wieprzowina - 8831 przepisów (strona:36/589)

Piątek: Krewetkowy chowder z pure ziemniaczanym 73

amerykańskiej. Gotowany jest na różne sposoby, ale zawsze jako danie jedno garnkowe i zawsze w spisie ingrediencji są ryby, kraby lub owoce morza. Nieodłącznym składnikiem jest też mięso – wieprzowina. Przed wiekami stanowiła ona o treści zupy. W naszym chowderze też znajdziecie ślady tradycyji – zamiast wieprzowiny jest zesmażony na chrupko boczek – my użyliśmy prosciutto, bo w sklepie

Niedzielny kucharz
10 produktów żywnościowych, które najbardziej zmienią nasz klimat! 82

nasz klimat wszystkich towarów spożywczych, które wymagają przewożenia i chłodzenia. Na polskiej liście szparagów by więc nie było, bo na naszych stołach królują rodzime warzywa! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 7 Wieprzowina Jeden kilogram wieprzowiny wiąże się z 7,9 kilogramami CO2 w atmosferze. Golonka, karkówka czy schab są więc trzecim najbardziej zmieniającym nasz klimat rodzajem mięs. 8 Cielęcina Jak piszą autorzy

Fleksitarianizm.pl
Karkówka z warzywami po cygańsku 130

chudej karkówki wieprzowej 40 dag świeżych pieczarek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 3 cebule 1 cebula czerwona Sól morska do posypania Przyprawa do wieprzowiny do smaku Mąka pszenna do obtoczenia 2-3 łyżki oleju do obsmażenia Sos pomidorowy: 1 szklanka zimnej wody 20 dag koncentratu pomidorowego ½ szklanki   ketchupu  pikantnego 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu winnego(...)papryki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Pęczek natki pietruszki do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić na grubsze plastry, obsypać przyprawą do wieprzowiny i solą, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.  Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego tak aby plastry lekko nachodziły na siebie. Cebulę białą i czerwoną

Wanilia i Kardamon
Środa: Szwedzkie pulpety z pure 91

której bazę stanowi cały smak jaki pozostał na patelni ze smażenia pulpetów. To naprawdę są inne pulpety, które zasługują na uwagę! Składniki: 400 g mielonej wołowiny 400 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 2 kromki chleba bez skórki 1/3 łyżki zielonego ziela angielskiego ½ szklanki śmietany 1 mała cebula strata na tarce o drobnych oczkach 2-3 szklanki bulionu Sól i pieprz(...)wodą, przykryj i gotuj 15 minut lub aż bedą miękkie. Krok 2 W międzyczasie pokrój kromki chleba w kostkę, zalej śmietaną. Odstaw do nasiąknięcia. Krok 3 Przełóż wołowinę i wieprzowinę do głębokiej misy. Zetrzyj cebulę na tarce wsyp do mięsa, Dodaj do niego lekko rozkłócone jajko oraz ziele angielskie. Krok 4 Przełóż do misy z mięsem namoczony chleb. Całość wymieszaj

Niedzielny kucharz
Pomarańczowa sałatka z burakami i pulpecikami (Insalata con barbabietole, arance e polpettine di bovino) 107

sarà aggiunto un mix di aromi e profumi.  Buon appetito ;):) SKŁADNIKI  (4 porcje) Pulpeciki  (ok. 15 sztuk) 200 g mielonej wołowiny 50 g mielonej wieprzowiny 100 g czerstwego pieczywa 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka 1 jajko oliwa z oliwek s ó l  i pieprz Dressing  pomarańczowy 5 łyżek oliwy extravergine d'oliva(...)gotujemy na parze ok. 20-25 minut. Ugotowane buraki obieramy ze skórki. Pulpeciki Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia chleba w wodzie. W misce mieszamy mieloną wołowinę oraz wieprzowinę, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 łyżki mleka, 1 jajko oraz namoczone pieczywo wyciśnięte z nadmiaru wody; doprawiamy solą i pieprzem . Masę na pulpeciki dokładnie  wyrabiamy

La grande e la piccola cuoca
Shawarma z kurczaka 662

bardzo cienko pokrojone mięso, zawija się razem z warzywami w płaski chleb. Różnica polega przede wszystkim na doborze przypraw, dodatków i sosów. Do przygotowania greckiego gyrosa najczęściej używa się wieprzowiny, nieco rzadziej mięsa z kurczaka lub jagnięciny. Jako przyprawy do marynaty stosuje się czosnek, paprykę, oregano, gałkę muszkatołową i czasami kolendrę. Gyros podawany jest najczęściej z sosem tzatziki. Tradycyjny turecki(...)papryka chili, kolendra, kmin rzymski, czasem także goździki Dawniej shawarmę przygotowywano z jagnięciny lub baraniny, dziś w krajach Zatoki Perskiej wykorzystuje się do niej każdy rodzaj mięsa z wyjątkiem wieprzowiny. Podawana z sałatką tabbouleh i sosami, które wymieniłam wyżej smakuje rewelacyjnie. Shawarma z kurczaka porcja dla 3 - 4 osób około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Restauracja Menya Musashi – ramen w Blue City 145

