dyni (u mnie z dyni hokkaido) 100-120 ml mleka (krowie lub roślinne) 15g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych 55g masła (lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej i bez laktozy) 3 łyżki brązowego cukru lub więcej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Polewa: 60g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego dowolnego np. rzepakowego Przygotowanie: Mleko zletnij, wymieszaj z drożdżami(...)ulubionym dżemem. Wtedy kawałek ciasta wystarczy spłaszczyć w rękach, na środek nałożyć nadzienie, skleić i formować kształt pączka. Jeżeli masz w domu automat do wypieku chleba, ciasto możesz wyrobić w nim na programie do wyrabiania ciasta drożdżowego, wtedy wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu z hakami, zaczynając od płynnych składników, nie trzeba mleka podgrzewać, gdyż automat sam to robi. Smacznego
Fabryka pomysłówzapach i to, że są takie ciepłe.. ach! Lecz przede wszystkim dlatego, że mogę je przygotować bez użycia soli i sztucznych dodatków, przecież dziecko me je chlebek, aż się uszy trzęsą. Ja, muszę o młody organizm dbać :) Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej typ 1850 od BIO Babalscy, których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ(...)przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w drobną kostkę, bądź utłuczonych
MamaOskarkapestek dyni) tj. mąkę, wodę, puree z dyni, dobrze wymieszać i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i pestki dyni i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce(...)danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego mąką koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego
Gospodyni Miejskapszennego mogłem zjeść 7 (i to większych) by dopiero poczuć nasycenie. Nie mam nic przeciwko jakiemuś odstępstwu i posmakowaniu😊 raz na miesiąc📆 czegoś innego niż chleb żytni. Takie bułeczki traktujemy jako atrakcje❗ Wtedy człowiek cieszy się😀, że gluten ze zmodyfikowanej genetycznie pszenicy (GMO) jest dostarczany sporadycznie, a nie na co dzień, to nie zakleja jelit i samopoczucie(...)Dodajemy wszystkie mąki, sól i małymi porcjami wlewamy wodę, na końcu wyrabiania ciasta dodajemy olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoja objętość) formujemy bułeczki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem (np. olejem) blaszce. Możemy bułeczki posmarować mlekiem i posypać ziarnami lub pozostawić bez niczego, takie jak widoczne są na zdjęciu. Czekamy, aż bułeczki podrosną
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTo chyba, a raczej na pewno najłatwiejsze bułki jakie miałam okazję robić, a upiekłam już tych bułek najróżniejszych mnóstwo. Nie potrzebujemy do ich przygotowania
Smaczne Zdroweniestety nie miałam. Jeden chleb upiekłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a drugi bez dodatków. Oba wyszły znakomicie. Bardzo ładnie wyrośnięte i wilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała, chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie szybciej niż zwykle. Moje chleby rosły trochę dłużej niż 2 godziny, co jest zupełnie przyzwoitym wynikiem(...)najważniejsze, że są proste do zrobienia i bardzo, ale to bardzo smaczne! Jeżeli chcecie więcej informacji na temat tego chleba, odsyłam na stronę Leśnego Zakątka, gdzie Dana podaje mnóstwo cennych rad. Bardzo polecam! I chleb i rady i przepisy Dany!składnikiSkładniki na zaczyn85g zakwasu z mąki żytniej razowej,290g mąki żytniej typ 720,200g startego jabłka
Stare Garyjest chyba, by połączyć się z idealną, dopieszczoną makową masą. Powiemy Wam, że wykonanie gonie było wcale takie trudne. Zwijałyśmy go z uśmiechami na twarzach i tak - przyznajemy się bez bicia, były one spowodowane zarówno próbowaniem maku (po przecież po 15 łyżeczce może smakować inaczej, prawda?) jak i rozkoszowaniem się... surowym ciastem owsianym. Tak kusiło./Z podanych proporcji zrobiłyśmy(...)miksujemy, 2. Wlewamy roztopione masło ze smalcem,3. Wsypujemy mąkę,4. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od miski i ręki.5. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu, pod ściereczką),6. Gdy ciasto wyrośnie - podwoi objętość, znów wyrabiamy i odstawiamy,7. Gdy znów wyrośnie, wyrabiamy raz jeszcze, dzielimy sobie na porcję i przekładamy na papier
Wypisz WymalujSUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Dzisiaj mam propozycję na pieczeń do chleba, którą doprawiłam czosnkiem, cebulą i majerankiem. Jest to więc kolejna propozycja dla zwolenników czosnku. Pieczeń jest miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna :) Składniki: 500 g mielonej karkówki 500 g mielonej łopatki 1/2 szklanki bułki tartej (125 ml) szklanka wody (250 ml) 1 duża cebula 8 ząbków czosnku 2 jajka 2 czubate łyżeczki majeranku(...)tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oba rodzaje mięsa wkładamy do dużej miski. Dokładamy wszystkie pozostałe składniki: namoczoną bułkę tartą, cebulę, czosnek, jajka, majeranek, sól i pieprz. Mięso dokładnie wyrabiamy. Mięso przekładamy do jednej większej lub dwóch mniejszych foremek. Ja użyłam dwóch małych aluminiowych foremek o wymiarach: 6 cm x 10 cm x 23 cm. Do foremek wkładamy tyle mięsa
