cebula - 11518 przepisów (strona:557/768)

Shoarma z Kurczaka 26315

rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy.Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula. Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym.  Moje posty

Słodka Strona
Twarożek z Rzodkiewką (Pasta z Rzodkiewką) 157

rzodkiewki w połączeniu z delikatnością twarożku tworzy pastę, której ciężko się oprzeć... i ten różowy kolorek... Mmm... Twarożek z Rzodkiewką - Składniki:200 g półtłustego twarogu100 g rzodkiewekpołowa niedużej cebuli (ok. 60 g)1,5 łyżeczki śmietany (12% lub 18%)sólpieprzTwarożek z Rzodkiewką - Sposób przygotowania:Rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Twarożek rozrabiamy widelcem. Następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną

Słodka Strona
Mini Calzone ze Szpinakiem 186

dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Farsz: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.Doprawiamy solą

Słodka Strona
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 352

masła6 łyżek wody2 dag grzybów suszonych1 cebula25 dag kapusty kiszonej3 goździki5 ziaren jałowcaWykonanie.Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić.Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać.Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby,wymieszać ,wlać 200 ml wody i dusić około 20 minut.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć równomiernie kapustę i zrolować

Kulinarny karnet Christophera
Gulasz z kopytkami 145

talerzuolej rzepakowy, sól i pieprzSposób przyrządzenia:Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.Na patelni smażymy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę i cebulę pokrojoną w piórka, następnie także przekładamy do garnka. Podlewamy wodą ok 0.5 l i gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok. godziny). Wodę solimy lub dodajemy pół kostki rosołowej albo

upichcic
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 157

położenia na wierzchuser żółty do starciaolej do smażeniaSposób przyrządzenia:Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz. Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone

upichcic
Kotlety mielone 120

mielonego1 duża bułka1 jajko1 średniej wielkości cebulasól, pieprz, majeranekSposób przyrządzenia:Bułkę należy przez parę minut namoczyć w wodzie, a potem dokładnie wycisnąć z nadmiaru wody i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać jajko, a następnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie formować kotlety. Jeśli ktoś lubi

upichcic
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1369

jajkaser żółty do starciasól, pieprzfilet z piersi kurczakaNa początek kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, a następnie smażymy na oliwie. Na drugiej patelni smażymy na oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę, potem podajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilkę, by czosnek się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą

upichcic
Pierogi ruskie 108

łyżki olejuSkładniki na farsz:0,8 kg ziemniaków400 g białego półtłustego sera2 średnie cebulesól, pieprzSposób przyrządzenia farszu:Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.Spos

upichcic
Saltim bocca 144

szklanki wodyKaszę gotujemy, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory (jeśli ktoś ma pomidory suszone w zalewie też mogą być).Sposób przyrządzenia sosu:Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy troszkę wina, a gdy odparuje dodajemy śmietanę i czekamy aż sos się zagotuje. Przyprawiamy solą, pieprzem.Idealna potrawa na obiad

upichcic
Marynata do mięs 123

pamiętam jaka to była książka.Oto składniki:2 litry wodyniepełna szklanka octuszklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne)ok.15 ziaren pieprzu3 ząbki czosnku3 liście laurowe3 cebule3 pietruszki4 marchewki1 łyżka soliWarzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek przekroić na pół. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kluski ziemniaczane z kapustą zasmażaną 358

listki laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego.Na patelni podsmażyłam boczek wędzony (można go zastąpić zwykłą lub wędzoną słoniną) pokrojony w kostkę, następnie dodałam również pokrojoną w kostkę średnią cebulę i podsmażyłam, tak aby się lekko zarumieniła. Na tym przygotowałam zasmażkę z 1 łyżki mąki/ Zasmażka też do kolorku lekko złotego.Tak przygotowaną zasmażkę boczkowo - cebulową dodałam do ugotowanej kapusty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hamburger bardzo domowy 120

nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu. Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć kotlet i dodatki:-plaster żółtego sera, -cieniutkie plasterki cebuli, -grubsze plastry pomidora......i polać keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać.To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam dodać jeszcze ogórek konserwowy i sałatę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żeberka duszone w marynacie miodowej 167

sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą natrzeć żeberka i odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka ze wszystkich stron. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Dołożyć do mięsa, lekko obsmażyć razem z nim. Całość podlewać niewielką ilością wody i pod przykryciem udusić do miękkości.Żeberka z takiej marynaty są bardzo kruche

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 142

suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia.Dodatki można komponować w dowolny sposób, czasem podaję wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania