wieprzowina - 8831 przepisów (strona:36/589)

Restaurante Ponto Final - najbardziej klimatyczna restauracja w Lizbonie 136

płatne i jeśli nie mamy na nie ochoty, to trzeba grzecznie odmówić. Jednak wspaniały  queijo de ovelha curado Alentejano  — owczy ser,  pica pau  — smażone kąski wieprzowiny i oliwki, mogą sprawić, że przyjedzie nam to z trudnością. Dlatego lepiej domówić do tego wino i zapomnieć o bożym świecie. Restaurante Ponto Final. Restaurante Ponto Final. Widok na Lizbonę(...)spacer przez betonowy brzeg w stronę  Cacilhas. Zobaczymy tam opuszczone fabryki i magazyny, liczne graffiti i latarnię. Później możemy wrócić promem do Lizbony.   Pica pau - smażona wieprzowina.  Camarões à Passa-me Outro - pikantne krewetki z sokiem z pomarańczy. Arroz de Tamboril - potrawka z ryżu i żabnicy. Sericá — rodzaj bardzo słodkiego omletu podanego z doce de ameixa. Ceny

Food Square
Gulasz a’la strogonow 193

Smakuje wyśmienicie zarówno z kaszą, ziemniakami, ryżem jak i chlebem. Możecie wykorzystać do tego dania wołowinę, wieprzowinę, a także kurczaka. Moja mama przygotowywała je w wersji z kurczakiem. Ja spróbowałam z wołowiną. Obie wersje przypadły mi do gustu. Myślę, że wieprzowina również powinna się sprawdzić. Składniki na 3-4 porcje: 400 g mięsa gulaszowego wołowego/wieprzowego lub z piersi

Pyszny Duet
Czebureki z mięsem 199

powinno do nadzienia powinno się używać drobno siekanej baraniny i smażyć pierogi w baranim łoju. Jednak ze względu na cenę baraniny jako nadzienie powszechnie wykorzystuje się mieloną wołowinę i wieprzowinę, a czebureki smaży się w oleju. Moje czebureki są w tej bardziej unowocześnionej wersji, czyli z wieprzowiną. Najlepiej smakują prosto z patelni, gorące, wtedy mają w środku pyszny rosołek, podobnie

Obiad gotowy
Wieprzowina duszona z ciecierzycą 148

Wieprzowina duszona z ciecierzycą to bardzo sycące i smaczne danie obiadowe. Potrawa jest aromatyczna i dobrze doprawiona. Danie można uznać za jednogarnkowe i podać na obiad bez dodatków. Do duszenia dobrze nadaje się mięso, które zawiera nieco tłuszczu np. łopatka, karkówka lub biodrówka. Takie mięso po przygotowaniu jest delikatne i zatrzymuje w sobie dużo smaku, gdyż to tłuszcz właśnie jest(...)łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól do smaku 3 - 4 łyżki mąki 2 - 3 łyżki tłuszczu do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować duszoną wieprzowinę z ciecierzycą? Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby napęczniała. Następnie przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować około 1,5 godziny. Mięso umyć, pokroić w poprzek

Kuchcik gotuje
golonki z kapustą z grzybami z szybkowara... 168

Składniki: golonki wieprzowe przednie 3 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, ząbki czosnku 6 sztuk, smalec 1 łyżka, grzyby suszone 2 gramy 1 opakowanie, kminek ziarna 1 łyżka, papryka chili 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 2 szklanki w garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki natarte przyprawą do wieprzowiny, pod koniec dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti z cukinii i z klopsikami w sosie pomidorowym 169

makaronu z cukinii to coś co zawsze jem z wielkim apetytem Macie ochotę spróbować sami jak smakuje taki warzywny makaron?? Zapraszam ! Składniki /2 porcje: – 400 g mielonej wieprzowiny – 1 puszka ( ok. 400 g) pomidorów z puszki – 2 średnie cukinie – 1 jajko – parmezan do posypania – 2 ząbki czosnku – 2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)łyżeczka czerwonej papryki w proszku (1 łyżeczka słodkiej + 1 łyżeczka ostrej) – oliwa z oliwek – sól i pieprz Przygotowanie: Wieprzowinę doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Wgniatamy jajko. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Obsmażamy na złoto na oleju rzepakowym lub kokosowym. Ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię ( na tłuszcz wytopiony z klopsów) wylewamy pomidory w puszce. Dodajemy czosnek, sól

I LOVE LIFE
Jak przygotować grilla 194

czasu piec na grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia(...)białka i nadaję miękkość,  oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak, który wrócił do garnka 127

zupełnie nowe, pyszne i atrakcyjne z wyglądu danie. Na naszym blogu mamy sporo takich przepisów ( zajrzyjcie do zakładki „z resztek” ). Dzisiaj dodajemy kolejny. Danie nazywa się „Wieprzowina, która wróciła do garnka”, pochodzi z kuchni syczuańskiej i jest prostą potrawą typu stir fry, której podstawę stanowi ugotowane mięso wcześniej mięso. Przepis zaczerpnęliśmy z książki „Wszystkie smaki świata” (Pascal(...)poddaliśmy lekkim modyfikacjom. Przetestowaliśmy go w Wielkanoc i okazało się, że stir fry można zrobić na bazie każdego mięsa, gotowanego i pieczonego, że wcale nie musi to być wieprzowina, bo równie dobrze nada się kurczak i kaczka. Danie może się więc nazywa „Kurczak, który wrócił do garnka”:) Dobrze przysmażone mięso w rondlu (albo w woku) w towarzystwie warzyw, słodko -kwaśnego

Niedzielny kucharz
Domowa przyprawa do wieprzowiny 168

Domowa mieszanka przyprawy do wieprzowiny to idealny miks do pieczonego schabu lub potraw z grilla. Ja do swoich mieszanek dodaję od razu sól, by móc ją pominąć na późniejszym etapie przygotowania potrawy. Słoiczek z domową przyprawą przyśpiesza mi gotowanie w tygodniu, nie muszę myśleć w czym zamarynować mięso. Dodaje tylko trochę oleju i nacieram mięso. Sklepowe mieszanki, często w swoim(...)składzie zawierają cukier, który jest zbędny, a płacimy za niego jako za dodatkowy wypełniacz, dlatego mam w domu swoje kompozycje, jak np. ten ziołowo-paprykowy do wieprzowiny.  Jeżeli szukasz przyprawy do drobiu, to odsyłam do mojego wcześniejszego przepisu tu - klik .  Składniki: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki

Fabryka pomysłów
Orientalna zupa won ton, wywar 199

Trochę poczytałam i pomyślałam, że warto wypróbować ten smak w domu. Podstawą tej zupy jest esencjonalny wywar, bo to on stanowi o jej jakości i smaku. Długo gotowany na wieprzowinie z kością i drobiu, z dużą ilością zielonych pęków cebuli, grzybów shitake i sosie sojowym. Pierożki won ton powinny  być robione z ciasta ryżowego, u mnie tylko jako dodatek(...)tradycyjnej formie pierożków na pszennej mące.  Wywar: - wieprzowina z kością, u mnie żeberko mięsne ok. 60-70 dag  - 1 skrzydło z indyka - 2 pęczki cebuli dymki, ok 6-8 sztuk (tylko zielona część do wywar) - 4 duże grzyby shitake - kilka łyżek sosu sojowego (do smaku) - sól  - pieprz Dodatkowo do podania: - kiełki fasoli mung - zielona cebula dymka Dodatki

Apetyczna babeczka
Chili con carne z ciemnym piwem. 148

Dziś mam dla Was przepis na moją wersję Chili con carne. Składniki: 1 kg mielonej wieprzowiny 2 czerwone cebule  ząbki czosnku 1 kiełbasa węgierska (można zastąpić np. chorizo) 300 g przecieru pomidorowego 1 kg pomidorów 1 słoiczek suszonych pomidorów  0,5 l ciemnego piwa 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy z chili 1/2 łyżeczki kuminu(...)nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników. Węgierską kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy na zimnej patelni, bez tłuszczu. Podsmażamy i dodajemy do garnka z wieprzowiną. Wlewamy ciemne piwo. Na 10-15 minut zwiększamy ogień i ściągamy pokrywę z garnka. Następnie dorzucamy odsączoną i przepłukaną fasolę, oraz kukurydzę. Doprawiamy. Całość ma się gotować na wolnym ogniu

DominikaDolci
Lasagne bolognese 279

stylu?? Proponuję Wam pokusić się o poniższy przepis na pyszną lasagne bolognese ! Palce lizać Składniki : – ok. 16 płatów makaronu lasagne – 150 g parmezanu sos boloński – 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny – 2 średnie marchewki – 2 łodygi selera naciowego – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 300 ml czerwonego wytrawnego wina

I LOVE LIFE
ziemniaki z piekarnika... 188

Składniki: słonina wędzona w przyprawach 20 dag, ziemniaki ugotowane 1,2 kg, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, cebula 2 sztuki, groszek konserwowy 1 puszka, mozzarella kulki 1 opakowanie, papryka ostra - ile potrzeba ziemniaki ugotować w nie osolonej wodzie, wodę odlać i ziemniaki odparować, wsypać przyprawę do wieprzowiny i wymieszać z ziemniakami forma 30x24 cm, na dnie formy ułożyć połowę plasterków

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety babuni 1023

Połączenie wieprzowiny z wołowiną,  daje nam odpowiednią konsystencję na wykonanie smacznych  mielonych.  Składniki: 25 dag mielonej wieprzowiny 250 dag mielonej wołowiny biała część pora 15 dag pieczarek 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki grysiku sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Pora umyć i razem

Tradycyjna Kuchnia
Bigos 147

lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu?   Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty białej 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny (np łopatki) 500 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej 250 g boczku wędzonego 2 cebule 2 jabłka 15 suszonych śliwek, najlepiej wędzonych duża garść suszonych grzybów 1 puszka pomidorów 250 ml czerwonego(...)wodą (około 1 litra). Kapustę białą szatkujemy i dorzucamy do kapusty kiszonej. Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażamy na oleju i następnie dodajemy do kapusty. Wołowinę i wieprzowinę i boczek kroimy na małe kawałki, wkładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. C przez około 1 godzinę, po czym dodajemy do garnka z kapustą. Obieramy

Smakowity Blog Kulinarny