cebula - 11518 przepisów (strona:548/768)

W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 214

łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego lub 3 łyżki bulionu dashi1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżka ziaren sezamusólOgórki wraz ze skórą pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paski, zaś miąższ odkroić. Cebulę drobno posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wszystko posolić i wymieszać. Odstawić na 30 minut, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Przygotować sos z octu ryżowego

Food Square
Ciepła kanapka 221

mamy czasu na przygotowanie obiadu.Sięgamy po ciepłą kanapkę.Co potrzebujemy?:-dwie części bagietki lub dwie bagietki krótkie (porcja dla dwóch osób)-puszkę tuńczyka w oleju (duże kawałki)-jedną cebulę-3 średnie kiszone ogórki-łyżkę majonezu-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego-przyprawę tzatziki-kilka plastrów żółtego seraBagietki nacinamy wzdłuż i rozchylamy, wykładamy plastrami żółtego sera.Jogurt i majonez mieszamy razem, doprawiamy

Maminek kulinarny
Sałatka wielowarzywna 225

roladek i nie tylko przyda się sałatka wielowarzywna.Skład:-kapusta pekińska-papryka-ogórek-pomidor-cebula-majonez bądź olej-przyprawa warzywko-jeśli z olejem-sos sałatkowy paprykowo-ziołowy      Kilka liści kapusty pekińskiej kroimy w drobne paski a pozostałe warzywa w kostkęPrzyprawiamy do smaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu.   Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe

Maminek kulinarny
Barbecue 198

Nasza przyprawa barbecue:-papryka słodka-gorczyca-cebula mielona-czosnek mielony-pieprz ziołowy-bazylia-tymianek-oregano-goździki (ok. 7 szt.)-gałka muszkatołowa mielona-pieprz czarny mielony-imbir mielony-kminek mielony-kolendra-ziele angielskie-pieprz cytrynowy-sól morska (2 łyżki)-cukier (łyżka)-przyprawa warzywko (2 duże łyżki)   Przyprawy, które już są zmielone wsypujemy do miski a ziarniste mielimy bądź rozbijamy

Maminek kulinarny
Galaretka drobiowa 174

lekką kolację polecamy galaretkę z mięsem kurczaka.-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosółczyli do ok. 2 l wody dodajemy -dwie marchewki-opaloną cebulę-3 ząbki czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-sól-kilka suszonych grzybków-1 opakowanie żelatyny ( 50g )   Wszystko gotujemy do miękkości mięsa.   Marchewkę kroimy w plasterki, mięso

Maminek kulinarny
Buraczki czerwone do obiadu 280

zimno.-4 średnie buraczki myjemy i gotujemy w skórce przez ok. pół godziny-przelewamy zimną wodą-obieramy ze skórki   Buraczki tarkujemy na grubych oczkach.Jedną średnią cebulę kroimy w drobniuteńką kostkę i posypujemy warzywkiem.   Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę, dodajemy potarkowane buraczki.   Wszystko mieszamy, skrapiamy octem do smaku, dodajemy również do smakupieprz ziołowy

Maminek kulinarny
Żeberka pieczone 286

dodajemy do 4 litrów wystudzonej, przegotowanej wody.  Żeberka wkładamy do marynaty.Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin.   W plastry kroimy 3 duże marchewki.Dużą cebulę kroimy w półplasterki.   Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemysłodką papryką.   Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego

Maminek kulinarny
Ryba w cieście 212

przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybęa na ciasto:-1,5 szklanki mąki-150 ml mleka-2 jajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko-0,5 cebuli-1 dkg drożdży-0,5 łyżeczki cukru-1 łyżka wody   Rybę z obu stron posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem.Odstawiamy na 1 godzinę

Maminek kulinarny
Bagietka z mięsem i warzywami 249

Przyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez   Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę

Maminek kulinarny
Flaczki 197

pora-3 marchewki-kilka liści laurowych-pokrojony w plastry korzeń imbiru-kilka gałązek oregano-kilka ziarenek pieprzu-kilka ziaren ziela angielskiego-3-4 ząbki czosnku-sól do smakuoraz opaloną cebulę.   Kiedy mięso z kości schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu.Odławiamy też warzywa.Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu.Do rosołu

Maminek kulinarny
Pasta do pieczywa 201

wymaga wielu składników, nie można jej kupić w żadnym sklepie a smakuje wyśmienicie z każdym pieczywem.Składniki:-0,5 kg dobrych parówek-4 ugotowane jajka-15 dkg pieczarek-cebula-olej do smażenia-pieprz-przyprawa warzywna   Na niewielkiej ilości oleju szklimy dowolnie pokrojoną cebulkę.Dodajemy pokrojone pieczarki.   Posypujemy delikatnie pieprzem,  przyprawą warzywną i smażymy

Maminek kulinarny
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 197

jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając aż do zrumienienia.   Idealnym dodatkiem jest pomidor z cebulą oraz sos czosnkowy.Smacznego

Maminek kulinarny
Surówka z sałatą radicchio z sosem jogurtowym 231

Surówka z kilku warzyw, które można dowolnie komponować.Ważnym elementem jest sos jogurtowy, który podkreśla smak.   Składniki:-kilka liści sałaty radicchio-pół ogórka-pomidor-papryka-cebula   Składniki na sos:-3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego-1 czubata łyżka majonezu-łyżeczka posiekanego koperku-sól, pieprz-czosnek granulowany-sumak przyprawowy   Zaczynamy od przygotowania sosu.Jogurt łączymy

Maminek kulinarny
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 146

dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:bulion warzywny (około 2 litry)2 puszki pomidorów1 czerwona paprykacebula2 ząbki czosnkusólpieprzugotowana marchewka (może być z bulionu)oliwa z oliwekNa oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Następnie miksujemy warzywa blenderem razem z ugotowaną marchewką. Powstałą masę dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 228

opakowanie ciasta francuskiego1 posiekana cebula4 posiekane pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć

Smakowity Blog Kulinarny