ciasteczka - 38923 przepisów (strona:39/2595)

Ciasteczka z ciecierzycy, orzechowe z czekoladą czyli Słodki Czwartek odc.23 166

się gotuje. W kuchennym oknie termometr pokazuje 45 stopni... Córcia ma 39,4 a Syncio krosty na całym ciele i nadal stan podgorączkowy. Piekarnik pokazywał 175 st.C kiedy piekłam ciasteczka z bloga Marty. Po 18ej muszę wsiąść w autobus i pojechać

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka mocca z kawałkami czekolady czyli Słodki Czwartek odc.26 166

chrupać na śniadanie w pierwszy dzień zerówki. Przepis podpatrzony w Małej Cukierence. U nas bez lukru. Kruche delikatne i bardzo czekoladowe! czekoladowy ideał. Składniki na ok 20 ciasteczek: (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 180 g miękkiego masła (o zawartości tłuszczu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka o smaku Toffi czyli Słodki Czwartek odc.28 i KONKURS 181

wyśmienite połączenie. Kruche, rozpływające się w ustach jednocześnie jakby ciągnące na zębach. Po ostudzeniu faktycznie lekko toffi a może karmelowe??? Przepis z ikeowej FIKI :) Przypominam też o CIASTECZKOWYM KONKURSIE!!! Ciasteczka o smaku Toffi 100 g masła 100 ml cukru pudru 1 łyżka syropu cukrowego 250 ml mąki pszennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Duńskie ciasteczka orzechowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.24 i Ciasteczkowej Serii cd 169

Uwielbiam piec ciasteczka. Dlatego też gdy wczoraj kupiłam silikonową matę do ich pieczenia postanowiłam od razu ją wypróbować. U Lo znalazłam orzechowych cudów mnóstwo. Padło na te duńskie smakołyki. Maślane, orzechowe i rozpływające się w ustach a przede wszystkim skandynawskie czyli idealnie dopasowane do Ciasteczkowej Serii. Duńskie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łatwe ciasteczka z fistaszkiem czyli co Wiewióra jeść będzie w podróży i Słodki Czwartek odc.31 144

wrócę pełna pozytywnych wrażeń. Nim jednak spakuje swe rzeczy, naładuje baterie do aparatu i w końcu dotrzemy na miejsce będzie trzeba czymś się pokrzepić a te maślano-fistaszkowe ciasteczka będą do tego idealne! Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śnieżną Kulą w Nowy 2014 Rok!!! czyli ciasteczka idealne na Nowy Rok 188

Mrozek i Pan Mrok. To śmieszne gdyż w planach miałam produkcję Śnieżnych Kul... Delikatne, maślane, słodkie. Z grudniowej KUCHNI. Bardzo zimowe do pachnącej herbaty na rozgrzewkę idealne. Choć to ciasteczka bez wróżby to wejdą ze mną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Korzenne ciasteczka z kandyzowanym imbirem czyli poWeekendowe Lakocie odc.60 170

już ochoty na lekkie, owocowe czy warzywne smakołyki. Potrzebuję ciepła grubych skarpet, gorącej herbaty z miodem i zapachu przypraw korzennych. Po plackach dyniowych pachnących cynamonem postanowiłam upiec ciasteczka z kandyzowanym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 225

jajku. Całość łączymy mikserem do 5 minut, po czym ciasto ugniatamy w rękach na stolnicy do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozwałkowujemy na chcianą grubość - my na około 3-4 mm. Ciasteczka trochę nam wyrosną, dlatego warto je dość luźno układać na blaszce. Wczoraj były dość twarde, ale (po nocy w wilgotnym miejscu) dziś smakują tak, jak powinny, a jutro będą jeszcze

WeAreCrazy
Spóźniony post: ciasteczka rabarbarowo - truskawkowe ;) 172

Zapomniałam na czas dodać przepis na ciasteczka francuskie jeszcze jak był sezon na truskawki i rabarbar :-P no cóż. Mam nadzieję, że macie w spiżarniach z nich powidła :-p Składniki: 2  op. ciasta francuskiego ok. 20 truskawek 4-5 łodyg rabarbaru ok. 6 łyżek cukru cukier puder do posypania ciastek.  Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraciki o wymiarach

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka francuskie z jabłkami 197

układamy 2-3 plasterki jabłka. Posypujemy odrobinką cynamonu i cukru kryształu. 3. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. 4. Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasteczka z lentilkami 145

długie jesienne wieczory zachęcam Was do przygotowania tych ciasteczek ze swoimi dziećmi. Moja córcia miała przy nich świetną zabawę :) Składniki: 150 g miękkiego masła 150 g cukru 300 g mąki 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej cukierki typu lentilki lub m&msy Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem waniliowym. Miękkie masło utrzeć

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka korzenne 206

Dziś coś, co możemy przygotować z dziećmi i dla dzieci :) Z córką zrobiłam takie fajne kruche korzenne ciasteczka. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki (+ do podsypania jeśli się ciasto będzie kleić) 1 kostka margaryny 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki śmietany 1 łyżka przyprawy korzennej lub do piernika 1 płaska łyżka cynamonu odrobina soli Sposób wykonania: 1. Mąkę, cukier

Kuchnia domowa Ani
Chrupiące ciasteczka czekoladowe, czyli szybka i pożywna przekąska 574

banana, kakao oraz posiekane orzeszki ziemne Wymieszać całość ręką, dolewając wody do uzyskania kleistej konsystencji Z masy formować kulki, układać na papierze do pieczenia i spłaszczać na kształt okrągłych ciasteczek Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog

peanutbuttermonster
Morelowe ciasteczka na Walentynki ( test wałka do ciasta ) 164

regulację grubości ciasta, czyli możemy wałkować płasko bez foremek,a po nałożeniu ich mamy możliwość wałkowania na grubość 6 mm i 3 mm. Ja ten wałek wypróbowałam piekąc ciasteczka i muszę przyznać, że jest bardzo dobry, przede wszystkim jego zaletą jest jego wielkość czyli 50 cm a średnica wynosi 7,5 cm. Wygodnie trzyma się rączki, mimo tego, że wałek

Ewa w kuchni
Ciasteczka dyniowe z cynamonem 840

Ciasteczka dyniowe z cynamonem zachwycą smakiem nie tylko wielbicieli smakołyków z użyciem purée z dyni, ale także fanów cynamonu i pierników. Dodatek cynamonu oraz sody upodabnia ciasteczka do pierniczków, mimo że nie zawierają miodu. Purée nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciasteczkom cudownej miękkości, która w połączeniu z dużą puszystością sprawia, że ciasteczka znikają szybciej, niż trwa ich przygotowywanie(...)Posypka cukrowo-cynamonowa nadaje ciasteczkom dodatkowego aromatu oraz ciekawego brązowego koloru po upieczeniu. Ciasteczka można śmiało przygotować z mrożonego purée i cieszyć się ich smakiem również w zimie, zwłaszcza w okresie świątecznym. Przechowywane w szczelnym pojemniku, mogą leżakować przez jakiś czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje

Smakołyki Bereniki