Smak mojego domużeby jogurt połączył się z olejem . Następnie dodaję rozczyn , mąkę , sól i całość mieszam łyżką do połączenia się składników . Teraz ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 – 4 minut . Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość , w moim przypadku ciast odstawiłam na około(...)chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia . Po około 30 minutach – pieczenie chleba : Chleba przed wstawieniem do piekarnika maluję od góry olejem . Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 15 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę W sumie piekłam chleb około 40 minut
Uwaga Babcia Piecze Chlebksiążki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam ją do 60g i chleb też wyrósł. Autorka podaje przepis(...)szklanki) maślanki i wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Zaczyn odstawić na 15 minut. Do misy miksera wsypać obie mąki, otręby, sól i przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Dodać zaczyn i maślankę. Wyrabiać hakiem do zagniatania ciasta przez 7 minut. Potem mocno zagnieść rękoma. Ciasto będzie klejące. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Nie podnosić wcześniej ściereczki, nie zaglądać
Pełny talerzSUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pizzy ważne są zarówno dodatki , jak i ciasto.Przepisu poniżej nauczyłam się we WŁOSZECH, od tamtejszych kucharzy.Teraz nauczę Alicję, która podobnie jak chleb zrobi ciasto, jak i dodatki sama. Na dwie blachy Alicja potrzebowała:- 1000 gram mąki pszennej- 40 g drożdży- łyżeczkę soli- 1/4 szklanki oliwy z oliwek- 1 jajko- dwie szklanki wodyna jedną blachę użyj nie całą szklankę wody(...)misce drożdże z wodą, dodała mąkę i jajko.Rozmieszała i dolała oliwę z oliwek, może też być olej słonecznikowy, oraz dodała sól.Teraz zaczęła wyrabiać ciasto. Aby było wygodniej przeniosła się na stolnicę.Wyrabiała tak długo, aż ciasto zaczęło odklejać się od stolnicy.Trwało to około 15 minut. Jeżeli ciasto jest za luźne dodaj mąki, jak za suche, wody.Powinno być
Pasje JolkiSUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie odstawało od dłoni - jeżeli zdarzyło by się że ciasto bardzo by się kleiło do blatu i ciężko było by wyrabiać to należy podsypać blat większą ilością mąki ) Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość , w moim przypadku ciast(...)chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia . Po około 30 minutach – pieczenie chleba : Chleba przed wstawieniem do piekarnika maluję od góry olejem . Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę W sumie piekłam chleb około 60 minut
Uwaga Babcia Piecze Chlebdziki bez. Bezpośredni kontakt z drzewem był konieczny przy wszelkich niedomaganiach, aby przelać na roślinę wszystkie tkwiące w człowieku choroby. Wierzono również, że czarny bez powieszony nad drzwiami i oknami strzeże przed złymi mocami, a hodowany w ogrodzie zabezpiecza obejście przed niebezpiecznymi czarami i uderzeniem pioruna. Rosnące w pobliżu domostwa krzewy zapewniały gospodarstwu pomyślność. Czarny bez był(...)Kobieta ciężarna całująca drzewo miała zapewnić dobre życie swojemu nienarodzonemu jeszcze dziecku. Czarodziejskie moce tkwiące w tej roślinie miały też strzec przed pokusą zdrady małżeńskiej. Słowianie z drzewa czarnego bzu wyrabiali wiele tradycyjnych instrumentów. Wierzono także we wróżebną moc krzewu czarnego bzu. Jego podwójne jesienne kwitnienie zwiastowało śmierć osoby młodej i lubianej, natomiast wiosenne uschnięcie – suszę i brak wody
My simple kitchenkształt prostokąta Teraz ciasto zwijam w rulon o długości foremki w jakiej będę piekła chleb Ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia oprószam górę mąką i nakrywam ściereczką , chleb odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę po 1 godzinie – pieczenie chleba pszennego Chleb przed wstawieniem do piekarnika nacinam w kilku miejscach żeby nie popękał podczas pieczenia ( dzięki temu też(...)dolną półkę jeżeli nie wstawiam naczynia z wodą to maluję wodą górę chlebka przed wstawieniem do piekarnika Chleb piekę w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut na drugiej od dołu półce , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb pszenny jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę
Uwaga Babcia Piecze Chleb