chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:18/57)

Pierniki bez glutenu i jajek 181

Pierniki bez glutenu i jajek z przepisu znalezionym na blogu Lawendowy dom. Miękkie po upieczeniu, potem twardnieją jak tradycyjne pierniczki by znów zmięknąć po kilkunastu dniach. Naprawdę pyszne! Składniki: 500 g mąki gryczanej 200 ml miodu 1/2 szklanki cukru trzcinowego  1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Miód oraz masło(...)przyprawami. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Mąkę przesiej z kakao, sodą i solą. Dodaj wystudzoną masę miodowo-maślaną i dokładnie wyrób ( użyłam miksera z końcówką do wyrabiania chleba). Ciasto musi być gładkie i jednolite, choć jest klejące. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Na wysypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na grubość ok.0,5 cm i wykrawaj

Kuchnia bezglutenowa
Lekko wilgotny chleb ziemniaczany 155

piekłam od nowa. Wreszcie jestem zadowolona i z czystym sumieniem mogę Wam podać przepis, piekłam go już dwukrotnie i wychodzi bez zarzutu. Miękisz sprężysty i pięknie wyrasta, skórka rumiana i chrupiąca, dodatek ziemniaka sprawia , że jest chleb szybko nie wysycha i długo utrzymuje świeżość. Składniki na dwie średnie keksówki: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 25 dag ugotowanych(...)minut, aby drożdże rozpoczęły fermentację. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, ziemniaki w postaci pure, ( ja swoje rozgniotłam widelcem), jajo i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie przez kilka minut do połączenia się składników. Miskę z ciastem szczelnie owijamy folią do żywności i odstawiamy na ok. 60-90 minut aby podwoiło swoją objętość.  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy

Apetyczna babeczka
Chleb orkiszowy na drożdżach 334

posypaniaprzygotowanieW misce wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże , wymieszać.  Wlać oliwę , miód i wodę.  Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski ( pok 5 -10 min) Wyrabiałam drewnianą łyżką  , ciasto było dosyć klejące. Dwie foremki o wymiarach 21 x 10 posmarować masłem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto, wyrównać. Casto powinno wypełnić foremki mniej więcej w połowie. Przykryć(...)posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na ok 40  - 50 minut. Po wyjęciu z foremki, chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. W razie potrzeby możemy chleb dopiec przez chwilę już bez foremki

Stare Gary
Chleb polski 139

się na niego skusić….:)Dla tych, co nie mają zakwasu przypominam, że jest Zakwasowa Mapa Polski, gdzie można od innych osób dostać aktywny zakwas i bez wykrętów zabrać się za pieczenie :)!Chleb polskiSkładniki:Zaczyn:100 g zakwasu żytniego aktywnego200 g mąki żytniej razowej200 g wody przegotowanej letniejWszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce(...)pominęłam)1 łyżka płaska cukru1. Sól rozpuścić w wodzie. Połączyć wszystkie składniki: cały zaczyn, wodę z solą, mąkę, cukier i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blat posypany lekko mąką i wyrabiać 10 minut. Przełożyć do miski, przykryć szczelnie czystą ściereczką i folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło. Zostawić na 1 godzinę. 2. Wyjąć ciasto na obsypany mąką blat, złożyć kilka razy

UgotujmyTo.pl
CHLEBEK MLECZNY 147

puszysty, mięciutki i wprost rozpływa się w ustach. Ciasto dobrze się wyrabia i szybko wyrasta. Jest plastyczne. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej tortownicy.  Chleb pieczony w dwóch mniejszych i węższych formach będzie wyższy niż ten pieczony(...)mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód ( powinno lekko się kleić) nadając kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na minimum 1 godzinę. Blaszkę w której będziemy piekli chlebek smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Kolejny raz oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto w misce pod spód i wyciągamy na posypany mąką blat

cool and minty
Chleb z nerkowcami i masłem orzechowym 181

bardzo dobra zawartość pośród tego typu produktów dostępnych w sklepach. Produkcja bez użycia glutaminianu monosodowego i innych "świństw", to niewątpliwa zaleta. Brak powszechnego obecnie "dopełniacza", jakim jest soja, to już w ogóle fenomen. No i ten smak!  Mistrzostwo! Słów brak, polecam samemu spróbować :) Wracając do chleba, z racji dużej ilości mąki razowej, wyszedł mi on mocno zwarty(...)ciasto. Uformować okrągły bochenek i ułożyć go na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej lekko mąką. Chleb z wierzchu również opruszyć mąką. Przykryć ściereczka kuchenna i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Blachę wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - bez termoobiegu, środkowy poziom, grzałka góra-dół . Piec 35-40 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę

Grunt to przepis!
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 175

zaczyn drożdżowy *  zalewa ziołowa *  ok 1/2 szkl. wody (dodałem 3/4 szkl. ) Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać.  Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody. Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.  Przełożyć ciasto (powinno(...)objętości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 55-60 minut. Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę.  Kroić po wystudzeniu. Wersja przepisu bez zakwasu: Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki

Przepisy na domowy ser i chleb
Miska Tupperware 296

wyjątkowa". Niezbędna w każdym domu, miska ze szczelnym zamknięciem przeznaczona między innymi do przygotowywania ciasta drożdżowego jak również do przechowywania i transportu żywności. Kształt miski ułatwia szybkie i sprawne wyrabianie ciast, w tym ciasta drożdżowego. Wodoszczelne zamknięcie pozwala na bezpieczny transport.  Zastosowanie:- do przyrządzania kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych- do utrzymywania w świeżości i serwowania surówek, jarzyn, dodatków(...)sumie nie jest tania, ale i nie jest droga .Osobom , które dużo pracują z ciastem drożdżowym polecam z czystym sercem..ja niby mam automat do chleba i często wyręczałam się nim do wyrabiania i wyrastania ciasta na chleb, bułki, pączki itd..ale to zajmowało 1,5 godziny..i zużywało prąd..Praca rękoma wymaga wysiłku i też długiego czasu oczekiwania

Moje domowe kucharzenie
CHLEB KMINKOWY NA SODZIE 159

żaden człowiek nie może się obejść.Wypiekany z różnych gatunków mąki oraz wody,,z dodatkiem drożdży.Dziś podam przepis na chleb zrobiony bez ich użycia ,na sodzie.Prosty i szybki ,w parę sekund zarobiony bochen pachnącego chleba.   450g.maki pszennej 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej kminek 1 płaska łyżeczka soli ok.350ml.mleka(...)połączyć ,dolać więcej ale po troszku bo te 350ml.może być za dużo-wlać tyle aby się połączyło,zarabiamy szybko ręką i formować od razu okrągły bochen chlebka-nie wyrabiać.Chleb posmarować oliwą i do pieca na 180 s. piec na złoty kolor ok.20-30

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pâte fermentée razowe 169

praca włożona w jego przygotowanie nie jest duża, a efekty wypiekania chleba są lepsze.Składniki na 380 g Pâte fermentée razowego:230 g mąki pszennej razowej150 g wody letniej0,5 g drożdży świeżych10 g soli Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj dokładnie składniki, a następnie wyrabiaj około 10 minut.Uformuj kulę, którą umieść w lekko natłuszczonej oliwą misce

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny trzy ziarna 195

dyni do ciasta i druga do posypania chleba garść siemienia lnianego 2 łyżeczki czarnuszki 3 płaskie łyżeczki soli   Sprawdzone ziarna www.owocowyraj.eu Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj słonecznik, dynię, siemię lniane, czarnuszkę, sól, rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie

Apetyczna babeczka
Razowy chleb dyniowy 150

domowy pachnący bochenek chleba bez podejrzanych ulepszaczy :) Dlatego też polecam przepis na pszenny drożdżowy chleb  z mąki razowej z dodatkiem puree z dyni, na którą sezon już niebawem się zakończy. Ja użyłam gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido, która ma zdecydowanie najładniejszy mocno pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 200 g puree(...)garść prażonych pestek dyni opcjonalnie: łyżeczka przyprawy do dyni (PUMPKIN SPICE) Mąkę i sól przesiać do miski. Wymieszać z cukrem i drożdżami.   Dodać puree z dyni, oliwę i wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką

wyzwania kuchenne
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami na zakwasie 196

zrobić, ani gdzie ich przechować. Staram się nie wyrzucać jedzenia, szczególnie ciężko mi idzie to teraz, bez lodówki, ale robię co mogę. Przepis z dodatkiem ziemniaków, wydawał się zatem być idealnym rozwiązaniem dla moich potrzeb. Zwykle nie lubię piec chlebów, które nastawia się dzień wcześniej, ale nawet to mi zbytnio teraz nie przeszkadzało. Chlebek najlepiej nastawić poprzedniego wieczora. Drugie(...)zimie, zapewne ten czas się wydłuży. Ja kolejny raz, zrobię chlebek z podwójnej porcji. Jeśli zwykle pieczesz chleby pszenne, to konsystencja ciasta może Cię zmylić. Ciasto jest bardzo gęste, trudno je wymieszać zwykłą łyżką, ale nie dolewaj wody. Za to nie wymaga wyrabiania i ładnie wyrasta. Ja dodaję ziemniaki utłuczone po ugotowaniu. Jednak nie są one idealnie gładkie, dlatego

Mieszam w Garnku
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami 145

Wyjątkowy, chyba najprostszy przepis jaki może być na domowy chleb pieczony na zakwasie, bez udziwnień i zbędnych dodatków, pachnący lekko suszonymi  w słońcu pomidorami. Z chrupiącą skórką,  nie ma nic lepszego niż kromka takiego pieczywa na śniadanie. Polecam dla początkujących.  Podałam go z pastą tapenade-z czarnych oliwek i filecików anchois. Składniki: ½ kg mąki pszennej(...)czubata łyżka pokrojonych suszonych pomidorów w oleju użyłam  OLE! 1 łyżeczka ziołowej przyprawy do chleba ½ łyżeczki suszonych drożdży Sposób przygotowania: Mąkę wsypuję do miski, mieszam z solą, ziołową przyprawą do chleba, oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę oraz czynny zakwas żytni, wyrabiam ciasto. Na sam koniec dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, ponownie wyrabiam. Przykrywam ciasto ściereczką bawełnianą, wynoszę

Wanilia i Kardamon
Chleb z Vermont 196

wgniatamy ją w ciasto i delikatnie składamy ciasto, tak aby rozprowadzić w nim sól. Staramy się robić to powoli aby nie rozrywać powstałej podczas autolizy siatki glutenowej. Całe ręczne wyrabianie po autolizie zajęło mi ok. 2 minuty. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w misce do fermentacji w ciepłym miejscu (25oC) na 2,5 godziny. W tym czasie, po około godzinie składamy(...)wyrastania w koszyku na 2 do 2,5 godziny, w ciepłym miejscu (24-25oC). Chleb piekłem w garnku żeliwnym nagrzanym do 230-240oC. Pierwsze 25 minut z pokrywą, potem obniżyłem temperaturę do 200oC i dopiekałem jeszcze 15 minut bez pokrywki. Studzimy na kratce. Smacznego chleba

Przepisy na domowy ser i chleb