cebula - 11518 przepisów (strona:589/768)

Domowa pizza 264

oliwek 4 łyżki wody Mieszamy ze sobą składniki sosu w misce. DODATKI DO PIZZY 300 g szynki 160 g salami 500 g pieczarek lub grzybów leśnych 1 duża cebula 400 g sera żółtego 1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g) 1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g)   Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy  bułką tartą

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem 263

Pyszna sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem SKŁADNIKI  5 jajek puszka tuńczyka w oleju puszka kukurydzy cebula dymka + szczypior 2 ogórki konserwowe lub kiszone kilka łyżek majonezu sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kostkę. Dymkę siekamy, Dodajemy tuńczyka i odsączoną kukurydzę. Wrzucamy ogórki pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy majonez

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet z zająca 216

gałka muszkatołowa masło i bułka tarta do wysmarowania prodiża -  formy        PRZYGOTOWANIE   Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością  wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut obraną

Moje Kuchenne Rewelacje
Cukiniowe krążki 181

doskonałą propozycją na letni obiad lub kolację.  duża cukinia 10 dag ryżu ok. 20 dag miąższu z cukinii 50 dag mięsa wieprzowego posiekany koperek 20 dag pieczarek 1 cebula jajko olej 1/2 litra bulionu sól, pieprz Cukinię obieramy ze skórki i łyżką wydrążamy z niej miąższ z nasionkami. Ryż gotujemy na półmiękko. Miąższ z drugiej cukinii kroimy w drobną

Salonik smaków
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 221

knedlika. Do dzisiejszej podróży potrzebne były następujące składniki:  400 gram mięsa mrożonego z jelenia - w razie jego braku można spokojnie zastąpić je wołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula - najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć ja użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka, ewentualnie pół cytryny, 2 bułki kajzerki

Wyprawy kulinarne
Hiszpania, czyli pikantne gazpacho z grzankami 167

przygotowania gazpacho potrzeba: 2 puszek pomidorów (mogą być krojone, jak i całe), bagietki, 1 papryczki chili, średniej wielkości ogórka, 1 żółtej papryki, 3 szalotek (ewentualnie średniej wielkości cebuli), 4 sporych ząbków czosnku, 50 gram masła, oliwy, octu winnego białego, soli morskiej, świeżo mielonego czarnego pieprzu, kilku listków świeżej bazylii. Do dość dużego garnka przełożyłem całą zawartość dwóch puszek pomidorów. Dodałem

Wyprawy kulinarne
Włochy, czyli mule a'la marinara 251

dużej, dość głębokiej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy. Na oliwie podsmażyłem pokrojone w piórka trzy szalotki oraz przeciśnięte przez praskę 2 niewielkie ząbki czosnku, uważając, aby cebula i czosnek nie przyrumieniły, a jedynie delikatnie zeszkliły się. Do zeszklonych szalotek i czosnku dodałem zawartość dwóch puszek pomidorów krojonych i całość przez około 5 minut gotowałem na małym płomieniu. Następnie na patelnię

Wyprawy kulinarne
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 304

papryczkę chili bez pestek oraz 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty na drobnej tarce korzeń imbiru. Pół łyżeczki kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu i po zeszkleniu się cebuli również dodałem na patelnię. Po chwili na patelni umieściłem także wcześniej pokrojone grzyby shitake i całość smażyłem na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, dość intensywnie mieszając

Wyprawy kulinarne
Wątróbki w cieście francuskim 263

lubiłem wątróbek, żołądków, ani innych podrobów. W szczególności wątróbka zawsze kojarzyła mi się z poprzerastanym czymś o konsystencji podeszwy i nieprzyjemnym zapachu, co zostało usmażone z dużą ilością cebuli. Okazało się, że niesłusznie - wątróbki mogą być przygotowane smacznie i z fantazją. Dzisiaj zapraszam na wątróbki drobiowe z żurawiną, pomidorami i serem camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem

Wyprawy kulinarne
Meksykańskie tacos con carne 244

każdej strony. W moździerzu roztarłem pół łyżeczki kminu rzymskiego i pół łyżeczki pieprzu cytrynowego. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, do której dodałem szalotkę z czosnkiem i chili. Kiedy cebula lekko się zeszkliła dodałem przyprawy roztarte w moździerzu, a po krótkiej chwili zmieloną wołowinę. Kiedy wołowina lekko się podsmażyła dodałem gniazda nasienne pomidorów wraz z pestkami, które pozostały

Wyprawy kulinarne
Kurczak w pięciu smakach 341

zimnej oliwy dodałem plasterki czosnku i imbiru oraz pozostałą część przyprawy "5 smaków" Całość zacząłem podgrzewać na bardzo dużym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy oliwa uzyskała wysoką temperaturę dodałem cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem, grzyby shitake oraz kurczaka wraz z całą marynatą. Kiedy kurczak zacząłsię przysmażać dodałem plasterki selera i pietruszki, a po kolejnej minucie marchewkę, po dalszych dwóch minutach

Wyprawy kulinarne
Delikatny królik duszony w cytrusach 176

marynata: sok i skórka z 1/2 pomarańczy, sok i skórka z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy, 1/2 ząbka czosnku posiekanego, 4 gałązki tymianku 2 szalotki drobno posiekane (lub 1 cebula) 50 ml białego wytrawnego wina 80 g czarnych oliwek pozbawionych pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj

Chilli Czosnek i Oliwa
Krewetki na ostro 124

podawać jako przystawka z bagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej?  Składniki: 0,5 kg całych krewetek   3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku  1 papryka 1 marchewka 1 por puszka kolb mini kukurydzy 100 g kiełek fasoli  2 łyżki pasty węgierskiej 1 łyżeczka

Niezły Młynek
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 259

ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie bierzemy się za farsz. 2. FARSZ (5 min): Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone też warto lekko przesiekać, aby uzyskać bardziej lepką konsystencję. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane składniki

Nerds Kitchen
Kociołek na grillu. 181

KOCIOŁEK NA GRILLU zdecydowanie niedietetyczne danie ;-) SKŁADNIKI: - ZIEMNIAKI POKROJONE W PLASTRY - 1,5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ W MARYNACIE - 2-3 ŁYŻKI SMALCU - CEBULA - 3 PAPRYKI KOLOROWE - 600 g PIECZAREK - GARŚĆ PODGRZYBKÓW SUSZONYCH - ZIOŁA: ŚWIEŻY MAJERANEK, PRZYPRAWA DO GRILLA, SÓL, PIEPRZ, LIŚCIE LAUROWE NACZYNIE WYSMARUJ TŁUSZCZEM, UKŁADAJ NAPRZEMIENNIE, NA SAMEJ GÓRZE ZIEMNIAKI, POSYP OBFICIE MAJERANKIEM I SOLĄ.  PIECZEMY MINIMUM

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania