wieprzowina - 8831 przepisów (strona:41/589)

Gulasz grzybowy z żołądków drobiowych 145

kurzych. Jeśli należycie do miłośników podrobów, koniecznie spróbujcie tego gulaszu grzybowego z żołądków drobiowych. A jeśli jednak nie dacie się do nich przekonać, zawsze możecie użyć innego mięsa, choćby wieprzowiny. Składniki: ok. 1 kg żołądków z indyka (można zamienić na kurze albo na wieprzowinę gulaszową) ok. 0,5 kg grzybów leśnych (nie pieczarek) – świeżych lub mrożonych (nie rozmrażać

Pociąg Do Kuchni
Święto pilzneńskiej golonki - Golonka podkarpacka z Pilzna 285

pieczenia. Opisy niestety tu nie pomogą, trzeba spróbować, albo w którymś z 15 barów Taurus, albo na kolejnym święcie za rok. W ramach święta przed południem odbył się konkurs „ Wieprzowina – smacznie i wykwintnie”, w którym wzięły udział trzyosobowe reprezentacje  Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie,  oraz Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej im. bł. Karoliny Kózki(...)Pilźnie. W ciągu dwóch godzin młodzi kucharze mieli przygotować danie z wieprzowiny. Czas minął bardzo szybko, a efekty bardzo mile zaskoczyły komisję konkursową, w której miałam przyjemność zasiadać. Uczniowie wykazali się naprawdę wysokimi umiejętnościami technicznymi.  Mieli dobre pomysły, a prezentacja była na bardzo dobrym poziomie. Niektóre dania spokojnie mogłyby zagościć w niejednej restauracji.         Stanisław

królestwo garów
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 185

wpadnie do głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki faszerowane. Do faszerowania cukinii polecam wszelakie mięsa, może to być wieprzowina, wołowina, mielone mięso z indyka, cielęcina, czy jagnięcina, bo mięso mielone z cukinią świetnie się komponuje. Ja wykorzystałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. A farszu zrobiłam trochę więcej, gdyż będzie(...)wykorzystany do przygotowania jutrzejszego obiadu jako dodatek do makaronu 🙂 Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami z dużą ilością ziół. składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) 2 średnie cukinie 2 cebule 1 ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów bez skórki lub 3 duże mięsiste pomidory 1 opakowanie sera mozzarella mini (150 g) zioła prowansalskie ok. 1 łyżeczki 1 łyżka posiekanej natki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety schabowe w cebuli bez panierki 139

Wieprzowina na takie kotlety powinna być matowa i otoczona warstwą tłuszczu. Jeśli w środku schab zawiera żyłki tłuszczu to bardzo dobrze, ponieważ to powoduje że tłuszcz się wytapia a kotlet jest soczysty. Są bardzo delikatne i rozpadają się w ustach. Oczywiście schab moczyłam całą noc w mleku z dodatkiem jogurtu naturalnego i piórkach cebuli. Następnego dnia usmażyłam(...)smalcu z dodatkiem piórek cebuli. Efekt? Na obiad jedliśmy aromatyczne schabowe z miękką cebulką (coś w podobnym stylu jak wątróbka z dużą ilością cebuli). Składniki: 1 kg dobrej jakości wieprzowiny 0,5 litra mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 średnie cebule sól i pieprz do przyprawienia wedle uznania smalec do smażenia Wykonanie: Schab pokroić na 6 kotletów

Zasmakuj Kuchni
SPAGHETTI ZAPIEKANE Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM I MASCARPONE 219

soczysta w środku. Pieczenie świetnie spaja całość, a mascarpone nadaje jedwabiście gładkiej  konsystencji i kremowo-śmietankowego posmaku. Zapiekankę przygotujecie właściwie z każdym rodzajem mięsa mielonego, z  wołowiną, wieprzowiną czy cielęciną ( lub z mieszanką tych mięs). Należy jedynie pamiętać, aby obsmażone mięso gotować w sosie nieco dłużej - do miękkości - a nie jak w przypadku suchego mięsa  kurczaka(...)pomidory z puszki wraz zalewą, koncentrat i sos pomidorowy.  Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10-15 minut (lub ok 1 godzinę, jeśli użyliśmy wołowiny lub wieprzowiny).  Na 2 minuty przed końcem dodajemy mascarpone. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. MAKARON gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy

cool and minty
Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 210

jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Składniki: 1,5 kilograma schabu bez kości 1 słoik s uszonych pomidorów z ziołami Ole! 200 gram świeżego szpinaku Przyprawa do wieprzowiny Ostra papryka Sól Olej Sznurek masarski Sposób przygotowania: Umyty i osuszony schab rozcinamy na duży płat mięsa, lekko rozbijamy. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny, ostrą papryką oraz solą, lekko nacieramy olejem

Bajeczna Kuchnia
Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 134

ryby, a podstawą ich menu stają się produkty pochodzenia roślinnego. Warto jednak pamiętać, że na kulturę Indii spory wpływ miała też religia muzułmańska. Efektem tego jest wykluczenie z diety wieprzowiny. Jakie przepisy są zatem najbardziej popularne w tym kraju? Jakie czynniki świadczą o wyjątkowości tej diety? Kuchnia północy powstawała w sutek inspiracji islamem. Przez lata były tam kształtowane specyficzne preferencje(...)jedzenie wieprzowiny czy skłonność do jadania łagodnych potraw. Większość indyjskich restauracji mieszczących się w Polsce preferują podawanie dań właśnie pochodzących z tamtego regionu. Dania kuchni bengalskiego oparte są na ryżu i soczewicy oraz rybach. Podstawą żywienia są także smażone chlebki podawane do każdej potrawy. Region ten słynie także z pysznych i słodkich przekąsek przyrządzanych z białego sera. Religijny zakaz jedzenia

Codogara
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 171

dania dla seniorów znaleźć można na stronie  www.smakidobregozycia.pl .  W diecie seniora niezwykle istotnym składnikiem jest białko, a jego ważnym źródłem – dobre jakościowo mięso. Godna polecenia jest wieprzowina – o czym podczas warsztatów mówił współpracujący z Sokołowem szef kuchni Łukasz Konik (główny kucharz w obiektach należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój). Wieprzowina ma mało tłuszczu (15   % mniej niż

SzczyptaSmaQ
Warsztaty Galeo | Przepis na pierożki chinkali 106

godzin Jak widać na zdjęciach, udało się! Jeżeli chcecie wiedzieć co szczególnie mi smakowało, zajrzyjcie na dół wpisu – tam podaję najsmaczniejszy przepis Przepis na Chinkali 200 g mielonej wieprzowiny 200 g mielonej baraniny 200 g mielonej wołowiny 2 duże cebule 2 łyżki oleju 500 g mąki 2 szklanki ciepłej wody 50 g masła pieprz czosnek granulowany natka pietruszki sól(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='200 g mielonej wieprzowiny 200 g mielonej baraniny 200 g mielonej wołowiny 2 duże cebule 2 łyżki oleju 500 g mąki 2 szklanki ciepłej wody 50 g masła pieprz czosnek granulowany natka pietruszki sól'; document.write(" "); Krok 1 Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy natkę

Kuchnia Bazylii
Szynka w sosie własnym 139

krucha i bardzo smaczna. Takie mięso świetnie smakuje podane z ziemniakami i ogórkami konserwowymi.  Składniki na 4-5 porcji: około 1 kg szynki wieprzowej sól, pieprz przyprawa do wieprzowiny 2 małe cebule 3-4 liście laurowe mąka do obtoczenia masło klarowane/ olej do smażenia Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w około 2 cm plastry. Mięso przyprawić solą, pieprzem(...)przyprawą do wieprzowiny. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie w garnku roztopić masło/bądź rozgrzać olej. Kawałki szynki obtoczyć w mące. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany to   każdy plasterek szynki  obsmażyć z obu stron. Przesmażone mięso odłożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać około 2-3 szklanki wody. Dodać liście laurowe. Ułożyć przesmażone kawałki mięsa (woda

Ugotować
KLOPSIKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI 164

pożywny obiad i bardzo smaczny SKŁADNIKI 40 dag zmielonej łopatki wieprzowej 1 jajko, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny, 8 pomidorów suszonych Dagoma , 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 płaska łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 czerwonej papryki, szczypta cukru, mąka, 1 łyżka śmietany, olej WYKONANIE  Bułkę moczymy w wodzie. Mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę(...)jajko, sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory suszone kroimy w kosteczkę, dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy podłużne klopsiki, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni na 3 łyżkach oleju. Smażymy z każdej strony, podlewamy gorącą wodą, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, paprykę słodką, cukier oraz majeranek. Dusimy ok. 15 minut pod przykryciem, doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy

słodki bratek
Polędwiczka faszerowana warzywami 143

oleju, przekładamy mrożone warzywa bez ziemniaków, wsypujemy zawartość saszetki, lekko podsmażamy, odstawiamy do ostudzenia. Polędwiczkę wieprzową rozcinamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa, lekko rozbijamy. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą oraz pieprzem, układamy równomiernie podsmażone warzywa. Polędwiczkę zwijamy dość ścisło, związujemy sznurkiem. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem i nacieramy pozostałym olejem. Polędwiczkę wstawiamy na godzinę do lodówki, przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Wieprzowina w sosie z musztardą francuską, musem z cebuli i pieczonymi ziemniakami 140

wieprzowina: 1 kg mięsa wieprzowego z szynki 2 cebule 2 małe ząbki czosnku sól pieprz świeżo mielony papryka słodka 4 ziela angielskie 3 listki laurowe  mus z cebuli: cebula i czosnek z gotowania wieprzowiny sól pieprz  dodatki: 4 ziemniaki  zioła prowansalskie tymianek sól pieprz papryka słodka oliwa

KuchcikoweLove
Wieprzowina z meksykańską nutką 105

obiadowe. Wiadomo, że po całym dniu człowiek wpada do domu nieco zmęczony i nie ma zbyt wielkiej ochoty na stanie przy garach. Dziś zapraszam na takie właśnie danie, oto wieprzowina z meksykańską nutką. Wieprzowina z meksykańską nutką Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów bez skórki 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka chili

Kulinarne przygody Gatity
KARKÓWKA Z PŁATKAMI POMIDORÓW 118

doskonała na sycący obiad, możemy podawać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem     SKŁADNIKI 60 dag karkówki, 8 pieczarek, 2 łyżki płatków suszonych pomidorów , 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny, ½ łyżeczki bazylii , sól,  biały pieprz mielony , 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka śmietanki 30%, 2 łyżki oleju, ¾ szkl. bulionu WYKONANIE Karkówkę kroimy w większą kostkę(...)obsypujemy przyprawą do wieprzowiny. Podsmażamy mocno na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem, przykrywamy przykrywką, dusimy aż połowa płynu odparuje. Gdy mięso zmięknie dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki oraz płatki pomidorów. Dusimy do zmiękczenia składników, dodajemy koncentrat, śmietankę oraz mąkę rozrobioną w wodzie. Doprawiamy na koniec solą , pieprzem i bazylią, zagotowujemy. Potrawie nadałam smaku dzięki przyprawom od SKWORCU

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania