łyżeczki tartego, świeżego imbiru125 g tartej mozzarelli125 g ricotty1 jajko + 1 rozmącone do posmarowaniapęczek pietruszkiok. 100 g masła (do smarowania)słodki sos chili Na oliwie lub oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy starty na tarce imbir, a następnie przesmażamy przez pół minuty. Dodajemy mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas
Poezja smakuZiemniaki· Marchew· Majonez· ½ cebuli· Koperek· 2 Ogórki kiszone· Sól i pieprzWykonanie:Ugotuj ziemniaki i marchew do miękkości wcześniej
Bonapetit2xMłyżeczka cukru3-4 łyżki śmietanyszczypta solinadzienie250 g ugotowanej kapusty kiszonej1 duża cebula200 g ugotowanych, suszonych grzybów sólpieprzjajko - opcjonalnieprzygotowanie:Farsz: Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać, doprawić solą, dodać sporo pieprzu. Przestudzić. Można dodać jajko które zwiąże farsz
Stare Garygodzin. W tym czasie gdy nasze ciasto odpoczywa zabieramy się za przygotowanie farszu. Do tego potrzebujemy: 0,5 kg zmielonego mięsa wołowegopuszka groszku zielonego1 cebula pokrojona w kostkę1 pomidor pokrojony w kostkę1 papryka zielona pokrojona w kostkęgarść świeżej kolendry posiekana1 łyżka koncentratu pomidorowego2-3 ząbki czosnku (kwestia gustu) starteszczypta soliłyżeczka octu białegokostka Knorra (wołowego) łyżka/2 łyżki
Smaki Brazyliipowiedzmy 1 kgSzczyptę soli, gdyż w pierwszej kolejności skrzydełka trzeba posolićSok z cytryny (tylko z cytryny, nie koncentrat) którą skropimy naszego kurczakaPo drugie sos - będzie to zmiksowana papryka zielona, cebula, 2 ząbki czosnku, Kumin (nie mogło go zabraknąć), kostka rosołowaPo trzecie trochę koncentratu pomidorowego (2 łyżki) którym smarujemy skrzydełkaNaszym zmiksowanym sosem o którym mowa powyżej nacieramy skrzydełka, kładziemy w brytfankę
Smaki Brazyliizaprezentujemy empanada z kurczakiem:Farsz: Jako pierwszy przygotujemy farsz gdyż ten zajmie nam trochę więcej czasu.Składniki:1) 0,5 kg piersi kurczaka pokrojonego w małe kawałki2) 1 cebula pokrojona w kostkę3) 1 pomidor pokrojony w kostkę4) 1 papryka również w kostkę5) garść posiekanej świeżej kolendry6) szczypta Kuminu i kostka rosołowa Knorr7) 1 ząbek startego czosnku8) parę kropel octu
Smaki Brazyliiparówki a później użyjemy jako sosu, i osiągniemy smak który odróżnia hot doga po brazylijsku od naszych polskich.Składniki farszu:1 ząbek czosnku, kawałek papryki czerwonej, pół cebuli, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego, szczypta kuminu i cukru, solikostka knorrgarść świeżej kolendry. Składniki na farsz miksujemy i wrzucamy do garnka, dodajemy troszkę gorącej wody (kubek)i gotujemy
Smaki Brazyliipół kilo kopyta wołu (słynne mocoto) pokrojonego w kawałki.Niestety w Polsce ciężko jest kupić tą część wołu, chyba że mamy znajomego rzeźnika.Bierzemy paprykę zieloną, paprykę czerwoną, 2 cebule, 2 łyżki kuminu.Wszystko miksujemy.Teraz czas na obsmażenie i gotowanie. Potrzebujemy jak największego garnka, którego dno przykrywamy olejem. Czekamy aż olej się rozgrzeje i wkładamy przygotowane wcześniej kawałki mięsa czyli
Smaki BrazyliiDzisiaj bez czosnku, cebuli i kolendry a co najważniejsze bez mięsa. Tak wegetariańska brazylijska potrawa się zdarza.... jeśli mówimy o deserze.Deser jest banalny i prosty i nie do końca dietetyczny. Składniki: - mleko słodzone zagęszczone i śmietana do deserów (36% tłuszczu), proporcja 1:1, np. opakowanie 200 g. - sok z cytryny świeżo wyciskany (1/4 z opakowania śmietany)Śmietankę
Smaki Brazyliibardziej obrazkowo. Brasileiro sfotografował prawie każdy krok przygotowania:SKŁADNIKI:- cały kurczak, którego kroimy w kawałki - 5 ziemniaków średniej wielkości- 3 ząbki czosnku,- 2 cytryny- 1,5 łyżki kuminu - 1 cebula czerwona- 1 zielona papryka- kolendra - 2 łyżki przecier pomidorowy- 2 kostki knorr- sól- 1 łyżka oliwy lub oleju PRZYGOTOWANIE:Kurczaka solimy i skrapiamy sokiem z wyciśniętych 2 cytrynNacieramy 3 ząbkami
Smaki Brazyliisolimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki:Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej, w ilości takiej aby przykryć dno garnka. W pierwszej kolejności podsmażamy cebulę skrojoną w kostkę i dodajemy 3 kostki rosołowe.Następnie do garnka wkładamy mięso i obsmażamy przewracając kilkakrotnie. Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół czerwonej papryki skrojonej w kostkę
Smaki Brazyliiwysmarowania formy- olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną dokładnie wyrobiłam (oczywiście najlepiej w jednorazowej
mojewypiekiinietylkosłodko.” A smak? Spróbujcie sami. To bardzo proste danie. Korzystałam z tego przepisu. Składniki: - 3 jajka- 300g mąki pszennej- 200 ml letniej wody- sólDodatkowo:- 2-3 łyżki masła- cebula- zielona cebulka- różowa sól himalajska Całe jajka wbijamy do miski (czy innego pojemnika), wlewamy wodę i łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką, do czasu
mojewypiekiinietylkopiekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki.7. Turecka sałatka z ciecierzycyŻadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 8. Chleb andaluzyjskiAle to jest pyszne! Kromki chleba z pastą przygotowaną z ciecierzycy i chorizo.9. Roladki z papryki i koziego seraMalutkie roladki
Chilli Czosnek i Oliwacienko pokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki: 4 porcje250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy,puszka pomidorów w kostce,2 łyżki pasty pomidorowej,3 łyżki sosu salsa,50 ml czerwonego
Moniki Smakołyki