włączoną funkcją grill. Opiekać tak długo aż skórka się przypiecze i można będzie ją bez kłopotu zdjąć. Obrać papryczkę i wypestkować. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i dobrze zmiksować. Można zupę przetrzeć przez sito, jak kto lubi, nie jest to konieczne. Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce
Stare Garypastę sami.Wkład pracy niewielki, a ten smak... pychaaaaaaaa!Ja dziś rano przeniosłam się do cudownych lat...* wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g)* ryż- 1 woreczek* marchew- 1 średnia* cebula- 1 średnia* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki* woda- 6 łyżek* oliwa- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne, czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie (3 szt.)Ryż opłukać
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 1 świeży kurczak - 2 kg,500 g mięsa mielonego,10 pieczarek,1 cebula,2 łyżki oliwy,1 jajko,2-3 łyżki kaszy manny,sól,pieprz,majeranek,słodka papryka. Polecam także kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami
Aga w kuchniogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się ze śledziami.Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam!SKŁADNIKI:6 szt. matiasów,marynata z olejem z papryki4 ogórki konserwowe,1 cebula,papryka marynowanaPRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Śledzie kroimy w kostkę i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z marynowanych warzyw, ogórki konserwowe, oraz kolorową paprykę marynowaną kroimy w kostkę, Śledzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewek2 cm swiezego imbiru1 cebula1 zabek czosnku3 lyzki masla ghee1 lyzeczka kurkumy250 ml wywaru z warzyw400 ml mleka kokosowego -1 puszka200 ml soku z pomaranczy(najlepiej swiezo wycisnietego)solPrzygotowanie:Cebule i czosnek obrac,drobno pokroic i podsmazyc na masle.Obrac marchew i imbir (imbir bardzo dobrze obiera sie lyzeczka).Marchew pokroimy w talarki. Dodac do cebuli.Podsmazyc wszystko razem przez kilka minut.W
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szpinaku mrozonego lub swiezego175 g kremowego sera(dalam Philadelphie)1 cebula2 zabki czosnkugalka muszkatalowasol,pieprz(pieprzu sporo)2 lyzki bulki tartej1 lyzka masla gheeDodatkowo:100g boczku,1 cebula,1 lyzka masla ghee lub oleju Wykonanie: Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody.Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cieszyc swoim delikatnym smakiem.Swietnym dodatkiem do salatek jest rowniez cukinia konserwowana.Robi sie ja w podobny sposob jak ogorki konserwowe.Cukinia konserwowa pokrojona w kostke z dodatkiem pomidorow i cebuli z sosem winegret to naprawde smaczna salatka. Ponizej na zdjeciu cukinia z mojego ogrodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nasza botwinka nie stracila koloru.Gotowac do miekkosci 15-20 minut.Dla uzyskania intensywniejszego koloru botwinku mozna dodac 1-2 male buraczki przekrojone na pol.W miedzyczasie na malej patelni zeszklic mala cebule i czosnek.Na koniec dodac lyzeczke maki i polaczyc przygotowana zasmazke z zupa Jest to bardzo latwa i szybka zupa do przygotowania.Najtrudniejszy w botwince jest balans smaku,miedzy sola,cukrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwercetyna-zabojcza dla bakterii.Pomaga zwalczyc przeziebienie,ogranicza stany zapalne,zmniejsza obrzeki,tlumi reakcje alergiczne.Wakazuje takze wlasciwosci przeciwutleniajace.Podobnie jak rutyna dziala na wzmacniajaco na sciany naczyn krwionosnych.Kwercetyne znajdziesz w cebuli,szalotce,czosnku,porze,jablkach,czerwonym winie i herbacie. allicyna wystepujaca w duzej ilosci w czosnku moze przyczynic sie do obnizenia poziomu cholesterolu.Wykazuje dzialanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniajace.Codzienna porcja czosnku moze uchronic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polksiezyce.Pomidory w cwiartki lub mniejsze kawalki,a brzoskwinie w gruba kostke.Wszystko wsypac do naczynia,w ktorym bedziemy piec.Posolic,oproszamy pieprzem i papryka,dodac zgnieciony,obrany czosnek i pokrojona cieniutko cebule oraz tymianek.Dobrze jest calosc przemieszac z przyprawami .Na koncu mocno skropic oliwa.Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut.Cukinia powinna pozostac al dente.Przed podaniem posypac swiezo startym parmezanem.Jarzynki mozna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklankami wrzacej wody ( mniej niz zwykle,by pozostal lekko twardawy).Do gotowania zamiast soli dodac 1 lyzeczke przyprawy warzywnej.Cebule drobno pokroic i lekko zezlocic.Mieso mielone wymieszac z dodatkiem podsmazonej cebuli i ryzu,doprawic do smaku sola i pieprzem.Porcje nadzienia klasc na lisciach kapusty,zawijajac boki do srodka,a nastepnie zwinac w rulon.Dno garnka wylozyc polowa pozostalych lisci,ulozyc na nich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pociac w bardzo waziutkie paseczki.Julienne obgotowac 2-3 minuty ,przelac zimna woda i odlozyc na bok.Pozostaly por drobno pokroic.Ziemniaki obrac,pokroic w kostke.W rondlu rozgrzac maslo i cebule razem z porem podsmazyc okolo 3 minut ciagle mieszajac.Wlac bulion,dodac listek laurowy i ewentualnie sol.Gotowac 20 minut.Usunac listek laurowy i zmiksowac calosc na gladki krem.Zupe rozlac do miseczek.Podawac ze szczypiorkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smialo mozna nazwac polska specjalnoscia narodowa.Czy to malosolny,czy mizeria z ogorkow.....Salatka z ogorka i jablka to smaczny dodatek do drugiego dania.Pewnie odrobine lzej strawny,bo bez dodatku cebuli,choc same ogorki sa bardzo ciezkostrawne.Znacie to polaczenie smakow?Jesli nie to koniecznie sprobujcie,a bedziecie mile zaskoczeni,bo to jest naprawde smaczne.Skladniki na 2 porcje:2 srednie ogorki gruntowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawałki.Usunąć pestki.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Dynie skropić oliwa i posolić.Dodalam galazkę rozmarynu.Piec okolo 20-25 minut w 180°C do miekkosciobrać cebulę i czosnek.Pokroić w grubą kostkę i przysmażyć na maślejabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.Dorzucić do cebulki z czosnkiem i razem przesmażyć kilka minutdolożyć dynię i zalać całość goracą wodą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!folii spożywczej.Mięso posolić,oprószyć pieprzem ,następnie obtoczyć w mące,strzepując jej nadmiar.Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolorna tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i pokrojony w plasterki imbir.Podlać schab bulionem lub wodą i pod przykryciem dusić około 20 minutw międzyczasie przygotować dynię.Dynię przekroić,miąższ z pestkami usunąć za pomocą łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!