ciasteczka - 37626 przepisów (strona:36/2509)

Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 106

Weekend Katie". My go sobie trochę uprościłyśmy kupując gotowe ciasto francuskie. Ciastka robi się dzięki temu szybko i spokojnie dziecko może pomagać mamie albo nawet spróbować zrobić ciastka samemu.  Ja robiłam razem z Córcią, przekładanie ciastek na blachę wymagało trochę wprawy. Ciastka są chrupiące i pełne smaku, nam trochę wypłynął miód ale smakowicie się przypiekł(...)wcale to nie przeszkodziło w konsumpcji :) Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem na jedno opakowanie kupnego ciasta francuskiego: 75 g miodu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego niecała łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii 75 g migdałów, uprażonych i grubo posiekanych (u mnie blenderem) 1 duże lub 2 małe jabłka, obrane i bez gniazd

Dzieje kuchennej Wiewióry
XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 140

Kolejne ciastka na blogu. Tym razem nie jakieś mizernej wielkości, tylko konkretne. Wielkości, prawie dłoni. Idealne dla Cookie Monstera ;) Ciastka z masłem orzechowym i z gorzką czekoladą. Czego chcieć więcej! Są przepyszne i bardzo szybko znikają ze stołu. Jeśli, tak jak ja, zrobicie je w wersji XXL, to uwierzcie mi ale jednym ciastkiem spokojnie się najedzie :) Przepis(...)prosty i mega szybki do wykonania. Polecam wszystkim miłośnikom masła orzechowego oraz wszystkim tym, którzy lubią ciastka! 'XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą' Składniki (na 9 szt ciastek wielkości XXL): - 1 szklanka masła orzechowego gładkiego - 60g miękkiego masła - 2 jajka - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka

CookYourself
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 117

trzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTECZKA KORZENNE NA MIODZIE GRYCZANYM / GEWÜRZKUCHENSCHNITTEN MIT BUCHWEIZENSHONIG 206

garnków, dźwięki świątecznych melodii. Jeszcze tylko 5 dni do świąt. Gewürzduft riecht auf ganzem Stock. Man kann Umhergelaufen hören, Klopfen der Kochtopfen,  weihnachtlichen Geräuschen. Nur noch fünf Tagen. CIASTECZKA KORZENNE NA MIODZIE GRYCZANYM . /własny;/ na ok. 70 ciasteczek 3 szklanki mąki pszennej 200g prawdziwego masła 3 łyżki miodu gryczanego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

W kuchni Karmel-itki
Orzechowe ciasteczka na święta 252

temperaturze 190 stopni na czas 20 minut. Po upieczeniu zaraz ściągnąć z formy i przenieść na talerz - pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciastek, zrobić czekoladę.  Każde ciasteczko zamoczyć w czekoladzie i włożyć do kokosu. I ciasteczka są gotowe

Serce zamknięte w formie pyszności
Zupa krem z dynii z mlekiem kokosowym i ciasteczkami amarettini oraz masłem szałwiowym 118

bulionu warzywnego mala puszka mleka kokosowego lub 1/2 duzej 1 cebula 2 zabki czosnku 1/3 lyzeczki ziarenek anyzku 1/2 lyzeczki miodu skorka z 1 cytryny sol,pieprz garstka chrupiacych ciasteczek amarettini galazka szalwi 1 lyzka masla ghee Wykonanie: Pokrojona cebule podsmazyc na masle ghee,po chwili dodac czosnek.Nastepnie dorzucic pokrojona w kostke dynie i ziemniaki,zalac bulionem,dolac mleko kokosowe(...)mnie 15 minut) . Do wywaru dodac ziarenka anyzku,miod i skorke z cytryny mozemy dodac na koncu.Doprawic sola i pieprzem.Calosc zblendowac. Podawac.W pierwszej wersji zupe podajemy z posiekanymi ciasteczkami amarettini.Mozna dodatkowo posypac podprazonymi platkami migdalowymi.W drugiej wersji z podpieczonymi listkami szalwi.Na patelni rozgrzac maslo ghee,wrzucic listki szalwi i smazyc kilka minut,az stana sie chrupiace.Szalwia jest ziolem ktore smakowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marcepanki vel talarki marcepanowe-pyszne 189

Dalszy ciag ciasteczek adwentowych.Talarki marecepanowe lub marcepanki,jak nazywalismy je w domu byly i sa przez nas uwielbiane.Zadne pierniczki nie wytrzymywaly  z nimi konkurencji.Sama nie wiem ,czy dlatego ze za piernikami nie przepadalismy (choc sklepowe nadziewane w czekoladzie bardzo lubie),a ciasteczka byly chowane,zeby przetrwac na swiateczny stol.Gdy zobaczylam w niemieckiej broszurce przepis na Marzipantater z orginalnym marcepanem(...)jest duzo bardziej pracochlonny,bo zeby wywalkowac marcepan,napierw musimy go sami przygotowac. W czasach siermieznej komuny,gdy sklepy swiecily pustkami,a bakalie sie doslownie zdobywalo,macepan do tych ciasteczek zastepowala masa macepanopodobna.Byl to najzwyczajniejszy w swiecie grysik,zagnieciony i rozwalkowany z cukrem pudrem i dodatkiem olejku migdalowego.Smak tamtych ciasteczek jest niezapomniany i nie do podrobienia.Przy polkach pelnych rozmaitych marcepanow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cynamonowe ciasteczka 143

Dzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na cynamonowe ciasteczka :). Ciacha są idealne nie tylko do kawy ale wieczorem do ciepłego mleka - mmmmm. Ja takie cudeńka uwielbiam. Mam nadzieje, że i wy lubicie. szczególnie w te długie wieczory.  ok 60 ciasteczek Składniki:  150 g zimnego masła szczypta soli 4 łyżeczki cynamonu 150 g cukru 1 jajko

Niezły Młynek
Maślane cynamonowe ciasteczka 219

Lubię po obiadku zostać jeszcze w kuchni i przygotować coś słodkiego :-)  Tym razem padło na kruche, maślane cynamonowe ciasteczka o lekkim waniliowym posmaku i puszystym, mięciutkim wnętrzu :-) Do kawy czy herbaty są idealne! Inspiracja: http://kotlet.tv/ciasteczka-z-migdalami/ Składniki: 200 g mąki (1 szklanka ma około 130 - 150 g mąki) 150 g miękkiego masła 7 łyżek cukru(...)należy dosypać odrobinę mąki. Jeśli zaś ciasto jest zbyt mało "mokre" to dolewamy około 2-3 łyżki wody.  Następnie formujemy płaskie (na grubość 0,5 - 1 cm) okrągłe ciasteczka.  Kładziemy je na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około  15-18 minut (aż ciastka lekko się zarumienią).  Po wyciągnięciu posypujemy

Anielska Kuchnia Ani
Ciasteczka z rodzynkami 222

Ciasteczka z rodzynkami Składniki: (na ok. 30 sztuk) - 3/4 szklanki cukry - 1 i 1/2 szklanki mąki  - 3/4 kostki masła - 200 g rodzynek  - 3 jajka Sposób przygotowania: 1. Rodzynki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.Ucieramy mikserem masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, mąkę dalej miksując. Rodzynki wyjąć z wody i dodać je do masy.Wszystko mieszamy(...)łyżką. 2.  Nastawiamy piekarnik na ok. 180 C. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Łyżką wykładamy masę na blachę (1 łyżka=1 ciasteczko) . Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. I ciastka gotowe ;)  Dziś udostępniam (moim zdaniem) perfekcyjną piosenkę.  Odkryłem niedawno folkowy zespół "Crystal Fighters" a dokładniej Ich piosenkę "FOLLOW" , słucham ją non stop

Gotuj Z Muzyką
Ciastka z kawałkami czekolady 212

drobno posiekać. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Z ciasta formułować kulki (nie spłaszczać!) i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce od piekarnika w sporych odległościach od siebie. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut, aż do lekkiego zarumienienia się ciastek. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)podanych składników wychodzi 18 ciastek. Ciasto jest dość klejące, więc aby nie przyklejało się do rąk podczas formułowania kulek, można co jakiś czas dłonie zwilżać wodą. Ja układam kulki ciasta w dużych odległościach - w trzech rządkach po dwie kulki ciasta. Zapobiega to przyklejaniu się ciastek do siebie i wylewaniu ciasta na całą blachę. Czekoladę gorzką można zastąpić mleczną

Gospodyni Miejska
Świąteczne ciasteczka imbirowe 144

dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut. Po upieczeniu ciastka ściągnąć z blachy wraz z papierem do pieczenia i pozostawić na płaskiej powierzchni do wystudzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi, w zależności od użytych foremek(...)dość grubo ciasto - na około 5 - 6 mm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Mieszanka miodu z cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być. Cukier biały

Gospodyni Miejska
Ciasteczka jaglane z foremek na babeczki 345

cholesterolu. Wspomaga koncentrację i pamięć. A ponad to jest lekkostrawna! Wydaje mi się, że Was do niej choć trochę przekonałam. Ja-zakochałam się od pierwszego kęsa! Składniki na 12 ciasteczek: 115 g kaszy jaglanej + szklanka wody + pół szklanki mleka i szczypta soli -kasze opłukać, zagotować, odstawić do wystygnięcia. 2 jajka 1 łyżka miodu 3 łyżki cukru brązowego(...)wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Przekładamy do foremek, na wierzch dajemy żurawinę i pieczemy ok. 45 minut 180 stopniach. Wyjmujemy z foremek dopiero po przestygnięciu.   Ciasteczka jaglane z foremek na babeczki

Czarnawisienka
Ciasteczka "kocie oczka" ( z dżemem i ganaszem czekoladowym ) 175

Znacie tradycyjne "kocie oczka" ? Zazwyczaj przekłada się je powidłami śliwkowymi lub gęstym dżemem. Ja postanowiłam tym ciasteczkom nadać nowy wymiar. Dołożyłam jeszcze ganasz czekoladowy, ażeby ciasteczka wyglądały dostojniej i smakowały ... jeszcze lepiej ! Bo kto by pogardził ciastkiem z czekoladą ! Zapewniam, że do kubka herbaty, w ponury jesienny dzień - niezastąpione ! Składniki ( na około 16-18 ciastek ) * 2 szklanki mąki ( najlepiej krupczatki

kolorowotorcikowo
Daktylowe ciasteczka z kleiku ryżowego (bez glutenu, mleka, jajek) 139

Delikatne, chrupiące ciasteczka o waniliowo - daktylowym aromacie. Składniki: kleik ryżowy 1 torebka 170 g margaryna bezmleczna 1 kostka 200 g cukier waniliowy 1 torebka syrop daktylowy  5 łyżek lub daktyle 12 szt. proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka Przygotowanie: Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękła.  Jeśli używamy suszonych daktyli, trzeba usunąć z nich pestki, wypłukać. Daktyle zalać(...)nadmiar wody i rozdrobnić blenderem. Przestudzić. Kleik ryżowy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać margarynę i syrop daktylowy. Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka. Szybsza wersja: uformować z ciasta kulki, ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem  i rozgnieść je na płasko. Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik