obtoczony w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na plasterki, paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i pokroić na paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka.Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, odsączyć z wody, po wysypaniu z woreczków gorący wymieszać z 3-4 łyżeczkami kurkumy.W czasie, gdy ryż się gotuje
Mix smakuFasolka szparagowa po bretońsku Na dno rondelka wlać oliwy na to wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek dobrej pokrojonej kiełbasy lub boczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu
Kulinarna rozmowakroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie.Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut.Mięso smażymy przez chwilę. Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy wodą razem z grzybami. Dodajemy tymianek I redukujemy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę I masło.Rzepę tłuczemy jak ziemniaki
Kulinarna rozmowaJest to zupa indyjska, bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.Składniki:1 łyżka oliwy,2 średnie cebule,Świeży imbir 2,5 cm,4 ząbki czosnku,1-2 czerwone chilli,1/2 łyżki kurkumy,1 łyżka kuminu,1/2 łyżki kolendry,1 łyżka garam masali,4 kolby kukurydzy (może być z puszki),Sól (do smaku) Troszkę świeżej kolendry, jak ozdoba.Wykonanie:Podgrzać oliwę
Kulinarna rozmowaduże pieczarki,1 łyżka czerwonej pasty curry,1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry,1 łyżka sosu rybnego,1 łyżeczka ciemnego cukru,Sok z połowy limonki,Ząbek czosnku,Cebula,Ryż jaśminowy,Natka pietruszki, jak dekoracja.Wykonanie:Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki
Kulinarna rozmowarondelka wlać oliwy na to wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek dobrej pokrojonej kiełbasy lub boczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka
Kulinarna rozmowabrown sugarmascarpone cheese - one tablespoon for each bowla little drizzle of green pesto (pesto )cooked pasta of your choiceNa 6 porcji potrzebne będą:1 łyżka oliwy z oliwek1 cebula- posiekana4 puszki pomidorów1 l bulionu z kurczaka lub warzywnego1 łyżka octu balsamicznego1 łyżeczka brązowego cukruserek mascarpone - po 1 łyżce na każdą miseczkęodrobina zielonego pesto (pesto )ugotowany makaronIn the large
Kulinarna rozmowaugotuj osobno w niewielkiej ilości wody z solą - musi być miękki i częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.Ugotuj grzyby, dodaj do kapusty z grochem, możesz grzyby zmielić, u mnie się
Z Kuchni Do Kuchnicienkie krążki. Na patelnię ( dosyć sporą) wlej 3 łyżki oliwy i podsmaż posiekaną cukinię. Na drugiej, mniejszej patelni, podsmaż na reszcie oliwy wyciśnięty czosnek i pokrojoną w krążki cebulę. Dodaj pomidory, ocet winny i oregano. Duś aż do powstania gęstego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i dodaj pokrojoną bazylię. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami sos, parmezan
Gotowanie to kochaniedziś, po wystygnięciu, zamroziłam. Teraz wystarczy rano wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika, a po powrocie z pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę!BULION WARZYWNYSkładniki:1 duża cebula pokrojona w talarki1 duża marchewka pokrojona w kostkę1 seler naciowy pokrojony w talarki2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki1 liść laurowynatka pietruszki pęczek, posiekanapół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej2 l wodysól
Gotowanie to kochanieogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Składniki-wędzona kiełbasa wiejska-boczek wieprzowy wędzony-zakwas na żur-3 główki czosnku-cebula-otręby pszenne Młyn Kopytowa-Mąka żytnia razowa typ 2000 Młyn Kopytowa-Mąka pszenna typ 1850 Młyn Kopytowa-śmietana i mlekoUgotuj wywar z boczku i kiełbasy. Do gotujacego się wywaru
Z Kuchni Do Kuchniszybko.Składniki2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką1 duży ogórek konserwowy1 czerwona cebulka2 łyżeczki majonezu½ łyżeczki musztardymini pumpernikielczarny pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie (wraz z marchewką i marynowaną cebulą), ogórek oraz cebulkę drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Przyprawiamy pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy mieszanką majonezu i musztardy. Na wierzch nakładamy tatar
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzystawka, kolacja, przekąska...smacznie i kolorowo.Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół.Wyjmujemy żółtka.Farsz z groszkiem:Jedna mała cebula i mały ząbek czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, posól delikatnie i dodaj 200 g zielonego, odcedzonego groszku z puszki. Podduś i ostudź.Z 5 jajek wyjmij żółtka, wrzuć do miski, dodaj podduszony groszek, dużą łyżkę
Pasje Jolkiłyżki masła½ szklanki Jack Daniels lub innej whiskey dobrej jakości5 łyżek brązowego cukru3 łyżki melasy3 łyżki octu z jabłek2 łyżki sosu Worcestershire1 łyżka sosu sojowego4 łyżeczki musztardy Dijon1 ½ łyżeczki cebuli w proszku2 łyżeczki dymu w płynie1 łyżeczka czosnku w proszku1 łyżeczka pieprzu cayenne½ łyżeczki czosnkuPrzygotowanie: Grilla rozgrzać do wysokiej temperatury, następnie zmniejszyć ją do około 230 stopni. Mąkę wymieszać
naRuszcieświetny obiad.Składniki:1 kg ziemniaków2 cebule2 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsza kostki, cebulę obieramy i tniemy na ćwiartki. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy 200 C, blachę wykładamy papierem pergaminowym
Niezły Młynek