cebula - 11518 przepisów (strona:551/768)

Szczawiowa z pokrzywą i rabarbarem podana z naleśnikiem 123

smaków. Maj to miesiąc rabarbaru,szczawiu i ..... pokrzywy :) Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 kg szczawiu1 wiązanka młodej pokrzywy1 cebula 2 gałązki rabarbaru2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki śmietanki kremówk 2 łyżki masłapieprzugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania Składniki na ciasto naleśnikowe:ok. 150 g mąki 1 jajko

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z serem feta i świeżą bazylią 153

Składniki:kiść pomidorków cherrypół czerwonej cebuliwiązanka świeżej bazylii (same listki)pół opakowania sera typu fetaoliwa z oliweksok z cytrynysól i pieprzlistki mięty do dekoracjiPomidorki przekrawamy na połówki, cebulę kroimy w pół księżyce, listki bazylii siekamy, ser kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Dekorujemy listkami mięty. I tyle

Bon Appetit Małgorzaty
Chutney z botwiny na toście z grillowanym camembertem i orzechami 120

łodygi + liście)1 camembert2 kromki chleba pełnoziarnistegopół czerwonej cebuli2 łyżeczki brązowego cukrugarść orzechów włoskichpieprz1 liść laurowyłyżka masłaCebulę kroimy w piórka. Botwinę myjemy i osuszamy. Kroimy na 4 cm części. Cebulę i botwinę smażymy na maśle oraz łyżce oliwy. Później dodajemy odrobinę wody i dusimy aż do miękkości. Następnie dodajemy cukier i liść laurowy i jeszcze przez chwilkę smażymy aż cukier

Bon Appetit Małgorzaty
Placki z botwiny i cukinii 197

liście i łodygi)2 żółtka2 łyżki mąki2 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnku1 mała cebulapęczek szczypiorkugałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuObrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 9125

Śledzie moczymy z nadmiaru soli a następnie kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z bobem i z chorizo 191

Ugotowany w osolonym wrzątku bób obieramy z łupin (ale możemy także go pozostawić w łupinkach - ja tak zrobiłam), następnie go blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Chorizo i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do bobu. Mieszamy. Farsz jest już gotowy.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne

Bon Appetit Małgorzaty
Chutney figowo-śliwkowy podany z ciepłym camembertem i świeżymi orzechami włoskimi 134

ziołowy)1 świeża figa2 orzechy włoskie (świeże)parę gałązek świeżego tymiankuŚliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek.  Wszystko rzucamy do rondla następnie dodajemy porto, ocet balsamiczny i gotujemy aż sos się zredukuje a owoce rozpadną się na mniejsze cząstki (około 20 minut). Następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Pulpety indycze w zupie kalafiorowej 156

dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekany koperek

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz wołowy z dynią i z suszonymi pomidorami 165

kulki pieprzu1,5 l wody albo bulionudekoracja:natka pietruszkiCebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się zeszkli. Wołowinę kroimy w kostkę w poprzek włókien, i dodajemy do cebuli - podsmażamy. Na koniec dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Zalewamy wodą albo bulionem (jeśli mamy). Dodajemy liście laurowe, pieprz i dusimy przez 2 h. Po tym czasie kroimy dynię oraz ziemniaki

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 153

pieprzolej do smażeniaoregano, czosnek w płatkach i papryka w proszku (marki Edmir-pol)świeża bazylia do dekoracjiZiemniaki  gotujemy w łupinkach w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 163

połowy cytryny3 łyżki przecieru pomidorowegosól, pieprzolej do smażeniamąka do obsypania ryby (można pominąć) Marchwie, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli 255

odparowania. Na koniec doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i chili w proszku. Sos blendujemy a następnie przecieramy przez sito. Sos powinien być dosyć gęsty. Finał: na półmisku układamy rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, plastry gęsi, kilka całych malin a następnie polewamy sosem malinowym. gęsie piersi z sosem malinowym

Bon Appetit Małgorzaty
Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) 167

zioła + przyprawę 1000 wysp marki Edmir-Pol, którą możecie kupić tutajskładniki:1 op. ciecierzycy zasuszonej (400 g)1 łyżka ulubionej przyprawy np. 1000 wysp (papryka zielona, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki)2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki suszonego czosnku1/2 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki1/2 łyżeczki morskiej soliCiecierzycę moczymy w zimnej

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania