chleb bez wyrabiania - 852 przepisów (strona:4/57)

CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 143

domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku.Cierpliwość i dokładność została nagrodzona(...)ciepłe miejsce do wyrastania na kolejna godzinę.Piekarnik nastawić na  230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie żaroodporne lub inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia i pieczemy przez

Walijskie Pichcenie
Bułki z mąki Szymanowskiej 113

Uwielbiam domowy wypiek chleba i bułek, polecam mąkę Szymanowską, bo jest doskonała i bardzo dobrze wyrabia się z niej ciasto, bez żadnych dodatków wypieka się  super smaczne pieczywo. Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, ~500 ml ciepłej wody, 50 g świeżych drożdży,  1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem,... Z rozkruszonych

chleba naszego
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia 200

porcji, bez foremki, chleb wyrastał w koszyku. Jedynym kłopotliwym momentem w pieczeniu było dla mnie prażenie mąki. Trzeba uważać aby się nie przypaliła, cały czas mieszać, a równocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest już gotowa. Pomagałam sobie w ten sposób, że obok patelni na której prażyłam mąkę, położyłam dla porównania łyżkę z mąką białą - pomogło. Ciasto wyrabiałam częściowo ręcznie(...)mój bochenek. Wyrósł pięknie i bez problemu. Bardzo, bardzo polecam. Jak ja lubię prawdziwy, domowy, dobry chleb !!!! Chleb do marcowej Piekarni wybrała  Jola z bloga Smak mojego domu. Przepis pochodzi z bloga Danusi  Leśny Zakątek , u Joli można go znaleźć pod tym linkiem:  Smak mojego domu  .  CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ  przepis

Stare Gary
Śródziemnomorskie paluchy chlebowe – z oliwkami i rozmarynem 308

Trzy rodzaje mąki w odpowiednich proporcjach, ciasto chlebowe bez wyrabiania, odpoczywające przez noc. Na drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie chleba i bułek w domu naprawdę potrafi relaksować, a zapach świeżego pieczywa wydobywający się z piekarnika działa jak aromaterapia. Wieczorem odważamy potrzebną ilość każdej z mąk, mieszamy wszystkie razem. Dodajemy drożdże i sól

Karo in the Kitchen
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 114

takich książek jest „O chlebie” Piotra Kucharskiego. Nasza biblia #glutenfull, choć przepisów na pieczywo bez glutenu też jest kilka. Znajdziemy tu wszystko, czego potrzeba, by rano cieszyć się zapachem świeżych bagietek, drożdżówek czy rogali maślanych. Wszystko, czego potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch(...)Czar! W ogóle wszystkie zdjęcia w książce są piękne. Oszczędnie skomponowane, bez porozsypywanych po blacie przypraw… Trudniejsze wypieki są sfotografowane „krok po kroku” podczas procesu wyrabiania, łatwiejsze – operują tylko pokusą „gotowego”. Tym razem daliśmy się skusić szybko. Czasem się zdarza… Opanujcie antyglutenowy obłęd i pieczcie chleb! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 180

Zapraszam:) Początkowo obawiałam się pieczenia Elioti, wydawało mi się to skomplikowane. Niepotrzebnie. Elioti to prosty, drożdżowy chlebek, bez żadnych bajerów w postaci zakwasów itd., do którego pod koniec wyrabiania dodaje się cebulę i oliwki. Składniki te nie tylko wzbogacają smak chleba, ale poprawiają też jego wilgotność - mój chlebek piekłam w sobotę, a w poniedziałek, gdy zjadaliśmy jego resztki, nadal

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 213

Kolejny eksperyment. Znów Tang Zhong, ale tym razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego.Ciasta chlebowego nie trzeba było wyrabiać, wystarczyło jedynie dobrze wymieszać składniki. Chleb nie wyrósł również aż tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong

Grahamka, weka i kajzerka
Bezglutenowy chlebek z ziarnami 128

wyrabiania, bez drożdży, bez zakwasu, czyli po wymieszaniu robi się praktycznie sam. Nie obyło się bez modyfikacji i wyrzuciłam z przepisu ziarna słonecznika ( bo również mam na nie alergię). Oczywiście można je dodać pół na pół z nasionami dynii, swoją drogą jadłabym je garściami, gdybym mogła oczywiście. Chleb oprócz tego

To co kocham
Chleb bez wyrabiania dla nowicjuszy 152

idealny dla debiutantów, ale i dla zaprawionych piekarzy również. Przyszło mi upiec chleb na "wyjeździe" bez dostępu do robota kuchennego. Zawsze ratował mnie wówczas zwyczajny ręczny mikser. Niestety, staruszek odmówił posłuszeństwa. Przypomniałam sobie o przepisie, z którego korzystałam przed laty, a pochodzi  stąd . Nie musisz wyrabiać ciasta, a pieczenie jest niekłopotliwe i nie zajmuje tyle czasu(...)Możesz wstawić garnek żeliwny, naczynie żaroodporne, foremkę do pieczenia ciasta. Chleb upiekłam w tortownicy o przekroju 20 cm gdy ciasto wyrośnie, a foremka się nagrzeje przełożyć chleb razem z papierem i piec 15 minut w 250`C, następnie zmiejszyć temperaturę do 210`C i piec jeszcze 30 minut. Gdy chleb pieczesz w naczyniu z zamknięciem, pierwsze 20 minut piecz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny chleb z czarnymi oliwkami i tymiankiem 203

mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej oraz  1 szklanka odsączonych i pokrojonych czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku.  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać oliwki,  tymianek i ponownie zagniatać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb bez mąki - z samych ziaren. Źródło zdrowia z domowej piekarni. 273

chleb warto poznać, zapisać i wykorzystywać. Choćby dlatego, że pieczywo w piekarniach i marketach wyrabia się z coraz marniejszych składników. Ceny niby przystępne, ale czy wiemy co jemy? Ja przepis poznałam przez Mamę, która z kolei dostała go od mojej Teściowej ;). Chleb składa się z samych ziaren, które jak wiadomo stanowią bardzo bogate źródło witamin. Pasuje do różnego rodzaju dodatków(...)godziny do wchłonięcia wody (może być cała noc). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę z ziaren wykładamy do blaszki (keksowej) wysmarowanej łyżką oleju. Wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok 60 minut - bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy na całą noc do wystudzenia. Jeśli wyciągniemy z blaszki źle wystudzony - chleb będzie się kruszył (sprawdzone). Chleb przechowujemy w pojemniku w lodówce (nawet

Kuchnia po mojemu
Daktylowa nutella 147

kanapek i naleśników, a nawet wrzucić go do słoika po nutelli i brać gości pod włos ;) Krem jest znakomity w smaku, można go przyrządzić zarówno w wersji dla alergików bez orzechów i z karobem zamiast kakao, a także z mlekiem roślinnym zamiast krowiego. Pełna dowolność, smak za każdym razem jest tak samo wyśmienity. A teraz kilka słów wyjaśnienia odnośnie(...)owoce służą w tej chwili do wyrobu syropu, albo ususzone i zmielone stanowią substytut kawy. Z nasion wyrabia się natomiast tzw. mączkę chleba świętojańskiego (E410), jest to guma karobowa używana jako zagęszczacz, a także stosowana w cukiernictwie przyprawa. Nazwę chlebek świętojański zaś, bez trudu można znaleźć na opakowaniach karmy dla zwierząt w ogrodach zoologicznych, jest bowiem zwierzęcym przysmakiem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jak zrobić dożywotni, domowy zakwas żytni do wypieku chleba? 212

przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego miejsca.  Po 24 h znowu zabieramy 1/3 i znowu w nowym słoiku umieszczamy w lodówce. I tak na okrągło przed każdym zamiarem wypieku nowego chleba. Zakwas może stać w lodówce bez dokarmiania około

BaRepas
Chleb chrupki (fitness) 236

linię i preferujących zdrowy styl życia. Chlebek jest bardzo łatwy do przygotowania, nie wymaga zagniatania, ani długiego wyrabiania. Jego chrupkość jest uzależniona od tego, jak cienką warstwę wyłożymy do foremki przed pieczeniem. Taki chleb jest bardzo pożywny i smaczny sam bez dodatków, ale dodanie serka lub wędliny jeszcze bardziej podnosi jego walory smakowe. Mój chlebek ma kolor szary, gdyż

Kuchcik gotuje
Chleb Bezglutenowy 165

uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta.  Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję nad przepisem na chleb bezglutenowy bez dodatku gotowej mieszanki mąk. Smacznego

IzaGotuje

Proponowane wyszukiwania