cebula - 11518 przepisów (strona:563/768)

Wywar mięsny na Zupę / Consume soup 175

względu na czas gotowania przygotowuję wywaru więcej i chowam do lodówki lub zamrażam.- dwie średnie marchewki- jedna średnia lub dwie małe pietruszki- połowę pora- połowę małego selera- jedna cebula- 2-3 liście laurowe- 5-6 ziaren ziela angielskiego- sól,pieprz- jedno udko od kurczaka- kawałek kości wieprzowej na zupę.Mięso i warzywa oczywiście można zmieniać i mieszać lub zostawić

Pasje Jolki
Pierogi z grzybami i mozzarellą z nutą wędzonego boczku 156

leśnymi grzybkami.. to już ostatni dzwonek.Ja użyłam zielonek. Ty możesz użyć każdych innych.Grzyby czyścimy,kroimy, myjemy i obgotowujemy w osolonej wodzie minimum 10 min.Na farsz przygotowujemy- jedną dużą cebulę- 200 g mozzarelli- 100 g twarogu opcjonalnie- 500-600 g grzybów- sól, pieprz, liść laurowy, olej do smażeniaCebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy z pieprzem czarnym ( 1 łyżeczka

Pasje Jolki
Sos Ragout bolognese 143

litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają- pół litra wywaru mięsnego lub wody- 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora- duża cebula- olej do smażenia- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnekWarzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.NIE SOLIMY. Mięso mielimy na sicie o dużych oczkach, dodajemy do warzyw. Mieszamy dokładnie

Pasje Jolki
Pizza, różne wariacje w dodatkach 214

około 30 minut.TERAZ DODATKI.Moja przyjaciółka nie mogła się zdecydować i zrobiła 4 różne, duże placki.Podstawa to sos pomidorowy. Jak nie masz gotowego, to podsmaż na patelni jedną pokrojoną cebulę z liściem laurowym i szczyptą soli. Po około 5 minutach dodaj jedną puszkę pomidorów pokrojonych bez skórki. Podduś kolejne 5 minut, dopraw i zmiksuj.Alicja obrała i pokroiła, następnie podsmażyła na gorącym

Pasje Jolki
Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym 155

Składniki: 500 g mięsa mielonego,5 pieczarek,1 cebula, 1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,sos poziomkowy:4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus,1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina.   Przygotowanie:Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem

Aga w kuchni
KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI. 209

postaci kokosowego mleczka i moc zaczerpnięta z dużej ilości czosnku. Całość tworzy bajkę. Bajkę, która z każdą łyżką smakuje inaczej.  SKŁADNIKI: - kalafior, 1, - por, 2 całkiem duże, - cebula, 1 ogromna, 2-3 mniejsze, - ziemniak, 3 - mleko kokosowe, pół puszki, - oliwa z oliwek, odrobina, - ziarenka "Piekło Niebo" - pieprz czarny, - odrobina domowej mieszanki z suszonych warzyw (lub jak ktoś woli - vegeta

Wypisz Wymaluj
Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe 178

faszerowana doprawiona słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa dodałam ryż , płatki owsiane i cebulę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pizza 192

mąki 8 g drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn przejdź do przepisu

w kuchni i w ogrodzie
Risotto z małżami (risotto di vongole) 144

smak i aromat. Składniki: 200 g małży 400 g ryżu do risotto Arborio około 1 litra bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Świeże małże sprawdzamy czy mają zamkniętą skorupkę. Jeżeli są otwarte, stukamy lekko o blat. Jeśli małża się zamknie

Oryginalny smak
Risotto alla Milanese 187

ossobuco, ale może również stanowić samodzielne danie. „Risotto alla Milanese” jest jednym z najsmaczniejszych jakie jadłam, kremowe i ma piękny żółty kolor. Polecam Składniki: 1 średnia cebula 300 g ryżu Arborio około 30 g szpiku wołowego 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 2,5-3 szklanki bulionu wołowego szafran (12 g) 4 łyżki startego parmezanu około 50 g masła

Oryginalny smak
Sałatka z buraków i śledzi 286

tylko na Wigilię. Miłośnikom śledzi na pewno przypadnie do gustu Składniki: 4-5 filetów śledziowych w oleju a’la Matias 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 3 ogórki kiszone 4 pełne łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Buraki i ziemniaki dobrze umyć i ugotować w łupinach (w oddzielnych garnkach). Ostudzić

Oryginalny smak
Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego 308

jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku szczypta chili około 1 płaskiej łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól Przygotowanie: Ryż ugotować i ostudzić. Cebulę posiekać i przyrumienić na maśle. Do miseczki wrzucić drobniutko posiekane mięso, dodać ostudzony ryż, cebulkę, serek, imbir, chili i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą. Ciasto francuskie pokroić

Oryginalny smak
Ogórki w zalewie słodko - kwaśnej 186

słodko - kwaśnej , naprawdę polecam wypróbować :) Zalewa: 2,5 szkl wody 1 szkl cukru 1 szkl octu 1 kopiasta łyżka soli Zalewę zagotować Do słoika oprócz ogórków włożyć dodatkowo: plasterki cebuli,  pora, selera,   kilka plasterków marchewki  natkę pietruszki, kwiatek kopru Przyprawy: ziele angielskie ,  liść laurowy,  gorczyca,  pieprz czarny ziarnisty Ogórki przekroić na pół

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pasztet z cukini 166

manny 20 dag sera żółtego - zetrzeć na tarce o dużych oczkach 4 żółtka 4 białka - ubić na sztywno 2-3 marchewki - zetrzeć na tarce mniejszych oczkach 2-3 cebule - pokroić w kostkę 4 ząbki czosnku - drobno posiekać majeranek sól pieprz papryka ostra i słodka papryka - starta na tarce 30 - 40 dag pieczarek - obrane, pokrojone i usmażone

charlotte gotuje
Kotlety mielone z marchewką 195

uczony że nie wchodzi się na blaty w kuchni on dalej robi swoje :) Składniki: mięso na mielone (nie wiem ile miałam, ale myślę że coś ok.500-700g) 1 marchewka 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 2 kromki chleba lub bułka  buka tarta   przyprawy : sól, pieprz, majeranek, bazylia (suszone) Przygotowanie: Chleb namaczamy w ciepłej wodzie

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania