wody 100 ml oliwy z oliwek 1 jajko 1 mała cebulka 2 łyżki zielonego pesto 150 g białego twarożku 6 pomidorków koktajlowych Suche składniki mieszamy razem w misce. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. Razem z wodą, oliwą i jajkiem dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni
CiastkozercyNiemczech i Austrii prosta sałatka. W zasadzie można wyróżnić dwa jej zastosowania : jako klasyczna przekąska ( wtedy można ją modyfikować dodając np. śledzia, parówkę, groszek konserwowy, kiszony ogórek czy cebulę ) i druga podawana jako dodatek do pieczonych mięs, sztuki mięsa z rosołu lub kiełbasy z grilla. Sałatka w zależności od upodobania i potrzeb jest mieszana z olejem, jogurtem lub majonezem. Czytaj
Buniabaje w kuchniPyszny, mocno czosnkowy pieczony boczek do kanapek - bo czasami można sobie na to pozwolić :) SKŁADNIKI 1,5 kg boczku główka czosnku 2 małe cebule lub 1 duża :) sól czosnkowa majeranek PRZYGOTOWANIE Boczek nacieramy solą czosnkową. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki czosnku. Posypujemy
Moje Kuchenne RewelacjePotato soup with meatballs Składniki. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1/4 selera korzeniowego 1 łyżka masła pieprz sól Kulki mięsne z majerankiem. 25 dag wołowiny zmielonej 1 jajko 1 cebulka 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Wykonanie. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Ziemniaki zalać wrzącym wywarem. Pozostałe warzywa przesmażyć na maśle i dołożyć do ziemniaków. Gotować 5 minut. Przygotować
Kulinarny karnet Christopheradobra z czerwonym barszczykiem SKŁADNIKI Na ciasto: 1/2 kilograma mąki 1 margaryna 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli jedno jajko Na farsz 1/2 kilograma pieczarek, 2 cebule olej do smażenia WYKONANIE Mąkę siekamy z margaryną , dodajemy jajko, śmietanę sól i cukier. Zagniatamy ciasto. Pieczarki płuczemy ( jak są świeże nie ubieram) siekamy drobniej, smażymy na maśle
W kuchennym oknie Ewypowstało danie na kilka dni. Aromat krążył po domu i... zachwycał. SKŁADNIKI: /Kapusta: - Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH" , 2 słoiki, - Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg - Cebula. 7-8. - Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta, - Grzyby Shitake, ilość wg uznania , - Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ - Pieprz czarny, - Pieprz ziołowy, opakowanie, - Papryka ostra i słodka
Wypisz Wymalujpomodoro , albo sałatkę panzanellę . Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami. W Toskanii można też dostać chleb z solą - np. w Lidlu kupowaliśmy bardzo smaczny chleb z Sycylii z dodatkiem oliwek. Bruschetty i crostini Te nieduże kanapeczki
Chilli Czosnek i Oliwapotrawy specjalnie ugotowałam makaron, ale jeśli tylko macie już ugotowany dobrze go spożytkujcie;)) Składniki: 200g makaronu wstążka (u mnie Makaron Międzybrodzki), 200g wędzonego boczku, zielona papryka, cebula, ząbek czosnku, 100g startego żółtego sera, 2 jajka, sól, pieprz, 1/2 puszki ciecierzycy. Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić. Boczek pokroić
Z miłości do słodkoścismaku WYKONANIE Buraki gotujemy dzień wcześniej w mundurkach, ścieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z jabłkiem. Wszystko doprawiamy octem , oliwą , solą i pieprz. Nie daję cebuli, jak ktoś lubi można dodać. Odstawiamy do lodówki na ok. 1- 2 godziny. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie Ewykorniszonych 2 jajka Wykonanie; Ryż ugotować i odstawić do przestygnięcia. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w w paseczki lub jak wolicie, Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć na sitku i podusić widelcem Do przestygniętego ryżu dodać wszystkie składnik , przyprawić do smaku i wymieszać z majonezem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisię przy tym ogranicza. Smakują genialnie zarówno gorące, zimne, świeżo usmażone jak i podgrzewane w piekarniku. SKŁADNIKI: - cukinia (4-5 małych), - 4 jajka, - ziemniak 2 małe (niekoniecznie), - cebula - 5 małych czerwonych - pokrojona w pióra, - przyprawy: dużo pieprzu ziołowego, pieprz czarny, - mąka ziemniaczana/bezglutenowa - bardzo mało (ilość zależy od wilgotności cukiń. Jeśli po starciu odstawimy na chwilkę i odlejemy
Wypisz Wymalujtylko myślami. SKŁADNIKI NA FARSZ: - 1 kg udźca z indyka, - 2x pierś z kaczki, - tacka warzyw, - przyprawy: * pieprz czarny, (łyżka) * pieprz ziołowy, (opakowanie całe), * vegeta (najlepiej domowa, do smaku), - cebula - 75 dag - masło, dużo masła. Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę (u nas skończyło się na najlepszej pomidorówce, na którą przepis również wrzucimy, jeśli chcecie). Wystudzone
Wypisz Wymalujwiele smaczniejsze. Przepis powstał do Tygodniowego Wyzwania Blogowego. Składniki : * 300g mielonej karkówki * 300g mielonej wołowiny * sól, pieprz, chili bądź świeża papryczka * dodatkowo : bułki z sezamem, sałata, pomidor, ogórek korniszon, cebula, majonez, ketchup, musztarda Przygotowanie : Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą są bez smażenia w tłuszczu
Magiczne Życie Martydodałam oliwy, również się sprawdziła!) 2 łyżki wody pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka dodatki : 1/3 papryki czerwonej, 1 pomidor (bez gniazda), 1/4 opakowania fety, 1/2 małej cebuli, parmezan do posypania Przygotowanie : Nastawiamy piekarnik na 170'C. Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy. W drugiej misce łączymy jajko, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy
Kitchens AlphabetSkładniki: 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 4 duże piersi z kurczaka sól morska i mielony czarny pieprz 2 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 1 cebula) 1 średni bakłażan z przyciętymi końcami i pokrojony w kostkę mała garść świeżego tymianku mała garść świeżego rozmarynu 2 średnie cukinie, z przyciętymi końcami i pokrojone w kostkę ½ szklanki białego
karmelowy