opakowanie ciasta francuskiego1 posiekana cebula4 posiekane pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć
Smakowity Blog Kulinarnymałe cukinie1 cebula2 ząbki czosnku5 pieczarek1 papryczka chillinatka pietruszki2 łyżki oliwytarty parmezankilka pomidorów koktajlowychsól, pieprzPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chilli, pieczarki i cukinię (około 8 minut). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy około 100ml wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z warzywami
Smakowity Blog KulinarnySalsa verde to wspólna nazwa wielu odmian zielonych sosów, których głównym składnikiem są zioła. Zielony sos, poza ziołami, składa się z oliwy, czosnku, cebuli, ugotowanego jajka, kaparów, anchois.We Włoszech, Hiszpani, Meksyku zwany jest właśnie salsa verde, a we Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary
Smakowity Blog Kulinarnyteflonową wlewamy kilka kropel oliwy, rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron. Z podanych składników wychodzi 10-12 naleśników.Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości około 30 minut. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone grzyby i smażymy. Do grzybów dodajemy ugotowaną, odcedzoną kapustę. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Na każdym naleśniku wykładamy cienką warstwę farszu i zwijamy
Smakowity Blog Kulinarnyczerwona, żółta, zielona)1 batat1 cebula4 ząbki czosnku w łupinkach1 marchewka3 łyżki oliwy1 litr bulionu1 łyżka koncentratu pomidorowegosól, pieprz Przygotowanie:Do naczynia żaroodpornego wkładamy całe pomidory, papryki, obraną cebulę, czosnek w łupinkach, obrane i pokrojone marchew i batat. Skrapiamy oliwą i pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Upieczone warzywa obieramy, pozbawiamy szypułek, gniazd nasiennych
Smakowity Blog Kulinarnydań mięsnych, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi. Danie proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Zapraszam na kaszotto! Skladniki:200g kaszy gryczanej100g boczku2 cebule szalotki2 ząbki czosnku100 ml piwa jasnego500 ml bulionu15g sera grana padanogarść suszonych grzybówsól, pieprz Przygotowanie:Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i smażymy na złoty kolor
Smakowity Blog Kulinarnyrodzyneksól i świeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut. Filet z karpia przyprawiamy solą i pieprzem. na patelni rozgrzewamy 20 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki i namoczone wcześniej rodzynki. Dodajemy mąkę oraz czerwone wino i cały czas mieszamy. Do sosu dodajemy tymianek, liść laurowy, cukier, goździk, sól i pieprz. Gotujemy około
Smakowity Blog Kulinarnyklonowego. Ta dodatkowa filtracja wpływa na gładkość finalnego produktu i słodko-dymne aromaty.Składniki:Marynata Jack Daniel's70 ml whiskey Jack Daniel's1 łyżka cukru brązowego2 ząbki czosnku, posiekane1 cebula, posiekana50 ml oliwysok wyciśnięty z 1/2 cytryny2 łyżki dobrej jakości ketchupu lub sosu BBQ1 płaska łyżeczka pieprzu cayenneszczypta cynamonu1 łyżka sosu sojowego1 kg żeberek wieprzowychsól, pieprzPrzygotowanie:Przygotowujemy marynatę- mieszamy dokładnie
Smakowity Blog Kulinarnywody400 ml mleczka kokosowego3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszkiolej do smażeniesól, pieprzDo podania:1 papryczka chilliryżlistki kolendrychlebki naanPrzygotowanie:Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę curry. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety z dorsza kroimy na kawałki
Smakowity Blog KulinarnyPadano do podaniaPrzygotowanie:Pomidory i dynię myjemy. Dynię kroimy na kawałki i układamy w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pomidory kroimy w ćwiartki i układamy na dyni. Na warzywach układamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku w łupinkach. Wszystko skrapiamy oliwą i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C (termoobieg) i pieczemy 1-1,5 godz. Od czasu do czasu możemy
Smakowity Blog Kulinarnystopni C. Następnie zdejmujemy folię z nasionami i pieczemy jeszcze 5 minut.Farsz: Grzyby czyścimy, większe kroimy. Na średnim ogniu podgrzewamy klarowane masło i szklimy na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremowy serek i gdy się rozpuści dodajemy posiekane zioła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz
Smakowity Blog KulinarnyNasze babcie wierzyły, że dobry bulion leczy. I miały rację. Dobry rosół nie tylko rozgrzeje, lecz także dostarczy witamin, gorzej przyswajalnych z surowych warzyw. To ważne
Smakowity Blog KulinarnySPOSÓB PRZYRZADZANIAOczyścić dynie ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Do głębokiego garnka wlać 4-5 łyżek oliwy z oliwek, dodać pokrojoną cebulę, papryczke chili. Podsmażyć lekko , dodać dynie pokrojone w kostkę, sól i pietruszkę poczym przemieszać i chwile pogotować. Dodać 1/2 szklanki wody, sól do smaku i dusić pod przykryciem na małym ogniu okolo 15-20 minut
zielonacukinkadodajemy sos arrabiata oraz cieciorkę, słodką paprykę i oregano, mieszamy, doprawiamy do smaku, po chwili gasimy płomień. Podajemy na ciepłej kaszy, układamy na wierzchu pokrojoną w piórka czerwoną cebulę
Moja smaczna kuchniarodzaj włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat: rozmaryn i oliwki, czerwona cebula czy też pomidorki koktajlowe - nie potrafię się jej oprzeć. Świetnie nadaje się na piknik, ale też jako zakąska do zupy. Albo ot tak, pogryzana zamiast podwieczorku...Na blogu Zakamarki mojej
Pożeraczka, czyli raz adobrze