będzie powtórka. Autorką przepisu jest Ania Starmach. Ciasto nie wymaga dojrzewania. Pierniczki są mięciutkie, pięknie rosną i cudownie pachną korzennymi przyprawami. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem Kruche ciasteczka z bezą Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread(...)Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Miękkie pierniczki wg Anny Starmach Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 500 mąki pszennej
Kulinarne przygody GatityDziś pomysł na pyszne zimowe ciasteczka, które na pewno spodobają się najmłodszym :) Wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane , udekorowałam je lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Głowy bałwanków możecie zrobić także z białych pianek (mi niestety tym razem nie udało się ich kupić). Jeśli szukacie inspiracji na inne aromatyczne wypieki w sam raz na długie jesienne i zimowe popołudnia, zapraszam(...)serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na klasyczne pierniczki , pierniczki na kubek , ciasto piernik czy mini domki z piernika . Do pochrupania w sam raz będą także ciasteczka imbirowe. Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru + kolorowe koraliki do dekoracji, barwniki spożywcze (opcjonalne), kakao Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek – jak to zrobić? Ciasto na ciasteczka przygotowujemy
CiastkozercyCiasteczka z daktylami i wiórkami kokosowymi to pyszny i zdrowy deser, który jest odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasteczka są bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Do ciasteczek można nie dodawać zupełnie cukru, gdyż suszone daktyle zazwyczaj są dość słodkie. Moje daktyle jednak nie były bardzo słodkie i w połączeniu z mąką kokosową i kakao, masa(...)była mało wyraźna, dodałam więc nieco cukru trzcinowego. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie i łatwo się łamią, dlatego trzeba je najpierw wystudzić i dopiero zdejmować z papieru do pieczenia. Czas pieczenia dopasować do grubości ciastek. Ciasteczek zbyt dużych nie robić, gdyż są bardzo sycące i wystarczy jedno, aby zaspokoić apetyt na coś słodkiego. Idealna przekąska do kawy lub herbaty
Kuchcik gotujeZakręcone ciasteczka cynamonowe to małe aromatyczne krążki, przygotowane bez dodatku masła, za to z mąką krupczatką, która sprawia, że konsystencja ciasteczek nie jest zbita, a lekko sypka i krucha. Brak masła w przepisie skutkuje nie tylko mniejszą kalorycznością ciasteczek, ale też sprawia, że z ciasta łatwiej uformować cienkie wałeczki, które zawinięte w ślimaczki, nie rozpływają się podczas pieczenia i utrzymują(...)swój kształt. Ciasteczka są doprawione sporą dawką cynamonu, który wybija się na pierwsze miejsce w smaku tych małych krążków. Z podanego przepisu powinno wyjść około 30 ciasteczek , choć ich ilość uzależniona jest od tego, z jak długich ruloników ciasta będziecie je formować. Zakręcone ciasteczka cynamonowe Składniki: 300g mąki krupczatki 100g cukru pudru (część można zamienić na domowy cukier waniliowy) 100ml
Smakołyki BerenikiWszystko to wprowadza nas każdego roku w klimat tych świąt. Warto kultywować sprawdzone przepisy, ale zachęcam Was też do eksperymentowania i poznawania innych smaków. TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie, to wpis przypominający zgromadzone na blogu przepisy na rodzime i z różnych zakątków Europy słodkości. Wszystkie te słodycze doskonale nadają się do chrupania przy świątecznym(...)stole, a gdy je ozdobnie zapakujemy będą idealnym jadalnym prezentem dla naszych gości. Nasza TOP 13, to zbiór najlepszych, najsmaczniejszych przepisów na ciasteczka i słodkości, które można przygotować na Boże Narodzenie. Jeśli miałabym wybrać najlepszą trójkę przepisów z tej TOP 13 to uważam, że są to : Lebkuchen, Trufle i Makaroniki! Ciasteczka maślane z kruszonym karmelem i migdałami – maślane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokazji Dnia Dziecka postanowiłam zaprosić do kuchni Małego Łakomczucha. Córcia bo o niej tu mowa z chęcią zakasała rękawy pasiastej bluzeczki i zabrała się za wałkowanie i wycinanie ciasteczek. Te kruche i kokosowe maluszki upiekły się na złoto i zniknęły w naszych brzuchach w mgnieniu oka. Najlepsze były jeszcze ciepłe z mrożoną
Dzieje kuchennej Wiewiórysię gotuje. W kuchennym oknie termometr pokazuje 45 stopni... Córcia ma 39,4 a Syncio krosty na całym ciele i nadal stan podgorączkowy. Piekarnik pokazywał 175 st.C kiedy piekłam ciasteczka z bloga Marty. Po 18ej muszę wsiąść w autobus i pojechać
Dzieje kuchennej Wiewiórychrupać na śniadanie w pierwszy dzień zerówki. Przepis podpatrzony w Małej Cukierence. U nas bez lukru. Kruche delikatne i bardzo czekoladowe! czekoladowy ideał. Składniki na ok 20 ciasteczek: (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 180 g miękkiego masła (o zawartości tłuszczu
Dzieje kuchennej Wiewiórywyśmienite połączenie. Kruche, rozpływające się w ustach jednocześnie jakby ciągnące na zębach. Po ostudzeniu faktycznie lekko toffi a może karmelowe??? Przepis z ikeowej FIKI :) Przypominam też o CIASTECZKOWYM KONKURSIE!!! Ciasteczka o smaku Toffi 100 g masła 100 ml cukru pudru 1 łyżka syropu cukrowego 250 ml mąki pszennej
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam piec ciasteczka. Dlatego też gdy wczoraj kupiłam silikonową matę do ich pieczenia postanowiłam od razu ją wypróbować. U Lo znalazłam orzechowych cudów mnóstwo. Padło na te duńskie smakołyki. Maślane, orzechowe i rozpływające się w ustach a przede wszystkim skandynawskie czyli idealnie dopasowane do Ciasteczkowej Serii. Duńskie
Dzieje kuchennej Wiewiórywrócę pełna pozytywnych wrażeń. Nim jednak spakuje swe rzeczy, naładuje baterie do aparatu i w końcu dotrzemy na miejsce będzie trzeba czymś się pokrzepić a te maślano-fistaszkowe ciasteczka będą do tego idealne! Przepis
Dzieje kuchennej WiewióryMrozek i Pan Mrok. To śmieszne gdyż w planach miałam produkcję Śnieżnych Kul... Delikatne, maślane, słodkie. Z grudniowej KUCHNI. Bardzo zimowe do pachnącej herbaty na rozgrzewkę idealne. Choć to ciasteczka bez wróżby to wejdą ze mną
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż ochoty na lekkie, owocowe czy warzywne smakołyki. Potrzebuję ciepła grubych skarpet, gorącej herbaty z miodem i zapachu przypraw korzennych. Po plackach dyniowych pachnących cynamonem postanowiłam upiec ciasteczka z kandyzowanym
Dzieje kuchennej Wiewióryjajku. Całość łączymy mikserem do 5 minut, po czym ciasto ugniatamy w rękach na stolnicy do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozwałkowujemy na chcianą grubość - my na około 3-4 mm. Ciasteczka trochę nam wyrosną, dlatego warto je dość luźno układać na blaszce. Wczoraj były dość twarde, ale (po nocy w wilgotnym miejscu) dziś smakują tak, jak powinny, a jutro będą jeszcze
WeAreCrazyZapomniałam na czas dodać przepis na ciasteczka francuskie jeszcze jak był sezon na truskawki i rabarbar :-P no cóż. Mam nadzieję, że macie w spiżarniach z nich powidła :-p Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ok. 20 truskawek 4-5 łodyg rabarbaru ok. 6 łyżek cukru cukier puder do posypania ciastek. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraciki o wymiarach
Bon Appetit Małgorzaty