozkładamy jeden na drugim kilkanaście świeżych liści pokrzywy i układamy na nie wyrośnięty bochenek. Chleb wraz z liśćmi pokrzywy przekładamy ze stolnicy do piekarnika, najlepiej to zrobić(...)pomocą specjalnej blachy do pizzy, albo dwiema szerokimi łopatkami do ciast.  W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pieczemy bochenek przez 40-45 minut, przy pieczeniu chleba bez foremki dobrze jest na blachę piekarnika ułożyć płaską kamienną płytę i na niej umieścić bochenek, dzięki temu mamy pewność ze spód chleba dobrze się wypiecze

Miód i pieprz
Chleb tostowy dla leniwych 114

maksimum smaku. Chleb wyszedł naprawdę dobry, miękki i jasny - taki właśnie "tostowy". Prawdę mówiąc już od dawna miałem ochotę na zwykły, prosty, pszenny, smaczny chlebek. Bez dziwactw, cudowania i wymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb. I oto on! :) 340 g mąki pszennej 200 ml wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 30 g ziaren słonecznika odrobinę(...)prawda prawdziwy przepis dla leniuchów powinien się zaczynać od słów: "Idź do najbliższego sklepu spożywczego...", ale aż tak łatwo nie będzie :) Wszystko (poza olejem) do dużej miski i wyrabiamy. Niestety tutaj na moment odłóżmy lenistwo i wyróbmy to ciasto porządnie. Przez 15 minut. A jak naprawdę masz lenia to możesz nawet i ze słonecznika zrezygnować, i tak wyjdzie pyszny chlebek

Marder&Marder Manufacture
Grissini z solą i nasionami 156

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z drożdżowego ciasta z białej mąki pszennej. Obecnie robi się je w wersjach smakowych, np. z serem, oregano, cebulą, kminkiem, itp.Mimo iż niektórzy uważają, że receptura pochodzi z XIV w., została ona stworzona w roku(...)złym stanie zdrowia mógł strawić jedynie okruchy chleba. Karol Feliks, król Sardynii, tak bardzo w nich gustował, że nawet będąc na przedstawieniach w Teatro Regio, żuł je dla rozrywki.Grissini osiągnęły sukces bardzo szybko, głównie dzięki lepszej strawności niż zwykłego chleba, a także dzięki możliwości przechowywania przez kilka tygodni bez pogorszenia jakości. Wśród wielkich wielbicieli tej przekąski nie można

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb najlepszy 121

Najlepszy chleb na zakwasie. Może być pieczony w wersji oryginalnej z czosnkiem lub bez czosnku, z dodatkiem słonecznika i w każdym innym wariancie. Długo utrzymuje świeżość i jest niezwykle smaczny. W moim przypadku pieczony na zakwasie żytnim. Proporcje na duży bochenek. 1 łyżka zakwasu 90 gram mąki pszennej typ 500 55 gram wody 370 gram mąki pszennej(...)rozpuścić z 1/2 łyżeczki cukru i wodą i pozostawić do wyrośnięcia, ale nie trzeba. Mąkę wymieszać z solą, dodać oliwę, zakwas i drożdże. Wszystko wyrobić na gładką masę i wyrabiać około 5 minut. Masa będzie kleić się do rąk, ale powinna jakoś dać się formować. Misę wysmarować olejem i włożyć ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto

Czerwony Gupik
Chleb maślany 152

pół i wyrabiamy chlebki lub tak jak ja kilka bułek i chleb.  Po wyrobieniu chleb i bułki przykrywamy na 30-60 min. żeby wyrosły. Przygotowujemy "smarowidło" i włączamy piekarnik na 200 st. góra/dół Przed wstawieniem pieczywa do piekarnika smarujemy je po wierzchu i posypujemy makiem. Bułki pieczemy 20-30 min. zależy od piekarnika. Chleb pieczemy(...)wyjęciu stukamy w spód i jeżeli jest głuchy odgłos to o.k. jeżeli nie wydaje takiego odgłosu, wówczas dopiekamy jeszcze 5 min. bez foremki na kratce. Studzimy: bułki 15-30 min., chleb 30-60 min. Smacznego ! p.s. rogale i bułki maślane znajdziesz w zakładce pieczywo na górze strony ;-) zapraszam

chleba naszego
Chleb mieszany z czarnuszką 160

już wcześniej pisałam, na blogu pojawiać się będzie sporo przepisów na różnego rodzaju chleby. Wypiekanie domowego pieczywa po prostu mnie odstresowuję. Wystarczy, że poczuję zapach wyrastającego ciasta drożdżowego i od razu humor mi się poprawia :) Dzisiaj kolejny smakowity chlebek, tym razem z dodatkiem czarnuszki i mąki graham. Miąższ ma puszysty, a dzięki pieczeniu w piekarniku z parą wodną(...)odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30-60 minut do "ruszenia drożdży". Więcej przeczytasz tutaj .   Po tym czasie do drożdży dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki pszenno-kukurydziane 120

już nic, a może uda się jednak upiec coś zjadliwego. Tak oto powstały bułeczki pszenno-kukurydziane. Siłą rzeczy przepis zmodyfikowałam, ale na pewno wrócę do oryginalnego i powstanie chleb. Składniki na około 20 bułek: 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 450) paczka suchych drożdży (7 g) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)suche składniki wsypać do miski. Wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę (powinna być ciepła, a nie gorąca), roztrzepane jajko oraz olej i wszystko razem wyrabiać przez około 10 minut. Powinno powstać niezbyt luźne elastyczne ciasto, bez problemy odchodzące od dłoni i naczynia. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb żytni jasny na zakwasie z ziarnami 141

osobiście wolicie bez, to można je pominąć. Z podanych poniżej składników wychodzą dwa chleby pieczone w formach keksowych o wymiarach 35x12,5 cm. SKŁADNIKI 400 g zakwasu żytniego 900 g mąki żytniej typ 720 700 ml wody (przegotowanej) 20 g soli 100 g mieszanych ziaren (u mnie słonecznik, dynia, siemię lniane) płatki owsiane do posypania góry chlebów WYKONANIE Zakwas(...)wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godz.). W dużej misce wymieszać wszystkie podane składniki z ogrzanym zakwasem (wymieszać tylko do połączenia składników, nie wyrabiać, bo żyto tego nie lubi). Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 3-4 godziny. Dwie formy keksowe o wymiarach 35x12,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę chlebową krótko wymieszać i przełożyć do form keksowych

Passions hobbies life
Chleb z porem karmelizowanym i pestkami 142

chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak wyszły bochenki innych Piekarek… Pozdrawiam Wszystkie :)!Chleb z porem karmelizowanym i pestkamiSkładniki:Zaczyn (przygotowujemy dzień wcześniej)2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni)1,5 szklanki mąki3/4 szklanki wodyDo zakwasu dodać wodę i rozmieszać. Dodać mąkę(...)patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej mąką- na gładkie ciasto. Przełożyć

UgotujmyTo.pl
Chleb na zakwasie z ziarnami 157

Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki. Troszkę go zmieniłam,  do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej(...)innych ziaren Wykonanie: Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, pozostawiamy do przefermentowania na ok. 12  godzin w naczyniu przykrytym folia spożywczą. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy mikserem lub maszyną do chleba. Musi się nam utworzyć piękna kula. Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło. Następnie wkładamy do formy i odstawiamy na kolejne 4-5 godzin

Kulinarne przygody Gatity
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 292

pół godziny, czyli po 6 składaniach, ciasto wyjmujemy z miski, miskę smarujemy lekko oliwą a ciasto formujemy na blacie bez podsypywania mąką w ciasną kulę, starając się nadać jej jak najwięcej napięcia, jak przy formowaniu okrągłego bochenka chleba – najwygodniej to robić ciągnąć kulę ciasta po blacie ruchem okrężnym, do siebie. Przykrywamy miskę folią i wkładamy ciasto do lodówki(...)proporcjach i składników wiąże się ze zmianą konsystencji i właściwości ciasta – zrobicie już coś całkiem innego. Bez podstawowej piekarskiej wiedzy eksperymentów przy tym cieście nie polecam Sól w cieście, po co aż tyle i akurat tyle? Niesolone ciasto przy wyrabianiu połączy się szybciej, ale jest bardzo lepkie i ma niewielką odporność na rozciąganie i formowanie – przy żadnej pizzy

Karo in the Kitchen
Chleb dyniowy 158

noża do takich prac. Ale to nic… chleb naprawdę smakuje wspaniale, do tego ma – dzięki dyni – wilgotny miękisz i dłużej pozostaje świeży! Musicie koniecznie go zrobić :)!Chleb dyniowy na zakwasieZaczyn:40 g zakwasu (dałam żytni)200 g mąki chlebowej150 g wodySkładniki zmieszać i zostawić na 10-12 godzin do wyrośnięcia.Ciasto:cały zaczyn275 g wody425 g upieczonej(...)naciąć i wyłożyć na gorący kamień/nagrzaną blaszkę. Piec 10 minut z parą w temperaturze 240 stopni i potem jeszcze bez pary 25 minut w temperaturze 220 stopni.Smacznego Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014Post Chleb dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 150

już i domowe nuggetsy i pity, a dziś podzielę się naszymi domowymi burgerami. BUŁECZKI Na początek potrzebne są mięciutkie, lekko słodkawe bułeczki z brązową lśniącą skórką obsypaną sezamem. Oczywiście bez problemu przygotowujemy je w domu. U nas to odrobinkę zmodyfikowana wersja bułek ze świetnej strony smakowitychleb.pl Oto czego potrzebujemy: 500 g mąki pszennej np. typ 550, ale nawet(...)płyn jest odrobinę za chłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się

I tu będę miała takie te
Chleb z mąki ryżowej 93

Zachciało mi się chleba. Znaczy się zrobić mi się zachciało. No i tak myślę jaki zrobić, myślę, szafki przeglądam żeby zobaczyć co mam. No i widzę, że wciąż mam całkiem pokaźną ilość dziwnych produktów z naturo.pl . Tak patrzę na nie i widzę, że co jeden to dziwniejszy. A tak mi wysłali, bo chcieli sprawdzić jaki twardziel jestem(...)patelni to znaczy, że już ma dosyć. Wyłączamy patelnię i czekamy parę chwil żeby siemię przestygło. A w międzyczasie wszystkie pozostałe składniki bez zbędnych ceregieli wrzucamy do dużej miski. Dodajemy przestudzone siemię i wyrabiamy ciasto. Tym razem nie musimy tak jakoś bardzo długo, wystarczy 10 minut. Ale uczciwie tak. No i przykrywamy szmatką i zostawiamy na 1 godzinę

Marder&Marder Manufacture
hot dog ? 197

Gorąca parówka w bułce z sosem, to hot dog, a jak nazwać parówkę w cieście, z serem, upieczoną w piekarniku? Nie wiem jak nazwać, ale potrafię

chleba naszego