zaplanowaną dłuższą pracę, od której trudno się oderwać, przygotowuję jakąś przegryzkę pełną wypełniaczy. Dziś padło na ciastka z płatkami owsianymi, amarantusem ekspandowanym i miodem. Szybkie i łatwe do wykonania :) A dzięki zawartości ricotty są miękkie i lekko wilgotne. Składniki (na ok. 35 ciastek): 400 ml płatków owsianych 400 ml wrzątku 400 ml amarantusa ekspandowanego 150 ml rodzynków(...)będzie mocno wilgotna. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia z łyżki ciasta formować okrągłe i grube na ok. pół centymetra ciastka. Wygodnie jest to robić dwiema łyżkami. Piec ciastka partiami przez 20-25 minut. Odkładać na kratkę do ostudzenia. ----- Podobne: Ciastka "bogactwo minerałów" Ciastka amarantusowe z ricottą Jabłka pieczone z amarantusem "Co się wydarzyło
Weekendy w domu i ogrodziejakiegokolwiek przepisu musiałabym mocno pobiegać po sklepach aby zdobyć mało chodliwe produkty, więc ją sobie odpuściłam. A tu jedna z książek Pawlikowskiej ma tytuł Ciastka. Oj, lubimy ciastka, więc zaczęłam przeglądać, a tam co przepis to niespodzianka. Wszystkie składniki mam, super! Jedyne co musiałam zrobić to skoczyć do sklepu po banany. Trochę kiepsko je uformować, ale jest(...)wykonalne, a potem? Potem fajne uczucie jeść ciastka, które są mega zdrowe, nie są zbytnio kaloryczne i przepyszne! Musicie co najmniej raz je upiec, a być może skończy się to tak, że na jednym razie się nie skończy, a będziecie sypać do ciastek to co lubicie najbardziej. Ja je sobie piekę tak co drugi dzień i jadam
Blondynka GotujeUrocze migdałowe ciasteczka z dżemem. Bez glutenu, jajek, laktozy i cukru. Pyszne, zdrowe i bardzo proste do przygotowania. Migdałowe ciasteczka to zdrowa wersja popularnych "thumbprint cookies" czyli ciasteczek z odciśniętym śladem kciuka. W ten właśnie sposób powstaje w ciasteczku zagłębienie na dżem :-) Polecam! Składniki: Na 30 szt.: 200 g mielonych migdałów 75 g mąki ryżowej 50 g nierafinowanego(...)Dodać olej kokosowy i zagnieść gładkie ciasto. Lekko wilgotnymi dłońmi formować małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na przygotowanej blaszce w niewielkich odstępach. Następnie na środku każdego z ciasteczek zrobić palcem okrągłe zagłębienie. Piec około 15-16 minut, do ładnego zarumienienia ciasteczek. W trakcie pieczenia ciasteczek przełożyć dżem lub konfiturę do małego rondelka i podgrzać* Wyjąć blaszkę z ciasteczkami
maniapieczeniapyszne i nie wiem jak długo poleżeć, bo u mnie leżały godzinę czasu, dziecko zjadło prawie wszystkie :) Są przepyszne! Ja zaraz ubieram się i idę po orzeszki na następne ciastka :) Ciastka są bardzo łatwe i konsystencja ich jest idealna, ciepłe są miękkie i lekko ciągnące, ale jak wystygną są chrupiące i lepsze niż sklepowe tego typu. Jedynie(...)masła orzechowego (nazwa jest linkiem, który przekieruje Cię na domowe masło jakie ja zrobiłam) 100 g brązowego cukru drobnego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie wyczuwalna jest w ciastkach) szczypta soli 1 duże jajko (użyłam rozmiar L) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 50 g drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksowałam razem w blenderze. Można zmiksować
Blondynka Gotujeniektórzy prowadzą, więc odpada. W zamian przygotowałam ciastka i nieskromnie muszę przyznać, że smakują o wiele lepiej niż trunek, choć to oczywiście rzecz gustu ;) Robiąc te ciastka przypomniałam sobie o zakupionych kilka lat temu foremkach na ciastka orzeszki. Wrzuciłam je wtedy na tył kuchennej szuflady i - wstyd się przyznać - zapomniałam o nich. A ponieważ naszła mnie(...)ciastka ozdobić kremem wyciskanym za pomocą rękawa cukierniczego lub torebki foliowej (krem włożyć do torebki w pobliżu jednego z dolnych rogów; odciąć róg i wyciskać krem prze otwór). Ciastka posypać cukrem pudrem. ------ Podobne: Bananowce bez pieczenia Pasteis de nata Wiatraczki serowe ze śliwkami Wspominając dni spędzone w Hiszpanii, nie sposób nie dorzucić tutaj kilku zdjęć. Zdjęcia
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj moja propozycja na prostą, smaczną, ale efektowną słoną przekąskę z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV. Te solone ciasteczka guziki przygotowałam bazując na moim przepisie na kruche, serowe rogaliki bez jajek i cukru. Polecam też przepis na serowe krakersy solone. Serowe ciasteczka guziki solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu. Polecam też przepis na słodkie(...)cytrynowe ciasteczka guziki . Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 100 g masła szczypta soli serek z kolorowym pieprzem – 150 g sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone masło i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiem, czy się da, ale... jak nie sprawdzę, to się nie przekonam, prawda? W każdym razie - próbuję nadrabiać. I stąd też dzisiejszy wpis - ciastka czekoladowe z orzechami. Ciastka, które zrobiłam na nasz wyjazd do przecudnego, przeuroczego Wrocławia, który mieliśmy okazję zobaczyć z cudowną i mega optymistyczną Karoliną w długi weekend w sierpniu. Wyjazd był nie tylko jednym(...)który będzie mi się kojarzył z cudownym jedzeniem! A właśnie - ktoś ma ochotę usłyszeć gdzie byliśmy i co możemy z czystym sumieniem polecić? :> Przepis na ciastka czekoladowe pochodzi z książki Doroty z Moich Wypieków (Mona! Dziękuję za książkę <3), ale lekko go zmodyfikowałam. Pierwotny przepis by na ciastka z nutellą, której w zasadzie w domu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cukru pudru 1,5 szkl bakalii (ja dałam sezam, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie orzechy arachidowe, wiórki kokosowe) aromat pomarańczowy (ok 5 kropelek) dodatkowo : cukier puder do posypania ciasteczek Przygotowanie: Mąkę, masło i smalec wrzucamy do miski i łączymy ze sobą tak, jak robimy to w przypadku kruszonki. Przesypujemy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki
charlotte gotujelodówki. Ziarna słonecznika, resztę miodu, masła i śmietanę zagotować i wystudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki o średnicy 3-4 cm, ułożyć na natłuszczonym papierze. Na każde ciasteczko nałożyć po 1 łyżeczce masy słonecznikowo - miodowej. Piec w temp.180.stop. na złotobrązowy kolor około 7-10 minut
Kulinarny karnet Christopherazdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Ciasteczka te mają w swoim składzie dużą ilością płatków owsianych i orzechów nerkowca. A pod zębami przyjemnie strzela cukier trzcinowy... :-) Wiedziałam, że będą smaczne, ale żeby aż tak? Poezja! Inspiracja pochodzi z tego bloga: KLIK . (robiłam z połowy porcji, wyszły mi 24 sztuki) Karmelizowane orzechy: 100g ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 100g ekologicznych orzechów
Szefowa kuchniPrzepyszne i kruche ciasteczka z orzeszkami i pistacjami! Rewelacyjne na podwieczorek lub drugie śniadanie! Buziaki! PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIgorzkiej czekolady; 100ml mleka; 15g cukru; 15g margaryny. Sposób przygotowania: W rondelku podgrzać mleko. Rozpuścić w nim margarynę. Dodać cukier, rodzynki, żurawinę, kakao i aromat migdałowy. Dobrze wymieszać. Ciastka rozkruszyć na miał. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie przygtować polewę. Do rondelka wlać mleko i wsypać połamaną na kostki czekoladę. Gotować(...)pomocą specjalnej przystwaki do blendera, lub umieścić w silnym woreczku i utłuc tłuczkiem do mięsa. Margarynę można zastąpić masłem. Ja używam papilotek, aby goście nie brudzili sobie rąk tymi ciastkami. Zamiast robić polewę, bajaderki można obtoczyć w wiórkach kokosowych. Płatki migdałowe można zastąpić wiórkami kokosowymi, kolorowymi posypkami itp. Powidła śliwkowe można zastąpić ulubionym dżemem
Gospodyni MiejskaMiękkie ciastka owsiane... Z dodatkiem słonecznika i otrębów. Pełne suszonych śliwek i moreli. Delikatnie słodzone miodem. Idealne jako szybka przekąska. Polecam! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka płatków owsianych, górskich; 1/2 szklanki otrębów pszennych; 1/2 szklanki ziaren słonecznika; 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli; 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych śliwek; 1/4 szklanki oliwy(...)też łyżką, najlepiej drewnianą). Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka wykładać łyżką na blachę i formułować koła o średnicy około 8 cm i grubości 1 centymetra. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut, aż się zarumienią i powstanie delikatna skorupka. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni Miejskaciastka to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla tych wypiekanych z mąki pszennej. Są inne niż tradycyjne ciastka, ale można się w nich rozsmakować. :-) Do ich wypieku użyłam foremek do ciastek. Można również piec je bez nich, na blaszce z piekarnika. Przepis pochodzi stąd: KLIK . 1 i 1/2 szklanki kaszy manny 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 duże(...)zagniatamy. 2. Ciasto dzielimy na nieduże porcje (kulki), które rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można zrobić to tak jak ja, w specjalnej foremce do ciastek). Na środku każdego ciastka robimy dziurkę. Napełniamy je dżemem/powidłami/konfiturą - wszystko sprawdza się tak samo dobrze. 3. Ciastka pieczemy przez 15-20 minut
Szefowa kuchnidobrze wymieszać mikserem. Wsypać 3 łyżki grubo posiekanej czekolady i wymieszać łyżką. Formować małe kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze i piec około 15 minut w temp.190 stopni. Ciasteczka są kruche, aromatyczne, a dodatek kardamonu to na zdrowie
Kulinarny karnet Christophera