bulion to wersja podstawowa – baza wyjściowa potrzebna do wykonania innych zup. SKŁADNIKI Bulion: 1 pietruszka 3 marchewki 1/4 selera 1 duża cebula 1 duże skrzydło indyka (lub antrykot, łata wołowa, a najlepiej mieszanka mięsa wołowo – drobiowa) 3-4 litry wody 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól pieprz WYKONANIE W wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare
OstryKęsjajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki chilli (z pestkami lub bez, może być więcej – w zależności od tego jaką ostrość chcemy uzyskać) świeżo mielony pieprz szczypiorek cebuli dymki WYKONANIE Bulion: w wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare ścięte białko). Wszystkie składniki wraz z przyprawami wrzucić do wody. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie
OstryKęscytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę. SMACZNEGO
OstryKęspyszne i robi się je bardzo szybko. Najwięcej czasu zajmuje posiekanie wszystkich składników. Później to już kilka minut. Tym razem zrobiłam makaron trochę inaczej niż zazwyczaj. Nie użyłam cebuli i marchewki. Wykorzystałam za to cukinię, fenkuła i boczniaki. „Jednym słowem” – sprzątanie lodówki. Użyłam też swojej ogródkowej własnoręcznie wyhodowanej kolendry. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 100 gram makaronu
OstryKęssię robi, a i porcja wychodzi duża, także można się najeść dużo i bardzo smacznie :) Polecam!:) Składniki: Gołąbki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego) kapusta pekińska (około 400g) cebula 3/4 szklanki kaszy mannej 2 jajka 3/4 szklanki ryżu sól, pieprz papryka słodka przyprawa do mięsa mielonego mąka do obtoczenia, olej do smażenia 1 litr bulionu Sos: 400g
Czerwona Porzeczkapuddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu: 2 polędwiczki wieprzowe 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 2 cebule szalotki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml) 1/2 szklanki śmietany 18 lub 30% (125 ml) 2-3 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżka musztardy dijon
Poezja smakumożna znaleźć sporo podobnych przepisów. Zupka wygląda bardzo ładnie, a jeśli chodzi o smak – sami spróbujcie. Składniki: 4 duże marchewki 4 ziemniaki mrożony groszek zielony – 1 opakowanie 450g 1 cebula serek topiony kremowy 100g bulion warzywny – 1 kostka przyprawy: sól, pieprz, cukier Warzywa obieramy i kroimy na kawałki – jest to jeden z tych przypadków, kiedy rozmiar nie ma znaczenia:) – wrzucamy
Gotuj z Misiemzawiodły. Ciasto: 0,5 kg mąki 50 gram drożdży 1,5 szklanki mleka lub wody 6 łyżeczek cukru 1 jajko 4 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 2 duże cebule cukrowe olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz oliwki Czytaj dalej
Gotuj z Misiemporządnie ziemniaki przez ścierkę. Mam nawet gdzieś taką zszytą w rożek – specjalnie do odciskania ziemniaków:) Składniki: ugotowane ziemniaki: 0,5 kg surowe ziemniaki: 1 kg mąka pszenna – 5 łyżek cebula – 2 szt. olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz Czytaj dalej
Gotuj z Misiembanalnie proste w przygotowaniu. W zasadzie jest to danie z odpadków: wieprzowinę można zastąpić wołowiną albo nawet kiełbasą (zależy co mamy pod ręką). Wrzucamy na patelnię ziemniaki, jakieś mięcho, cebulę i trochę przypraw (w oryginalnym przepisie: sól, pieprz, majeranek i kminek – ponieważ Misia nie lubi kminku zmieniłem zestaw przypraw). Ale najważniejsze w tym daniu jest jajko sadzone, które podajemy
Gotuj z MisiemPostanowiłem dzisiaj zrobić zrazy z piersi kurczaka. Takie klasyczne – ze słoniną i kiszonym ogórkiem. Dodałem jeszcze trochę podsmażonej cebuli, żeby nie były za suche. Wyszły bardzo dobre. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemTaka „zupa nic”, którą kiedyś robiła moja babcia. Aż trudno uwierzyć, że zupa która w składzie ma tylko ziemniaki, mąkę, cebulę i olej może być tak pyszna. W dzieciństwie była to moja ulubiona zupa. Zawsze pomagałem babci robić zacierki – jest to niezła zabawa dla małego szkraba. Teraz też zagoniłem do roboty moje małe szkodniki. Wyszły z tego niezłe kulfony
Gotuj z Misiemwypróbowania babki kartoflanej z grzybkami. Danie to jest podobne do podlaskiej tołkanicy, którą może też kiedyś zaprezentuję. „ Utrzeć dobrze ugotowane kartofle, grzyby ugotowane cienko posiekać, poddusić w maśle z cebulą i pieprzem — rondelek wysmarować masłem, wysypać miałką bułeczką i układać na przemian: warstwę kartofli i grzybów z dodaniem miałkiej bułeczki, na wierzchu kartofle—ze smaku grzybów zrobić sos z mąką
Gotuj z Misiempróbowałem tołkanicy, znałem ją tylko z opowiadań. Można ją zrobić na dwa sposoby: smażoną na patelni lub pieczoną. Chciałem spróbować czegoś nowego, a nie usmażyć ziemniaki z boczkiem i cebulą, więc zdecydowałem się na wersję pieczoną. Tołkanicę można podać z sosem lub ze śmietaną, ale całkiem nieźle smakuje bez dodatków. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemkiedy okazało się, że to młodszy pan Ziółko przyjechał sprzedawać swoje plony ! Czegóż tam nie było ! Różne rodzaje sałat, ziół i zielska różnej maści, zielony groszek, bób, fasolka szparagowa , cebula, ogórki, cukinia, buraczki, brukiew, kolorowe kalafiory , cykoria liściasta, jarmuż, kwiaty cukinii , nasturcji, bratków i ogórecznika - to tylko część asortymentu. Wszystko nakłada się samemu - ile potrzebujesz, na ile masz ochotę. Można
Smaczna Pyza