zimnej oliwy dodałem plasterki czosnku i imbiru oraz pozostałą część przyprawy "5 smaków" Całość zacząłem podgrzewać na bardzo dużym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy oliwa uzyskała wysoką temperaturę dodałem cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem, grzyby shitake oraz kurczaka wraz z całą marynatą. Kiedy kurczak zacząłsię przysmażać dodałem plasterki selera i pietruszki, a po kolejnej minucie marchewkę, po dalszych dwóch minutach
Wyprawy kulinarnemarynata: sok i skórka z 1/2 pomarańczy, sok i skórka z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy, 1/2 ząbka czosnku posiekanego, 4 gałązki tymianku 2 szalotki drobno posiekane (lub 1 cebula) 50 ml białego wytrawnego wina 80 g czarnych oliwek pozbawionych pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj
Chilli Czosnek i Oliwapodawać jako przystawka z bagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej? Składniki: 0,5 kg całych krewetek 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku 1 papryka 1 marchewka 1 por puszka kolb mini kukurydzy 100 g kiełek fasoli 2 łyżki pasty węgierskiej 1 łyżeczka
Niezły Młynekściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie bierzemy się za farsz. 2. FARSZ (5 min): Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone też warto lekko przesiekać, aby uzyskać bardziej lepką konsystencję. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane składniki
Nerds KitchenKOCIOŁEK NA GRILLU zdecydowanie niedietetyczne danie ;-) SKŁADNIKI: - ZIEMNIAKI POKROJONE W PLASTRY - 1,5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ W MARYNACIE - 2-3 ŁYŻKI SMALCU - CEBULA - 3 PAPRYKI KOLOROWE - 600 g PIECZAREK - GARŚĆ PODGRZYBKÓW SUSZONYCH - ZIOŁA: ŚWIEŻY MAJERANEK, PRZYPRAWA DO GRILLA, SÓL, PIEPRZ, LIŚCIE LAUROWE NACZYNIE WYSMARUJ TŁUSZCZEM, UKŁADAJ NAPRZEMIENNIE, NA SAMEJ GÓRZE ZIEMNIAKI, POSYP OBFICIE MAJERANKIEM I SOLĄ. PIECZEMY MINIMUM
SMYKWKUCHNIprzegryzienia. I tu słów kilka o czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii, na którą składają się: cząber górski, nać pietruszki, por, czosnek, cebula. Po godzinie mięso przełożyłam do słoików, ciasno upychając, tak do 3/4 wysokości (mnie z podanej ilości wystarczyło na 2 słoiki o pojemnościach 500 i 280ml). Słoiki umieściłam w wysokim garnku
bastalenasoli szczypta pieprzu sałata lodowa, drobno posiekana ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki ser tostowy (1 plasterek) sos do Big Mac'a ( http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/03/sos-do-big-maca.html ) 1. Do miski wrzucamy mięso, cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy naszą masę na dwie równe części i formujemy z nich kulki. Na stole rozkładamy woreczek foliowy, rozgniatamy na nim jedną
My Culinary ArtJako że nie jestem wielką wielbicielką sałaty, dziś na kolację postanowiłam pominąć ten składnik w mojej sałatce. :) Składniki (dla dwóch osób): 1 pomidor 1 mozzarella 1 cebula dymka (w całości) 100g łososia wędzonego oliwki zielone kapary pieprz 1 łyżka oliwy łyżeczka octu balsamicznego 1. Mozzarellę i pomidora kroimy na pół a następnie w plastry. Układamy na talerzu na zmianę: plaster
My Culinary Artpaprykę oraz koncentrat. Mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną dymkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie wrzucamy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Smażymy 5 minut. 3. Na patelnię z mięsem wlewamy sos i dodajemy posiekaną bazylię. Smażymy/gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut
My Culinary Artszczypior w paski, a cebulki w krążki. 2.Jeżeli używacie parownika bambusowego, wyłóżcie dno liśćmi kapusty pekińskiej, jeśli nie - pomińcie tę czynność :). Teraz układamy ziemniaki, marchew i cebulę w parowniku. Posypujemy szczypiorem i natką pietruszki, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. gotujemy na parze 25 minut. Podajemy ze szklanką maślanki :) Rada: Tak przygotowane ziemniaczki fantastycznie smakują z burakami
My Culinary Artpierogów ruskich, nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest powalający. Zresztą sami spróbujcie! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: dla 4 osób Składniki: 500g mięsa mielonego Cebula Jajko 2 łyżki bułki tartej Łyżka masła Pęczek pietruszki Nieco wody Sól, pieprz Przygotowujemy ciasto według tego przepisu. Następnie obieramy cebulkę i drobno kroimy. Podsmażamy na złoty kolor na łyżce masła
Kolizje Smakówzdrowsze niż te z jakiejkolwiek sieci fast foodów :) Szczerze polecamy! Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g żółtego sera garść bułki tartej cebula jajko pomidor kilka ogórków konserwowych sałata masłowa 5 bułek sól, pieprz, ketchup, majonez Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Dorzucamy trochę bułki tartej oraz doprawiamy według uznania
Kolizje Smakówrybną. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecamy! Składniki: Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu) 2 duże marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora Cebula Przyprawy: sól, 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka kulek czarnego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej Warzywa obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Resztki ryby również dokładnie myjemy
Kolizje Smaków