którą współpracuję posiadam w moim domu różne mieszanki warzyw które zawsze zaskakują smakiem.Zobaczcie jak niewiele trzeba by powstało pyszne danieSkładniki:op.Mieszanki Węgierskiej Leczo Iglotex 450 g(pomidor, cukinia,cebula,papryka)1 cukinia1 pętko kiełbasy- ja użyłam toruńskiej4 łyzki koncentraru pomidorowegoolej do smażeniasól do smakupieprz do smaku2 łyżeczki kolendryodrobina papryczki chiliWykonanie:Na rozrzany olej wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbaskę, podsmażamy
Z Majeczką w kuchniCzasem trzeba przygotować coś na szybko...a że teraz mamy tyle warzyw już dostępnych więc dziś wykorzystam fasolkę szparagową i obiad powstanie w kilkanaście minutSkładniki
Z Majeczką w kuchnikroimy w paseczki, oproszamy przyprawą do kurczaka,podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano, wykładamy do miseczki. Kapustę pekińśką szatkujemy drobno, wkrajamy do niej ogórki w kostkę,pomidora w kostkę, cebulę pokrojoną w pólplasterki, wrzucamy kukurydzę. Całość solimy i dokładnie mieszamy. Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na ciepły wykładamy na 1/3 placka sos, na to porcję warzyw,kilka kawałków kurczaka
Z Majeczką w kuchniszynkimała cebulkaKawałek swojskiej kiełbasy2 plasty żóltego serakilka gałązek szczypiorku1/3 szkl mlekaWykonanie:Jajka rozkłocamy, dodajemy sól, pieprz, wrzucamy posiekany szczypiorek. Na rozgrzany olej wrzucamy pokojoną kiełbasę i wędlinę, dodajemy posiekana cebulę, zrumieniamy.Dodajemy ćwiartki pomidora, chwilkę dusimy.Dodajemy kosteczki zóltego sera, szybko mieszamy, wylewamy masę jajeczną. Jak się zetnie, przewracamy na drugą stronę
Z Majeczką w kuchniBoczek kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy zacznie się topić tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną kiełbaskę.Kiedy kiełbasa i boczek będą już ładnie zrumienione dodajemy drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę. Zrumieniamy. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia. Kiey smalec zacznie delikatnie gęstnięć zimny dodajemy pieprz, kolendrę, majeranek, mieszamy na patelni. Przekładamy do słoików.Odstawiamy do lodówki
Z Majeczką w kuchniW moim regionie, na Podlasie właśnie tak się je nazywa. Choć w innych częsciach Polski spotyka się je tez pod nazwą kołduny, cepeliny...Jakby ich nie
Z Majeczką w kuchnikroimy ją na mniejsze kawałki.4. W czasie, gdy papryka się piecze przygotowujemy wywar warzywny: do garnka wkładamy umytą i obraną marchewkę pietruszkę, kawałek selera, pora, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, papryczki chili, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, lekko solimy.5. Pomidory pozbawiamy ogonków, nacinamy, parzymy we wrzątku, hartujemy zimną wodą, obieramy
W kuchni Katiewypieku babeczek wykładamy szynką, a następnie wypełniamy je przygotowanym makaronem i posypujemy startym serem.Pieczemy w 180°C ok. 20 min.Babeczki podajemy z pesto z bazylii, świeżą rukolą, cebulą i pomidorkami. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.Rada: pesto można przechowywać w lodówce, idealne będzie do następnego dania z makaronem. Smacznego
Moniki Smakołykitarg z koszykiem, żeby u lokalnych kupować pomidora z robakiem. Nie. Nie sądzę, żeby każdego z was było stać na „polską ekologię”. Na imbir za 60 zł i cebulę za 10 zł. Chyba że się mylę to wtedy przepraszam i zazdroszczę. Nie oznacza to jednak, że na lokalnych placach targowych nie bywam i nie kupuję. Napiszę o tym, że robię
ladykitchenszynki gotowanej1 jajko2 łyżki kaparów1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Piersi pokroić w plastry, oprószyć mąką, solą , pieprzem i obsmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni.Na tej samej patelni dusimy 3 minuty talarki cebuli i dodajemy pomidory, wino, bulion i zagotowujemy.Dodajemy mięso i dusimy, aż będzie miękkie,około1/2 h.Ugotować jajko, wyjąć żółtko i przetrzeć , a białko pokroić w paski. Szynkę również pokroić
Kulinarny karnet ChristopheraOdkąd zaczęłam robić rybę w wersji z brzoskwiniami i papryką, stara dobra ryba po grecku poszła w odstawkę. Ostatnio jednak zatęskniliśmy za jej smakiem. Też lubicie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasię i u mnie na blogu, ale najpierw miasto które leży nad Morzem Liguryjskim.Na każdym rogu i centrum miasta wypieka się słynne placki z oliwą z oliwek, rozmarynem, pomidorami, cebulą...Zapachy są obłędne. Kiedy robię foccacię , zawsze wracam do Genui i cieszę się, że miałam okazję próbować tych smakołyków w samym sercu jednego z największych portów Włoskich.Genua ma również
Pasje Jolkipół kilo czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki ( u mnie przeważają zielonki) i gotujemy w osolonej wodzie ok.10-15 minut.Odcedzamy.PRZEPIS JEST DLA 2-3 OSÓB.Teraz potrzebujemy: - dwie małe cebule, poszatkowane na drobno - 2 liście laurowe, ząbek czosnku posiekany
Pasje JolkiPlacki ziemniaczane i na obiad i kolację, zimne jako przystawka, i na słodko i na słono.U mnie będzie czosnkowo!Czas przygotowania to ok. godziny, ale
Pasje Jolkiroladki.Po ok. 30 min przecedzamy tę wodę z grzybami. Z grzybów wyciągnęliśmy wszystko co najlepsze. Jedną marchewkę, pół selera, dwa liście laurowe, szczyptę pieprzu, łyżeczkę soli i jedną cebulę (ja dodałam kawałek papryki co mi została z roladek, ale jak nie masz, też jest ok) kroimy na kawałki.Obrzynki ze schabu smażymy na gorącej patelni, dodajemy po chwili
Pasje Jolki