Jeśli w ogrodzie udało Wam się wyhodować czosnek niedźwiedzi to teraz jest idealna pora aby zrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać i
Apetyczna babeczkadaje się odłączyć od reszty. Potrzeba silnej woli, żeby nie zjeść go całego na ciepło zaraz po wyjęciu z pieca. Pamiętacie przepis na pizzę w godzinę? Do zrobienia tego chleba będziemy używali dokładnie tego samego ciasta, potraktujemy je tylko nieco inaczej. Ja wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale możecie ciasto zagnieść ręcznie, zajmie to tyle samo czasu. Zaczynamy(...)zabijecie drożdże, które jakby nie było, są żywymi organizmami. Po 5 minutach gdy drożdże zastartują i się lekko spienią, dosypujemy mąkę z solą i całość 8 minut zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej wody albo ciasto będzie za mokre– dolewajcie wtedy ciepłą wodę po 1 łyżce do ciasta
Karo in the Kitchenogół wypiekam chleb z kilograma mąki. Na bagietki przeznaczyłam 400 gramów zakwasu przez co skróciłam czas wyrastania do około 5 godzin. Mimo wszystko pieczenie bagietek jak i innego chleba na zakwasie zaczynam wcześnie rano aby zdążyć je upiec w ciągu dnia. Bagietki orkiszowe piekłam w formach do bagietek. Bagietki orkiszowe Składniki: na 6 długich bagietek 400 g zakwasu orkiszowego(...)misy robota. Dodaj obie mąki i zarób ciasto, dolewając resztę wody. Ilość wody zależy od rodzaju mąki i dlatego może się wahać. Dlatego resztę wody lepiej dolewać podczas wyrabiania aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Kiedy składniki już się połączą dodaj sól i zarabiaj ciasto to wytworzenia nitek glutenu czyli około 15 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy daje się rozciągnąć. Przykryj
codojedzeniastałe się na tę sól przerzucę. A te wszystkie smakołyki zawdzięczam firmie Bogutyn Młyn . Przysłali mi parę produktów (pewnie pomyśleli, że biedny chłopiec nie ma co jeść :)) żebym sobie chleby porobił. Wspomnę jeszcze o drożdżach. W sumie drożdże jak drożdże, ale wspomnę o nich z ekonomicznego punktu widzenia. Bo do tej pory przeważnie używałem świeżych drożdży. Tanie, dobre, tylko termin(...)himalajskiej to wystarczy 1 łyżeczka. Ta himalajska jest mniej słona) 1 łyżeczka cukru 4 g suszonych drożdży Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Znaczy się wyrabiamy ciasto. Tak przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przekładamy do foremki i znów zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno wystarczyć 45 minut żeby tak z górką
Marder&Marder ManufactureCelebrujcie śniadania! Zwłaszcza te leniwe, spędzone przy rodzinnym stole z bliskimi. Ja uwielbiam te leniwe dni, kiedy nie spieszymy się do pracy i siedzimy rano przy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kluseczkami, kurczakiem, podsmażoną cebulką i boczkiem. Tak, to prawda, w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na poczciwą kartoflankę - Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, tradycyjną, z kiełbasą, z boczkiem, a nawet bez mięsa i wszystkie są cudowne! 😀👍👍 A oto moja wersja zupy ziemniaczanej, korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go 😊 Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : 3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego zacierki(...)smaku, maggi ok. 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków zacierki: 5 czubatych łyżek mąki pszennej+kilka łyżek do podsypywania 1 jajko 3 łyżki wody szczypta soli Z podanych składników wyrabiamy twarde ciasto, podsypując dodatkową ilością mąki około 3-4 łyżkami. Może zajść potrzeba dosypania większej ilości mąki, w zależności od jej wilgotności. Przygotowane ciasto drobniutko siekamy nożem
Moja Książka Kucharskawskroś maślany. Znalazłam wiele przepisów, w których masło zostało zastąpione przez awokado. Część z nich to ciekawie się zapowiadające ciasta czekoladowe (!), a także słodkie wypieki drożdżowe czy wytrawne chleby z orzechami. Na pewno wkrótce je wykorzystam. Wybrałam jednak przepis na Avocado Brioche , bo kusił dodatkowo wersją wegańską, a takiego rodzaju wypieku jeszcze u mnie na blogu nie było(...)bardzo jednolitą masę, bez grudek. Można delikatnie skropić cytryną, by miąższ nie ściemniał. Do zaczynu drożdżowego dodać 1 filiżankę mąki, pure z awokado, 2 łyżki mleka sojowego, cukier, sól i zmiksować na niskich obrotach (lub zagnieść ręcznie). Następnie dodać pozostałą mąkę (być może trzeba będzie dosypać więcej, zależy ile Wasza mąka "zabierze"). Wyrabiać do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta
KUCHARNIAletniej wody 500 g semoliny ( mąki, nie kaszy sprzedawanej u nas jako kukurydziana) 15 g soli morskiej Wymieszać zakwas z wodą, następnie dodać mąkę i sól. Wyrabiać robotem na średnich obrotach ok. 10-12 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć i zostawić do wstępnej fermentacji, aż ciasto podwoi swoją objętość. W temperaturze(...)wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 25 st. C. U mnie jest chłodniej, więc zwykle chleby rosną wolniej, ten wyrastał prawie 3 godziny. Piec w naparowanym piekarniku rozgrzanym do 200-210 st. C przez 40-50 minut. Chleb powinien być dobrze rumiany. Kroić dopiero, gdy wystygnie. Ale kto by czekał tak długo:-)? Jeśli chcemy zrobić zakwas
Stare GaryJakiś czas temu nasza koleżanka przeszła na weganizm więc podczas wspólnych spotkań staramy się coś przygotować co będzie również i ona mogła zjeść. Raz jest to
Kuchenne WariacjeKochani mam dziś 11 listopada, a więc i rogale z okazji dnia św.Marcina. Muszę przyznać , że przygotowanie tych rogali jest pracochłonne .Zabrałam
Różowa kuchniaChleb ten został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan. W języku perskim „naan” oznacza dosłownie „chleb”. Zgodnie z tradycją tego chleba się nie wałkuje, tylko rozciąga i rozklepuje. Jest miękki, puszysty, nie można porównać do do żadnego znanego nam w Polsce pieczywa, ale gwarantuję Wam, że go pokochacie. Najgorsze było(...)czekam, no wiecie: ufaj i sprawdzaj). Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jogurt/mleko kokosowe i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto (trwać to powinno z 10 minut, im dłużej wyrabiasz tym lepiej ciasto wyrośnie i będzie bardziej puszyste), pod sam koniec możesz „wrobić w ciasto rozmaryn/tymianek/oregano/suszone pomidory itp. Przykryj miskę czystą ściereczką i umieść w ciepłym miejscu do czasy
greenscarfwcześniej. I właśnie tak sobie zdefiniowaliśmy ten program, że jest tylko do wyrabiania ciasta i pierwszego wyrastania. Potem maszyna daje znać, że możemy wyjąć ciasto i robić dalej ręcznie. Do całości jest dołączona bardzo dokładna polska instrukcja, w której znajdziecie również kilkanaście przepisów. Nie tylko na chleby, ale również na dżemy i dania słodkie, jak np. puddingi. W komplecie(...)chleb z maszyny jest gorszy (w smaku) od chleba z piekarnika. Wbrew pozorom odpowiedź nie jest oczywista. Zależy od tego jak się piecze w piekarniku. Jeżeli pieczecie w formach (jakichkolwiek, czy to blaszanych czy silikonowych) to chleb z maszyny smakuje identycznie. Natomiast, moim zdaniem, jest spora różnica w smaku, gdy sami formujecie bochenek i pieczenie w piekarniku bez formy
Marder&Marder ManufactureCzyli nic innego, jak kartwelski serowy chleb. Dziś u mnie w wersji imertyńskiej, z sosem "adżapsandał", przypominającym węgierskie leczo. (na 2 średnie placki) Ciasto: 400g mąki pszennej jogurt naturalny (ile ciasto wypije) 10g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem(...)mała cukinia lub bakłażan (lub po połowie jednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia, kolendra Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde inne drożdżowe, pamiętając jednak, że zamiast wody dajemy jogurt naturalny, który w takim wypadku należy lekko podgrzać (choćby w garnku z gorącą wodą
Kuchenna KontrrewolucyaWitam serdecznie Propozycja na pyszne bułki z patelni, są to bułeczki smażone (pieczone) na patelni a nie w piekarniku dzięki czemu mogą je przygotować osoby które
Uwaga Babcia Piecze Chlebzałożony hak do mieszania ciasta ) najpierw przez 3 minuty na najwolniejszych obrotach a następnie przez około 3 minut na szybszych obrotach ( na 2 ) Jeżeli wyrabiamy ręcznie to też należy wyrabiać ciasto przez około 6 minut Teraz miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą lub woreczkiem i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 60 minut(...)wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony
Uwaga Babcia Piecze Chleb