pieczywa irlandzkiego. Ten chlebek co dziwne piecze się bez drożdży i tylko na sodzie, która pozwoli mu delikatnie podrosnąć. Jest to najszybszy chleb jaki robiłam, bez wyrastania i oczekiwania, po prostu wyrabiamy formujemy i pieczemy. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności - prosty Skala smaku - 10/10 jest pyszny na ciepło jak i na zimno. Na jednej kromce na pewno się
Kubki smakuprzepisy na różnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam
Spektrum SmakuDzisiaj kolejna propozycja na nietypowe pieczywo - chleb na sodzie. Bez zakwasu i drożdży, nie trzeba go wyrabiać, nie musi wyrastać, a smakuje naprawdę wyśmienicie - najlepsza jest chrupiąca skórka. P.S. Nie zdziwcie się, gdy po ukrojeniu kromki zobaczycie, że dodane przez Was ziarna słonecznika zrobiły się ZIELONE - to za sprawą sody ;-) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko mąką, posmarowałam delikatnie odrobiną maślanki i obsypałam ziarnami. 5. Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - dobrze wypieczony chleb
Kulinarny Pamiętnikprzed pieczeniem. Najlepsze po wyjęciu z piekarnika. Drugiego dnia też niezłe, ale może nie zjedzone lepiej zamrozić - będą jak świeżo upieczone. Dobre do kanapek, ale i bez dodatków też super! Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.Składniki na ok 12 sztuk:650 g mąki pszennej250 g letniej wody100 ml mleka1 jajko30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek30(...)melasą i oprószyć suto sezamem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.W maszynie do chlebaWszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego
Stare Garymarzycie o tym by upiec domowy chleb, bez chemicznych dodatków i ulepszaczy? Denerwuje was „ciasto”, które trzeba wyrabiać i bałagan w kuchni? Proszę bardzo. Ten szybki przepis (przygotujecie w mniej niż 30 minut
Szybko Tanio Smaczniekłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego!uwaga: ciasto na chleb wyrabiałam w robocie.16 października przypada Światowy Dzień Chleba (World Bread Day 2014). To juz 9-ta edycja, ale pierwsza w której biorę udział. To świetna inicjatywa, pokazująca innym, że pieczenie chleba nie jest takie trudne i ze każdy(...)może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn. Akcję organizuje na swoim blogu Zorra i dzisiejszym chlebem do Jej akcji chciałabym dołączyć. Przepis kopiuję od Amber.Kaszubski chleb na podmłodzie(przepis cytuję za Marcinem)podmłoda:250 g mąki żytniej chlebowej250 g letniej wody12 g świeżych drożdżyRozprowadź w wodzie
Stare GaryChleb inny niż te, które do tej pory jadłam. Chleb z samych nasion, bez mąki, drożdży, zakwasu... Łatwy i szybki do zrobienia, bez konieczności wyrabiania. Miękki, wilgotny, pachnie orzechami. Bogaty w błonnik, bardzo syci. Polecam, może zmieni i Wasze życie? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl
Domowa cukiernia Ewynajlepszy chleb (najbardziej wyrośnięty o pięknej strukturze) otrzymuje się z mąki pszennej. Mąka z pszenicy najlepiej nadaje sie do tego, gdyż zawiera dwa rodzaje białka, które w kontakcie z wodą, wiążą się ze sobą tworząc rozciągliwą elastyczną siatkę zwaną glutenem. Podczas wyrabiania, ugniatania i fermentacji, siatka glutenowa umacnia się, tworząc silną konstrukcje. Bez solidnej(...)konstrukcji, czyli odpowiedniej siatki glutenowej chleb nie będzie miał możliwości zatrzymania gazu, który w wyniku fermentacji uwalnia się, powodując wzrost chleba. Bez tej konstrukcji może nasz chleb nie wyrosnąć, albo po wyrośnięciu zapaść się . Chleby z mąki o małej zawartości glutenu lub bezglutenowej, są zazwyczaj zwarte i mało wyrośnięte. Dwa typy mąki: Mąka pszenna powstaje z ziaren
Piekarz-Kucharz-Garkotłukżuć. Ile razy kupiliście taki chleb? Ja na taki nie trafiłam. Ja taki upiekłam. Kanapka nie powinna rozpadać się na kawałki w połowie jedzenia. Łamać i kruszyć. Bochenek z tego przepisu jest mięciutki i zwarty, przez użycie mieszanki wody i mleka. Masło dodaje mu trochę bogactwa, a kilka łyżek cukru – odrobinę potrzebnej słodyczy, bez nadawania mu charakteru słodkiego(...)miski miksera stojącego lub dużej miski w której będziecie wyrabiać i wyrastać chleb, wsypcie drożdże. Dajcie im popracować 5 minut. Roztopcie masło, wymieszajcie z mlekiem, mlekiem w proszku, cukrem i solą. Do misy wsypcie szklankę mąki i wlejcie mieszankę mleczno-maślaną z cukrem i solą. Wymieszajcie dokładnie, bez grudek, aż osiągnie luźną konsystencję. Podczas wyrabiania dodawajcie powoli
Karo in the Kitchensarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę . Dokładnie , bez certolenia , wszystko razem do jednej michy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po wyrobieniu odstawiamy w oprószonej, mąką , misce
Ogrodnik w podróżyBułeczki maślane na mleku za to bez jajek. Ciasto wyrabia się gładko i szybko, nie wymaga nawet podsypywania mąką. Do podawania na słodko lub wytrawnie
Czerwony Gupikręcznie, to bez wymówek, że nie masz robota kuchennego.Nie jest to ani pracochłonne, ani skomplikowane.Tu potrzeba tylko czasu, a może i aż trochę czasu.Oczywiście zamiast zakwasu, jeżeli nie masz, możesz użyć drożdży. Ale wtedy trzeba włożyć trochę pracy przy wyrabianiu. Jest to przepis na 3 bochenki, średniej wielkości.- łyżka miodu- 10 g drożdży, dla wzmocnienia zakwasu- zakwas trzy(...)czasie pojawią się pęcherzyki powietrza. Zakwas lekko powinien pachnieć kwasem i być w smaku kwaśny.Całości powinno być ok. 0,5 litra zaczynu.Dodajemy szklankę ciepłej wody, mąkę i sól.Wyrabiamy, energicznie i krótko. Ok. 5 minut. Ciasto powinno być lekko luźne i lepiące, ale odchodzące od ścianek miski, stanowiące jednolitą masę. Jeżeli jest za lejące, dodaj mąki
Pasje JolkiDo tej pory nie miałam odwagi zabrać się za upieczenia chleba . Mój początek z pieczywem okazał się fiaskiem. Zaczęłam od wysokiej poprzeczki tzn. od chleba na
Słodkości i nie tylkozalewą 300 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży No i bez większej filozofii mieszamy wszystkie składniki w misce. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. W sumie procedura identyczna jak przy większości moich chlebów. Sprawdzona i właściwie niezawodna: wyrabiamy ciasto przez 15 minut i zostawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę. Po tym czasie
Marder&Marder ManufacturePuszyste bułki z kurkumą i czarnuszką Pieczenie bułek i własnego chleba weszło na stałe do naszego menu . Moi chłopcy nie wytrzymaliby by tygodnia bez własnego pieczywa . Zdrowe i smaczne , a do tego można troszkę pokombinować i dodać to i owo ,żeby było zdrowiej i ciekawiej ..;) Składniki: 5 szklanek maki pszennej 550 1,5 szklanka mleka 0,5 szklanki wody(...)czarnuszki – będą potrzebne później .Składniki na ciasto wsypujemy i wlewamy do miski, lub maszyny do wyrabiania chleba ( bardzo przydatny niezbędnik ) wszystkie oprócz masła , które najpierw roztapiamy i następnie także wlewamy do reszty ( byle nie gorące , tylko ciepłe ) . Wyrabiamy na gładkie ciasto , bez grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut . Po tym czasie , wyjmujemy
Ogrodnik w podróży