chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:3/57)

Chleb irlandzki bez drożdży 188

pieczywa irlandzkiego.  Ten chlebek co dziwne piecze się bez drożdży i tylko na sodzie, która pozwoli mu delikatnie podrosnąć. Jest to najszybszy chleb jaki robiłam, bez wyrastania i oczekiwania, po prostu wyrabiamy formujemy i pieczemy. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności - prosty Skala smaku - 10/10 jest pyszny na ciepło jak i na zimno. Na jednej kromce na pewno się

Kubki smaku
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 94

przepisy na różnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam

Spektrum Smaku
Chleb na sodzie 128

Dzisiaj kolejna propozycja na nietypowe pieczywo - chleb na sodzie. Bez zakwasu i drożdży, nie trzeba go wyrabiać, nie musi wyrastać, a smakuje naprawdę wyśmienicie - najlepsza jest chrupiąca skórka. P.S. Nie zdziwcie się, gdy po ukrojeniu kromki zobaczycie, że dodane przez Was ziarna słonecznika zrobiły się ZIELONE - to za sprawą sody ;-) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko mąką, posmarowałam delikatnie odrobiną maślanki i obsypałam ziarnami. 5. Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - dobrze wypieczony chleb

Kulinarny Pamiętnik
Tureckie bajgle czyli simit 149

przed pieczeniem. Najlepsze po wyjęciu z piekarnika. Drugiego dnia też niezłe, ale może nie zjedzone lepiej zamrozić - będą jak świeżo upieczone. Dobre do kanapek, ale i bez dodatków też super! Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.Składniki na ok 12 sztuk:650 g mąki pszennej250 g letniej wody100 ml mleka1 jajko30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek30(...)melasą i oprószyć suto sezamem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.W maszynie do chlebaWszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego

Stare Gary
Chleb z musli i cukinią 127

marzycie o tym by upiec domowy chleb, bez chemicznych dodatków i ulepszaczy? Denerwuje was „ciasto”, które trzeba wyrabiać i bałagan w kuchni? Proszę bardzo. Ten szybki przepis (przygotujecie w mniej niż 30 minut

Szybko Tanio Smacznie
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 264

kłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego!uwaga:  ciasto na chleb wyrabiałam w robocie.16 października przypada Światowy Dzień Chleba (World Bread Day 2014). To juz 9-ta edycja, ale pierwsza w której biorę udział. To świetna inicjatywa, pokazująca innym, że pieczenie chleba nie jest takie trudne i ze każdy(...)może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn.  Akcję organizuje na swoim blogu Zorra i dzisiejszym chlebem do Jej akcji chciałabym dołączyć.   Przepis kopiuję od Amber.Kaszubski chleb na podmłodzie(przepis cytuję za Marcinem)podmłoda:250 g mąki żytniej chlebowej250 g letniej wody12 g świeżych drożdżyRozprowadź w wodzie

Stare Gary
Chleb zmieniający życie 185

Chleb inny niż te, które do tej pory jadłam. Chleb z samych nasion, bez mąki, drożdży, zakwasu... Łatwy i szybki do zrobienia, bez konieczności wyrabiania. Miękki, wilgotny, pachnie orzechami. Bogaty w błonnik, bardzo syci. Polecam, może zmieni i Wasze życie? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl

Domowa cukiernia Ewy
Wstęp do pieczenia chleba. 171

najlepszy chleb (najbardziej wyrośnięty o pięknej strukturze) otrzymuje się z mąki pszennej. Mąka z pszenicy najlepiej nadaje sie do tego, gdyż zawiera dwa rodzaje białka, które w kontakcie z wodą, wiążą się ze sobą tworząc rozciągliwą elastyczną siatkę zwaną glutenem.  Podczas wyrabiania, ugniatania i fermentacji, siatka glutenowa umacnia się, tworząc silną konstrukcje.  Bez solidnej(...)konstrukcji, czyli odpowiedniej siatki glutenowej chleb nie będzie miał możliwości zatrzymania gazu, który w wyniku fermentacji uwalnia się, powodując wzrost chlebaBez tej konstrukcji może nasz chleb nie wyrosnąć, albo po wyrośnięciu zapaść się . Chleby z mąki o małej zawartości glutenu lub bezglutenowej, są zazwyczaj zwarte i mało wyrośnięte.  Dwa typy mąki: Mąka pszenna powstaje z ziaren

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb kanapkowy-tostowy 137

żuć. Ile razy kupiliście taki chleb? Ja na taki nie trafiłam. Ja taki upiekłam.   Kanapka nie powinna rozpadać się na kawałki w połowie jedzenia. Łamać i kruszyć. Bochenek z tego przepisu jest mięciutki i zwarty, przez użycie mieszanki wody i mleka. Masło dodaje mu trochę bogactwa, a kilka łyżek cukru – odrobinę potrzebnej słodyczy, bez nadawania mu charakteru słodkiego(...)miski miksera stojącego lub dużej miski w której będziecie wyrabiać i wyrastać chleb, wsypcie drożdże. Dajcie im popracować 5 minut.   Roztopcie masło, wymieszajcie z mlekiem, mlekiem w proszku, cukrem i solą. Do misy wsypcie szklankę mąki i wlejcie mieszankę mleczno-maślaną z cukrem i solą. Wymieszajcie dokładnie, bez grudek, aż osiągnie luźną konsystencję. Podczas wyrabiania dodawajcie powoli

Karo in the Kitchen
Bawarska pizza na grubym cieście 188

sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę . Dokładnie , bez certolenia , wszystko razem do jednej michy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po wyrobieniu odstawiamy w oprószonej, mąką , misce

Ogrodnik w podróży
Bułeczki maślane z żurawiną 158

Bułeczki maślane na mleku za to bez jajek. Ciasto wyrabia się gładko i szybko, nie wymaga nawet podsypywania mąką. Do podawania na słodko lub wytrawnie

Czerwony Gupik
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 189

ręcznie, to bez wymówek, że nie masz robota kuchennego.Nie jest to ani pracochłonne, ani skomplikowane.Tu potrzeba tylko czasu, a może i aż trochę czasu.Oczywiście zamiast zakwasu, jeżeli nie masz, możesz użyć drożdży. Ale wtedy trzeba włożyć trochę pracy przy wyrabianiu. Jest to przepis na 3 bochenki, średniej wielkości.- łyżka miodu- 10 g drożdży, dla wzmocnienia zakwasu- zakwas trzy(...)czasie pojawią się pęcherzyki powietrza. Zakwas lekko powinien pachnieć kwasem i być w smaku kwaśny.Całości powinno być ok. 0,5 litra zaczynu.Dodajemy szklankę ciepłej wody, mąkę i sól.Wyrabiamy, energicznie i krótko. Ok. 5 minut. Ciasto powinno być lekko luźne i lepiące, ale odchodzące od ścianek miski, stanowiące jednolitą masę. Jeżeli jest za lejące, dodaj mąki

Pasje Jolki
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1136

Do tej pory nie miałam odwagi zabrać się za upieczenia chleba . Mój początek z pieczywem okazał się fiaskiem. Zaczęłam od wysokiej poprzeczki tzn. od chleba na

Słodkości i nie tylko
Chleb pszenno-żytni z kaparami 94

zalewą 300 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży No i bez większej  filozofii mieszamy wszystkie składniki w misce. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. W sumie procedura identyczna jak przy większości moich chlebów. Sprawdzona i właściwie niezawodna: wyrabiamy ciasto przez 15 minut i zostawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę. Po tym czasie

Marder&Marder Manufacture
Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką 188

Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką Pieczenie bułek i własnego chleba weszło na stałe do naszego menu . Moi chłopcy nie wytrzymaliby by tygodnia bez własnego pieczywa . Zdrowe i smaczne , a do tego można troszkę pokombinować i dodać to i owo ,żeby było zdrowiej i ciekawiej ..;) Składniki: 5 szklanek maki pszennej 550 1,5 szklanka mleka 0,5 szklanki wody(...)czarnuszki – będą potrzebne później .Składniki na ciasto wsypujemy i wlewamy do miski, lub maszyny do wyrabiania chleba ( bardzo przydatny niezbędnik ) wszystkie oprócz masła , które najpierw roztapiamy i następnie także wlewamy do reszty ( byle nie gorące , tylko ciepłe ) . Wyrabiamy na gładkie ciasto , bez grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut . Po tym czasie , wyjmujemy

Ogrodnik w podróży