cebula - 11518 przepisów (strona:561/768)

Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki 474

pieprzem.Przed podaniem chwilę schłodzić w lodówce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Pora, jeśli ktoś nie lubi jego ostrości, można przed pokrojeniem sparzyć w gorącej wodzie.Dymki można zastąpić 1 małą, białą cebulą,  a jogurt grecki - gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.Można użyć papryki o dowolnym kolorze.Źródło przepisu: Przyślijprzepis

Gospodyni Miejska
Sałatka paprykowa z bazylią 200

aromatycznej bazylii.A całość oblana olejem.I skropiona sokiem z cytryny.Pyszny dodatek do obiadu.Polecam! Składniki:1 mała, czerwona papryka;1 mała, zielona papryka;1 mała, żółta papryka;1 mała, czerwona cebula;Garść świeżych liści bazylii;2 łyżki oleju;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie słupki/paski.Cebulę obrać

Gospodyni Miejska
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 147

tylko jesienią.  Zupę można podać z grzanką z wiejskiego chleba na zakwasie.Czas przygotowania: 30 minutPorcji: 6    Składniki:500 g grzybów leśnych,1 szalotka lub ½ cebuli,1 ząbek czosnku,3 plastry Speck’a5 łyżek masła,3 łyżki wytrawnego białego wina,ok. 1 l bulionu z kury lub warzywnego,sól i świeżo mielony pieprz do smaku,1/3 szklanki

SzczyptaSmaQ
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 181

więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku. Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal będą wyglądały

SzczyptaSmaQ
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 154

zalać wodą, namoczyć na 5-10 minut. Usunąć ewentualne zabrudzenia, wypłukać, przełożyć do cedzaka. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle (postukaj otwartą muszlą o deskę, jeśli się nie zamknie wyrzuć).Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry, natkę pietruszki posiekać razem z łodyżkami, z cytryny wycisnąć sok.W szerokim garnku (im szerszy tym lepszy) stopić masło ziołowe. Na małym ogniu zeszklić

SzczyptaSmaQ
SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ / HIRSEBREI-GEMÜSE-SALAT 1642

podzielonego na części brokuła.Trzymam w gorące wodzie ok. 2-3 minuty, po czym wrzucam do lodowatejwody, aby warzywo zachowało soczysty kolor. Odcedzam. Ogórka kroję w kostkę, siekam obraną cebulę, czosnek przeciskam przez praskę.Kukurydzę odcedzam. Wszystkie składniki mieszam z kaszą jaglaną,doprawiam solą, pieprzem i podaję.SMACZNEGO!---------------------------------------------------------------------------HIRSBEREI-GEMÜSE-SALAT/ eigenes Rezept;/für 4 Personen1 Glas Hirsebrei

W kuchni Karmel-itki
Sałatka warzywna 364

już ponad 11 lat, smak sałatki już nie jest taki sam, jak w domu... Musiałam pójść na kompromis, bo mąż lubi, jak w sałatce jest por zamiast cebuli, a ja lubię, gdy jest jabłko. Często robimy ją wspólnie, więc tak powstała nasza rodzinna sałatka warzywna - ale gdy mąż robi ją sam, to zawsze przeforsuje mniej jabłka - ot taka nasza mała

Delicious Titbits
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 185

wody1 cebula2 ząbki czosnku2-3 łyżki olejusól (lub sos sojowy), pieprzsuszone oregano, cząber, tymianeksłodka i ostra mielona papryka Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Dynię również. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Następnie dodaję dynię, chwilę podsmażam i zalewam wodą.Dodaję sól. Wrzucam ziemniaki, zagotowuję.Kiedy warzywa są miękkie, miksuję zupę blenderem na gładkikrem

W kuchni Karmel-itki
Drobiowe pulpety z piekarnika 347

mrożonego¾ szklanki soczewicy czerwonejpół torebki kaszy gryczanejdwa jajka od szczęśliwej kurkiłyżka mąki razowejłyżka bułki tartejłyżka siemienia lnianego (opcjonalnie) mała cebulka, ząbek czosnkusól, pieprzSposób przyrządzenia:Na maśle przesmażyć  posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak, sól i pieprz. Pod przykryciem dusić kilka minut, następnie zdjąć przykrywkę.Gotować soczewicę i kaszę według wskazówek na opakowaniach. W większej misce połączyć przestudzony szpinak, kaszę

pieprzny smaczek
Rosół z domowej kury 264

części  i wszystkie oprócz piersi włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posolić, odstawić na pół godzinki. W tym czasie umyć wszystkie warzywa pokroić w słupki. Cebulę przekroić na pół i opalić nad gazem. Z każdej strony in będzie bardziej spalona tym lepiej. Po tym czasie wylać mętną wodę i wlać nową. Przykryć mięso i zagotować. Zszumować ( wyciągnąć

pieprzny smaczek
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 161

folię, ręcznik i pod pierzynkę. Sprawdza się nie tylko w przypadku kaszy gryczanej ale również ryżu, będzie miękki i sypki. W między czasie pieczarki oczyścić, pokroić i razem z cebulą i porem dusić na maśle. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce o dużych oczkach i dołączyć do duszonych warzyw. Chwile jeszcze pozostawić do duszenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszać z ryżem

pieprzny smaczek
Krem z kukurydzy z chipsami z boczku 258

pożywna. Polecam.Składniki:1 puszka kukurydzy1 cebula3 ząbki czosnku2 ziemniaki1 łyżka suszonej włoszczyzny 2 łyżki oleju do smażeniabulion warzywnyprzyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis sól Przygotowanie:Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę i całość podsmażać około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu

Ala piecze i gotuje
Zupa krem z bakłażanów i ziemniaków z grzankami! Wege! 241

można przypuszczać. Powstała, zresztą tak jak wwiększośćmoich dań całkiem przypadkowo. Otworzyłam lodówkę poszperałam i o to jest!Zapraszam!SKŁADNIKI:- 2 bakłażany- 3 ząbki czosnku- 5 ziemniaków średniej wielkości- 1 cebula- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 łyżeczka miodu- bagietka francuska- kiełki rzodkiewki- świeża bazylia- 2 litry wody- sól, pieprz, kolendra mielona- chili czerwone- kawałeczek świeżego imbiruZiemniaki (obrane), czosnek i bakłażany

SMYKWKUCHNI
SAŁATKA: TOFU, RUKOLA, CUKINIA, SUSZONE POMIDORY. 250

arkusze papieru Pomysł na...Papirus ze suszonymi pomidorami 1/2 małej cukini1/2 małej cebulki1-2 ząbki czosnku 5-6 suszonych pomidorów w oleju1 łyżka oleju z pomidorówświeżo mielony pieprz Cebulę i czosnek siekam drobno, szklę na odrobinie oleju z pomidorów, cukinię kroję w kostkę i dodaję do składników na patelni. Smażę na złoto.Pomidory kroję w kosteczkę.Rukolę płuczę

W kuchni Karmel-itki
Bezglutenowy makaron z tuńczykiem, groszkiem i pomidorkami cherry 200

   Składniki (na dwie porcje):130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania