chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:5/57)

Kasza gryczana po gospodarsku – kuchnia podkarpacka 240

Bożena. Dzięki temu komentarzowi, zapisanej historii, przepis dostał duszę... "Moja Babcia robiła podobną zapiekankę z kaszy gryczanej, bez jabłek za to ze śliwkami suszonymi i pokrojonym boczkiem. Wypiekała ją przy okazji pieczenia chleba, wtedy w kuchni było dużo roboty, bo to wyrabianie chleba, wyrastanie, pieczenie, jeszcze dodatkowo buchty. A taką zapiekankę przygotowywało się wieczorem (zawsze kilka ziemniaków zostawało

Trzeci talerz
Chleb z bulgurem i daktylami 171

czasem piekę w automacie do chleba ,a czasem automat tylko wyrabia ciasto i tam rośnie..a piekę już w piekarniku..tak było i tym razem. Pyszny chlebek z dodatkiem suszonych daktyli ..i kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich].Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj.375(...)posypania z wierzchu Umieścić w pojemniku składniki według kolejności wypisanej w liście składników: woda, olej, cukier, sól, jedna i druga mąka, kasza, rozkruszone świeże drożdże.Ustawić program na wyrabianie - u mnie 8, po tym czasie chwilę wyrobić ciasto na posypanej mąką stolnicy.Uformować okrągły bochenek lub przełożyć ciasto do blaszki.Zostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut, posmarować roztrzepanym

Moje domowe kucharzenie
Ciabatta na zakwasie 441

Taki mój eksperymentalny wypiek ale całkiem udany, więc zamieszam przepis na blogu. Ciabatty na pszennym zakwasie robione bez użycia miksera, ciasto wyrabiane-składane ręcznie. Do

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 209

Auzeta pt. "Wyznania francuskiego piekarza". Gerard Auzet jest właścicielem rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Avinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort, u mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach(...)wody w temperaturze pokojowej 150 g miękkiego lazura bez skórki pół szklanki mieszanki orzechów włoskich (w kawałkach) i pestek dyni wrzątek łyżka-dwie mąki bezglutenowej (np. z manioku lub ryżowej; w ostateczności może być mąka pszenna)   Na kilka godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb uaktywnić zakwas - wyjąć z lodówki ciasto z poprzedniego wypieku chleba, dodać mąkę żytnią

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies 278

wina porto, lub innego słodkiego 1 jajko 2 kromki chleba tostowego, pokrojonego w drobną kostkę Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek. Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie(...)mieszając i dodaj skórkę pomarańczową i porto. Gdy wino prawie odparuje dopraw całość solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Gdy farsz lekko ostygnie, dodaj jajko i chleb i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm, wytnij kółka np. szklanką lub wycinarką do ciastek i delikatnie rozciągnij

karmelowy
DROŻDŻOWE CIASTO Z ŻURAWINĄ Z AUTOMATU 209

jednak nie chleb, a drożdżowe ciasto, które jak się okazuje również w automacie można upiec. Ciasto wyszło bardzo smaczne, puszyste, wyrośnięte ... trochę brakowało mi tylko ulubionej kruszonki, ale tłumaczę sobie, że bez niej ciasto jest mniej kaloryczne :)) Myślę, że różnorakie wypieki z automatu na stałe zagoszczą w mojej kuchni, bo chociaż bardzo lubię wyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie(...)ludu pracującego jest rzeczą bardzo ważną :) Poza tym automat daje nad wiele różnych możliwości np. umożliwia zarobienie ciasta na pizzę, pierogi, makaron. W automacie możemy też wyrobić ciasto na chleb, który upieczemy tradycyjną metodą - w piekarniku. Wypróbowane przepisy będę sukcesywnie zamieszczała w nowej zakładce WYPIEKI Z AUTOMATU DO CHLEBA.A to już sprawca całego zamieszania :))  i efekt jego pracy

Walijskie Pichcenie
Chleb z czarnuszką i czarną herbatą 168

herbaty (bez cukru i cytryny ) łyżeczka soli 3 łyżki czarnuszki podprażonej na suchej patelni. Ja wszystkie składniki wyrabiam w robocie kuchennym, ale jeśli nie macie, to pozostaje wyrabianie ręczne. Ciasto jest mokre, ciężkie i się klei, więc na początek zgarnijcie wszystko drewnianą łyżką. Do misy, w której będziemy wyrabiać, wkładamy wszystko oprócz jednej łyżki czarnuszki. Ciasto wyrabiamy, aż będzie(...)jednolite i przekładamy go do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Wierzch posypujemy pozostałą czarnuszką. Chleb odstawiamy na 10 godzin do wyrośnięcia. Wszystkim tym, którzy jęczą, że długo i że pfeee, przypominam, że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł! Po 10h mamy chleb pięknie wyrośnięty i możemy piec. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni, wierzch chleba spryskujemy wodą i ładujemy do pieca

ladykitchen
Prosty chleb pszenny 140

Podstawą każdego dobrego chleba jest mąka, dobra bez domieszek i dodatków, najlepiej ze sprawdzonego źdódła i to wcale nie te super modne i drogie ekologiczne, zwykłą mąka z młyna.  - Mąkę zawsze mieszamy z solą, nie dodajemy soli bezpośrednio do drożdży - Nie da się stworzyć idealnego bochenka bez wysiłku, ciasto chlebowe wymaga wyrabiania - Woda, której używamy(...)bardzo dokładnie spryskać go wodą przed włożeniem ciasta chlebowego lub na dno piekarnika wysypać kostki lodu, sprawdza się również miseczka z wodą postawiona na dnie piekarnika  - Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy - Chleb studzimy na kratce, nie w foremce - Domowe wypieki nie pleśnieją, odpowiednio przechowywane długo

Słodki Kompromis
Chleb codzienny 930

dolewamy wyrośnięty zaczyn do mąki ... ...dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem, a po wymieszaniu wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy podwoi swoją objętość. Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :)  Można wykorzystać na czas wyrastania koszyczki... ale bez też można uformować . Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum

chleba naszego
BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH. 153

chcieć. I włożyć w to serce.Bułki te są zupełnym przypadkiem. Początkowo planowałam chleb, taki jak TEN. Jednak plany się zmieniły, gdy dojrzałam na półcew markecie mąkę orkiszową. Do tego znalazłam w szafce płatki owsiane. Pomyślałam i... Zaczęłam eksperymentować, totalnie bez żadnego oparcia.Wrzucałam, wyrabiałam, modląc się, by wyszło coś dobrego.Udało się. BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH. /eksperymentalny

W kuchni Karmel-itki
Chleb Domowy Farmerski na Drożdżach 229

drugim przypadku kolejność przygotowania ciasta na chleb jest taka sama. Do miski wsypuję wszystkie składniki : mąkę pszenną , żytnią , sól , wodę , jogurt, cukier i drożdże I wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki w misce Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i trudno by było je wyrabiać na blacie bez podsypania dużej ilości mąki . Ciasto wyrabiam w misce około(...)przykleja się do foli i jest trudno ją zdjąć ) foremkę z ciastem na chleb odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na drugą półkę od dołu

Uwaga Babcia Piecze Chleb
CIABATTA PSZENNO-ORKISZOWA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , BEZ WYRABIANIA CIASTA 209

 Jestem wręcz zauroczona ciastem na chleb orkiszowy z grubą i chrupiącą skórką, który piekłam już kilka razy. Chlebek ma cudowny już zarówno sam zapach jak

Smaczne Zdrowe
chleb wileński 208

dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, powidła ( powinny byś rzadkie bez kawałków owoców),kminek, oraz sól, całość mieszamy  łyżką dodając tyle wody aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto  Ilość wody zależy od mąki(...)której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji klejącej się do łyżki ( inaczej ciasto się "nie podniesie"). Tak wyrobione ciasto  wyrabiamy na dwa bochenki i układamy je na wyłożonej pergaminem blasze. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą, posypujemy chleb kminkiem i nakłuwamy jego powierzchnię widelcem. Odstawiamy bochenki w ciepłe miejsce  na cztery godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy

Miód i pieprz
Żur sandomierski 198

olej Chleb: Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek wody letniej i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól resztę wody letniej, olej i wyrabiam ciasto mikserem. Ma być dobrze wyrobione, i nie za rzadkie bo chlebek piekłam bez formy(...)ponownie na desce podsypanej mąką. Piekarnik z kamieniem do pizzy nagrzewam do temp 240 stopni góra dół,  i przekładam chlebek na kamień. Dekielek smaruję białkiem i przyklejam do chleba. Piekę 10 minut i po tym czasie zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję go wodą i przykrywam ściereczką.  Jak przestygnie wydrążam

wesoła kuchnia
Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 305

Przypominam, że jeśli opierasz wypiek o mąkę żytnią, nie musisz chleba wyrabiać. Jeśli ma to być chleb pszenny, trzeba ciasto powyrabiać aż do wytworzenia siatki glutenowej. Chleb trzymam w worku lnianym lub owijam papierem do pieczenia. W tym wariancie spokojnie 5 dni sobie leży bez żadnych sensacji. Piekarnik warto potraktować spryskiwaczem przed wstawieniem chlebka, lub wstawić do niego naczynie

Mieszam w Garnku