zamówić w jednej z 3 wersji. Klasyczny delikatny bulion, ostry mój ulubiony i bulion czarny z atramentem z ośmiornicy który wygląda obłędnie. Do wyboru macie także różne rodzaje kurczaka, wieprzowinę, kaczkę, krewetki i węgorza anago. Każdy ramen możecie zamówić w pojemności 350 g i 700g. Duża porcja to naprawdę spore obiadowe danie pełne dodatków, jajek i warzyw. To była moja(...)zawiodłam się, a połączenie lekko słodkiego węgorza i pikantnego bulionu było idealne. Mieliśmy okazję próbować także pierożków które można tu zamówić do ramenu. Niezależnie od wersji smakowej (kurczak, wieprzowina, krewetki, krewetki i okoń, warzywa) smakują bardzo dobrze, choć podawane są z różnymi sosami i dodatkami. Przeczytaliście już moją opinię, ale ważne było dla mnie zdanie wszystkich próbujących osób. Zacznę

nietylkopasta.pl
Pulpeciki w sosie winno-ziołowym (Polpette con salsa al vino e erbe aromatiche) 108

creare tra tutti questi ingredienti sprigiona un’irripetibile composizione di gusti e sapori. Buon appetito :) SKŁADNIKI Pulpeciki  (ok. 15 sztuk) 200 g mielonej wołowiny 50 g mielonej wieprzowiny 100 g czerstwego pieczywa 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki mleka 1 jajko oliwa z oliwek s ó l  i pieprz Sos winny 500 ml bulionu warzywnego 200 ml czerwonego(...)koncentrat pomidorowy. Sos gotujemy ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pulpeciki Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia chleba w wodzie. W misce mieszamy mieloną wołowinę oraz wieprzowinę, 2 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki mleka, 1 jajko oraz namoczone pieczywo wyciśnięte z nadmiaru wody; doprawiamy solą i pieprzem . Masę na pulpeciki dokładnie  wyrabiamy.  Z masy

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka gołąbkowa-pomysł na pyszny obiad-smak gołąbków bez ciężkiej pracy :) 977

duża cebula -2 łyżki masła -sól,pieprz -majeranek -słodka papryka -Koncentrat pomidorowy słoiczek 190g -250 ml bulionu lub rosołu -500ml wody -1 łyżka mąki -opcjonalnie przyprawa do wieprzowiny Poszatkowaną kapustę białą dajemy do dużego garnka i zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy około 15 minut, ma być taka lekko al'dente. Kapustę odcedzamy z wody najlepiej(...)gotujemy, odcedzamy z wody i dajemy do miski, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy do ryżu, dodajemy też mięso, sól, pieprz paprykę słodką i przyprawę do wieprzowiny (opcjonalnie) wszystko mieszamy.  SOS Do garnka dajemy 250 ml rosołu, koncentrat pomidorowy, wodę, majeranek (około 1 łyżeczkę) łyżkę mąki, sol, pieprz i wszystko zagotowujemy mieszając-minimalnie zgęstnieje. SKŁADANIE ZAPIEKANKI

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ramen shōyu - japońska zupa z makaronem ramen i dodatkami 111

umami. Gdy tylko zjadłam go po raz pierwszy zapragnęłam odtworzyć ten smak w domu. Tak powstał mój shoyu ramen, czyli odmiana, której bazą jest rosół z kurczaka z dodatkiem wieprzowiny i wołowiny wzbogacona o dodatek sosu sojowego. Bogaty wywar gotowałam aż 6h, ale każda sekunda jest tego warta! Zapraszam na mój ramen - z boczkiem, nóżkami wieprzowymi, wołowiną i kurczakiem(...)także jako dodatek do ramenu, więc delikatnie wyjmijcie je z garnka i oddzielcie mięso od kości i tłuszczu. Zostawcie tylko najładniejsze kawałki. Mięso powinno ładnie się rozdzielać, jak szarpana wieprzowina czy wołowina. Przekładamy je do miseczki i zalewamy sosem sojowym. Cebulkę kroimy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju sezamowego i wrzucamy na nią cebulkę

Cooking Monster
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 227

Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/10\/pierogi5.jpg","recipeIngredient":["Farsz\r","500 g mi\u0119sa z roso\u0142u (u mnie udko, ok 250 g wo\u0142owiny, 250 g wieprzowiny)\r","250 g kapusty kiszonej\r","warzywa z roso\u0142u ( u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawa\u0142ek selera)\r","2 cebule\r","3 \u0142y\u017cki smalcu\r","1 \u0142y(...)zrumienienia."]} Drukuj Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania Składniki Farsz 500 g mięsa z rosołu (u mnie udko, ok 250 g wołowiny, 250 g wieprzowiny) 250 g kapusty kiszonej warzywa z rosołu ( u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera) 2 cebule 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki sól, pieprz 2 ziela angielskie, listek laurowy

Mieszam w Garnku
szybkowar-policzki wieprzowe w sosie grzybowym ... 142

Składniki: policzki wieprzowe 8 sztuk, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, smalec 1 łyżka, kurki 2 szklanki, podgrzybki 1 szklanka, cebula 1 sztuka, woda 6 szklanek, śmietana 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, przyprawa do zup w płynie - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg przyprawę do wieprzowiny wymieszać olejem, przyprawą

W Mojej Kuchni Lubię
Chroń jedzenie i oszczędzaj 107

miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, itp.) 2 do 3 dni 1 tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso(...)żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 6 do 8 miesięcy 1-3 lata Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy 2-3 lata Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni 2-3 lata

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 123

czasu piec na grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia(...)białka i nadaję miękkość,  oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania