Zupa- Krem z pieczonej dyni i papryki! 226zupa z pieczonej dyni i papryki z dodatkiem czosnku i imbiru, typowa jesienna zupa, mocno aromatyczna, sycąca i pyszna! Polecam! SKŁADNIKI: - pieczona dynia Hokkaido - 3 pieczone papryki węgierskie - 2 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - sól morska - 500 ml wody - pestki z dyni do przybrania Dynię kroimy w księżyce, paprykę na pół i pieczemy w piekarniku 35 minut
SMYKWKUCHNI
Muszelki z Sosem Burrito! 303puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Skworcu 1/3 pieprzu cayenne odrobina kminu rzymskiego 1 i 1/2 łyżeczki suszonego
Blondynka Gotuje
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 213podane z sosem pomidorowym. Mimo niepozornego wyglądu okazały się przepyszne. Przygotowaliśmy także królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z białym winem i pomidorkami koktajlowymi oraz pepperonatę , paprykę i cebulę duszoną na oliwie. Mój Mąż najbardziej ucieszył się, że nauczy się robić tiramisu, jeden ze swoich ulubionych deserów. Podstawą jest dobra kawa, koniecznie zaparzona w kawiarce ciśnieniowej, która jest we Włoszech
Chilli Czosnek i Oliwa
Łososiowa piramida 205Składniki: 100 g makaronu pełnoziarnistego tagliatella, 100 g mix warzywny ( papryka żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy
Moniki Smakołyki
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 231bulionem. Całość posypujemy posiekaną dymką, krążkami szalotki, świeżą posiekaną kolendrą i prażoną cebulką * . Gotowe! :) * Prażoną cebulkę można kupić gotową lub przygotować samemu, podobnie jak PRAŻONY CZOSNEK. Aby to zrobić, cebulę drobno siekamy, przekładamy do miseczki, przeznaczonej do mikrofalówki, zalewamy olejem (olej musi pokryć całą cebulkę). Mikrofalówkę ustawiamy na najwyższą moc i wkładamy cebulkę na 1-3 min (u mnie
Tajskie smaki
Pierś z kurczaka w sosie 287kurczaka Knorr ..idealne połączenie przypraw zamknięte w jednej torebce..Mięsko zamarynowało się bardzo szybko..a to za sprawą miski Tupperware. pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr olej marchewka , cebula sól śmietana Pierś z kurczaka pokroić .Przyprawę wymieszać z oliwą i włożyć pokrojoną pierś.Odstawić do lodówki .Obsmażyć na oliwie .Zdjąć z patelni, na pozostałej oliwie usmażyć pokrojoną cebulkę
Moje domowe kucharzenie
Potrawka z kurczakiem, pieczarkami, fasolką szparagową i dynią 277Składniki (4 porcje): 400 gram piersi kurczaka 500 gram dyni 200 gram fasolki szparagowej żółtej- ja użyłam zamarynowanej, zeszłorocznej papryka czerwona cebula czosnek 3/4 puszki pomidorów, najlepiej krojonych 450 gram pieczarek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie łyżka oliwy z oliwek świeże oregano do przybrania przed podaniem kasza pęczak do podania Cebulkę i czosnek drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie
Mango Papaja
Wiosenna galaretka z kurczakiem 317posiadająca małą ilość kalorii pierś z kurczaka w galaretce. Wiosenna galaretka z kurczakiem Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 marchewki 1 pieruszka kawałek selera 1 cebula 3 listki laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 2 litry wody żelatyna w proszku (ilość jest uzależniona od ilości wywaru jaka nam zostanie i od proporcji jakie
Kulinarne przygody Gatity
Gazpacho, hiszpański chłodnik 207miąższ chleba. Kto lubi, dodaje :-) Gazpacho, hiszpański chłodnik Składniki: 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów 350 g czerwonej papryki 400 g zielonego ogórka 10 g czosnku 100 g cebuli 75 ml oliwy z oliwek EV 75 ml octu winnego 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy na kawałki, z papryki usuwamy nasionka
Kulinarne przygody Gatity
Przyprawa do dań z kapustą 259ziela angielskiego 4 goździki 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka suszonej cebuli 3 suszone grzybki Wykonanie: Wszystkie składniki przyprawy ucieramy w moździerzu lub blendujemy. Przechowujemy w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniczku. insertCookd("03eeb4327664763aa647ad3298263151
Kulinarne przygody Gatity
Terrina z golonki 236tylko ciekawe i smakowite przepisy. ale również przepięknie zdjęcia z całego świata. Terrina z golonki Składniki: 1 duża surowa golonka (1,5 kg) włoszczyzna 2 cebule 3 liście laurowe 1 łyżka suszonego tymianku 100 g szynki konserwowej 125 g masła 1 łyżka francuskiej musztardy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Golonkę
Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna sałatka jarzynowa 286sałatka jarzynowa Składniki: 400 g ziemniaków 260 g marchewki 150 g pietruszki 130 g selera 150 g ogórków konserwowych 200 g groszku konserwowego 80 g jabłka 1 cebula 4 łyżki majonezu 3 łyżki oleju rzepakowy tłoczonego na zimno 1 łyżka francuskiej musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach. Marchew, pietruszkę
Kulinarne przygody Gatity
Przyprawa meksykańska do chili con carne 224carne Składniki: 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 łyżeczka suszonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo z mielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszamy i trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym słoiku. insertCookd("8c4f8f7857a0b4046d7f2133406d9854
Kulinarne przygody Gatity
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 242orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka coleslaw 408ananasa. Moja wersja jest najprostsza, najbardziej klasyczna, czyli kapusta i marchew. Sałatka coleslaw Składniki: 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka startej w julienne marchewki 1/2 cebuli pokrojonej w drobne piórka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki musztardy francuskiej Dijon sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatity