ziemniaki z upraw bio- u mnie ziemniaki, które sama zbierałam na wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak,korzeń lubczyku,kurkuma,pieprz -Karahi Chicken Masala – kolendra mielona, czerwone chili,kurkuma,kminek,sól,czosnek,czarnuszka,cynamon,imbir,gałaka muszkatu,gozdziki,pieprz czarny -oregano- te zbierałam sama ze świętej
Z Kuchni Do Kuchnimniam...i muszę przyznać, iż mimo ,że jestem pospolitym mięsożercą, to od czasu do czasu lubię sobie...pożonglować smakami i troszkę lepiej przez to poczuć. Składniki -chifferi rigati Malma -cebula biała vege kiełbaski z papryką Polsoja baza – znajdziejsz BAZA TUTAJ groszek konserwowy tofu marynowane Polsoja Skworcu- przyprawa-suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim listki bazylii Wykonanie banalnie proste
Z Kuchni Do Kuchniznalazłam...Za to skład zaskoczył mnie, a smak? Też! Gulasz bez mięsa, który faktycznie smakuje jak gulasz. Nie ma żadnego czary mary – skład jest prosty- woda, papryka czerwona, cebula, teksturowane białko roślinne pszenne , koncentrat pomidorowy, naturalne aromaty roślinne i drożdżowe (zawierają: soję i gluten ), skrobia kukurydziana, olej roślinny rzepakowy, mleko w proszku odtłuszczone (zawiera
Z Kuchni Do Kuchniduże przekroić na pół Pomidory umyć i pokroić na grube kawałki (wcześniej można sparzyć, by pozbyć się skórki, posypać solą, kiedy puszczą sok odlać, takie włożyć dopiero do sałatki) Cebulę drobno pokroić Składniki wymieszać, posolić, polać przygotowanym sosem ( powinien mieć smak słodko - kwaśny ), ponownie wymieszać. Gotowe :) - smacznego
Proste Potrawyskładniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera por nać pietruszki mięso z szyjki indyka mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy
Mango Papajamoże Ci nie smakować. Za to dla wielbicieli i fanów - prawdziwy rarytas! PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ. /własny;/ na słoik 400ml 1 szklanka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka łyżka oleju do smażenia sok z 1/2 cytryny 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz 4 łyżki zimnej wody oliwa z oliwek Soczewicę gotuję do miękkości (ok. 20 minut
W kuchni Karmel-itkisprawi, że filet dojdzie i nie będzie suchy jak wiór. SOCZEWICA ZIELONA pół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie. Wsadzamy
ladykitchenśrednie pizze: 300 gr mąki ok 120 ml oliwy ok 120-150 ml wody plaska łyżeczka soli składniki na obłożenie: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki passaty pieczarki, szynka, cebula, pomidory, oliwki, ser starty Wykonanie: ugniatamy ciasto. Ciasto nie powinno być ani za twarde, ani za miękkie. Dzielimy na trzy części. Rozwałkujemy na kształt pizzy. Pasatte mieszamy
Smaki Edytystrony. Składanie burgera i dodatki – na dolną część bułki daję odrobinę dobrego ketchupu, liść sałaty rzymskiej, mięso z plastrem sera, zrobiony przez siebie sos, plaster pomidora, dwa krążki grillowanej cebuli, dwa plastry ogórka kiszonego. Bułkę, którą będę przykrywać, smaruję od wewnątrz sosem. Składam, jem, brudzę siebie i wszystko dookoła, świat jest piękny, a i diadem wydaje się trzymać na głowie
ladykitchenUruchom piekarnik, grzanie góra dół, temperatura 190 stopni. 2. Odpakuj warzywa z tacki – marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, które tam znajdziesz obierz i zetrzyj na największych oczkach tarki. 3. Czosnek, cebulę oraz pora potnij drobniutko. Postaraj się 4. Na palniku postaw patelnie i ja rozgrzej jakieś 3 minuty. Po tym czasie wlej 3 łyżki oleju. Poczekaj 3 minuty i wrzuć starte
ladykitchenzupa z pieczonej dyni i papryki z dodatkiem czosnku i imbiru, typowa jesienna zupa, mocno aromatyczna, sycąca i pyszna! Polecam! SKŁADNIKI: - pieczona dynia Hokkaido - 3 pieczone papryki węgierskie - 2 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - sól morska - 500 ml wody - pestki z dyni do przybrania Dynię kroimy w księżyce, paprykę na pół i pieczemy w piekarniku 35 minut
SMYKWKUCHNIpuszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Skworcu 1/3 pieprzu cayenne odrobina kminu rzymskiego 1 i 1/2 łyżeczki suszonego
Blondynka Gotujepodane z sosem pomidorowym. Mimo niepozornego wyglądu okazały się przepyszne. Przygotowaliśmy także królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z białym winem i pomidorkami koktajlowymi oraz pepperonatę , paprykę i cebulę duszoną na oliwie. Mój Mąż najbardziej ucieszył się, że nauczy się robić tiramisu, jeden ze swoich ulubionych deserów. Podstawą jest dobra kawa, koniecznie zaparzona w kawiarce ciśnieniowej, która jest we Włoszech
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 100 g makaronu pełnoziarnistego tagliatella, 100 g mix warzywny ( papryka żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy
Moniki Smakołykibulionem. Całość posypujemy posiekaną dymką, krążkami szalotki, świeżą posiekaną kolendrą i prażoną cebulką * . Gotowe! :) * Prażoną cebulkę można kupić gotową lub przygotować samemu, podobnie jak PRAŻONY CZOSNEK. Aby to zrobić, cebulę drobno siekamy, przekładamy do miseczki, przeznaczonej do mikrofalówki, zalewamy olejem (olej musi pokryć całą cebulkę). Mikrofalówkę ustawiamy na najwyższą moc i wkładamy cebulkę na 1-3 min (u mnie
Tajskie smaki