chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:25/57)

Krakowska parzona 486

Surowiec  -wieprzowina kl.1 3 kg (łopatka) -wieprzowina kl.2 1 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 18-20 g/kg -cukier 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 155

choć z niezbyt zdrowej pszennicy i tak zdrowsze są od tych kupnych, gdzie oprócz pszenicy jest mnóstwo innych dziwnych dodatków. Dlatego ich nie kupuję. Najczęściej opiekam Córci kawałki chleba na zakwasie, dziś dałam się namówić na takie prawdziwe tosty.Chlebek bardzo szybko się przygotowuje, dobrze się kroi (nożem z ząbkami oczywiście), nie kruszy się. Taki opieczony tościk z masełkiem- mmmm pychotka(...)słonecznik)Drożdże wkruszyć do miski, dodać wodę, miód, oliwę i sól. Zamieszać.Dodać mąkę, semolinę i zagnieść ciasto. Pod koniec dodajemy ziarna.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ja moje wyrabiałam mikserem z hakiem.Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na ok.40 minut do wyrastania. Formę keksową posmarować dokładnie oliwą, masłem lub olejem i obsypać ziarnami, otrębami lub mąką. Szczególnie dokładnie

Smaczne Zdrowe
Bagietki pszenne 187

Madzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden ulubiony i w kółko, co 2-3 dni go piekę. I nic innego. W sumie jak dobry jest, to po co mam coś innego robić? Ale ponoć się nie rozwijam. No dobra(...)Wykręciłem Madzi parę bagietek, będę miał spokój na kilka dni. Ale w sumie pewnie ma rację. Chleby u nas na blogu niezbyt często się pojawiają. Pora zakasać rękawy i to zmienić. Postaram się co jakiś czas wrzucać świeży przepis. I Madzia będzie zadowolona, i Wy dostaniecie coś nowego, a i ja spokój będę miał.       600 g maki

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki kajzerkowe 83

jakiegoś czasu obserwuję "modę" na domowe pieczywo - czy to chleb z wielorakimi dodatkami lub bez, czy to bułki zwykłe, słodkie lub z nadzieniem, czy to rogaliki maślane, czekoladowe, itp. I tak jak modne stało się pieczenie samodzielne, tak na rynku wzrosła liczba wypiekaczy do chleba i oczywiście ich sprzedaż. Pomyślałam - nie mam wypiekacza, ale czemu bym miała nie spróbować(...)upiec zdrowego pieczywa? :) przecież kiedyś nasze Mamy, Babcie i Prababcie nie miały takich nowoczesnych urządzeń, tylko z reguły piec kaflowy i piekły przepyszne chleby! Na początek przygodę z pieczywem zaczęłam od bułeczek typu kajzerki. Przepis miałam w swoim roboczym przepiśniku i właśnie przyszedł na niego czas. I przyznam szczerze - tak dobrego pieczywa nie jadłam od dzieciństwa, kiedy to jeszcze

Kolorowy Przepisownik
Struan - szkocki chleb w majowej piekarni 172

tatarskie z Kruszynian. Zostałam mile zaskoczona wypiekiem pachnącym i smakującym chlebem, a nie słodkimi bułkami :) Na pewno powtórzę ten chleb nie jeden raz, ale z mniejszą ilością rodzynek i bez cukru. Składniki (na dwie keksówki): 640 g mąki pszennej chlebowej 128 g zakwasu żytniego razowego 43 g polenty (kaszy kukurydzianej) 29 g płatków owsianych (użyłam orkiszowych) 20 g otrąb(...)płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek (pominęłam; chleby włożyłam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia) W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 minut. Wyrabiałam

Weekendy w domu i ogrodzie
Płaski chleb z za'atarem - czyli libański Manoush 205

płaski ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do jogurtowego sera labneh lub serowych kulek. Na pewno będzie też dobry z hummusem .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już(...)Bez kłopotu dało się wałkować. Koniecznie użyjcie przyprawy za'atar!Przepis z tej stronyskładniki na 2 placki ok 25 cm średnicy2 szklanki pszennej mąki1 łyżeczka soliok 1/2 szklaki letniej wody1/2 łyżeczki drożdży instant1/2 łyżeczki cukru1 łyżka oliwydodatkowo:1/4 szklanki przyprawy za'atar1/4 szklanki oliwyprzygotowanieWymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże, cukier, łyżkę oliwy i wodę . Wyrabiać

Stare Gary
Bułki Pszenne Łatwe! 428

piekłam je już po raz drugi, a mój syn już pytał, czy upiekę je jutro. Przepis pochodzi z męskiego bloga, który prowadzi Paweł, jego blog to kopalnia przepisów na chleb i bułki, ja tam jeszcze wrócę :) Żródło: Chleby.info.Składniki na ok. 8 sztuk:500 g mąki pszennej140 ml mleka140 ml wody15 g drożdży świeżych40 g masła2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukruWykonanie(...)rozczyn podwoił swoją objętość, wymieszałam wszystko razem łyżką. Potem włożyłam rękę i wyrabiałam ciasto ręką do czasu aż przestało mi się lepić do dłoni. Wlałam rozpuszczone masło i wyrabiałam nadal. Do czasu aż ciasto przestało się błyszczeć. Ciasto jest tak przyjemne, że można je wyrabiać bez końca :) Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyrobiłam ciasto

Blondynka Gotuje
Chleb piwny na zaczynie 10-godzinnym 158

skórka i ciekawy składnik w postaci piwa, którego absolutnie nie czuć. Ten bochenek zachowuje świeżość przez dobre kilka dni. Z przepisu otrzymujemy duży chleb, który wystarcza na wykarmienie wieloosobowej rodziny. Wspomnę tutaj również o zaczynie, nie bez powodu nazwanym 10-godzinnym. Składniki zaczynu mieszamy ze sobą i zostawiamy na 10 godzin. Po tych kilku godzinach mamy pięknie wyrośnięty zaczyn(...)rozpuszczać w dużym naczyniu. Szybciutko, od razu po rozpuszczeniu drożdży wlać mieszankę do zaczynu. Wsypać sól oraz mąkę pszenną i wyrabiać ciasto przez dobre kilka minut (ok. 10 minut), aż będzie sprężyste, jednolite i przestanie się kleić. Można wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem. W razie potrzeby podsypać ciasto odrobiną mąki (odrobiną!). Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej dużej miski, przykryć

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 198

dodawaniem różnych rodzajów mąki, żeby nie było zbyt nudno i monotonnie. Nie wyobrażam sobie też chleba bez dodatku ziaren i innych zdrowych "chrupaczy" w środku, ale tym razem z powodu nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej dodałam ją do ciasta i chleb wyszedł bardzo ciekawie :) Spotkałam się wcześniej z dodawaniem surowej kaszy jaglanej i możliwe, że też ma to sens(...)taki eksperyment jeszcze przede mną. Do tego przepisu użyłam też błonnika witalnego, który wrócił po przerwie do mojej kuchni i pestek dyni, bo to jeden z ulubionych dodatków chlebowych. Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 450 g mąki żytniej razowej 180 g ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki błonnika witalnego  2 łyżki pestek dyni 350 g zakwasu żytniego

FitKot
Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 133

rozcieramy i odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna, młody jęczmień i przekładamy zakwas. Dodajemy rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Mieszamy ciasto początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy przez około 5-6 minut rękoma. Ciasto powinno być klejące, ale odchodzić od rąk (na zdjęciu starałam się pokazać jego konsystencję). Wyrobioną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z blaszki, zdejmujemy papier i ponownie wstawiamy do piekarnika na jeszcze 15 minut, aby go dopiec. Po upieczeniu postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Chleb w 100% żytni będzie wilgotny w środku, ale nie powinien brudzić noża. Dlatego ważny jest element dopiekania go już bez formy i bez papieru. Szeroki wybór

Kolorowy Przepisownik
Tartine bread - przepis na chleb. 253

zakwasu, ale pszennego. To podstawa, bez niej - jak to z zakwasem - ani rusz.  Chleb piekę kilka razy w tygodniu. Rytm i czas pieczenia dopasowałam do codziennych spraw i obowiązków. Każdy tydzień, to co najmniej trzy, cztery różne chleby. Ciągle odkrywam nowe i nieustannie też wracam do tych ulubionych.  Z tym chlebem umawiałam się już od dawna(...)znacznie trudniej niż upiec sam chleb, który w rzeczywistości jest naprawdę prosty.  Skąd się wziął?  Wymyślił go Chad Robertson, piekarz-pasjonat i założyciel piekarni Tartine Bakery w San Francisco. Jak pisze w swojej książce, opracowanie przepisu i metody zajęło mu ... ponad dziesięć lat. Czym więc są te 24 godziny potrzebne do upieczenia chleba?!  Czym różni się tartine

KUCHARNIA
Chleb ziołowy 119

Chleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem

My Chcemy Jeść
Chleb z Kaszą Gryczaną , Pestkami Dyni i Słonecznikiem 136

około 3 -4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością mąki i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko poruszonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut. Jeżeli w kuchni(...)odstawiam na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczenie chleba z kaszą gryczaną: Górę chlebka przed wstawieniem do piekarnika maluję olejem . Foremkę z chlebkiem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę, chlebek piekłam około 60 minut . Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb na sodzie i zsiadłym mleku 272

W naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś

prawdziwe jedzenie
Ziemniaczana focaccia 179

  Czy lubicie świeży chleb na śniadanie? I mam na myśli świeży – ciepły, wyjęty prosto z piekarnika? Takie pieczywo, przy którym nie trzeba stać kilka

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania